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COUNTY DEPARTMENT OF WELFARE-DUTY OF COUNTY 
COMMISSIONERS TO APPROPRIATE "SUFFICIENT" FUNDS 
TO ALLOW DEPARTMENT OR WELFARE BOARD TO PER­
FORM STATUTORY FUNCTIONS-§335.35 R.C.-DETERMINA­
TION OF AMOUNT NECESSARY WITHIN AREA OF COUNTY 
COMMISSIONERS' AUTHORITY-EMPLOYMENT OF EXECU­
TIVE SECRETARY OF WELFARE BOARD MUST BE MADE 
WITHIN THE BUDGET LIMITS OF PERSONAL SERVICE 
ITEMS IN THE BUDGET APPROVED BY THE BUDGET COM­
MISSION AND APPROPRIATED BY THE BOARD OF COUNTY 
COMMISSIONERS-§5705.38 et seq. R.C. 

SYLLABUS: 

I. Under the provisions of Section 335.35, Revised Code, it is the duty of the 
board of county commissioners to appropriate funds "sufficient" to enable the county 
child welfare board or county department of welfare to perform its statutory functions, 
and the determination of what is a sufficient appropriation for such purpose is com­
mitted to the board of county commissioners. 

2. A county child welfare board is authorized to fix the salary of the "executive 
secretary" of such board, designated as provided in Section 335.10, Revised Code, but 
such action must be taken within the limits of the aggregate amount allowed to such 
board for personal services in the budget, submitted by the board of county commis­
sioners as the taxing authority of the county and approved by the county budget 
commission, and appropriated to such board by the taxing authority as provided in 
Section 5705.38 et seq., Revised Code. 

Columbus, Ohio, February 20, 1958 

Hon. Richard F. Liggett, Prosecuting Attorney 
Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

https://COMMISSIONERS-�5705.38
https://FUNCTIONS-�335.35
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"I respectfully request your opinion on the following matter 
which has been presented to me by the Juvenile Judge of Brown 
County as a member of the Brown County Child 'Nelfare Board: 

"Section 335.35 of the Ohio Revised Code provides that 
the county commissioners shall make appropriations sufficient to 
enable the county child welfare board to perform its functions 
and duties provided by law. 

"In construing this statute one of your predecessors held in 
1947 OAG No. 1815 that the duty of the county commissioners 
to appropriate sufficient funds to pay the salary of the executive 
secretary of the child welfare board and the necessary expenses of 
his office was mandatory. 

"The Brown County Child Welfare Board submitted a budget 
for the year 1958, as provided by law, for their department ex­
penses, for 1958 including the salary of the executive secretary. 
The county commissioners appropriated $2000.00 less than the 
amount requested in the budget submitted. 

"Approximately the same time the county commissioners 
were making their appropriations, the Child Vvelfare Board 
voted to increase the salary of the executive secretary for the year 
of 1958, such salary to be paid from the total appropriations for 
the Child Welfare Board, although the submitted budget did not 
request such increased salary. 

"I would appreciate your opinion on the following questions : 

"l. Is it the mandatory duty of the county commissioners 
to appropriate sufficient funds for the Child Welfare Board to 
pay the salary of the executive secretary and the necessary ex­
penses of his office as stated in 1947 OAG. 1815? 

"2. Inasmuch as Section 335.35 of the Ohio Revised Code 
states that the appropriations of the county commissioners for the 
Child 'Nelfare Board be sufficient to enable the board to perform 
its functions and duties provided by law, have the county commis­
sioners the discretion to determine what amount of funds is 
sufficient for the Child Welfare Board and thereby appropriate 
less funds than requested in the budget of the ·Child vVelfare 
Board or is it the mandatory duty of the county commissioners to 
make such appropriation at least as great as the request of the 
Child Welfare Board? 

"3. Is the salary of the executive secretary of the Child 
\Velfare Board .fixed by the members of the Child Welfare Board? 

