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CORONER-PERSON WHO PREVIOUSLY SERVED ELIGIBLE 

TO BE ELECTED OR APPOINTED - TIME, PREVIOUS SERVICE,· 

NOT ESSENCE - NOT REQUIRED TO BE LICENSED PHYSI­

CIAN -SECTION 2856 GENERAL CODE RELATES TO ELIGIBIL­

ITY AND NOT METHOD OF SELECTION FOR OFFICE. 

SYLLABUS: 

1. Section 2856, General Code, relates to the eligibility of a person 

to the office of coroner and not to the method by which he is selected for 

that office, whether by election by the people or by af!.pointment by the 

board of county commissioners. 

2. A person who has previously served as coroner is eligible to be 

elected or appointed to that office regardless of the time of such previous 

service, notwithstanding the fact that he is not a licensed physician of 

good standing in his profession. 

Columbus, Ohio, December 31, 1941. 

Hon. John M. Kiracofe, Prosecuting Attorney, 

Eaton, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"The coroner, who was a physician and who was elected 
at the last election to the office of coroner, has no·w resigned 
effective January 1, 1942. 

The former coroner, who was a funeral director, has been 
appointed to fill the unexpired term on the basis that an 
elector who had previously served as coroner was eligible for 
election that he would also be qualified for appointment. 

Some question has been raised as to his eligibility for the 
appointment, and I have been asked to obtain your opinion as 
to whether or not a person who has previously served as coroner, 
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although not continuously in office, is qualified to be appointed 
to fill a vacancy soon to exist in that office. 

I would appreciate your opinion prior to January 1, 1942." 

Your request is doubtless engendered by the provisions of Section 

2856-3, General Code, as amended by the 92nd General Assembly, ef­

fective June 8, 193 7 ( 117 v. 43). This section reads in part as follows: 

"No person shall be eligible to the office of coroner in any 
county except a licensed physician of good standing in his pro­
fession or a person who shall have previously served as coroner 
prior to his election. * * * " (Emphasis mine.) 

As the above provision formerly read, it related only to "counties 

having a population according to the last federal census of 100,000 or 

more" and did not contain the words above emphasized. ( 109 v. 543). 

Provisions for the election of a coroner are contained in Section 

2823, General Code, to the effect that there shall be elected quadrennially 

in each county a coroner, who "shall hold his office for a term of four 

years, beginning on the first Monday of January next after his election". 

Section 2829, General Code, provides inter alia that: 

" * * * In counties having a population according to the 
latest federal census of less than 100,000, when the office of 
coroner becomes vacant by death, resignation, expiration of the 
term of office or otherwise, the county commissioners shall ap­
point a suitable person to fill the vacancy, who shall give bond 
and take the oath of office as prescribed for the coroner; 
* * * " 

While there are particular qualifications required for eligibility to 

public office, for example, citizenship and residence, and while "certain 

other things disqualify one from holding office, such as crime, corrupt 

practice at a former time, and removal from office" (32 0. Jur. 898), 

generally speaking duly qualified electors are eligible to be elected and 

appointed to public office. See Section 4, Article XV, Constitution of 

Ohio, and the 19th Amendment to the Constitution of the United States. 

In connection with Section 4, Article XV, Ohio Constitution, it 

should be noted that this section does not by implication forbid the 

Legislature to require other reasonable qualifications for state office. 
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That is to say, the Legislature may raise the requirements above those 

prescribed in the Constitution, as it has done in the instant case, but 

cannot lower them. See 32 0. Jur. 900; State ex rel Attorney General 

v. Covington, et al., 29 0. S. 102 (1876); and Mason v. State ex rel. 

McCoy, 58 O.S. 30, 50 N.E. 6, 41 L.R.A. 291 (1898). 

Coming now specifically to answer your inquiries, as I understand 

your letter, two questions are presented: 

First, do the provisions relative to the eligibility of persons to the 

office of coroner contained in Section 2856-3, supra, apply only to those 

who are candidates for election to that office as distinguished from per­

sons who desire to be or have been appointed thereto; and 

Second, in view of the provisions of Section 2856-3, supra, is a person, 

who is not a licensed physician_ of good standing in his profession but has 

previously served as coroner, eligible to be elected or appointed to the 

office of coroner, if he is not serving in such office at the time of his 

election or appointment? 

