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OPINION NO. 91-060 

Syllabus: 

Law seminars conducted under the direction of a county bnr 
association for the purposes of educating its members in changes in the 
law or the provision of other legal information may be considerP.d 
"services" unC:er R.C. 3375.54 for which a cow1ty law library may 
expend funds received or retained pursuant to R.C. 3J75.50-.53 and 
R.C. 3375.56, if free access to such seminars is provided to the public 
officials designated in R.C. 3J75.48 and R.C. 3375.55, and if such 
seminars are permissible wider the law library association's charter, 
bylaws, rules, or regulations. 

To: Kevin J. Baxter, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 31, 1991 

I have before me your request for my opinion on the following question: 

Are law seminars conducted under the direction of a county bar 
associatiC'n, for the purpose of educating its members in changes in the 
law or the provision of other legal information, considereJ "services" 
under R.C. Section 3375.54 for which a county law board of trustees 
may expend funds? 

A member of your staff has indicated th:>t some of these seminars may be accredited 
for continuing legal education (CLE) credits for attorneys, but in all instances are 
intended to provide legal information to the attendees. The seminars are generally 
conducted at sites other than the law library itself. The funds expended would be for 
payment tc. the presenters of the seminars, at either a fixed rate or per capita 
charge, thus allowing free attendance at the seminar. 

R.C. 3375.54 states: 

The money that is paid to the board of trustees of a law library 
association under sections 3375.50 to 3375.53 of the Revised Code shall 
be expended in the support and operation of the law library association 
and in the purchase, lease, or rental of lawbooks, a computer 
communications console that is a means of access to a system of 
computerized legal research, microform materials and equipment, 
videotape materials and equipment, audio or visual materials and 
equipment, and other services, materials, and equipment that 
prvvide legal information or facilitate legal research. (Emphasis 
added.) 

The funds referred to in R.C. 3375.541 are paid to the law library board of 

A law library association is a private entity organized either as a 
private association or a nonprofit corporation under R.C. 1713.28. See 
1986 Op. Att'y Gen. No. 86-102 at 2-565. The expenditure of private 
moneys held by the association is not restricted by R.C. 3375.54, but rather 
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trustees from moneys collected by the courts as fines, penalties, or bail forfeitures. 
See R.C. 3375.50 (municipal courts); R.C. 3375.51 (county courts); R.C. 3375.52 
(common picas and probate courts); R.C. 3375.53 (violations of state liquor and 
traffic laws in any court within the county). Additionally, pursuant to R.C. 3375.56, 
the law library association may retain up to ten percent of the unencumbered 
balance of funds received under R.C. 3375.50-.53 during the preceding year, after 
refunding up to ninety percent proportionately to the political subdivisions from 
which the funds were received. It has long been held that the moneys received under 
R.C. 3375.50-.53 and retained under R.C. 3375.56 are public funds which may be 
expended only for purposes specified by statute. See Greene County Law Library 
Ass'n v. Ferguson, No. CA 1139 (Ct. App. Greene County Dec. 24, 1980) 
(unreported) (rejecting the argument that funds retained under R.C. 3375.56 become 
private funds of the law library association); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-104 
(syllabus, paragraph 2) ("[f]unds derived by a county law library association pursuant 
to R.C. 3375.50-.53 may be expended only for the purposes expressed in R.C. 
3375.54"). 

As a private associat1on, a county law library association may not receive 
and expend public funds except for a public purpose. See generally State ex rel. 
Dickman v. Defe11bacher, 164 Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955); State ex rel. 
Pugh v. Sayre, 90 Ohio St. 215, 107 N.E. 512 (1914); 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-068 
at 2-311. The legislature has specifically conditioned the receipt of public funds by 
county law library associations on the provision of free access to designated public 
officials. See R.C. 3375.48 (free access by members of the general assembly, 
county officers and judges of the several courts of the county); R.C. 3375.55 (free 
access by county court judges, township and municipal officers). Thus, as stated in 
Op. No. 89-068 at 2-311, "this public purpose [of free access to designated public 
officials] must be understood as an inherent condition of the specific expenditures 
authorized in R.C. 3375.54." Accordingly, R.C. 3375.54 authorizes a law library 
board of trustees to expend public funds in their custody on such "other 
vervices ... that provide legal information or facilitate legal research" as the trustees 
deem appropriate, as long as the public officials designated by statute have free 
access to the services or the products thereof. 

