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Where two townships have joined together to provide fire protection under the 
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ments as to particular purchases of equipment the trustees of such townships may not 
vote as the trustees of a single unit. 

Columbus, Ohio, September 21, 1950 

Hon. \i\Tebb D. Tomb, Prosecuting Attorney 

Seneca County, Tiffin, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Pursuant to the provisions of Section 3298-54 of the Ohio 
General Code, the Trustees of two townships in Seneca County 
met and by resolution determined to 'join together' for the pur­
pose of providing fire protection and purchasing a fire truck and 
other equipment. 

"At a subsequent joint meeting of the two boards of trus­
tees, a resolution was passed authorizing the purchase of certain 
equipment, including a fire truck. However, this resolution was 
passed by a vote of four to two, the two trustees who voted 
against the resolution being from the same township. 

"Your opinion is requested as to whether the second para-
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graph of Section 3298-54 of the General Code, which reads as 
follows: 'the trustees of any two or more townships or the coun­
cils or other legislative authorities of any two or more political 
subdivisions or any combination thereof, are authorized through 
joint action to unite in the joint purchase, maintenance, use and 
operation of fire fighting equipment, or for any other purpose 
designated in this act, and to pro-rate the expense on such terms 
as may be mutually agreed upon', authorizes the joint purchase 
of fire fighting equipment by two townships where, as in this case, 
a majority of the trustees of one township vote against such pur­
chase. 

"To frame the question differently, are two such boards of 
trustees a single unit for the purpose of providing fire protection, 
or must such action be authorized by each of such boards sepa­
rately? 

"I would appreciate an opinion upon this question as soon 
as possible, inasmuch as the order for the truck and the other 
equipments has been placed and it will be necessary to withhold 
delivery until your reply is received." 

While I do not have before me the text of the initial resolution by 

which the trustees of the two townships determined to "join together" 

to make certain purchases of equipment for fire protection, I assume that it 

contained no agreement of a concrete nature either with respect to the 

purchase of particular equipment nor for the terms upon which the 

expense of such purchase was to be shared. 

It is to be observed that the second paragraph of Section 3298-54, 

General Code, quoted in your inquiry, authorizes the two townships "to 

pro-rate the expense upon such terms as may be mutually agreed upon." 

( Emphasis added.) 

A mutual agreement is one which is concluded by two or more parties. 

Where it concerns the sharing of expense, as it does here, such parties 

must of necessity be those upon whom the expense will fall, in this case the 

two townships. Accordingly, the mutual agreement contemplated by 

Section 3298-54, General Code, is one to which each township separately 

gives its assent. 

In the case you have described this has not been clone with respect to 

the concrete proposal of sharing the expense of purchase of a particular 

piece of fire equipment. While there was apparently a preliminary mutual 
agreement of a general nature, I must conclude that this could not have 

the effect of binding the two parties in advance to share the expense of 

particular projects. 



There is, of course, no statutory provision that two townships which 

enter into such an agreement under Section 3298-54, General Code, shall 

thereby be merged, for such purposes, into a single unit. The language 

of the statute stresses ''joint action," "joint purchase," and terms "mu­

tually agreed upon," all of which negatives a legislative intent that the 

subdivisions concerned shall operate thereunder in other than their separate 

capacities. 

Additional support is given this view by the final paragraph of Section 

3298-5-1-, Ceneral Code, which reads as follows: 

"The board of trustees of any township or fire district or 
districts created by them under the provisions of this act, may 
purchase the necessary fire fighting equipment for such town­
ship, fire district or districts and pay for the same over a period 
0£ four years. Such trustees shall be authorized to issue the 
notes of the township, fire district or districts. as the case may be, 
signed by the trustees and attested by the signature of the town­
ship clerk, and covering such deferred payments and payable at 
the times provided, which notes may bear interest not to exceed 
six per cent per annum, and shall not be subject to the provisions 
of sections 2293-1 to 2293-37a, inclusive, of the General Code. 
The amount of such purchase shall not exceed ten thousand dol­
lars covered by the issuance of notes payable over a period of 
four years. One-fourth of such purchase price shall be paid at 
time of purchase. The remainder of the purchase price shall be 
covered by said notes maturing in two, three and four years re­
spectively. Such notes shall be offered for sale on the open 
market or given to the vendor if no sale is made." 

In view of these provisions it is difficult to see how the trustees of a 

township, a majority of whose trustees opposed a particular purchase, 

could be required to take the necessary steps to finance a share of the 

purchase price. vVith respect to this question a somewhat similar question 

was considered by one of my predecessors in office in 1940, Opinions of 

the Attorney General for 1940, Opinion No. 2520, the first paragraph of 

the syllabus of which reads as follows: 

"A township and a village cooperating under the terms of 
Section 3298-54, General Code, in the purchase of fire fighting 
equipment may not vote jointly as a unit upon the question of 
issuing bonds to finance the purchase of such equipment." 

In the body of this opinion the following statement is found (p. 679): 

"* * * In addition, it should be observed that Section 
3298-54 and 3298-6o, General Code, although they provide for 
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JOtnt action by townships and municipalities in matters relating 
to fire protection, do not set up or constitute the cooperating 
divisions a voting unit or a subdivision either in general terms 
or within the meaning of the word as used in the Uniform Bond 
Act." 

I concur 111 this conclusion and for reasons above stated, and m 

specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

Where two townships have joined together to provide fire protection 

under the provisions of Section 3298-54, General Code, the purchases of 

fire equipment for such purpose must be by mutual agreement of both 

townships; and in reaching such agreements as to particular purchases of 

equipment the trustees of such townships may not vote as the trustees of 

a single unit. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




