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1. BOND PREMIUM- COUNTY HOSPITAL TRUSTEE~ - NO 

AUTHORITY TO PAY OUT OF PUBLIC FUNDS PREMIUM 
ON BOND GIVEN TO SECURE FAITHFUL PERFORMANCE 

OF DUTIES BY ANY EMPLOYES OF BOARD. 

2. BOND-SUPERINTENDENT-COUNTY HOSPITAL­

MAY BE .PAID FOR OUT OF PUBLIC FUNDS - SECTIONS 

3137, 9573-1 G. C. 
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SYLLABUS: 

The trustees of a county hospital have no authority to pay, out of 
public funds at their disposal, the premium on a bond given to secure the 
faithful performance of their duties by any of the employes of said board, 
excepting the bond of the superintendent of such hospital whose bond is 
provided for by Section 3137 of the General Code, and which may be paid 
for out of such public funds by virtue of the provision of Section 9573-1, 
General Code. 

Columbus, Ohio, :\lay 26, 1944 

Hon. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney 

Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The board of trustees of the Lucas County General 
Hospital, a county hospital operated by said board under the 
provisions of General Code Section 3136 et seq., have submitted 
for approval a surety bond for the purpose of indemnifying the 
hospital against loss sustained as a result of any dishonest or 
fraudulent acts by any of its 'employes.' The word 'employe' 
is defined in the bond as including only such 'officers and 
subordinates who are not required by law to give bond or 
bonds conditioned for the faithful performance of their duties.' 

Your opinion is respectfully requested as to whether the 
board of trustees of the hospital is authorized to pay the prem­
ium on such bond.'' 

Sections 3136 to 3138-1, General Code, relate to the management 

of a county hospital. Section 3136 provides that when such hospital 

shall have been fully completed and equipped the county commissioners 

are to appoint a board of four trustees. Section 3137 provides for the 

organization of such board and the following paragraph from that sec­

tion contains a statement of their general powers and duties: 

"Such board shall assume and continue the operation of 
such hospital. It shall have the entire management and control 
of the hospital and shall establish such rules for the govern­
ment thereof and the admission of persons thereto as it deems 
expedient; it shall have control of the property of the hospital 
and deposit all monies thereof with the county treasurer to the 
credit of the hospital fund; and the same shall be paid out only 
for the maintenance and operation of such hospital, on the war-
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rant of the county auditor, issued pursuant to the orders of the 
trustees." 

This section further authorizes the board to employ a superin­

tendent, and, upon his nomination to confirm the employment of such 

nurses, physicians and other employes as may be necessary for the care 

and management of such hospital and its inmates. They are further 

authorized to fix the salaries and compensation of such appointees. It 

is further provided in the same section that the hospital superintendent 

shall give such bond for the faithful performance of his duties as the 

trustees may require and approve. Nothing in the statute relating to 

such hospital authorizes any bond to be taken from any employe except 

the superintendent. 

Section 9573-1 of the General Code reads as follows: 

"The premium of any duly licensed surety company on 
the bond of any public officer, deputy or employe shall be 
allowed and paid by the state, county, township, municipality 
or other subdivision or board of education of which such per­
son so giving such bond is such officer, deputy or employe." 

I find no general statute which would appear to confer upon the 

trustees of a county hospital the power to require a bond of their ap­

pointees or employes. Section 2931, General Code, authorizes the several 

county officers to appoint and employ necessary deputies, assistants and 

other employes for their respective offices, to fix their compensation 

and to require such of them as they deem proper to give bond to the 

State in an amount to be fixed by such officer. This statute, however, 

would have no bearing on the rights of the trustees of a hospital, since ·it 

is limited by its terms to the regularly elected county officers. Nor 

would Section 9 of the General Code, which authorizes officers to ap­

point deputies and to take from such deputies a bond conditioned for the 

faithful performance of their duty, apply to the situation you present. 

That provision is a matter strictly between the principal and his deputy, 

and is for the protection of the principal who is, by the statute, made 

responsible for the neglect or misconduct of his deputy. 