1. As to the first of the above ·questions, it is my opinion that Sec­

tion 2856-3, supra, relates to the eligibility or qualifications of a person 

to hold the office of coroner rather than to the method by which such 

office is obtained. 

I am, of course, not unaware of the fact that there are many cases 

which hold that the word "election", as used in a constitution or statute, 

means an election by the people. But these cases turn upon the fact that 

the text of the provision under consideration indicates the word "election" 

to mean a selection by the electorate at an election held according to law. 

On the other hand, there are an equal number of cases which hold that 

the word "election" means a selection either by the people or by any 

duly constituted authority and that, when the text of the particular con­

stitutional provision or statute so requires, the words "election" and 

"appointment" will be treated as being synonymous. 

As stated in 18 Am. Jur., page 180: 

"The words 'elect' and 'appoint' are not legally synonymous. 

As distinguished in meaning from the term 'appointment,' the 
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term 'election' carries with it the idea of a choice in which all 
who are to be affected by the choice participate, whereas an 
appointment is generally made by one person or by a limited 
number acting with delegated powers. The words are some­
times indiscriminately employed, however, in constitutional and 
statutory provisions, and for the purpose of ascertaining the 
correct interpretation, the courts must give to the word used a 
meaning according to the connection in which it is found. 
* * * " (Emphasis mine.) 

In the case of Gabriel B. Reid, Relator, vs. William J. Gorsuch, 67 

N. J. L. 396, 401, 51 A. 457 (1902), it was said as follows at page 401: 

"Discriminating authorities sanction the use of the word 
'appointed' in a sense which includes the notion of election by 
a body, as well as selection by an individual; and also the use 
of the word 'elected' as applied to those who are chosen by the 
votes of a body limited in numbers. 

By way of authoritative definitions, we have the follow-
ing: 

'Appointment - the designation of a person, by a person 
or persons having authority therefor, to discharge the duties of 
some office or trust. 

'Election - choice; selection. The selection of one per­
son from a specific class to discharge certain duties in a state, 
corporation, or society.' Bouv. Diet. 

'Appoint - to allot, set apart, or designate; nominate or 
authoritatively assign, as for a use, or to a post or office. 

'Elect- to pick out; select from among a number. To 
select from an office or appointment by a majority or plurality 
of votes; choose by ballot or in similar method; as to elect a 
representative or a senator; to elect a president or mayor.' Cent. 
Diet. In this connection an election of an arch bishop by the 
monks of a certain convent is instanced as a proper use of the 
verb elect. 

Under these definitions the distinction seems to be that 
election signifies the act of choosing where several participate in 
the election. The appointment relates to the bestowal of the 
office upon the person selected, whether the choosing be the act 
of one or of many. Where the choice rests in the sole discretion 
of an individual, the usual authoritative evidence that a selection 
has been definitely made is in the act of bestowal; hence, in such 
cases, the word 'appointment' has come to include the function 
of selection, as well as the function of authoritatively designating 
the person selected. That the functions are distinct, however, 
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appears when we come to consider those cases where one has 
the exclusive function of selection, but the appointment is subject 
to the approval of others; for instance, the governor nominates 
and, with the advice and consent of the senate, appoints certain 
officers. But where the power of making an appointment resides 
in a numerous body, the exercise of the power necessitates a 
previous agreement, by a majority of the voices or otherwise, 
with respect to the person to be chosen; and the choice so made 
is an election; after which the person selected receives the ap­
pointment, and can properly be said to be 'appointed,' although 
he is the choice of many. 

Under our system of government the most familiar example 
of 'election' is that which is participated in by the people at 
large; at the same time it requires the use of the phrase 'popu­
lar election,' or 'election by the people,' to clearly express the 
thought." 

