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2520. 

1. FIRE FIGHTING EQUIPMENT-TOWNSHIP AND VIL­

LAGE-WHEN THEY CO-OPERATE UNDER SECTION 

3298-54 G. C.-MAY NOT JOINTLY VOTE AS UNIT TO 

ISSUE BONDS TO FINANCE SUCH EQUIPMENT. 

2. VOLUNTEER FIRE DEPARTMENT, VILLAGE - MEM­

BERS, EMPLOYES OF VILLAGE-SECTION 1465-61 G. C.­

WHEN THEY ACT UNDER ·CONTRACT FOR FIRE PRO­

TECTION, IN ANOTHER SUBDIVISION, OUTSIDE OF 

VILLAGE-SUBJECT TO AND ENTITLED TO BENEFITS 

WORKMEN'S COMPENSATION ACT. 

SYLLABUS: 

I. A township and a village cooperating under the terms of Section 

3298-54, General Code, in the purchase of fire fighting equipment may not 

vote jointly as a unit upon the question of issuing bonds to finance the pur­

chase of such equipment. 

2. Members of a volunteer fire department of a village, who are em­

ployes of the village under Section 1465-61, General Code, acting outside 

such village and in another subdivision pursuant to a contract providing 

fire protection for said subdivision, are subject to and are entitled to the 

benefits of the Workmen's Compensation A ct while so engaged. 

Columbus, Ohio, July 12, 1940. 

Hon. Ferdinand E. Warren, Prosecuting Attorney, 
Ottawa, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge your recent letter whereip you inquire as follows: 

"A Board of Township Trustees and an incorporated Vil­
lage in our county are attempting to purchase jointly a fire truck 
under Section 3298-54 to 60, inclusive. Neither body has suffi­
cient money in its general fund to pay for the truck and it will 
be necessary to vote on a bond issue for that purpose. 
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I have been asked to secure your op1mon as to whether or 
not it would be possible for the Township and the Village to vote 
jointly on the amount required for the truck and equipment at the 
next November election. 

I should also like your opinion on the following: One of the 
Villages in this county has entered into a contract to furnish fire 
equipment and firemen for the protection of an adjoining township 
under Section 3298-60. Do the provisions of the Workmen's Com­
pensation Act, Ohio General Code 1465-1, et seq. cover the vol­
unteer firemen of the Village when they are making a run in the 
ship and outside of the corporate limits of the Village?" 

The first question you present therein is whether or not a township 

and a village cooperating in such purchase may vote jointly as a unit on the 

bond issue necessary to finance such purchase. 

Under Section 3298-54, General Code, as amended by House Bill No. 

442, 93rd General Assembly, it is now provided: 

"* * * *** 
The trustees of any two or more townships or the councils 

of other legislative authorities of· any two or more political subdi­
visions or any combination thereof, are authorized through joint 
action to unite in the joint purchase, maintenance, use and opera­
tion of fire fighting equipment, or for any other purpose desig­
nated in this act, and to pro-rate the expense on such terms as may 
be mutually agreed upon." 

By the permissive tem1s of that section, it is now possible for two or 

more subdivisions to unite in the purchase and maintenance of fire fight­

ing equipment. 

By the next succeeding section, Section 3298-55, General Code, the 

township trustees are authorized to levy a sufficient tax on all taxable 

property within the township to "provide protection against fire and to 

provide and maintain fire apparatus." By Section 3298-56, Generai Code, 

it is provided that no bonds shall be issued by the township trustees for 

such purposes unless approved by vote of the people "in the manner pro­

vided by law." 

The provisions of the Uniform Bond Act, Sections 2293-1, et seq., Gen­

eral Code, grant, limit and regulate the right of' subdivisions of the Stat~ 

to submit to the electorate the matter of the issuance of bonds. Under Sec­

tion 2293-19, General Code, it is provided: 
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"The taxing authority of any subdivision may submit to the 
electors of such subdivision the question of issuing any bonds which 
said subdivision has power to issue. * * * " 

The word "subdivision" as used in the last quoted section 1s defined 

under Section 2293-1 (a), General Code, as follows: 

"'Subdivision' shall mean any county, school district except 
the county school district, municipal corporation or township in 
the state." 

