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OPINION NO. 84-081 

Syllabus: 

Where an organization of veterans receives two hundred dollars for 
Memorial Day expenses from a board of county commissioners 
pursuant to R.C. 307 .66, that organization's congressionally chartered 
auxiliary, composed of veterans' spouses and relatives, is not entitled 
to receive an additional two hundred dollars. 

To: W. Allen Wolfe, Muskingum County Prosecuting Attorney, Zanesville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 19, 1984 

I have before me your request for my opinion on the following question: 
"Under [R.C. 307 .66] , where a qualifying veterans' organization requests and 
receives $200.00 from the Board of County Commissioners, is that organization's 
congressionally chartered women's auxiliary, comprised of veterans' spouses and 
relatives, entitled to receive an additional $200.00?" 

The first paragraph of R.C. 307.66 reads: 

The board of county commissioners, annually, shall appropriate, 
and advance upon application made no more than thirty days prior to 
memorial day, to each camp of the United Spanish War Veterans, to 
each garrison or naval branch of the Army and Navy Union, U.S.A., 
and to each chartered camp, post, or garrison, or naval branch of any 
organization of veterans recognized and chartered by the congress, 
upon request of the officials thereof, in the county, a sum of money 
not to exceed two hundred dollars to aid in defraying the expenses of 
memorial day. 

It is apparent that the only organizations entitled to receive two hundred 
dollars for Memorial Day observance expenses under the first paragraph of R.C. 
307 .66 are "each camp of the United Spanish War Veterans..•each garrison or 
naval branch of the Army and Navy Union, U.S.A., and ...each chartered camp, 
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post, or garrison, or naval branch of any organization of veterans recognized and 

chartered by the congress." No other group or organization is entitled to receive 

two hundred dollars from the county. See State ex rel. Boda v. Brown, 157 Ohio St. 

368, 372, 105 N.E.2d 643, 646 (1952) (under the doctrine of expressio unius est 

exclusio alterius, "the express mention of but one class of persons in a statute 

implies the exclusion of all others"). See also Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 

69, 442 N.E.2d 1295 (1932) (in construing a statute, words used may not be deleted 

and words not used may not be inserted). 


A women's auxiliary of a veterans' organization is clearly not a camp of the 
United Spanish War Veterans or a garrison or naval branch of the Army and Navy 
Union, U.S.A. See, ~. 36 U.S.C. §56. This leads me to the question whether a 
congressionally chartered women's auxiliary of a veterans' organization is a 
chartered camp, post, garrison, or naval branch of an organization of veterans 
recognized and chartered by Congress, and thus entitled to receive a Memorial Day 
appropriation from the county. The term "veteran" is not statutorily defined for 
purposes of R.C. 307 .66. Therefore, the term must be given its plain, common 
meaning in construing R.C. 307.66. See R.C. 1.42; Baker v. Powhatan Mining Co., 
146 Ohio St. 600, 67 N.E.2d 714 (1946); Carter v. City of Youngstown, 146 Ohio St. 
203, 65 N .E.2d 63 (1946). The term "veteran" is commonly understood to mean "any 
person who has served in the armed forces of a country, [especially] in time of 
war." Webster's New World Dictionarv 1580 (2d college ed. 1978). Therefore, an 
organization of veterans is a group which is composed of persons who have served 
in the armed forces. Examples of organizations of veterans chartered by Congress 
are the American Legion, see 36 U.S.C. §§41, 45, the Grand Army of the Republic, 
see 36 U.S.C. §71, and Veterans of Foreign Wars of the United States, see 36 U.S.C. 
§§lll, 115. ­

An auxiliary organization is "an assisting or supplementary group or 
organization [this club has a women's auxiliary]." Webster's New World Dictio<1ary 
95-96 (2d college ed. 1978). While auxiliaries of organizations of veterans may be 
established to assist and further the interests and goals of veterans, such auxiliaries 
are not organizations which must be composed of veterans. For example, the 
National Woman's Relief Corps, Auxiliary to the Grand Army of the Republic is 
composed of "women, who are the wives, mothers, daughters, and sisters of Union 
soldiers, sailors, and marines and other loyal women, who have not given aid or 
comfort to the enemies of the United States of America." 36 U.S.C. §1005. The 
purposes of the National Woman's Relief Corps, Auxiliary to the Grand Army of the 
Republic include: "To perpetuate the memory of the Grand Army of the 
Republic... and of men who saved the Union in 1861 to 1865; [and] to assist. .. in 
the preservation and making available for research of documents and records 
pertaining to the Grand Army of the Republic and its members." 36 U .S.C. §1003. 
Thus, an auxiliary of an organization of veterans is not an organization of veterans, 
and is not entitled to receive two hundred dollars where its veterans' organization 
has received two hundred dollars. 

This conclusion is supported by the last paragraph of R.C. 307 .66, which 
reads: 

If any posts or camps have become extinct or unable to attend to 
memorial day services, then the appropriation by the board of county 
commissioners or the board of township trustees shall be made to a 
post or unit of the sons of union veterans of the civil war, woman's 
relief corps, daughters of veterans, or to any civic or patriotic 
organization willing and able to undertake and perform the work of 
commemoration and observance of memorial day. Where the 
appropriation by the board of county commissioners is made to a civic 
organization, it shall not exceed fifty dollars. 

Thus, an auxiliary organization may be entitled to receive a Memorial Day 
appropriation under R.C. 307 .66, but only when a post or camp of an organization 
of veterans has become extinct or unable to attend to Memorial Day services. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised
1 

that where an 
organization of veterans receives two hundred dollars for Memo rial Day expenses 
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from a board of county commissioners pursuant to R.C. 307.66, that organization's 
congressionally chartered auxiliary, composed of veterans' spouses and relatives, is 
not entitled to receive an additional two hundred dollars. 