A former Attorney General had before him the question of the 

right of the county commissioners to pay premium on bonds which 

might be required by county officers under the provisions of Section 
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2981, General Code. And it was held in an opinion, found in Opinions of 

the Attorney General for I 932, page 1502, that they had such right. The 

Attorney General gave consideration to Section 9573-1, General Code, 

holding that by reason of its broad terms, the county was authorized 

and required to pay the premium not only on bonds specifically required 

by the statute but also upon those bonds which county officers were 

authorized to require of their employers by virtue of Section 2981, Gen­

eral Code. 

In an opm10n found in 1935 Opinions of the Attorney General, 

page 549, the then Attorney General had before him questions sub­

mitted by the Tax Commission, reading as follows: 

"Will you please advise if we are authorized to require 
certain of our employees who handle some money - partic­
ularly in the excise tax section - to have surety bonds. If so, 
may the commission lawfully make an expenditure for this 
purpose out of its funds allotted for maintenance?" 

The answer of the Attorney General, as indicated by the syllabus, 

was as follows: 

"There is no authority in the statutes at the present time 
for the bonding of employes engaged in the performance of 
duties for the Tax Commission of Ohio." 

The opinion turned upon the fact that Section 154-14 of the Gen­

eral Code, which had long been in force as a part of the Administrative 

Code, had authorized the heads of the various administrative depart­

ments of the State to require officers and employes in their respective 

departments to give bond. This section appeared to have been repealed, 

probably by mistake ( 113 0. L. 551) ; but the Attorney General held 

that because there was then no statute in force authorizing the Tax 

Commission to require a bond of its employes, the commission was 

without power to require such bonds, and therefore the Attorney Gen­

eral said it was unnecessary to answer the second part of the question, 

as to the right of the commission to make an expenditure for that pur­

pose out of the funds allotted for its maintenance. The plain inference 

from these opinions appears to me to be that the right to pay the 

premium on such bonds out of public funds was predicated upon the 

express authority given to the county officers to require such bonds, and, 
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by inference, is limited to bonds specifically required by law or author­

ized to be required by the officers in question. 

It will be observed that Section 9573-1 uses very general language 

providing that the premium on the bond of any public officer, deputy 

or employe shall be paid by the political subdivision concerned. How­

ever, I can not bring myself to believe that the legislature intended to 

give every public officer or board a right to require bonds indiscrimin­

ately for all of their employes and to impose the expense thereof on the 

public treasury. In addition to the somewhat general authority allowed 

county officers by Section 2981, General Code, in the matter of requir­

ing bonds, there are numerous provisions found in the General ·Code 

specifically requiring a bond to be given by certain officers therein 

named, and it is my opinion that the legislature in passing Settion 9573-

1, General Code, had in mind these many provisions relative to bonds 

required or authorized by law and intended to authorize the payment 

_from public funds of the premiums on such bonds and none others. 

We may well keep in mind the general principle applying to the 

various administrative boards and offices created by the statute, that 

they possess only such powers and privileges as may be delegated to or 

conferred upon them by the statute. 11 0. Jur., 244; Com'rs of Lake v. 

Com'rs of. Ashtabula, 24 0. S., 293; Com'rs v. Gates, 83 0. S., 19, 30. 

In addition to the powers expressly granted, they have only such powers 

as are necessarily implied from the grant, and acts of such public officers 

which go beyond the limits of their powers are void. 11 0. Jur., 302. 

This principle is especially applicable to the expenditure of public 

funds, and where there is any doubt as to the right to expend public 

funds for any purpose, such doubt is resolved in favor of the public 

and against the grant of power. 11 0. Jur., 519; State, ex rel. v. Pierce, 

96 0. s., 44. 

It is ~cordingly my opm10n, in specific answer fo your question, 

that the trustees of a county hospital have no authority to pay, out of 

public funds at their disposal, the premium on a bond given to secure 

the faithful performance of their duties by any of the employes of said . 

board, excepting the bond of the superintendent of such hospital whose 

bond is provided for by Section 3137 of the General Code, and which 
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may be paid for out of such public funds by virtue of the provision of 

Section 9573-1, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




