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TAX LEVY-SCHOOL DISTRICT-ADDITIONAL TAX LEVY 

TO BE VOTED IN NOVEMBER, 1949 ELECTION-BOARD OF 
EDUCATION RESOLVED TO PLACE TAX ON BOOKS FOR 
CURRENT YEAR-COUNTY AUDITOR REQUIRED TO CERT­

IFY AND COUNTY TREASURER REQUIRED TO COLLECT 

TAX IN DECEMBER, 1949-SECTIONS 2584, 5625-15, 5625-17a 
G. C. 

SYLLABUS: 

If a School District votes an additional tax levy in the November, 1949 election, 
pursuant to Section 5o25-15, General Code, and the Board of Education resolves to 
place the tax on the books for the current year, pursuant to Section 5o25-17a, General 
Code, the county auditor is required to certify and the county treasurer to collect 
said tax in December, 194£>, despite the provisions of Section 2584, General Code. 

Columbus, Ohio, September 27, 1949 

Hon. D. Deane McLaughlin, Prosecuting Attorney 

Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion which 
request reads as follows: 

"Many times in the past special tax levies have been voted 
by various subdivisions in November and the resolutions or orcli-
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nances required collection of the tax in the current year pursuant 
to 5625-qa. The Auditor in such cases has held his books open 
until after the November election and has included the extra 
levy in the duplicate certified to the Treasurer for collection in 
December. 

"Ordinarily by virtue of Sec. 2584, the Auditor certifies 
his duplicate to the County Treasurer by October 1 ; and holding 
the books open until after the general election in November 
creates a hardship on the Auditor and his staff, and almost 
always delays the collection of the tax. On the other hand, failure 
to collect the first installment of a tax voted in November, in 
the December collection would create hardship on many school 
Boards who are unable to wait for said funds until the collection 
for the following June. 

"It is my informal view that Sec. 5625-17a requires the 
Auditor to collect the tax in December 1949, but the Auditor 
desires your opinion. 

"In the event that a School District votes an additional tax 
levy in the November 1949, election, pursuant to Sec. 5625-15, 
and the Board of Education resolves to place the tax on the 
books for the current year, pursuant to Sec. 5625-17a, is the 
County Auditor required to certify and the Treasurer to collect, 
said tax in the December 1949 collection." 

Section 5625-17a, General Code, referred to m your request reads: 

"A levy voted outside of the ten mill limitation under sec­
tion 5625-17 of the General Code shall be certified to the tax 
commission of Ohio. In the first year thereof, such levy shall 
be extended on the tax lists after the February settlement next 
succeeding such election. Provided, however, that if such addi­
tional tax is to be placed upon the tax list of the current year, 
as specified in the resolution providing for the submission 
thereof, the result of the election shall be certified immediately 
after the canvass by the board of elections to the taxing au­
thority, who shall forthwith make the necessary levy and certify 
it to the county auditor who shall extend it on the tax list for 
collection. ln all years after the first year, the tax levy shall be 
included in the annual tax budget that is certified to the county 
budget commission." 

Section 2584, General Code, reads: 

"On or before the first Monday of August annually, the 
county auditor shall compile and make up, in tabular form and 
alphabetical order, separate lists of the names of the several 
persons, companies, firms, partnerships, associations and corpo-
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rations in whose names personal property required to be entered 
on the general tax list and duplicate has been listed and assessed 
as shown in the preliminary and final assessment certificates in 
the bands of the auditor pursuant to chapter three, title one, 
part second, of the General Code in each township, city, village, 
special district, or separate school district or part of either in his 
county. He shall place in an appropriate column opposite each 
name, the aggregate value of such personal property as listed 
and assessed therein. On or before the third Monday of August 
in each year the county auditor shall correct such lists in accord­
ance with the additions and deductions ordered by the tax com­
mission of Ohio and shall certify and deliver one copy thereof 
to the county treasurer. The copies prepared by the county 
auditor shall constitute the auditor's general tax list and treas­
urer's general duplicate of personal property for the current 
year." 

Section 5625-17a, General Code, was effective May 7, 1941, Amended 

Senate Bill No. 99, 119 0. L. 179. 

Section 2584, General Code, was effective for the year 1933, Amended 

Senate Bill No. 30, 115 0. L. 548, Section 3 at page 599. 

