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TRANSPORTATION OF PUPILS-LENGTH OF PERIOD FOR WHICH BOARD 
OF EDUCATION MAY CONTRACT-COMPETITIVE BIDDING NOT 
REQUIRED .. 

SYLLABUS: 

A board of education may, in its discretion, lawfully make a contract with a bus driver 
for a three year period, whereby the driver is to furnish his own bus to transport school 
children at a stipulated price payable in monthly installments, and the contract may be 
entered into without advertising and without letting the same at competitive bidding. 

CoLUMBUs, Omo, January 29, 1931. 

HoN. LEE D. ANDREWs, Prosecuting Attorney, Ironton, Ohio. 

DEAR SrR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"Can a school board make a contract with a bus driver for a three year 
period whereby the driver is to furnish his own bus to transport school chil­
dren at a stipulated price payable in monthly installments without adver­
tising and letting the contract to the lowest responsible bidder?" 

The question involved in your inquiry has been considered in previous opinions 
of this office and I shall briefly direct your attention to these opinions without review­
ing in detail the reasons for the conclusions therein contained. 

In Opinions of the Attorney General for 1927, at page 1472, it is held as stated in 
the syllabus: 

"Boards of education may in their discretion contract for the transpor­
tation of pupils for an entire school year or for a longer period if they deem it 
advisable, provided the general provisions of law with reference to the mak­
ing of contracts by boards of education are complied with." 

To the same effect, is an opinion reported in the Opinions of the Attorney General 
for 1928, at page 1733. 

Without quoting the several provisions of law authorizing boards of education to 
furnish transportation for children attending the public schools, it is sufficient to say, 
for the purposes of this opinion, that boards of education are authorized by statute to 
furnish such transportation, and are directed and required to do so under certain cir­
cumstances. There are no definite statutory provisions, however, as to how the trans­
portation shall be furnished, that is, as to whether or not the board should contract 
for the transportation or purchase vehicles and employ drivers therefor. 

It has pever been questioned that boards of education may, in their discretion, 
either purchase the vehiCles and employ the drivers or contract with someone to provide 
the transportation by the use of the contractor's vehicles. 

In making such a contract, there is no provision of law requiring a board of edu­
cation to secure bids therefor, and let the contract at competitive bidding. Boards of 
Education are authorized by law to do all things necessary to properly conduct the 
schools of the district and to make necessary contracts to carry out those powers. 
The only limitation on the power of the board to make such contracts, in so far as 
the letting of contracts by competitive bidding is concerned, is that contained in 
Section 7623, General Code, which reads in part as follows: 



126 OPINIONS 

"When a board of education determines to build, repair, enlarge or furnish 
a schoolhouse or schoolhouses, or make any improvement or repair provided 
for in this chapter, the cost of which will exceed in city districts, three thousand 
dollars, and in other districts one thousand dollars, except in cases of urgent 
necessity, or for the security, and protection of school property, it must 
proceed as follows: * *" 

The remaining portion of the statute, which is not quoted, sets forth the manner of 
advertising for bids, receiving the same and awarding the contract to the lowest re­
sponsible bidder. 

The above statute clearly does not apply to all contracts that a board of education 
might enter into. By its terms it applies only to such contracts as a board of education 
may enter into when it determines "to build, repair, enlarge or furnish a schoolhouse 
or schoolhouses or make any improvement or repair provided for in this chapter." 

There is no statutory requirement whereby boards of education are required to 
let contracts for transportation by competitive bidding and we must conclude therefore 
that it is not necessary to do so. See Gosline v. Toledo Board of Education, 11 0. C. C., 
N. S., 195. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that a board of 
education may in its discretion lawfully make a contract with a bus drfver for a three 
year period, whereby the driver is to furnish his own bus to transport school children 
at a stipulated price, payable in monthly installments, and that the contract may be 
entered into without advertising and without letting the same at competitive bidding. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE TO RESERVOIR LAND AT LAKE ST. MARY5-DR. 
0. J. FETTER. 

CoLUMBUs, OHIO, January 30, 1931. 

HaN. I. S. GuTHERY, Director of Agriculture, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-You will find enclosed herewith a certain reservoir land lease, which 
you have submitted for my examination and approval. 

By the enclosed lease, above referred to, which has been executed by the Conser­
vation Commissioner, there is leased and demised to the respective lessee therein 
named, subject to the conditions and restrictions therein provided, and for a term of 
fifteen years, a certain parcel of land at Grand Lake or Lake St. Marys, which parcel 
of land is more particularly described in said lease. 

The lease here in question, designated with respect to the name of the respective 
lessee therein and the appraised valuation of the parcel of land conveyed by said lease, 
is as follows: 

Name 
Dr. 0. J. Fetter 

Valuation 
$500.00 