"4. If the salary of the executive secretary is fixed by the 
members of the Child Welfare Board may they fix such salary 
for a given year at an amount greater than such board has re­
quested for such year? 
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"5. Is it the duty of the county commissioners to make an 
overall appropriation for the Child Welfare Board or may the 
county commissioners break down such appropriation into sepa­
rate items such as salary of executive secretary, supplies, etc., ap­
propriate a specific amount for each and thereby regulate and 
control the salary of such executive secretary?" 

Section 335.35, Revised Code, to which you refer, reads in part: 

"The boards of county commissioners shall levy taxes and 
make appropriations sufficient to enable the county child welfare 
board or county department of welfare to perform its functions 
and duties under sections 335.01 to 335.42, inclusive, of the Re­
vised Code. * * *" 

This language, as set out 111 the prior analagous statute, Section 

3070-36, General Code, was considered in Opinion No. 1815, Opinions 

of the Attorney General for 1947, p. 214, and the writer's conclusion as 

to its mandatory nature is stated in the syllabus of that opinion as 

follows: 

"Section 3070-36, General Code, which provides that the 
County Comimssioners shall, pursuant to law, levy taxes and 
make appropriations sufficient to enable the County Child Welfare 
Board to perform its functions under Section 3070-1 et seq., Gen­
eral Code, is mandatory, and in the proper discharge of this stat­
utory obligation sufficient funds should be appropriated to pay 
the salary of the executive secretary and the necessary expenses 
of his office." 

A like view was expressed, as to a somewhat similar office, in 

Opinion No. 2247, Opinions of the Attorney General for 1934, p. 115, 

as follows: 

"It is the duty of a board of county commissioners to appro­
priate from county funds the full amount of compensation for 
the superintendent and matron of a children's home as fixed by 
the board of trustees of the home." 

In that opinion the writer quoted from former Section 3084, General 
Code, as follows : 

" 'The board of trustees shall designate a suitable person to 
act as superintendent of the home, who shall also be clerk of such 
board, and who shall receive for his services such compensation 
as the board of trustees designates at the time of his appoint­
ment. * * *' " 
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Effective January 1, 1946, however, the child welfare laws were 

extensively revised and recodified. House Bill No. 418, 96th General 

Assembly, 121 Ohio Laws, 528. By this enactment provision was made 

for the establishment of a county child welfare board, or a county 

department of welfare, in the discretion of the county commissioners. 

Such board, or department, depending upon which was established, was 

given extensive control over county child welfare functions, and generally 

speaking, succeeded to the powers of the agency formerly known as the 

trustees of the children's home. 

In this revision, former Section 3084, General Code, was repealed, 

and no provision in the new act can be said to be substantially analagous 

thereto. 

Because we are here concerned with the "executive secretary" of the 

board, or department, as the case may be, we may note the provision for 

his appointment in Section 335.10, Revised Code, as follows: 

"The county child welfare board or the county department 
of welfare, which performs the duties and exercises the powers 
set forth in sections 335.16 to 335.19, inclusive, of the Revised 
Code, shall designate an executive officer known as the 'executive 
secretary,' who shall not be in the classified civil service. The 
county welfare director may serve as such executive secretary, 
and it shall not be incompatible for such executive secretary and 
the superintendent of the children's home to be one and the same 
person. 

"The board or department shall, from time to time, inquire 
into community conditions affecting the welfare of children and 
study the work of the board or department and its relation to 
the work of other organizations whose functions are related 
to child welfare. The board or department may, after consulta­
tion with the executive secretary, adopt rules and regulations of 
general application, not inconsistent with law or with the rules 
and regulations of the division of social administration." 

