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INSURANCE-TRANSPORTATION, MONEYS TO AND FROM 

DULY DESIGNATED DEPOSITORY, RECEIVED BY COUNTY 

RECORDER, COUNTY CLERK, PROBATE JUDGE OR COUNTY 

TREASURER-FUNDS MAY NOT BE EXPENDED FROM 

COUNTY TREASURY FOR SUCH PURPOSE. 

COUNTY COMMISSIONERS NEITHER ALONE NOR JOINTLY 

WITH RECORDER, CLERK OR PROBATE JUDGE MAY CON­

TRACT WITH CORPORATION FOR SUCH TRANSPORTATION 

OF MONEYS, NOR PAY COST FROM COUNTY TREASURY. 

SYLLABUS: 

l. Moneys may not be l€gally expended from the county treasury 

for the payment of insurance and transportation of moneys received by 

a county recorder, county clerk, probate judge or county treasurer to 

and from a duly designated depository. 

2. The county commissioners neither alone nor jointly with the 

county recorder, county clerk or probate judge may lawfully enter into a 

contract wit!z a corporation to transport moneys, received by such officials 

by way of fees, costs and payment of judgments, and to provide insurance 

covering such transportation to and from designated depositories, the 

cost of which is to be paid from the county treasury. 

Columbus, Ohio, March 1, 1941. 
Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney, 

Cleveland, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion reading: 

"The County Recorder, County Clerk, and Probate Judge 
each, from day to day, receive moneys in payment of fees, 
costs and judgments. On the first business day of each month 
such officers are required to pay to the County Treasurer all 
public moneys received by them in the course of the previous 
month ( General Code Section 2983). Such officers are authorized 
by General Code Section 2288-lc to deposit moneys received 
by them in the bank upon receiving security therefor. The daily 
or occasional transportation of money from the public offices to 
the bank involve some risk which the officers feel should be 
safeguarded. For that purpose they propose that a contract for 
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the transportation of such moneys from the public offices to the 
respective banks and providing insurance to cover any loss, be 
entered into with a corporation authorized to engage in such 
business, at a stipulated compensation. 

Your opinion is requested as to whether such officers, 
severally or jointly, may enter into such contract or whether 
such contract may be entered into by the County Commission­
ers making such service available to the public officers, the com­
pensation to be paid out of the County Treasury." 

It is fundamental that county officers have such powers and such 

only as have been granted them by the statutes which create their offices. 

Jones, Auditor, v. Commissioners of Lucas County, 57 O.S., 189; Peter 

v. Parkinson, Treasurer, 83 O.S., 36. It is also well established that when 

the statute grants authority to a public official to perform an act and in 

such act specifies the manner for the exercise of the power, the mode 

specified is likewise the measun. of the power and it can be performed in 

no other manner. Frisbee v. East Cleveland, 98 0.S., 266; Anderson v. 

C. W. Madsen Investment Company, 72 Fed. (2d), 768. 

By reason of such rules, we must examine the statutes which grant 

to the county recorder, county clerk and probate judge authority tQ 

deposit and care for the moneys received by such officers. 

Section 2983 of the General Code, referred to in your inquiry, makes 

provision for the deposit of moneys received by county auditors, probate 

judges, sheriffs, clerks of courts, surveyors and recorders in the county 

treasury. Such section reads: 

"On the first business day of each month, and at the end of 
his term of office, each of such officers shall pay into the county 
treasury, to the credit of the general county fund, on the warrant 
of the county auditor, all fees, costs, penalties, percentages, 
allowances and perquisites of whatever kind collected by his 
office during the preceding month or part thereof for official 
services, provided that none of such officers shall collect any fees 
from the county; and he shall also at the end of each calendar 
year, make and file a sworn statement with the county com­
missioners of all fees, costs, penalties, percentages, allowances 
and perquisites of whatever kind which have been due in his 
office, and unpaid for more than one year prior to the date such 
statement is required to be made." 

Section 2288 of the General Code makes further provision for the 

deposit of moneys into the county treasury and reads: 

"As often as may be so required, each receiver of the public 
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works of the state, register or receiver of a school land office, 
and other collector or receiver of revenue of the state, except 
state and county treasurers, shall pay into the nearest convenient 
county treasury or the state treasury, as the treasurer of state 
shall direct, all moneys by hinr collected or received, since 
making the last payment." 