Viewing all of the above, it becomes apparent that the issuance of bonds 

to finance the purchase of fire fighting equipment shall be in the manner 

provided by law and that the specific sections of the Uniform Bond Act 

providing for the submission of such matters contemplate that such mat­

ters shall be submitted by subdivisions and further that the legislative defi­

nition of the word "subdivision" does not include, as a voting unit, a town­

ship and a village which may be cooperating in the purchase of fire fighting 

equipment under the terms of Section 3298-54, supra. In addition, it should 

be observed that Section 3298-54 and 3298-60, General Code, although 

they provide for joint action by townships and municipalities in matters re­

lating to fire protection, do not set up or constitute the cooperating divi­

sions a voting unit or a subdivision either in general terms or within the 

meaning of the word as used in the Uniform Bond Act. 

To illustrate the complete fallacy of an attempt to submit such mat­

ters to the township and village as a voting unit, it is only necessary to pose 

the foilowing questions: If, in the combined voting unit, a requisite num­

ber of voters approved the issuance of the bonds and yet in one of the co­

operating subdivisions there is lacking the requisite number of affirmative 

votes, by what authority would the latter subdivision proceed with the is­

suance of bonds? In what name would the bonds of such combined unit be 

issued: Who would act as the fiscal officer of such unit? And, what would 

be the proportionate share of the debt charges to be borne by each subdivision? 

The lack of an answer provided by existing law to such questions leads 

to but one conclusion which is, and it is my opinion, that no authority of 

law exists to permit subdivisions, cooperating in the purchase of fire fight­

ing equipment under the terms of Section 3298-54, supra, to vote jointly 

as a unit upon the issuance of bonds to finance such purchase. 

The second inquiry you present for answer is whether or not volunteer 
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firemen of a village operate under the protection of the Workmen's Com­

pensation Act while engaged in fire fighting duties outside of such village 

and in a township cooperating with the village in the matter of fire pro­

tection under the terms of Section 3298-60, General Code. 

Your letter does not state whether the village concerned maintains a 

firemen's pension fond. It should be pointed out in that connection that 

the existence of a firemen's pension fund, by the terms of Section 1465-61, 

General Code, qualifies the right of a fireman to participate in workmen's 

compensation. However, it is clear that volunteer firemen, on the basis of 

whatever compensation they may receive, are village employes under the 

terms of Section 1465-61, General Code, and may be compensated under 

the Workmen's Compensation Act if injured in the course of their duty, 

See State, ex rel. Smith vs. Industrial 'Commission, 127 0. S. 217; 1930 

Opinions of the Attorney General, No. 1536; 1929 Opinions of the Attor­

ney General, No. 937. 

It having been determined that volunteer firemen are employes of a 

village within the meaning of Section 1465-61, for the purposes of work. 

men's compensation, the provisions of Section 3298-60, General Code, are 

directly applica:ble and provide a complete answer to your second inquiry. 

The pertinent portion of such section is as follows: 

"Fire department members acting outside the subdivision in 
which they are employed pursuant to such contracts, shall be en­
titled to participate in any pension or indemnity fund established 
by their employer to the same extent as while acting within the em­
ploying subdivision, if the rules of the board of trustees of the 
firemen's pension or indemnity fund provide therefor; and shall 
be entitled to all the rights and benefits of the workmen's compen­
sation act, to the same extent as while performing se.rvice within 
said subdivision." 

You are accordingly advised, and it is my opm10n that: ( 1) A 

township and a village cooperating under the terms of Section 3298-54, Gen­

eral Code, in the purchase of fire fighting equipment may not vote jointly 

as a unit upon the question of issuing bonds to finance the purchase of such 

equipment; (2) Members of a volunteer fire department of a village, 

who are employes of the village under Section 1465-61, General Code, act­

ing outside such village and in another subdivision pursuant to a contract 
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providing fire protection for said subdivision, are subject to and are entitled 

to the benefits of the Workmen's Compensation Act while so engaged. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