A similar conclusion was reached in the case of Odell v. Rihn, et al., 

19 Cal. App. 713, 12 7 Pac. 802 ( 1912), in which the court said as follows 

at page 719: 

"The words 'elected' and 'appointed' ordinarily are not 
synonymous. In its limited sense the word 'elected' is usually 
employed to denote the selection of a public officer by the 
qualified votes of a community. On the other hand the word 
'appointed' is generally understood to mean the selection of a 
public officer by one person who is employed by law to make the 
appointment. In its broadest sense, however, the word 'elected' 
means merely selected. When used in that sense the word 
'elected' is synonymous with the word 'appointed'; and where, 
as in the case at bar, a public officer has been selected by a vote 
of several members of a city council, it may be truly said in the 
broadest sense of the term that he was elected. McPherson 
v. Blacker, 146 U.S. 1 (36 L.Ed. 869, 13 Sup: Ct. Rep. 3); 
Pierce v. Guggenheimer, 44 App. Div. 399 (60 N.Y.Supp. 703); 
State v. Compson, 34 Or. 25 (54 Pac. 349); People v. Langdon, 
8 Cal. 1, 16; Reid v. Gorsuch, 67 N.J.L. 396 (51 Atl. 457); 
State v. Williams, 60 Kan. 83 7 ( 58 Pac. 476); Carson v. Har­
rison, 113 Ind. 434 (3 Am. St.Rep. 663; 16 N.E. 384.)" 

Both upon reason and upon the above quoted authorities, and many 

others which might be cited, I conclude, therefore, that Section 2856-3, 

supra, has to do only with the eligibility of a person to serve as coroner, 

regardless of how selected for that office. 

II. In so far as your second question is concerned, as above set 

forth, generally speaking electors are eligible to hold office except where 

disqualified because of misconduct or like reason, although the Legislature 
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may prescribe additional reasonable qualifications. It is obvious that 

such additional qualifications are limitations upon the general rule and 

a statute requiring additional qualifications should not be extended be­

yond the clear import of the language of such statute. As stated in 3 7 

O.Jur. 781: 

"Exceptions to the operation of laws, especially if such laws 
are entitled to a liberal construction, should receive a strict, but 
reasonable, interpretation." 

See also the same authority, pp. 774 to 787. For this reason it is my 

opinion that the language "who shall have previously served as coroner 

prior to his election" should not be extended beyond its plain wording 

and that one who has previously served as coroner is eligible to be elected 

or appointed to that office regardless of the time of the previous service. 

In this connection I am not unmindful of the case of The State, 

ex rel Cox, v. Riffle, 132 0. S. 546 (1937), which held that a person not 

a licensed engineer, but who had previously served in that office, was not 

eligible to be elected to such office unless he were holding such office at 

the time of his election. This case, however, had to do with the provisions 

of Section 2783, General Code, which provides that no person should be 

eligible as a candidate for the office of county engineer or be elected or 

appointed thereto, except a registered professional engineer and registered 

surveyor, "or a person who shall have previously served as county en­

gineer immediately prior to his election." It is unnecessary to enlarge 

upon the difference in the wording of the two statutes, other than to point 

out that the Supreme Court said as follows at page SSO of the Riffle case: 

" * * * The respondent received the higher number of 
votes but he was ineligible for election, not only by reason of 
not being a licensed engineer but also by reason of not having 
'served as county engineer immediately prior to his election.' 
* * * " (Emphasis mine.) 

It is of course patent that the provisions of Section 2783 are radically 

different ·from those of the section here under consideration and that the 

Riffle case is therefore not only plainly distinguishable, but in fact sup­

ports the conclusion herein reached. 

In view of the foregoing, and for the reasons given and upon the 
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authorities cited, it is my opinion that: 

I. Section 2856, General Code, relates to the eligibility of a person 

to the office of coroner and not to the method by which he is selected 
for that office, whether by election by the people or by appointment by 

the board of county commissioners. 

2. A person who has previously serve<:1 as coroner is eligible to be 

elected or appointed to that office regardless of the time of such previous 
service, notwithstanding the fact that he is not a licensed physician of 

good standing in his profession. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