From an examination of the statutes and decisions with reference to 

county treasurers, it would appear that if it were not for the statutes 

specifically authorizing county treasurers to deposit moneys in banks 

pursuant to depository laws, a treasurer would have no power so to do, 

and would be personally liable if any loss resulted from such deposits. 

See State v. Newman, 26 O.S., 265. 

By reason of the express provisions of Section 2638, General Code, 

it is apparent that the county treasurer has no authority even to deposit 

public moneys received by him in a bank, except where specifically 

authorized by law. The pertinent part of such section reads: "Except 

as otherwise specifically provided by law, all public moneys and property 

in his (county treasurer's) possession shall be at all times in the county 

treasury." Section 2748, General Code, provides that the county treasurer 

may deposit moneys temporarily in local banks for purposes of trans­

portation to the treasury. The "Uniform Depository Act" (Sections_ 

2296-1 to 2296-25, General Code) grants to county treasurers authority 

to deposit public funds in banks which have been established as public 

depositories pursuant" to such act, however, such deposits are "governed 

strictly by the provisions of this act" with respect to amounts. Except 

to the extent of such authority, the county treasurer may not lawfully 

deposit public moneys at any other place than the county treasury. Re 

Osborn Bank, 1 O.App., 140; State, ex rel. Campbell, v. National Banks, 

4 O.N.P.(N.S.)., 245; Crawford County v. Strawn, 16 O.F.D., 46, 15 

L.R.A.(N.S.), 1100. 

I believe that it may be stated as an established proposition that 

public officers authorized to receive and having custody and safekeeping 

of public moneys by virtue of their offices, are mere custodians of such 

funds, have no legal title thereto and may deal therewith only as provided 

by statue. See 11 O.Jur., 193, and cases there cited. 

While in Section 2638-1, General Code, specific authority is granted 

to the county commissioners to provide burglary insurance for the county 

treasurer, such section was enacted in the year 1929. A few years prior 
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to such enactment, the question was asked of the then Attorney General, 

viz.: "May the county commissioners legally pay for burglary or hold up 

insurance for the county treasurer or for any other county officer?" Such 

inquiry was answered in an opinion under date of May 24, 1927 ( Opinions 

of the Attorney General for 1927, Vol. II, page 874) in the negative. 

Such answer was founded upon the proposition that in the then Section 

5 of Article X of the Constitution (since repealed) there was contained 

the mandate that "no money shall be drawn from any county or township 

treasury, except under authority of law," that no express power had been 

granted to county commissioner~ to sxpend moneys for such purpose, and 

also upon the general rule stated by the court in State, ex rel. Locher, v. 

Menning, 95 O.S., 97: 

"The legal principle is settled in this state that county com­
missioners, in their financial transactions, are invested only with 
limited powers, and that they represent the county only in such 
transactions as they may be expressly authorized so to do by 
statute. The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and, if such authority is of doubt­
ful import, the doubt is resolved against its exercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
county." 

If we apply similar reasoning to the question at hand, it would seem 

that, although Section 5 of Article X of the Constitution has since been 

repealed, we must determine whether there is any provision of law 

authorizing the payment of public funds for the cost of transportation 

of county funds as suggested in your letter. 

In Section 2638, General Code, the room or rooms provided by the 

county commissioners for the office of the county treasurer constitute the 

county treasury. The public moneys received by the treasurer must be 

kept there "except as otherwist specifically provided by law." (Section 

2638, General Code.) I am unable to find any provision of law specifically 

authorizing the moneys to be taken therefrom and placed in any other 

custody than a public depository established under the provisions of the 

"Uniform Depository Act." It should be borne in mind that the bond of 

the county treasurer is conditioned for the safekeeping of public moneys 

coming into his custody. He and his bondsmen are liable for any loss of 

such funds after they have reached the treasury. State v. Harper, 6 O.S., 

608; Loeser v. Alexander, 176 Fed., 270. It would therefore seem that 

since the county could not legally suffer any loss during the transfer of 

the funds to the depository from the county treasury, there could be no 
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authority on the part of the county commissioners to expend public funds 

to insure against a risk which could not legally exist. It is therefore my 

opinion that with respect to the transfer of funds from the county 

treasury to the depository, and vice versa, there is neither a duty imposed 

upon nor authority given to the county commissioners to insure funds 

being so transported or to pay the premiums thereon from county funds. 

