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GIFTS, LANDS IN FEE, SUBJECT TO RESERVATION -COUNTY 
COMMISSIONERS MAY ACCEPT- RENT TO DONORS, DURA­

TION, THEIR LIVES, LIMITED BY AND ~SSUE OUT OF PRO­
CEEDS OF DONATION-TRANSACTIONS SHALL BE REASON­

ABLE - SECTION 18 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

County commissioners, under authority of Section 18, General Code, 

may accept a gift of land in fee subject to a reservation of rent for the 

duration of the lives of the donors- provided the rent is limited by and 

issues out of the proceeds of the land donated as a part of its actual or 

possible profits and is deemed reasonable. 

Columbus, Ohio, October 6, 1941. 
Hon. W. Thurman Todd, Prosecuting Attorney, 

Mount Vernon, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"The Trustees of the Knox County Children's Home have 
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had a proposition made to them by certain parties who wish to 
turn their property over for the use and benefit of the Children's 
Home. 

Part of this property consists of a small farm in Morgan 
Township, Knox County, Ohio. These parties wish to turn the 
farm over to the use of the Knox County Children's Home but 
wish to retain an income from said farm so long as they may 
live. The parties are sixty-six and sixty-three years old respec­
tively. These parties have informed us that they are also willing 
that their_ other property which consists of some real estate and 
personal property, shall go to the Knox County Children's Home 
at their death. 

The question which we wish to have answered is: Can the 
Trustees or proper county authorities become trustees of the said 
farm during the above time of the grantors, paying to them a 
reasonable rental with the provision that at their death the farm 
or its proceeds is to become the absolute property of the Trustees 
of the home or of the county for the use and benefit of the Knox 
County Children's Home." 

County commissioners and their appointees, the trustees of the 

children's home, are authorized by statute to accept property for certain 

uses and purposes. This capacity, however, is not unlimited and is 

measured in its extent by the statutory enactments creating the authority. 

The trustees of the children's home are, in the main, ministerial 

officers and have a very limited authority with respect to the acceptance 

of property. Section 3083, General Code, authorizes the trustees to accept 

bequests of any property for the use and benefit of the children's home. 

This authority, however, has been construed by a predecessor in office 

as referring only to personal property and is, therefore, omitted from this 

discussion. See Opinion No. 3806, Opinions of the Attorney General for 

the year 1934, Vol. III, page 1960. 

In general, the authority of the county commissioners to receive land 

or pther properties by gift or devise is set forth in Section 18, General 

Code, which reads as follows: 

"The state, a county, a township or cemetery association, 
the commissioners or _trustees thereof, a municipal corporation, 
the council, a board or other officers thereof, a benevolent, edu­
cational, penal or reformatory institution, wholly or in part 
under the control of the state, the board of directors, trustees 
or other officers thereof, may receive by gift, devise or bequest, 
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moneys, lands or other properties, for their benefit or the benefit 
of any of those under their charge, and hold and apply the same 
according to the terms and conditions of the gift, devise or be­
quest. Such gifts or devises of real estate may be in fee simple 
or of any lesser estate, and may be subject to any reasonable 
reservation. This section shall not affect the statutory pro-" 
visions as to devises or bequests for such purposes." 

It will be noted from the foregoing section that the gifts referred to 

therein may be in fee simple or of any lesser estate, and may be subject 

to any reasonable reservation. 

The gift contemplated in your inquiry is properly described as a 

gift in fee with a reservation of rent for the duration of the lives of the 

donors. Such a reservation, issuing out of the land granted as part of 

its actual or possible profits, is permitted by the terms of the section 

under consideration so long as it is deemed reasonable. Whether such 

reservation is reasonable or not is to be determined in the first instance 

by the county commissioners. The general rule in this regard is well 

stated in the second branch of the syllabus of an opinion recorded in 

Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 286, which reads 

as follows: 

"County commissioners may accept gifts of land for counti 
purposes with reasonable conditions and reservations attached 
thereto; however, the commissioners may not accept gifts, the 
conditions of which impose burdens upon the county in excess 
of the benefits received. Whether or not the conditions are un­
reasonable, must be determined in the first instance by the county 
commissioners, and their finding will not be disturbed in the 
absence of circumstances which clearly constitute an abuse of 
discretion." 

From the foregoing, it is concluded that the county commissioners 

may, under the authority of Section 18, General Code, accept a gift of 

land in fee subject to a reservation of rent for the duration of the lives of 

the donors provided the rent is limited by and issues out of the proceeds 

of the land donated as a part of its actual or possible profits and is 

deemed reasonable. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