As to his powers, we may note these provisions in Section 335.11, 

Revised Code : 

"The. executive secretary shall administer the work of the 
county child welfare board or county department of welfare, sub­
ject to the rules and regulations of such board or department. 
With the approval of the board or department, such secretary 
shall appoint all other employees except the superintendent of any 
institution maintained by the board or department. Such super­
intendent shall appoint all employees in any such institution. 
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'Upon the advice of one or more reputable practicing physi­
cians, the executive secretary may consent to such medical, dental·>"· 
and surgical care, including surgery and the administration of 
anesthetics, inoculations, and immunizations, or other care as 
appears to be necessary for any child who is a ward of such 
board or department. The executive secretary may also consent 
to the enlistment of such ward into the armed forces of the United 
States." 

Here it will be seen that the appointing authority is given no express 

authority to fix this officer's compensation, nor, indeed, does this section 

make any provision for such compensation. In the absence of any statu­

tory provision therefor a public officer has no valid claim to compensation 

from public funds. 32 Ohio Jurisprudence, 1011. It is plain, however, 

that this officer was intended to be compensated, for in Section 335.35, 

Revised Code, we find this provision : 

"The boards of county commissioners shall levy taxes and 
make appropriations sufficient to enable the county child welfare 
board or county department of welfare to perform its functions 
and duties under sections 335.01 to 335.42, inclusive, of the 
Revised Code. 

"In addition to making the usual appropriations, there may 
be allowed annually to the executive secretary an amount not to 
exceed one-half his official salary to provide for necessary ex­
penses which are incurred by him or his staff in the performance 
of official duties. Upon the order of the executive secretary, the 
county auditor shall draw his warrant on the county treasurer 
payable to the executive secretary or such other person as the 
order designates, for such amount as the order requires, not 
exceeding the amount provided for in this section, and to be paid 
out of the general fund of the county. * * *" (Emphasis added) 

This provision for appropriation of funds is in harmony, of course, 

with the requirements of the county budget laws, Section 5705.27, et seq., 

Revised Code. It is to be noted that the board, or department, here 

involved is a county agency, and that the board of county commissioners 

is the taxing authority of the county. As such, this latter board is re­

quired, under Section 5705.38, et seq., Revised Code, to appropriate funds 

"based on the revised tax budget and estimate of resources." The budget 

thus referred to is that submitted by the taxing authority to the county 

budget commission and approved by that agency. Sections 5705.28 and 

5705.32, Revised Code. 



103 ATTORNEY GENERAL 

As to the preparation of this budget, Section 5705.28, Revised Code, 

provides in part: 

"On or before the fifteenth day of July in each year, the 
taxing authority of each subdivision or other taxing unit shall 
adopt a tax budget for the next succeeding fiscal year. To assist 
in its preparation, the head of each department, board, commis­
sion, and district authority entitled to participate in any appro­
priation or revenue of a subdivision shall file with the taxing 
authority, or in the case of a municipal corporation, with its 
chief executive officer, before the first day of June in each year, 
an estimate of contemplated revenue and expenditures for the 
ensuing fiscal year, in such form as is prescribed by the taxing 
authority of the subdivision or by t!Je bureau of supervision and 
inspection of public offices. The taxing authority shall include 
in its budget of expenditures the full amounts requested by dis­
trict authorities, not to exceed the amount authorized by law, if 
such authorities may fix the amount of revenue they are to receive 
from the subdivision. * * *" (Emphasis added) 

I find nothing in the statutes which authorizes the child welfare 

board, or the county department of welfare, to "fix the amount of revenue 

they are to receive from the subdivision." i.e., from the county; and this 

being so, we must conclude that the aggregate amount so allocated, and 

later appropriated by the taxing authority, if the budget be approved by 

the budget commission, is discretionary with the board of county commis­

sioners, even though that board be under a statutory duty to provide a 

"sufficient" amount. Section 335.35, Revised Code. 

