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SYLLABUS: 2021-003 

1. A county emergency medical service 
organization, operated by a board of county
commissioners pursuant to R.C. 307.05, may 
provide scheduled transportation to patients 
that require medical services that are described 
in sections 4765.37, 4765.38, and 4765.39 of the 
Revised Code or the related Administrative 
Code provisions.  These services currently 
include ventilation, oxygenation, cardiac 
monitoring, and the administration of 
medications.  But these medical services may
only be performed by: (1) emergency medical
technicians-basic; (2) emergency medical 
technicians-intermediate, or (3) paramedics.    

2. A county emergency medical service 
organization, operated by a board of county
commissioners pursuant to R.C. 307.05, and 
operated in a county with a population of 
greater than 40,000, may not provide scheduled 
patient-transport services that do not require 
(1) services described in sections 4765.35,
4765.37, 4765.38, and 4765.39 of the Revised 
Code or the related Administrative Code 
provisions; (2) that are performed by first
responders, emergency medical technicians-
basic, emergency medical technicians-
intermediate, or paramedics. 
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January 11, 2021 

OPINION NO. 2021-003 

The Honorable Melissa A. Schiffel 
Delaware County Prosecuting Attorney
145 North Union Street, 3rd Floor 
P.O. Box 8006 
Delaware, Ohio 43015 

Dear Prosecutor Schiffel: 

You requested an opinion from my office regarding
what services a county emergency medical service
organization may provide. I have framed your
questions in the following manner:  

1. May a county emergency medical
service organization, operated by a 
board of county commissioners 
pursuant to R.C. 307.05, provide
scheduled transport services of 
patients who require ventilation, 
oxygenation, cardiac monitoring, or
the administration of medications? 

2. May a county emergency medical
service organization, operated by a 
board of county commissioners 
pursuant to R.C. 307.05, provide non-
emergency patient-transport 
services? 

www.ohioattorneygeneral.gov
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I 
 
Revised Code 307.05 authorizes counties to operate an 
emergency medical service organization (“EMS 
organization”).  It states:  
 

A board of county commissioners may 
operate an ambulance service 
organization or emergency medical 
service organization, or, in counties with 
a population of forty thousand or less, 
may operate a nonemergency patient
transport service organization, or may 
enter into a contract with [various public 
and private entities to provide these
services.]  

 
Delaware County, which has a population greater than 
40,000, operates an EMS organization.  Your request
asks questions about what services the EMS  
organization may provide, including whether it can 
provide scheduled transport services of critical-care  
patients and whether it can provide non-emergency 
patient-transport services. 
 

II 
 

You first ask whether Delaware’s EMS organization 
can provide scheduled transport services for patients 
who require ventilation, oxygenation, cardiac 
monitoring, the administration of medications, or  
other stabilization measures necessary for safe  
transport. The answer is “yes.” 
 
R.C. 307.05 states that “‘emergency medical service 
organization’ has the same meaning as in section 
4765.01 of the Revised Code.”  In turn, R.C. 4765.01(H) 
defines “emergency medical service organization” as “a 
public or private organization using first responders, 
EMTs-basic, EMTs-I, or paramedics, or a combination 
of first responders, EMTs-basic, EMTs-I, and  
paramedics, to provide emergency medical services.”  
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Thus, as defined, an EMS organization uses certain
professionals to provide “emergency medical services.” 
The answer to your question depends on whether 
scheduled transport of patients requiring critical care 
is included in “emergency medical services.” 

“Emergency medical service” is defined as “any of the
services described in sections 4765.35, 4765.37, 
4765.38, and 4765.39 of the Revised Code that are 
performed by first responders, emergency medical
technicians-basic, emergency medical technicians-
intermediate, and paramedics.  ‘Emergency medical 
service’ includes such services performed before or 
during any transport of a patient, including transports 
between hospitals and transports to and from 
helicopters.” R.C 4765.01(G). 

R.C. 4765.35 (covering first responders), 4765.37 
(EMT-basics), 4765.38 (EMT-intermediates), and 
4765.39 (EMT-paramedics) set forth what services 
various medical professionals may provide.  (This
opinion refers to EMTs-basic, EMTs-intermediate, and 
EMT-paramedics collectively as “EMTs” unless it is 
necessary to distinguish between them.  But the 
“EMT” title does not apply to first responders.)  Each 
section contains a list of services that the professional
may provide. Each section also contains a provision 
that allows the state board of emergency medical, fire, 
and transportation services to adopt by rule additional
services that the professional may provide. R.C. 
4765.35(C); 4765.37(C); 4765.38(B)(6); 4765.39(B)(7).  