Law programs or seminars, whether accredited for CLE or not, whether 
conducted under the direction of a county bar association or not, can be 
characterized as services which provide legal information or facilitate legal 
research. See Op. No. 89-068 at 2-313. If the service is made available free of 
charge to the public officials designated in R.C. 3375.48 and R.C. 3375.55, I see no 
reason to require that the seminar be conducted within the physical confines of the 
law library itself. See 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-070 (allowing purchase of 
lawbooks for branch of county law library located in a community college). Nor do I 
fr1d any objection, per se, in the fact that members of the bar association may 
attend such seminars free of charge by virtue of the expenditure of R.C. 3375.50-.53 
funds for payment to the presenters. Neither R.C. 3375.48 nor R.C. 3375.55 require 
chat access to services of a county law library association be free only to the 
statutorily designated officials. Part of the attraction of the statutory funding 
scheme is that, in return for providing access to public officials, the county law 
library association acquires the financial resources to purchase books, equipment, 
materials and services which benefit not only those officials but whatever other 
constituency the association wishes to serve. As stated in Op. No. 89-068 at 2-312 
n.4: 

The fact that the expenditures of public funds for the provision 
of a law library and related services to public officials may 
simultaneously serve additional purposes of the law library association 
is, of course, entirely acceptable. See Bazell v. City of Cincinnati, 
13 Ohio St. 2d 63, 233 N.E.2d 864 (1968) (syllabus, paragraph two) 

is governed by the association's charter, bylaws, rules or regulations. See 
1an Wert County Law Library Ass'n v. Stuckey, 42 Ohio Op. I, 8, 94 N.E.2d 
32, 45 (C.P. Van Wert County 1949) (county law library association "is like 
any other private association and may use such private funds for any proper 
purpose of the association"); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-104 at 2-512; Op. 
No. 86-102 at 2-567. 

http:3375.50-.53
http:3375.50-.53
http:3375.50-.53
http:3375.50-.53


2-295 1991 Opinions OAG 91-061 

(holding that additional benefit to private parties does not invalidate a 
legitimate public purpose). As a private organization, a law library 
association may have any number of purposes in addition to serving 
public officials. I note, for example, many law library associations are 
formed to provide services to the local bar as well as to public 
officials. What is prohibited is the use of public funds for any purpose 
which is totally unrelated and separable from the statutory purpose 
which is the basis for the public funding. 

See also Op. No. 89-070 at 2-323 ("[a)ccess of other individuals, e.g. community 
college students or members of the local bar... [is] governed solely by the purposes 
and procedures specified in the association's charter, by-laws, rules, or 
regulations"). Accordingly, a board of county law library trustees may not expend 
public funds for a law seminar provided free only to members of the bar association. 
Jf the seminar is free to all public officials designated in R.C. 3375.48 and R.C. 
3375.55, however, the law library association may albw such other persons to avail 
themselves of the seminar free of charge as may be permitted by the association's 
charter, bylaws, rules or regulations. Ar.cord Op. No. 89-068 at 2-313 ("[i)f public 
officials are given free access to such programs or seminars, I see no impediment to 
the expenditure of moneys collected under R.C. 3375.50-.53 to provide the programs 
in whole or in pan"). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that law seminars 
conducted under the direction of a county bar association for the purposes of 
educating its members in changes in the law or· the provision of other legal 
information may be considered "services" under R.C. 3375.54 for which a county law 
library may expend funds received or retained pursuant to R.C. 3375.50-.53 and R.C. 
3375.56, if free access to such seminars is provided to the public officials designe1ted 
in R.C. 3375.48 and R.C. 3375.55, and if such seminars are permissible under the law 
lirrary association's charter, bylaws, rules, or regulations. 
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