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1. TEACHER WHO HOLDS CONTRACT, VALID FOR SUC­

CEEDING SCHOOL YEAR-BOARD OF EDUCATION RE­
QUIRED TO GIVE NOTICE ANNUALLY AS TO SALARY 

TO BE PAID-SALARY SHALL NOT BE LOWER THAN 

THAT PAID PRECEDING SCHOOL YEAR-PROVISO, 

UNLESS REDUCTION BE PART OF UNIFORM PLAN AF­

FECTING ENTIRE DISTRICT. 

2. PLAN TO REDUCE SALARIES OF SOME TEACHERS IN 

SCHOOL DISTRICT, TO HAVE SOME SALARIES REMAIN 
THE SAME AND TO INCREASE OTHER SALARIES 

WOULD NOT BE A UNIFORM PLAN AFFECTING ENTIRE 

DISTRICT-SECTION 4842-9 G. C. 

SYLL:\BUS: 

l. Under the provisions of Section -18-li-D, General Code, each board of educa­
tion is required to cause notice to be given annually, not later than July 1st, to each 
teacher who holds a contract valid for the succeeding school year, as to the salary 
to be paid such teacher during such year, and such salary shall not be lower than the 
salary paid during the preceding school year unless the reduction he part of a uniform 
plan affecting the entire district. 

2. A plan whereby the salaries of some of the teachers in a school district 
would be reduced; the salaries of a proportion of the teachers remain the same; and 
the salaries of others be increased, would not constitute a uniform plan of reduction 
affecting the entire district as contemplated by Section 48,12-9, General Code. 

Columbus, Ohio, June 14, 1948 

Hon. Russell C. Price, Prosecuting Attorney 
\Vyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"I have been requested by the Board of Education of the 
Upper Sandusky Exempted Village School District to interpret 
Section 4842-9 of the General Code, related to teachers' salaries, 
particular reference being given to the following language: 

'Such salary shall not be lower than the salary paid 
during the preceding school year unless such reduction be a 
part of a uniform plan affecting the entire district.' 
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"It is the desire of the Board of Education to make a new 
salary schedule based on training, experience, and furtherance of 
training. 

"Under the plan as proposed, the salaries of some of the 
teachers would be reduced, part of the salaries would stay the 
same and others would be increased. Practically all of the 
teachers affected are on continuing contracts. 

"The specific question to which they seek an answer is this: 
'Where a Board of Education wishes to put into effect a new 
salary schedule, and affecting the entire school district, based upon 
education, training, and furtherance of training, can the salaries 
of a part of the teachers be reduced, part remain the same, and 
part increased ?' 

"I would appreciate a ruling from you in this matter." 

Section 4842-9, General Code, to which you refer reads in part as 

follows: 

"Each board of education shall cause notice to be given 
annually not later than July I to each teacher who holds a contract 
valid for the succeeding school year, as to the salary to be paid 
such teacher during such year. Such salary shall not be lower 
than the salary paid during the preceding school year unless 
such reduction be a part of a uniform plan affecting the entire 
district. But nothing herein shall prevent increases of salary after 
the board's annual notice has been given." 

The provision of this section authorizing increases m salary to a 

teacher, but denying the right of the board to make any decrease except 

in the manner specified, appears to be part of the well established policy 

of the General Assembly. The same idea is emphasized in Section 4842-7, 

General Code, which requires the board of education of each district to 

enter into contracts for the employment of all teachers, and provides that 

such board shall fix their salaries, "which may be increased but not 

diminished during the term for which the contract is made except as pro­

vided in Section 4842-9 of the General Code." The attitude of the General 

Assembly in this matter was emphasized by the enactment at the special 

session of the 97th General Assembly of an amendment to said Section 

4842-7. In this amendment the legislature undertook to clear away all pos­

sible doubt as to the right of a board of education to increase such salaries 

even in a case where supplemental compensation for additional duties had 

theretofore been allowed, which extra compensation was to be discontinued 
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upon relief from such additional duties. There was added by this amend­

ment the following language: 

"In addition to supplemental salary payments as provided in 
this section, such boards of education may grant salary increases 
at any time without the imposition of additional duties." 

In construing Section 4842-9 supra, we note especially that the only 

circumstances under which the salary of a teacher may be decreased, is 

when such reduction is a part of a uniform plan affecting the entire 

district. This language is so clear as to leave little room for construction. 

Applying the familiar rule of interpreting words used in a statute ac­

cording to their natural and normal usage, the word "uniform" certainly 

negatives the idea suggested in your letter that the plan of uniform 

reduction could be accomplished by reducing the salaries of some of the 

teachers, leaving part of them at the same figure, and increasing others. 

There would certainly be no uniformity about such a plan. 

Let it be noted that the July I notice which is to be given to each 

teacher is only to be given to one "who holds a contract valid for the 

succeeding school year". If he was employed on a limited contract, his 

contract of reemployment had already been made certain under Section 

4842-8, General Code, by the 31st clay of March, at which time unless the 

board has advised him of its intention not to reemploy him, he is auto­

matically reemployed "at the same salary plus any increment provided by 

the salary schedule". If he has a continuing contract status he is certainly 

in at least as favorable a position. 

We should observe also that the language of said Section 4842-9 is 

not aimed at protecting the salary of a group or class of teachers, but rather 

that of the individual teacher. The notice to be given not later than July 1, 

is to "each teacher" as to the salary to be paid "such teacher"; and his 

salary is to be not lower than he received the preceding year unless there 

is to be a reduction which is part of a uniform plan affecting the entire 

district. If such plan is adopted, he along with other teachers must submit 

to it. The section deals with nothing except the question of salary, and in 

my opinion the "uniform plan" referred to can mean nothing other than a 

uniform salary reduct-ion plan. 



In specific answer to your question it is my opinion: 

( r) L"nder the provisions of Section 4842-9, General Code, each 

board of education is required to cause notice to be given annually, not 

later than July 1st, to each teacher who holds a contract valid for the suc­

ceeding school year, as to the salary to be paid such teacher during such 
year, and such salary shall not be lower than the salary paid during the 

preceding school year unless the reduction be part of a uniform plan 

affecting the entire district. 

(2) A plan whereby the salaries of some of the teachers in a school 

district would be reduced; the salaries of a proportion of the teachers 

remain the same; and the salaries of others be increased, would not con­

stitute a uniform plan of reduction affecting the entire district as con­

templated by Section 4842-9, General Code. 

Respectfully, 

HUGH s. JEXKJNS, 

Attorney General. 