Based on my conversations with you, it is my
understanding that Delaware County does not intend
to use first responders to provide the services discussed 
in your request. Therefore, I will limit my analysis to
services provided by EMTs and do not opine on services
provided by first responders.  

My predecessor previously analyzed the definition of 
emergency medical services and concluded that, 
although the colloquial meaning of “emergency” may 
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imply that an emergency medical service can only be  
performed in unscheduled emergencies, the statute in 
fact encompasses services provided in a broader array 
of situations. 2016 Op. Att’y Gen. No. 2016-023, Slip 
Op. at 4-6, 2-251 to 2-254. The operative factor in the
definition of emergency medical service is not “the 
nature of the service performed or the situation in 
which the service performed,” but “the identity of the 
actor performing the service[.]” Id. at 6. This 
conclusion relies heavily on R.C. 4765.361, which 
states that EMTs may perform services “that the 
technician is authorized by law to perform in 
nonemergency situations if the services are performed 
under the direction of the technician’s medical director 
or cooperating physician advisory board.” R.C.  
4765.361. The opinion concluded that “medical 
services that are within the scope of practice of the 
EMT, whether performed in an emergency or not, 
constitute ‘emergency medical services’ for the purpose 
of R.C. Chapter 4765.” 2016 Op. Att’y Gen. No. 2016-
023, Slip. Op. at 6, 2-253. 
 
Following the language of the Revised Code, and the 
holding of 2016 Op. Att’y Gen. No. 2016-023, I conclude 
that “emergency medical service organization” as used 
in R.C. 307.05 and defined in 4765.01 includes an 
organization that uses EMTs to provide services that 
the EMTs are authorized by law to perform, even if the 
services are performed in previously scheduled  
situations.  
 
The only remaining issue related to your first question 
is whether the services you mention in your request are 
services that EMTs, but not the general public, may 
perform.  Your first question specifically asks about 
transport of “critical care patients.”  “Critical care” is  
not a defined term in the Revised Code, nor do you 
define critical care, so to avoid any ambiguity I believe 
it is safer to analyze the medical services you include 
in the body of your request as types of critical care.  In  
your request you mention four types of specific types of 
care: ventilation, oxygenation, cardiac monitoring, and 



            

 

 

 

  
 

III 
 
Your second question asks whether an EMS  
organization, operated by a board of county 
commissioners pursuant to R.C. 307.05, may provide 
nonemergency patient transport services.  You clarify 
in the body of your request that the question asks 
whether the EMS organization may provide transport 
to patients regardless of the condition of the patient.  
At least in counties, like Delaware, that have a 
population of greater than 40,000, the answer is “no.” 
 
R.C. 307.05 authorizes counties with a population of 
greater than 40,000 to operate EMS organizations, and 
prohibits them from operating nonemergency patient-
transport services. R.C. 307.05.  It follows that EMS 
organizations in counties with populations greater 
than 40,000 are not permitted to provide
nonemergency patient-transport services.  
 
Conclusions  
 
Based on the foregoing, it is my opinion, and you are  
hereby advised as follows: 
 

1.  A county emergency medical service 
organization, operated  by a board of county
commissioners pursuant to R.C. 307.05, may 
provide scheduled transportation to patients 
that require medical services that are described 
in sections 4765.37, 4765.38, and 4765.39 of the 
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the administration of medications. EMTs are 
authorized to provide all four of these services. See R.C. 
4765.37(B) (ventilation); R.C. 4765.38(B)(2) (cardiac
monitoring); R.C. 4765.39(B)(5) (administration of 
medication); Ohio Adm.Code 4765-15-04(A)(3)
(oxygenation). Therefore, an EMS organization could 
provide scheduled transport services to patients that
require ventilation, oxygenation, cardiac monitoring, 
or administration of medicines during transport. 
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Revised Code or the related Administrative 
Code provisions.  These services currently 
include ventilation, oxygenation, cardiac 
monitoring, and the administration of 
medications.  But these medical services may
only be performed by: (1) emergency medical
technicians-basic; (2) emergency medical 
technicians-intermediate, or (3) paramedics. 

2. A county emergency medical service 
organization, operated by a board of county 
commissioners pursuant to R.C. 307.05, and 
operated in county with a population of greater 
than 40,000, may not provide scheduled patient-
transport services that do not require (1) 
services described in sections 4765.35, 4765.37, 
4765.38, and 4765.39 of the Revised Code or the 
related Administrative Code provisions; (2) that 
are performed by first responders, emergency
medical technicians-basic, emergency medical 
technicians-intermediate, or paramedics.

 Respectfully, 

      DAVE YOST  
  Ohio Attorney General 


