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MEETINGS-DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE-AU­

THORIZED TO CALL MEETINGS FOR DESIGNATED PUR­

POSES, SECTIONS 1356, 1357 - EXPENSES OF INVITEES AU­

THORIZED TO BE PAID FORM FUNDS APPROPRIATED TO 

DEPARTMENTS FORM WHICH INVITEES CALLED. 

2. NO PROVISION OF GENERAL CODE TO AUTHORIZE DE­

PARTMENT OF PUBLIC WELFARE TO CALL OR ISSUE IN­

VITATIONS TO ANNUAL MEETINGS OF STATE AND NA­

TIONAL ORGANIZATIONS - NO AUTHORITY FOR COUN­

TIES TO PAY EXPENSES OF THOSE WHO ATTEND SUCH 

MEETINGS. 

SYLLABUS: 

1. Sections 1356 and 1357, General Code, authorize the Depart­
ment of Public Welfare to call the meetings for the purposes therein 
designated and when such meetings are called by the Department of 
Public Welfare, authorize the payment of the expenses of the invitees 
to such meetings from funds appropriated for the payment of expenses 
of the departments from which the invitees are called. 

2. The Department of Public Welfare is neither authorized by Sec­
tions 1356 and 1357, or other provisions of the General Code, to call or 
issue invitations to annual meetings of state and national organiza­
tions and thereby require or authorize counties to pay the expenses of 
those in attendance at such meetings. 
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Columbus, Ohio, May 2, 1944 

Hon. Herbert R. :\Iooney, Director, Department of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"Section 1356, General Code, gives the department of 
Public Welfare authority to call an annual conference, to be 
known as the Ohio Welfare Conference, to facilitate discussions 
of welfare and social problems; and also the right to call 'other 
conferences at any time or place for the consideration of prob­
lems r.elating to any particular group of institutions and 
agencies'. 

Section 1357, General Code, provides that the necessary 
expenses of state, county and municipal officers and employes 
in attendance at the conferences provided for in Sectiorr 1356, 
upon the invitation of the Department of Public Welfare, shall 
be paid from any funds available for their respective offices, 
boards and institutions, upon their presenting a certificate 
showing that they were invited to and were in attendance at 
the sessions of such conferences. * * * 

The National Council of Juvenile Court Judges will hold 
its annual meeting in Cleveland next month, and I have been 
requested by the president of this national association to issue 
invitations to the judges of the juvenile courts of Ohio to at­
tend this national conference, in order to enable the judges to 
return the proper certificate of attendance: and make legal 
claim for reimbursement of their expenses. • * * 

May I have your opinion on the following question: 

Do Sections 1356 and 135-7, General Code, give the De­
partment of Public Welfare authority to call, and issue invita­
tions to, annual meetings of state and national organizations 
such as the Ohio Probate and Juvenile Judges Association, the 
National Council of Juvenile Court Judges, and the National 
Probation Association, and thereby require the counties to pay 
the expenses of those in attendance; or does Section 2989-1, 
General Code, govern the pay"ment of expenses of persons in 
attendance at association meetings such as here listed? 

I am giving you copies of recent correspondence between 
one of our juvenile judges and this department on this subject." 

The inclosure referred to as accompanying your request reads as 

follows: 
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"The National Council of Juvenile Court Judges will be 
holding its annual meeting at Cleveland commencing May 
17th. The l'iational Probation Association is meeting from the 
19th to the 23rd, also at Cleveland. The latter sessions of the 
Judges will· be held jointly with the NPA. 

These will be conferences 'at which juvenile or welfare 
problems are discussed', so that they clearly fall within Section 
1639-57, General Code, which provides for appropriations to 
include 'the reasonable expenses of the judge and probation 
officers in attending' such conferences. 

The purpose of this letter is to request you to issue the 
necessary invitation to the Juvenile Court Judges of Ohio to 
attend these National conferences at Cleveland as you do each 
year in respect to our annual January meetings in Corumbus. 
This will enable the judges to return the proper certificate of 
attendance and make proper legal claim for. reimbursement of 
their expenses. All members of the Ohio Association of Ju­
venile Judges are also members of the National Council." 