Returning now to the question of the salary of the executive secretary, 

we may first note that Section 5705.29, Revised Code, provides, as to the 

contents of the budget, that it "shall present * * * a statement of the 

necessary current operating expenses * * * classified as to personal services 

and other expenses." There is no requirement in this section, nor in 

Section 5705.28, Revised Code, relative to budget requirement reports of 

subordinate agencies of the subdivision, that amounts for "personal serv­

ices" be shown in any detail whatever, and certainly no requirement to 

show the compensation of individual employees. 

In this situation, the board of county commissioners, as the taxing 

authority, being without voice in the matter except as to approval of the 

aggregate amount allowed for personal services, we must conclude that the 

subordinate agency, the board, or department, as the case may be, may 

fix the compen~ation of its individual employees, as a power implied in 
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the authority to appoint them, within the limits of the aggregate personal 

service allowance in the budget. Specifically, in your own case, I con­

clude that the child welfare board may fix the salary of the executive 

secretary, but that this must be done within the limits of the aggregate 

amount allowed for personal services in the budget. It is to be seen, 

therefore, that although the board of county commissioners may not fix 

such salary, its action may well have the practical effect of limiting the 

action of the child welfare board in doing so. 

As to your fourth question, I assume that the amount requested for 

the officer's salary was included in the subdivision's budget as a part of 

the aggregate of personal services requested by the child welfare board, 

approved by the taxing authority, and by the budget commission. Because 

in Section 5705.38, Revised Code, it is required that appropriation meas­

ures shall be "based on the revised tax budget" it is clear that such appro­

priations should not exceed, in the aggregate, the amounts set out in such 

approved budget except as provided in Section 5705.40, Revised Code. 

This section reads in part : 

"* * * The annual appropriation measure, or an amendment 
or supplement thereto, may contain an appropriation for con­
tingencies not to exceed three per cent of the total appropriation 
for current expenses. By a two-thirds vote of all members of the 
taxing authority of a subdivision or taxing unit, expenditures may 
be authorized in pursuance of such contingency appropriation for 
any lawful purpose for which public funds may be expended, if 
such purpose could not have reasonably been foreseen at the time 
of the adoption of the appropriation measure." 

As hereinbefore indicated, however, the child welfare board may 

increase the salary of the executive secretary at any time, provided this 

can be clone within the aggregate of funds for personal services appro­

priated for the use of such board. 

As indicated in the 1947 opinion, su,pra., however, the board of county 

commissioners is under a mandatory duty to provide the child welfare 

board with funds for personal services, including the salary of the exe­

cutive director, and, as provided in Section 335.35, Revised Code, such 

appropriations must be "sufficient to enable the county child welfare board 

or county department of welfare to perform its functions." 

What is "sufficient" for this purpose is, of course, a question of fact 

which is committed in the first instance to the discretion of the board of 



105 

county commissioners, and absent a showing of abuse of such discretion 

their decision could not be successfully challenged. Present a showing 

of such abuse of discretion, of course, I do not doubt the propriety of 

judicial action to compel a "sufficient" provision of funds. Quite clearly 

the determination of such a question of fact is beyond the scope of my 

office, and I thus express no opinion on whether the appropriation you 

describe is "sufficient." 

In sum, it is my opinion: 

I. Under the provisions of Section 335.35, Revised Code, it is the 

duty of the board of county commissioners to appropriate funds "suffi­

cient" to enable the county child welfare board or county department of 

welfare to perform its statutory functions, and the determination of what 

is a sufficient appropriation for such purpose is committed to the board 

of county commissioners. 

2. A county child welfare board is authorized to fix the salary of 

the "executive secretary" of such board, designated as provided in Section 

335.10, Revised Code, but such action must be taken within the limits of 

the aggregate amount allowed to such board for personal services in the 

budget, submitted by the board of county commissioners as the taxing 

authority of the county and approved by the county budget commission, 

and appropriated to such board by the taxing authority as provided in 

Section 5705.38, et seq., Revised Code. 

Respectfully, 

w ILLIA M SAXBE 

Attorney General 




