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OPINION NO. 99-052 

Syllabus: 

1. 	 To be appointed commissioner of a general health district, a person 
must be a licensed physician, licensed dentist, licensed veterinarian, 
licensed podiatrist, licensed chiropractor, or the holder of a master's 
degree in public health or an equivalent master's degree in a related 
health field as determined by the members of the board of health in a 
general health district. (1996 Op. Att'y Gen. No. 96-039, syllabus, 
paragraph 1, approved and followed.) 

2. 	 Pursuant to RC. 3709.11, the members of the board of health of a 
general health district have authority to determine whether a master's 
degree in public administration or business administration is "an 
equivalent master's degree in a related health field," so as to qualify its 
holder to be appointed as health commissioner. (1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-007 overruled on the basis of statutm), amendment.) 

To: C. Keith Plummer, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, October 18, 1999 

We have received your request for an opinion concerning the appointment of an 
individual to fill the position of health commissioner of a combined general health district. 
Your question is whether the board of health may fill the position of health commissioner 
with a candidate who possesses a master's degree of public administration or a master's 
degree in business administration. 

Your request has arisen because the health commissioner of Guernsey County is 
scheduled to retire at the end of 1999. We are informed that the board of health of the 
combined general health district has been reviewing applications of individuals who have 
applied for the position of health commissioner and that questions have arisen concerning 
the educational requirements imposed by RC. 3709.11. 

Let us begin our analysis of your question with an examination of the relevant 
statutory language. RC. 3709.11 provides that the board of health of a general health 
district, including a combined general health district, see RC. 3709.01; RC. 3709.07, shall 
appoint a health commissioner for a period of up to five years. The statute prescribes the 
qualifications of the health commissioner as follows: 

The person appointed as commissioner shall be a licensed physician, 
licensed dentist, a licensed veterinarian, licensed podiatrist, licensed 
chiropractor, or the holder ofa master's degree in public health or an 
equivalent master's degree in a related health field as determined by the 
members of the board of health in a general health district. 

RC. 3709.11 (emphasis added). 
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Use of the word "shall" indicates that the qualifications established by statute are 
mandatory. See Doman v. Scioto ConselVancy Dist., 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 
(1971) (syllabus, paragraph 1); 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-039. Therefore, to be appointed 
commissioner of a general health district, a person must be a licensed physician, licensed 
dentist, licensed veterinarian, licensed podiatrist, licensed chiropractor, or the holder of a 
master's degree in public health or an equivalent master's degree in a related health field as 
determined by the members of the board of health in a general health district. 

The statute grants the members of the board of health authority to decermine 
whether a particular master's degree is "an equivalent master's degree in a related health 
field." RC. 3709.11; see 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-039. However, if an individual does not 
hold such a degree or have any of the other qualifications listed in R.C. 3709.11, the 
members of the board of health do not have authority to determine that other educational 
experience or practical experience qualifies the individual to serve as health commissioner. 
1996 Op. Att'y Gen. No. 96-039 (syllabus, paragraph 2). 

The instant question concerns applicants who are not licensed in the health profes­
sions listed and do not hold a master's degree in public health. Those applicants are qualified 
to serve as health commissioner only if they hold "an equivalent master's degree in a related 
health field as determined by the members of the board of health." RC. 3709.11. Therefore, 
we must decide whether the members of the board of health have authority to determine that 
a master's degree of public administration or a master's degree in business administration is 
"an equivalent master's degree in a related health field," so as to qualify its holder to serve 
as health commissioner. 

Upon initial consideration, it may appear that degrees in public administration or 
business administration are not degrees in health fields. Studies in public administration 
and business administration, by their terms, focus on matters of administration, manage­
ment, and organization, rather than on substantive health matters. See Webster's Third New 
International Dictionary 28 (unabridged ed. 1993) (defining "administration"). Thus, under 
common understanding, a master's degree in public administration or business administra­
tion is not generally considered a degree in a health field. See R.C. 1.42; see also 1996 Op. 
Att'y Gen. No. 96-039, at 2-152 (a person who holds a juris doctor and a bachelor of science 
in biology does not have the qualifications required by R.C. 3709.11 both because the person 
does not have a master's degree "and, more decisively, because law cannot reasonably be 
considered 'a related health field'''). 

Nonetheless, we are aware that educational institutions organize their programs in 
different manners. Hence, is possible that a degree that is designated a master's degree in 
public administration or business administration from one institution may be equivalent to a 
master's degree in public health from another institution. By statute, the authority to deter­
mine whether equivalence exists is vested in the members of the board of health. 

The issue of equivalent degrees was considered in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-007. 
At that time, RC. 3709.11 permitted the holder of a master's degree in public health to hold 
the position of health commissioner but contained no mention of any equivalent degrees. 
The facts there at issue concerned an individual who held a master's degree in public 
administration and had taken many graduate courses required for a master's degree in 
public health. The opinion concluded that, because the statute did not allow for an 
equivalent degree, the master's degree in public administration was not sufficient and there 
was no need to compare degree programs. The opinion reached this conclusion even though 
at that time there were apparently no universities in Ohio that offered a master's degree in 
public health. 
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Following the issuance of 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-007, the General Assembly 
amended RC. 3709.11 to allow the acceptance of "an equivalent master's degree in a related 
health field" as qualification for health commissioner. See 1979-1980 Ohio Laws, Part II, 
3527 (Am. H.B. 739, etT. Oct. 6, 1980). The timing of the legislation suggests that it was 
enacted in response to the Attorney General's opinion. The 1979 opinion stated: "Indeed, 
had [the legislature] intended that a person holding a master's degree in public health, 'or its 
equivalent,' to [sic] be sufficiently qualified to act as commissioner of a general health 
district, it could have drafted the section accordingly." 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-007, at 
2-18. It appears that, in amending RC. 3709.11, the General Assembly did precisely that. 

The statutory language that allows for equivalent degrees does not determine deci­
sively whether a master's degree in public administration or business administration can be 
an equivalent master's degree in a related health field, but it grants the board of health 
authority to determine that a particular degree does have that equivalence. 1 As the 1979 
opinion suggested, the board of health now is empowered to compare degree programs to 
determine whether a particular master's degree, although not designated a master's degree 
in public health, is an equivalent master's degree in a related health field. 1979 Op. Att'y 
Gen. No. 79-007, at 2-18. Pursuant to RC. 3709.11, therefore, the members of the board of 
health of a general health district have authority to determine whether a master's degree in 
public administration or business administration is "an equivalent master's degree in a 
related health field," so as to qualify its holder to be appointed as health commissioner. 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, as follows: 

1. 	 To be appointed commissioner of a general health district, a person 
must be a licensed physician, licensed dentist, licensed veterinarian, 
licensed podiatrist, licensed chiropractor, or the holder of a master's 
degree in public health or an equivalent master's degree in a related 
health field as determined by the members of the board of health in a 
general health district. (1996 Op. Att'y Gen. No. 96-039, syllabus, 
paragraph 1, approved and followed.) 

2. 	 Pursuant to R.C. 3709.11, the members of the board of health of a 
general health district have authority to determine whether a master's 
degree in public administration or business administration is "an 
equivalent master's degree in a related health field," so as to qualify its 
holder to be appointed as health commissioner. (1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-007 overruled on the basis of statutory amendment.) 

1 R.C. 3709.11 has subsequently been amended, see 1989-1990 Ohio Laws, Part II, 
2087 (H.B. 55, efr. May 3, 1990), but the language governing equivalent degrees has not been 
modified. 
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