Since you are a public officer holding an office created by statute 

it is elemental that you have such powers and such only as are either 

expressly granted to you by the statute which created your office or 

such as are necessarily implied for the purpose of enabling you to per­

form the duties specifically enjoined on you by reason of such statutes. 

Such being true, we must examine the statutes creating your office with 

the view to determining whether you have power to perform the act 

concerning which you inquire. 

Section 1356, General Code, authorizes you, as successor of 

the Board of State Charities, to call an annual conference and lesser 

conferences of social agencies. Such section provides: 

"The board of state charities may call an annual confer­
ence, of the officials specified in section 1357 and representa­
tives of the various social agencies in the state, to be known as 
the Ohio welfare conference. The purpose of the conference. 
shall be to facilitate discussion of the problems and methods of 
practical hum_an improvement, to increase the efficiency of 
agencies and institutions devoted to this cause; to disseminate 
information and to consider such other subjects of general so­
cial importance as may be determined upon by the conference 
itself. For this purpose the conference shall organize by the 
election of officers, the appointment of the proper committees, 
and the adoption of rules and regulations. The board may also 
call other conferences at any time or place for the consideration 
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of problems relating to any particular group of institutions and 
agencies." 

\\'hen such a conference shall have been called by you, the ex­

penses of the attendants are to be paid as provided in Section 1357 of 

the General Code. Such section reads: 

"The necessary expenses of such officers and employes of 
the state, county and municipal boards, benevolent and cor­
rectional institutions, officials responsible for the administra­
tion of public funds used for the relief and maintenance of the 
poor, officials authorized to administer the probation laws. 
and members of the boards of county visitors as are invited 
by the board of state charities to the conferences provided for 
in section 1356 shall be paid from any fund available for their 
respective offices, boards and institutions, provided they first 
procure a certificate from the secretary of the board of state 
charities as evidence that they were invited to and were in at­
tendance at the sessions of such conferences." 

You will observe that Section 1356 of the General Code authorizes 

you to call "an annual conference" of state and local officials adminis­

tering public funds for the relief of the poor, officials administering 

probation laws and members of boards of county visitors. Such section 

also authorizes you to call conferences of a lesser number of officials 

at various times for "the consideration of problems relating to any 

particular group of institutions and agencies". It is apparent, from the 

expressed purpose of "the annual conference" which you are authorized 

by Section 1356, General Code, to call, that a call for juvenile judges 

only to attend a national conference of juvenile court judges does not 

come within such stated purpose. 

In the letter accompanying your request from one of the juvenile 

court judges it is pointed out that two conventions are to be held con­

secutively in Cleveland during the month oi May, 1944; one, The Na­

tional Conference of Juvenile Court Judges commencing on May 17, 

1944 and the later convention of The National Probation Association 

which commences on May 19, 1944. I am unable to find in the Ohio 

statutes any authority for you to call or direct any persons to attend 

either of such conventions. 

I am not unmindful of the opinion of one of my predecessors, being 

Opinion ~o. 596, reported in Opinions of the Attorney General for the 
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year 1927, Vol. II, page 1012, in which the then Attorney General held: 

"1. Under the provisions, upon the conditions and within 
the limitations prescribed in Sections 1356 and 1357 of the 
General Code, the various officers and employees attending the 
National Conference of Social Workers at Cleveland May 26th 
to June 2nd, 1926, may be legally paid their necessary expenses 
in attending said conference. 

2. Under the prov1s10ns, upon the conditions and within 
the limitations prescribed in Section 3087 General Code, the 
trustees and superintendents of children's homes may legally 
be allowed their necessary expenses in attending the National 
Conference of Social Workers held at Cleveland, Ohio, May 
26th to June 2nd, 1926." 

In such opinion it would seem that my predecessor in office ex­

tended the meaning of the sections above quoted beyond their literal 

meaning. Section 1356, in terms, authorizes you to call conferences, not 

to direct the payment of expenses of welfare officials and employes when 

attending conferences not called by you. From your letter and the in­

closures therewith, it does not appear that you, in your official capacity, 

called the meeting of the National Council of Juvenile Court Judges, 

nor did you call the meeting of The National Probation :Association. It 
would, therefore, appear that there is no express grant of authority to 

you to authorize the payment of the expenses of probate judges in at­

tending either of such conventions. 

