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OPINION NO. 69-038 

Syllabus: 

A fire department. volunteer or hired, maintained by a town­
ship may operate an ambulance purchased under authority of Section 
505.37, Revised Code, to protect property and lives against damages 
and accidents. and such use is not limited to emergency situations 
in conjunction with fire protection. 

To: William F. McKee, Richland County Pros. Atty., Mansfield, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, April 24, 1969 

I am in receipt of your opinion request where.in you inquire 
as to whether or not a fire department, volunteer or hired, main­
tained by a township, may operate an ambulance purchased under au­
thority of Section 505.37, Revised Code, for any emergency situation 
or whether such ambulance may be used only in emergency situations 
in conjunction with fire protection. 
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Section 3298-54, General Code, (predecessor to Section 505.37, 
Revised Code) as enacted in 1920. provided in part as follows: 

"Township trustees may establish all necessary regu­
lations to guard against the occurrence of fires. protect 
the property and lives of the citizens against damages and 
accidents resulting therefrom. * * *" 108 Ohio Laws, Pt. II, 
1152. (Emphasis added) 

In 1951 Section 3298-54, General Code, was changed to read in 
part as follows: 

"Township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, 
protect the property and lives of the citizens against 
damages and accidents and may, with the approval of 
the specifications by the county prosecuting attorney, 
purchase or otherwise provide such fire apparatus, 
appliances, materials. fire hydrants and such water 
supply for fire fighting purposes as may seem to the 
trustees to be advisable. * * *" 124 Ohio Laws, 397. 
(Emphasis added) 

The words "resulting therefrom" were removed from the statute 
and "damages and accidents" were no longer limited to those result­
ing from fires. 

Section 505.37, Revised Code, in pertinent part, presently 
reads substantially as it did after the 1951 amendment, and pro­
vides as follows: 

"The board of township trustees may establish 
,,11 necessary regulations to guard against the oc­
currence of fires, protect the property and lives 
of the citizens aqainst damaqe and accidents and 
may, with the approval of the specifications by the 
prosecuting attorney, purchase or otherwise provide 
such fire apparatus, mechanical resuscitators or 
other equipment, appliances, materials, fire hydrants, 
and water supply for fire-fighting purposes as seems 
advisable to the board. Such board shall provide for 
the care and maintenance of fire equipment, and, for 
such purposes, may purchase, lease, or construct and 
maintain n-=cessv.ry buildings, and it may establish and 
maintain lines of fire-alarm communications within the 
limits of the township. The board mRy employ one or 
more persons to maintain and operate fire-fighting 
equipment, or it may enter into an agreement with 
a volunteer fire company for the use and operation 
of such equipment. The board may compensate the 

http:n-=cessv.ry
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members of a volunteer fire company on such basis 

and in such amount as it deems equitable. 


!I*** * * * * * *II 
(Emphasis added) 

After the 1951 amendment, Opinion No. 2416, Opinions of the 
Attorney General for 1953, page 114, held: 

"1. Under the provisions of Section 3298-54, 
General Code, township trustees, in addition to 
being authorized to guard against the occurrence 
of fires, are further authorized to protect prop­
erty and lives against damages and accidents; and 
under such authority may acquire and operate emer­
gency vehicles or 'rescue cars' for such purposes. 

"2. Township trustees may enter into an agree­
ment with a volunteer fire company for the operation 
of any such equipment as the township itself is au­
thorized to operate, designed to protect against fires, 
damages and accidents." 

Subsequently, Opinion No. 3066, Opinions of the Attorney 
General for 1962, page 437, held in part as follows; 

"l. A board of township trustees may, 

under Section 505.37, Revised Code, furnish 

water of the township fire department to pri ­

vate citizens to protect the property and lives 

of such citizens where drought or other causes 

have resulted in an emergency situation. 


"2. In such a situation, if the emergency 

so requires, the board of township trustees may, 

under Section 505.37, Revised Code, deliver such 

water for the use of such citizens. 


"* * * * * * * * * ti 

Opinion No. 3332, Opinions of the Attorney General for 1962, 
page 793, held as follows: 

"Under Sections 505.37 and 505.39, Revised 

Code, a board of township trustees may acquire 

and operate an ambulance for the purpose of 

protecting property and lives against damages 
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and accidents. (Opinion No. 2416, Opinions of 
the Attorney General for 1953, page 114, followed.)" 

The most recent opinion relating to an interpretation of 
Section 505.37, Revised Code, is found in Opinion No. 560, Opin­
ions of the Attorney General for 1963, page 570, and holds as 
follows: 

"Township trustees may only acquire anc 

operate or contract for the operation of 'Life 

Squads' or rescue vehicles when they are used 

by fire departments, volunteer or hired, in 

conjunction with fire protection." 


In addition to the guidelines heretofore set forth by the 
opinions cited, Section 505.443, Revised Code, became effective 
on September 20, 1967 and reads as follows: 

"In order to obtain ambulance service, or to 
obtain additional ambulance service in times of 
emergency, any township may enter into a contract, 
for a period not to exceed three years, with one 
or more townships, municipal corporations, or pri ­
vate ambulance owners, regardless of whether such 
townships, municipal corporations, or private ambu­
lance owners are located within or without the state, 
upon such terms as are agreed to by them, to furnish 
or receive ambulance services or the interchange of 
ambulance services within the several territories 
of the contracting subdivisions, if such contract 
is first authorized by respective boards of township 
_trustees or other legislative bodies. 

"Such contract may provide for a fixed annual 
charge to be paid at the times agreed upon and stipu­
lated in the contract, or for compensation based upon 
a stipulated price for each run, call, or emergency, 
or the elapsed time of service requirea in sucn ~· 
call, or emergency, or any combination thereof." 

(Emphasis added) 

The legislature could have placed but did not place words 
of limitation on the kind of ambulance service for which the 
township might contract under the provisions of Section 505.443, 
supra, and thereby limit such ambulance service to service in 
conjunction with fire protection. In reflecting upon the legis­
lative intent, it would appear inconsistent that the township 
itself could acquire and operate rescue vehicles or ambulances 
only in conjunction with fire protection, but could contract under 
Section 505.4..:.3, supra, for ambulance service not limited to fire 



Opln. 69-039 ATTORNEY GENERAL 2-70 

protection. As heretofore indicated, Section 505.37, supra, pro­
vides that the board of township trustees may establish all neces­
sary regulations to protect the property and lives of the citizens 
against damage and accidents. 

Opinion No. 560, Opinions of the Attorney General for 1963, 
page 570, is overruled. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised that 
a fire department, volunteer or hired, maintained by a township 
may operate an ambulance purchased under authority of Section 
505.37, Revised Code, to protect property and lives against 
damage::; <1nd accidents, and such use is not limited to emergency 
situations in conjunction with fire protection. 




