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OPINION NO. 82-040 

Syll•bu1: 

An unpaid volunteer who renders service on behalf of a private 
organization does not fall within the definition of "employee" as the 
term ls used In :i.e. 4123.0l(A), 

To: A•ymond A. Connor, Admlnl1tr8tor, Ohio BurNu of Worken' Compenutlon, 
Columbu1, Ohio 

By: Wlll18m J, Brown, Attorney Gener81, June 17, 1H2 
I have before me your request for my opinion which presents the following 

questions: 

(I) Does an unpaid volunteer who renders service on behalf of a 
private organization fall within the definitlon of "employee," as that 
term is used in R,C, 4123.0l(A)? 

(2) If question l ls In the affirmative, what organization is the 
"employer" of the volunteer, as that term is defined in R.C. 
4123,0l(B), in the following situation? A volunteer member of one 
charitable organization, such as a mastectomy SUP?Ort group, 
performs volunteer work at the premises of another charitable 
organization, such as a hospital, and in the course of this work is 
injured. 

With respect to your first question R.C. 4123.0l(A) states: 

As used in Chapter 4123. of the Revised Code: 
(A) "Employee," "workman," or "operative" means: 
(1) Every person in the service of the state, or of any county, 

municipal corporation, township, or school district therein, including 
regular members of lawfully constituted police and fire departments 
of municipal corporations and townships, whether paid or volunteer, 
and wherever serving within the state or o:i temporary assignment 
outside thereof, and executive officers of boards of education, under 
any appointment or contract of hire, express or implied, oral or 
written, Ir.eluding any elected official of the state, or of any county, 
municipal corporation, or township, or members of boards of 
education; 

(2) Every person in the service of any person, firm, or private 
corporation, including any public service corporation, that (a) employs 
one or more workmen or operatives regularly in the same business or 
in or about the same establishment under any contract of hire, 
express or implied, oral or written, including aliens and minors, 
household w:>rkers who earn one hundred sixty dollars or more in cash 
in any calendar quarter from a single household and casual workers 
who earn one hundred sixty dollars or more in cash in any calendar 
quarter from a single employer, but not including any officer of a 
family farm corporation, or (b) is bound by any such contract of hire 
or by any other written contract, to pay into the state insurance fund 
the premiums provided by Chapter 4123. of the Revised Code. 

As I recently had occasion to note in 1982 Op. A tt'y Gen. No. 82-007, "one of 
the fundamental elements necessary for the compenstibility of claims for workers' 
compensation benefits is the existence of the relation of employer and employee. 
Absent this relationship the provisions of the Workers' Compensation Act have no 
application. Acklin Stamping Co. v. Kutz, 98 Ohio St. 61, 120 N,E, 229 (1918),11 As I 
further noted in Op. No. 82-007: 

In order for a particular arrangement to constitute the 
relationship of employer and employee under the workers' 
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compensation law the worker must be serving under an appointment 
or contract of hire express or implied. Industrial Commission v. 
Bateman, 126 Ohio St. 279, 185 N.E. 50 {1933). However, It Is 
impossible to have a contract for hire without an obligation that the 
person denominated the employer pay the person employed. Coviello 
v. Industrial Commission, 129 Ohio St. 589, 196 N,E, 661 (1935). 

It is not necessary to determine whether the unpaid volunteers about which 
yC1u have inquired are serving under an appointment, ·as ,;,&~ ~::~- !!~;,ears only in 
R,C, 4123.0l(A)(l) and, therefore, relates only to "person[s] in the service of the 
state, or of any county, municipal corporation, township, or school district therein." 
Thus, the question is whether unpaid volunteers serve under a contract for hire, and 
are therefore "employees" within the meaning of R.C. 4123.0l(A)(2). Since the 
aforementioned authorities held that there can be no employer/employee 
relationship absent a contract for hire, and there is no contract for hire where the 
person receiving services is under no obligation to pay the person providing those 
services, I can only conclude that where a volunteer rendering services on behalf of 
a private organization is unpaid, such unpaid volunteer is not an "employee" within 
the meaning of R.C. 4123.0l(A). 

Since I have concluded that an unpaid volunteer who renders service on behalf 
of a private organization is not an "employee" as defined in R.C. 4123.0l(A), I need 
not address your second question. · 

Based on the foregoing analysis, it is my opinion, and you are advised, that an 
unpaid volunteer who renders service on behalf of a private organization does not 
fall within the definition of "employee" as the term is used in R.C. 4123.0l(A), 