It may well be that under authority of Section 2989-1 of the Gen­

eral Code the county commissioners might authorize the expenditure of 

public funds for the payment of expenses of county officers, deputies 

-and employes at such meetings. Such section reads: 

"Except as otherwise provided ·by law, no elected county 
officer, deputy or employe of the county, shall attend, at coun­
ty expense, any association meeting, or convention, unless au­
thorized by the board of county commissioners. Before such 
allowance may be made, the head of the county office desir­
ing such allowance, shall make application in writing to the 
board of county commissioners showing the necessity of such 
attendance and the probable costs to the county. If a majority 
of the members of the board of county commissioners approve 
the application, such expenses shall be paid from the moneys 
appropriated to the said office for traveling expenses." 

As I have above pointed out, your powers are limited to those 



267 ATTORNEY GENERAL 

expressly granted to you or as are necessarily inferred from the statutes 

creating and defining the limitations of your duties. In addition, it is a 

well established rule of law applicable to the construction of statutes 

that statutes authorizing the expenditures of public money are to be 

strictly construed and that any doubt as to the meaning of a statute 

authorizing the expenditure of funds is to be resolved against the pay­

ment of moneys from the treasury. State, ex rel. Locher, Prosecuting 

Attorney v. Manning, 95 0. S. 97, 99; Jones, Auditor v. Commissioners, 

57 0. S. 189. 

I do not intend to imply that under authority of Section 1356, Gen­

eral Code, you do not have the authority to call a conference of officers, 

deputies and employes during the same time and at the same city and 

place in which such national meetings are being held. I do mean, how­

ever, to state that in my opinion you ar:e not authorized by Sections 

1356 and 1357, General Code to authorize expense vouchers for at­

tendance at any meetings other than those called by yourself for the 

purposes mentioned in Sections 1356 and 1357, General Code, and then 

only when you can certify that attendance at such meeting called by 

you has been made. 

Prior to the amendments of Sections U56 and 1357, General Code, 

in 108 0. L., (Pt. 1) 427 it was only at meetings "held" by the State 

Board of Charities for the purposes of considering in detail the methods 

of managing public benevolent and correctional institutions and plans 

for administering poor relief that the State Board of Charities was 

authorized to approve expense vouchers. In 108 0. L. (Pt. 1) 42 7, the 

purpose of the annual conferece authorized to be called was designated 

therein as follows: 

"* * * The purpose of the conference shall be to facili­
tate discussion of the problems and methods of practical hu­
man improvements, to increase the efficiency of agencies and 
institutions devoted to this cause; to disseminate information 
and to consider such other subjects of general social importance 
as may be determined upon by the conference itself. * * *" 

You will observe that your authority to call additional conferences 

is limited as to purpose and each such conference must be "for the 

consideration of problems relating to any particular group of institutions 

and agencies". From the correspondence accompanying your request, it 
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is apparent that the conference for which you are requested to issue a 

call is not for the consideration of problems of any particular group of 

institutions or agencies, but is rather for a purpose similar to that author­

ized to be considered at the annual conference to which all the offi­

cers, deputies and employes mentioned in Section 1357, General Code, 

may be called to attend and is not limited to purely juvenile court 

judges. 

Since you are not officially concerned with the proposition of the 

power of boards of county commissioners to authorize the expenditure 

of public funds under the power granted them in Section 2989-1, Gen­

eral Code, I express no opinion herein with respect to such question. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. Sections 1356 and 1357, General Code, authorize the Depart­

ment of Public Welfare to call the meetings for the purposes therein 

designated and when such meetings are called by the Department of 

Public Welfare, authorize the payment of the expenses of the invitees 

to such meetings from funds appropriated for the payment of expenses 

of the departments from which the invitees are called. 

2. The Department of Public Welfare is neither authorized by 

Sections 1356 and 1357, or other provisions of the General Code, to 

call or issue invitations to annual meetings of state and national organ­

izations and thereby require or authorize counties to pay the expenses of 

those in attendance at such meetings. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