The two sections are in conflict as to the time of the completion by 
the county auditor of the tax list since Section 2584, General Code, pro­

vides in part : 

"* * On or before the third ::\fonclay of August in each year 
the county auditor shall correct such lists in accordance with the 
additions and deductions ordered by the tax commission of Ohio 
and shall certify and deliver one copy thereof to the county 
treasurer. The copies prepared by the county auditor shall consti­
tute the auditor's general tax list * * * for the current year." 

while Section 562 5-1 7a, General Code, provides in part: 

"* * * Provided, however, that if such additional tax is to be 
placed upon the tax list of the current year, as specified in the 
resolution providing for the submission thereof, the result of 
the election shall be certified immediately after the canvass by 
the board of elections to the taxing authority, who shall forth­
with make the necessary levy and certify it to the county auditor 
who shall extend it on the tax list for collection. * * *'' 

Obviously a great many elections at which the tax levy provided for in 

Section 5625-17a, General Code, is to be voted upon, will occur subse­

quent to "the third Monday of August", the time specified in Section 2584 

* 
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of the General Code for the compiling of the tax lists by the county 

auditor. Since the statutes are in conflict, the further question remains: 

Has the legislature, by the enactment of Section 5625-17a, General Code, 

effective :\fay 7, 1941, repealed by implication (since there is no expressed 

repeal) Section 2584, General Code, effective for the year 1933, in regard 

to the time at which the county auditor shall complete the computation of 

the general tax list for a given year? 

An excellent discussion of repeal by implication is contained in 37 

0. Jur. 395, Section 135 et seq. The tests for repeal by implication are 

contained in the following language: 

"The fact that an act does not contain either a general or 
specific repealing clause will not prevent it from repealing a prior 
inconsistent act, for an act may be repealed by implication as 
well in direct terms. 1 f an act is so repugnant to, or so contra­
dictory of, or so irreconcilably in conflict with, a prior act that 
the two acts cannot be harmonized in order to effect the purpose 
of their enactment, the later act operates, without any repealing 
clause, as a repeal of the first to the extent of the irreconcilable 
inconsistency. Hence, it is a rule that later expressions of legis­
lative will control where two statutes are in irreconcilable con­
flict. * * *" 

Further, at page 400, Section 137, it is said: 

''The doctrine of repeal by implication rests on the ground 
that the last expression of the legislative will ought to control. 
It results from the necessity of giving effect to the later legis­
lation." 

Also, at page 407, Section 148, is found the following statement: 

''lt is \\'ell settled that a special law repeals an earlier gen­
eral law to the extent of any irreconcilable conflict between 
their provisions; or, speaking more accurately, it operates to 
cngraft on the general statute an exception to the extent of the 
conflict. * * *" 

In Volume r of Sutherland Statutory Construction, 3rd Edition, at 

page 463 is found the following language: 

"\•Vhen a subsequent enactment covering a field of operation 
coterminous with a prior statute cannot by any reasonable con­
struction be given effect while the prior law remains in operative 
existence because of irreconcilable conflict between the two acts, 
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the latest legislative expression prevails, and the prior law yields 
to the extent of the conflict." 

From the above cited authorities it is clear that if two statutes are 

in irreconcilable conflict, the later enactment in point of time must control. 

Are the statutes with which we are herein concerned in irreconcilable 

conflict? It is my opinion that they are. Under Section 2584, supra, page 

3 of this opinion, the county auditor is directed in mandatory language to 

complete the general tax list "on or before the third Monday in August." 

Section 5625-17a, supra, page 2 of this opinion, provides in manda­

tory language that the county auditor "shall extend" on the tax list any 

tax levy which has been voted upon at an election and been certified to 

the county auditor in the manner provided for in Section 5625-17a. 

It is obvious that many elections involving the tax levy mentioned 

in Section 5625-17a, General Code, could be held in November of a given 

year and under Section 5625-17a, the county auditor must place it on the 

tax list when properly certified even though requested to do so at a date 

subsequent to the date provided in Section 2584, supra. Therefore, it is 

my opinion that the statutes are in irreconcilable conflict and that the 

later enactment, namely Section 5625-17a, General Code, must govern. 

In answer then to your specific question, I am of the opinion that if 

a School District votes an additional tax levy in the November, 1949 

election, pursuant to Section 5625-15, General Code, and the Board of 

Education resolves to place the tax on the books for the current year, 

pursuant to Section 5625-17a, General Code, the county auditor is re­

quired to certify and the county treasurer to collect said tax in December, 

1949, despite the provisions of Section 2584, General Code. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