In view of the provisions contained in Section 2983, General Code, 

requiring the public officials mentioned in your inquiry, other than the 

country treasurer, to deposit their funds in the county treasury on the 

first business day of each month, a question might well arise as to whether 

such officials have any-authority to deposit any public moneys coming 

into their possession at any other place than in the county treasury. 

In the case of Busher, Clerk, v. Fulton, 128 O.S., 485, the question 

arose as to whether a deposit of moneys received as a deposit in an ap­

propriation case, in a bank by a clerk of a court of common pleas pending 

a decision of the appropriatior. case, was entitled to a preference in a 

liquidating proceedings. It was contended that such deposit was illegal 

and for such reason the county clerk was entitled to a preferred claim 

with reference to such moneys. The court held that since in the statutes 

there was neither an express grant of power to make such deposit nor 

an express denial of such right, the clerk was not entitled to the claimed 

preference. It is to be noted that such decision is specifically limited to 

trust funds and does not concern itself with deposits of court costs and 

other moneys payable into the county treasury. Similarly, in the case of 

a sheriff, see State, ex rel. Fulton, v. Main, Sheriff, 128 O.S., 457. 

In Section 2288-lc, General Code, enacted after the decision of the 

cases just cited, the legislature has authorized the officers mentioned in 

your inquiry to make certain deposits in banks. Such section reads: 

"No money held or controlled by any probate court, juve­
nile court, clerk of courts, sheriff, county recorder, clerk or 
bailiff of municipal court, prosecuting attorney, or resident 
division or district deputy directors of the state highway depart­
ment, in excess of that covered by federal deposit insurance as 
hereinafter prescribed shall be deposited in any bank, banks, 
trust company or trust companies until the hypothecation of the 
securities hereinafter provided, or until there is executed by the 
bank, banks, trust company or trust companies selected, a good 
and sufficient undertaking, payable to the depositor, in such sum 
as said depositor directs, but not less than the excess of the sum 
that shall be deposited in such depository or depositories at any 
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one time over and above such portion or amount of such sum as 
shall at any time be insured by the federal deposit insurance 
corporation created pursuant to the act of congress known as the 
banking act of 1933, or by any other agency or instrumentality 
of the federal government, pursuant to said act or any acts of 
congress amebdatory thereof." 

While such statute authorizes such officials to deposit in depositories 

moneys received by them in a fiduciary capacity - as moneys paid on 

judgments, and deposits awaiting the outcome of litigation (see Opinions 

of the Attorney General for 1935, Vol. II, page 1184) - , it would not 

necessarily follow that it authorizes such depo5it of county moneys. 

However, even if it were to be held that it does authorize the deposits of 

such funds, I am unable to find any authority therein for the payment 

of moneys from the county funds for the transportation of such moneys 

to and from the depository nor for insurance while in transit. 

In Opinions of the Attorney General for 1936, Vol. II, page 785, 

one of my predecessors in office ruled that the county commissioners 

were without authority of law to pay service charges imposed by banks 

for the handling of checks, for the reason that there was then no clear 

grant of such power to them by statute. It would seem that like reason­

ing would impel the conclusion that since there is no clear grant of power 

to the county commissioners for the provision of insured transportation 

of funds of the county recorder, probate judge and county clerk to and 

from depositories, no such power exists; especially would this be true 

concerning moneys received in payment of fees and costs which belong 

to the general fund of the county. As stated in the third branch of the 

syllabus of State, ex rel. The A. Bentley & Sons Co., v. Pierce, 96 O.S., 44: 

"In case of doubt as to the right of any administrative board 
to expend public money under a legislative grant, such doubt 
must be resolved in favor of the public and against the grant of 
power." 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. Moneys may not be legally expended from the county treasury 

for the payment of insurance and transportation of moneys received by 

a county recorder, county clerk, probate judge or county treasurer to 

and from a duly designated depository. 

2. The county commissioners neither alone nor jointly with the 

county recorder, county clerk or probate judge may lawfully enter into 

a contract with a corporation to transport moneys, received by such 
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officials by way of fees, costs and payment of judgments, and to provide 

insurance covering such transportation to and from designated deposi­

tories, the cost of which is to be paid from the county treasury. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




