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PAROCHIAL SCHOOL CURRICULUM-CHILD OF COMPULSORY 

SCHOOL AGE-COMPLETION, FIRST EIGHT GRADES OF 

SCHOOL-OHIO STATUTES DO NOT REQUIRE ATTENDANCE 

AT HIGH SCHOOL TO PURSUE CURRICULUM - PROVISO, 

REGULAR ATTENDANCE AT A VOCATIONAL, COMMERCIAL 

OR OTHER SPECIAL TYPE OF SCHOOL, PAROCHIAL OR OTHER­

WISE-INSTRUCTION -TERM AND HOURS EQUIVALENT TO 

THOSE OF ESTABLISHED HIGH SCHOOLS. 

SYLLABUS: 

A child of compulsory school age, who has completed the first eight 
grades of the school curriculum, is not required by the Ohio statutes to 
attend high school or pursue the curriculum there affordep providing he 
regularly attends a vocational, commercial or other special type of school, 
parochial or otherwise, which provides instruction for a term arid hours 
equivalent to those of established high schools. 

Columbus, Ohio, September 21, 1944 

Hon. Raymond Miller, Acting Prosecuting Attorney 

Millersburg, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, as follows: 

"A question has arisen as follows: 

Where there is a Parochial School in the county in the rural 
school district and pupils have passed the 8th grade, can the di­
rectors of said Parochial School re-assign the children to do the 
8th grade over? 

This is a Parochial School in the Amish District and neither 
the parents nor the children want to go to the 9th grade or 1st 
year high. All agreed to go back to the 8th grade after they have 
passed the 8th grade. 

Please advise if these pupils can be re-assigned to complete 
the 8th grade after they have once completed it. 

This Parochial School covers the first eight grades only and 
this is a matter that has come up in our Amish Community 
among the Amish people on the school problem." 
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Sections 4849 and 4849-1, General Code, provide in general that all 

persons between the ages of six and eighteen shall be of compulsory school 

age. 

Section 1849-2, General Code, with certain exceptions not here ma­

terial. provides that all persons of compulsory school age shall attend 

a public, private or parochial school. Section 4849-3, General Code, pro­

vides for compulsory attendance as therein defined for the school session 

of not less than thirty-two weeks per school year. 

Section 4849-6, General Code, provides as follows: 

"If any child shall so attend upon instruction elsewhere 
than in a public school such instruction shall be equivaent to the 
instruction given children of like age and advancement in the 
public schools of the district in which such child resides; and the 
hours arid term of attendance exacted shall be equivalent to the 
hours and term of attendance required of children in the public 
schools of the district. But nothing in this section shall be con­
strued to require a child to attend a high school"instead of a voca­
tional, commercial or other special type of school, provided the 
instruction therein is for a term and for hours equivalent to 
those of the high school, and provided his attendance at such 
school will not interfere with a continuous program of educa­
tion for the child to the age of sixteen." 

I am not advised of the exact nature of the course of study taught 

in the school referred to in your inquiry as a "parochial school in the 

Amish District". I am informed by some of the members of the com­

munity that their schooling plan is to fit their children to become agri­

culturists or farmers and that it is their thought that their children will 

not be benefited as much by pursuing the curriculum prescribed for an 

ordinary high school as they would by a more detailed and thorough 

study of some of the subjects taught in the lower eight grades of the 

public schools and other subjects beneficial to farmers. 

In view of the specific exception contained in Section 4849-6, General 

Code, it would appear that if the people of the Amish Sect of the Christian 

religion do not desire to attend a high school, but do attend a special type 

of parochial school in which the instruction is for a term and hours equiva­

lent to that of the high school, whether the education therein be com­

mercial or vocational or other special type, it is their legal right so to do. 

It would further seem to me that it is immaterial whether some of the 
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courses taught consist of a more thorough study in the branches of learn­

ing taught in the first eight grades of the state public school system. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that a child of 

compulsory school age, who has completed the first eight grades of the 

school curriculum, is not required by the Ohio statutes to attend high 

school or pursue the curriculum there afforded providing he regularly at­

tends a vocational, commercial or other special type of school, parochial 

or otherwise, which provides instruction for a term and hours equivalent 

to those of established high schools. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




