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OPINIONS 

EDUCATION, BOARD OF-WHERE MEMBER OF BOARD HAS 

PECUNIARY INTEREST IN CONTRACT ENTERED INTO AND 

EXPENDITURES MADE, DUTY OF BUREAU TO INCORPO­

RATE FACTS IN REPORT OF EXAMINATION MADE PUR­

SUANT TO SECTIONS 284, 286 G. C. 

SYLLABUS: 

Where a contract has been entered into by a board of education .in which 
contract a member of the board has a pecuniary interest and expenditures have 
been made pursuant to such contract, it is the duty of the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices to report such facts in the report of its exami­
nation made pursuant to Sections 284 and 286 of the General Code. 

Columbus, Ohio, April 15, 1946 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication requesting my opinion, and 

reading as follows : 

"Section 4834-6, General Code, with the exception noted 
therein, contains the following provision : 

'No member of the board shall have directly or indirectly any 
pecuniary interest in any contract of the board or be employed in 
any manner for compensation by the board of which he is a 
member except as clerk.' 

In making examinations of the records of school districts, 
the examiners of this bureau are continually, encountering situa­
tions where members of the board of education are either the 
owner of a business which sells supplies, etc. to the board, or a 
member is in the employ of a business concern which has dealings 
with the board of education. 

There have been numerous opinions written by the Attor­
neys General that contracts cannot be entered into where a board 
member has a pecuniary interest, yet such opinions do not indi­
cate whether a penalty is to be inflicted where such section is 
violated. 

May we respectfully request your opinion on the following 
question: 
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\\There contracts have been entered into by the board of 
education and some member has a pecuniary interest in the con­
tract, does the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices have the authority to make a finding for recovery against 
such member and/or the recipient of the money, for all pay­
ments of public funds made on such contracts?" 

You are correct in your statement that there have been numerous 

opinions by the Attorneys General to the effect that contracts cannot be 

entered into by a board of education where a board member has a pecun­

iary interest. These opinions have generally characterized such contracts 

as illegal and void. 

Many of these opinions dealt with Section 4757 of the General Code, 

which was the predecessor of Section 4834-6, quoted in your letter, and 

~ubstantially identical therewith. It seems unnecessary to go into a listing 

of these opinions or a discussion of the particular circumstances under 

which they arose. I think we may start with the assumption that contracts 

made in defiance of these statutes are illegal and void. 

Referring to a board of education, it is stated in 36 0. Jur., 203: 

"The statutory restrictions upon the board's contracting 
power are both explicit and clearly stated and cannot be disre­
garded. * * * 

Since the board has no power to bind the school district to a 
contract not authorized by law, its performance may be enjoined 
at the suit of a taxpayer who may always ask for an injunction 
restraining the misapplication of school funds." 

In the same treatise at page 384 it is said : 

"It is a well recognized rule that a board of education may 
not bind the public beyond the scope of its powers. If contracts 
unauthorized by statute are made, they are void and unenforce­
able, and the board of education may protect itself by the plea 
of ultra vires." 

See also State, ex rel. v. Cook, I03 0. S. 465. 

It will be noted that the above statements are predicated on the mere 

absence of power in the board of education to make a given contract. The 

principle that a board of education is purely a creature of the statute and 

has only such powers as the law has seen fit to give it is so familiar that 
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it does not seem necessary to elaborate it. If a contract made by a board 

of education is to be characterized as illegal and void merely for lack of 

legislative authority to make it, or because of the informal manner in 

which it is made, how much more emphatically may we characterize as 

illegal a contract which is made in open defiance of a clear prohibition 

contained in the law. 

Your bureau is given certain powers and duties relative to the exam­

ination of the records and accounts of the various departments of the 

State and of its various public institutions and taxing districts. 

Section 277, General Code, gives the Auditor of State as chief m­

spector and supervisor the authority to prescribe and require the installa­

tion of a system of accounting and reporting for all of such public offices. 

Section 278, General Code, provides, in part, as follows: 

"The system shall provide forms of accounts showing the 
sources from which the public revenue is received, the amount 
collected from each source, the amount expended for each pur­
pose, and the use and disposition of other public property." 

Section 284, General Code, provides: 

"The bureau of inspection and supervision of public offices, 
shall examine each public office. Such examination of township, 
village and school district offices shall be made at least once in 
every two years and all other examinations shall be made at 
least once a year, except that the offices of justices of the peace 
shall be examined at such times as the bureau shall determine. 
On examination, inquiry shall be made into the methods, accur­
acy and legality of the accounts, records, files and reports of the 
office, whether the laws, ordinances and orders pertaining to the 
office have been observed, and whether the requirements of the 
bureau have been complied with." (Emphasis added.) 

Section 286, General Code, provides, in part, as follows: 

"The report of the examination shall set forth, in such detail 
as may be deemed proper by the bureau, the result of the exam­
ination with respect to each and every matter and thing inquired 
into and shall be made and signed by the state examiner in charge 
of the examination or by a deputy inspector, and shall be filed in 
the office of the bureau of inspection and supervision of public 
offices and certified copies thereof filed as follows: one in the 
office of the auditing department of the taxing district reported 
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upon, and one in the office of the attorney general, prosecuting 
attorney, city solicitor, or mayor of a village as hereinafter 
provided." 

The same section contains the following: 

"If the report sets forth that any public money has been 
illegally expended, or that any public money collected has not 
been accounted for, or that any public money due has not been 
collected, or t~at any public property has been converted or mis­
appropriated, the officer receiving such certified copy of such 
report, other than the auditing department of the taxing district, 
may, within ninety clays after the receipt of such certified copy 
of such report, institute or cause to be instituted, and each of said 
officers is hereby authorized and required so to do, civil actions 
in the proper court in the name of the political subdivision or 
taxing district to which such public money is due or such public 
property belongs, for the recovery of the same and shall prosecute, 
or cause to be prosecuted the same to final determination." 

It will be noted that until we reach the portion of Section 286 last 

quoted no explicit reference is made in the law governing the procedure 

of your bureau to "illegal expenditures," but the plain inference from 

the language just quoted is that your examiners will specifically report 

all illegal expenditures of public moneys. You raise the question as to 

your authority "to make a finding for recovery against such member 

and/or the recipient of the money." I do not find in the law any reference 

to a "finding for recovery" to be made by your bureau. The proceeding 

for recovery, in cases where it may be had and the parties against 

whom action should be brought are for determination by the prosecuting 

officers named in the law. Your duty begins and ends with the matters on 

which you are required by law to report, which manifestly include a state­

ment as to any expenditures of public funds which you believe to be 

illegal. 

In my opinion a contract made by a board of education with a mem­

ber of the board or in which a member has directly or indirectly any 

pecuniary interest is an illegal contract and the expenditure of money 

thereunder constitutes an illegal expenditure. It would, therefore, appear 

to be clearly your duty to make a report of such expenditures and file 

it as required by Section 286, supra. 
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Accordingly, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that where a contract has been entered into by a board of education in 

which contract a member of the board has a pecuniary interest and expendi­

tures have been made pursuant to such contract, it is your duty to report 

such facts in the report of your examination made pursuant to Sections 

284 and 286 of the General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




