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704 OPTNIONS 

MOTION PICTURE FILM-WHEN SUCH FILM SUBMITTED 
TO DEPARTMENT OF EDUCATION BY ANY PERSON OR 
COMPANY, FEE PAID, FILM HAS BEEN APPROVED AND 
CERTIFICATE ISSUED, NO FURTHER SUBMISSION OR PAY­
MENT OF FEE CAN BE REQUIRED OF ANY ASSIGNEE OR 
TRANSFEREE AS A CONDITION TO EXHIBITION-SECTION 

154-47, G. C. 

SYLLABUS: 

When any ,person or company has, pursuant to the provisions of Section 154-47, 
General Code, submitted to the department of education a motion picture film and 
has paid the fee provided by said section, and said department has approved such film 
and has issued its certificate of approval, no further submission or payment of fee 
can be required of any assignee or transferee of said film as a condition to its ex­
hibition. 

Columbus, Ohio, November 5, 1945 

Hon. Clyde Hissong, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"When a film submitted for censorship by a motion picture 
producer is approved, the Division of Film Censorship issues a 
certificate .and the necessary leaders authorizing the picture to be 
shown anywhere in the State of Ohio, in accordance with the 

·provisions of Sections 154-47 et seq. of the Ohio General Code. 

Frequently, at some time subsequent to the censorship of the 
picture, the producing company may sell the picture to some inde­
pendent company or individual. 

The question we desire answered is: If a company which 
had submitted a picture for censorship and paid the censorship 
fee ( $3.00 per reel of a thousand feet of film or less), and to 
which there was issued both the certificate of approval to exhibit 
the picture in the State of Ohio, and the requested number of 
leaders, sells this picture to another company, is the original cer­
tificate and its authority to exhibit the picture in Ohio transferred 
to the company buying the picture or should this company be 



ATTORNEY GENERAIJ 

required to submit the picture for censorship and pay the statu­
tory censorship fee of $3.00 per reel before it has the right to the 
use of leaders and to have a certificate issued in its name, giving 
it the legal right to exhibit the picture in the state?" 

Section 154-47, General Code, provides: 

"It shall be the duty of the department of education to 
examine and censor as herein provided, all motion picture films 
to be publicly exhibited and displayed in the state of Ohio. Such 
films shall be submitted to the department and passed and ap­
proved by it before they shall be delivered to the exhibitor for 
exhibition. The department shall charge a fee of three dollars for 
each reel of film to be censored which does not exceed one thou­
sand linear feet and three dollars for each additional one thou­
sand linear feet or fractional part thereof. All moneys so re­
ceived shall be paid each week into the state treasury to the credit 
of the general revenue fund, except as otherwise provided in 
Section 154-47a of the General Code." 

It will be noted that the only requirement of that section is that the 

film be submitted to and passed on by the department. There is no refer­

ence to the person submitting it and no requirement that he be given 

authority to exhibit the film. The owner of the film is not subjected to 

any examination or censorship. 

Section 154-47b, General Code, provides as follows: 

"Only such films as are in the judgment and discretion of 
the department of education of a moral, educational or amusing­
and harmless character shall be passed and approved by such 
department. \\'hen a film has been censored by the department 
of education a certificate showing the approval or rejection of 
such film shall be issued to the party submitting the film. When 
a film is passed and approved by the department of education 
such film shall he given an approval number which shall he 
shown on the certificate issued by the department of education to 
the party submitting the film. Such certificate shall also show 
the title of such film and all eliminations ordered from such film 
by the department of education. For each film so approved there 
shall also be issued by the department of education an official 
leader or stamp of approval of not less than five feet in length 
bearing the words 'Approved by the Ohio department of edu­
cation' and the number assigned to such film on the certifiicate 
of approval. Such official leader or stamp of approval shall also 
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contain an outlined map of the state of Ohio with the great seal 
of the state of Qhio printed thereon. The department of educa­
tion shall be authorized to recall any film for recensoring or to 
revoke any certificate permitting the exhibition of .any film in the 
state of Ohio, whenever in the judgment of the department of 
education the public welfare requires it. Before any motion pic­
ture film shall be publicly exhibited all eliminations ordered by 
the department of education shall have been made by the person 
or persons loaning, renting or leasing such film or films to the 
exhibitor for exhibition, and there shall be projected upon the 
screen the design of the official leader or stamp of approval of 
not less than three feet in length, issued by the department of 
education for such film." 

Here it is provided that after the film has been censored, a certificate 

showing the approval or rejection of the film shall be issued to the party 

submitting it. There is no suggestion as to who may exhibit it. The 

section further provides that for each film approved "there shall be issued" 

an official leader or stamp of approval, which must be projected on the 
screen when the film is publicly exhibited. Here, too, there is an entire 

absence of anything personal about the approval, the certificate or the 

leader. 

Section I 54-47d, General Code, reads as follows : 

"No films may be publicly shown or exhihited within the 
slate of Ohio unless they have been passed and approved by the 
department of education or the censor congress and stamped and 
numbered by the department of education, or censor congress, 
as provided herein." 

Section 154-47e, General .Code, provides a penalty for unlawful acts. 

It reads in part : 

"Any person, firm or corporation who shall publicly exhibit 
or show any motion picture within the state of Ohio unless it shall 
have been passed and approved by the department of education 
shall upon conviction thereof, be fined" etc. 

(Emphasis added.) 

Further on, this section provides: 

"Any person, firm or corporation who shall publicly exhibit 
or show any motion picture or film within the state of Ohio with-
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out having first projected upon the screen the design of the offi­
cial leader of stamp of approval o:f not less than three feet in 
length, assigned to such film as shown on· the certificate issued 
by the department of education, shall upon conviction thereof 
be fined" etc. 

The manifest purpose of the censorship law is to see to it that films 

which are to be shown to the public are "of a moral, educational or amus­

ing and harmless character". That is the purpose quite clearly indicated 

in the statute from which I have quoted. When that has been accom­

plished by the examination and approval or disapproval of the film the 

purpose of the law has been fully accomplished. There is nothing in the 

law which in any way limits or regulates the sale or other disposition of 

an approved film, and no provision for exacting a second fee from an 

assignee of the original. 

Specifically answering your question, it is my opinion that when any 

rerson or company has, pursuant to the provisions of Section 154-47, 

General Code, submitted to the department of education a motion picture 

film, and has paid the fee provided by said section, and said department 

has approved such film and has issued its certificate of approval, no fur­

ther submission or payment of fee can be required of any assignee or 

transferee of said film as a condition to its exhibition. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




