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OPINIONS 

TEACHER WHILE UNDER CONTRACT WITH BOARD OF 
EDUCATION-LEFT TEACHING POSITION TO SERVE [N 
ARMED FORCES, WORLD WAR II-LEAVE WAS PRIOR TO 
EFFECTIVE DATE OF SECTION 4842-10, G . .C., SEPTEMBER 
16, 1943-UPON RETURN, HONORABLY DISCHARGED, HE 
DOES NOT HAVE RIGHT TO RESUME CONTRACT STATUS 
HELD PRIOR TO ENTERING MILITARY SERVICE. 

SYLLABUS: 

A teacher who, while under contract with a board of education, left his teaching 
position to serve in the armed forces in World War II prior to the effective date 
of Section 4842-10 General Code, to wit, September 16, 1943, does not have the right 
upon returning honorably discharged, to resume the contract status which he held 
prior to entering such military service. 

Columbus, Ohio, September 26, 1945 

Hon. Roland Pontius, Prosecuting Attorney 
Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The Board of Education of one of our local school dis­
tricts has received an application from a veteran of World 
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\Var II for reinstatement, in pursuance of Section 4842-ro 
c;. C. The applicant was a teacher in this district from the fall 
of 1936 until he was inducted into the Armed Forces, on Febru­
ary 20, 1941. At the time of his induction he had a contract 
with the district, which terminated at the end of the school 
year in 1941. 

Since the induction the school board has entered into a 
contract with another teacher for a four year period, to replace 
the applicant. This contract has been in effect about a year. 

\\'e have read the Attorney General's Opinion No. 7076, 
dated August I 7, 1944. The question in our mind is whether 
or not a soldier who entered the service prior to the effective 
date of Sertion 48.p-10, G. C., is entitled to the benefits of this 
section. 

You realize the new school year is about to commence, and 
we would appreciate hearing from you at your earliest conven­
ience." 

Section 4842-10, General Code, reads as follows: 

"Upon the written request of a teacher, a board of educa­
tion may grant a leave of absence for a period of not more than 
two consecutive school years for educational or professional or 
other purposes, and shall grant such leave where illness or other 
disability is the reason for the request. Upon subsequent request. 
such leave may be renewed by the board. vVithout request, a 
hoard of education may grant similar leave of absence and re­
newals thereof to any teacher because of physical or mental 
disability, but such teacher shall have the right to a hearing on 
such unrequested leave of absence or its renewals in accordance 
with the provisions for hearing and appeal in section 4842-12 
of the General Code. Upon the return to service of a teacher 
at the expiration of a leave of absence, he shall resume the 
contract status which he held prior to such leave. Any teacher 
who leaves a teaching position to serve in the armed services of 
the auxiliaries thereof organized to prosecute world war II, upon 
returning honorably discharged from such service, shall resume 
the contract status held prior to entering military service, subject 
to passing satisfactorily a physical examination. Such contract 
status shall be resumed at the first of the school semester or the 
beginning of the school year following return from the armed 
services. The term 'armed services' shall be construed according 
to the definition thereof as provided in Section 486-16a of the 
General Code." 
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This section is a part of the new School Code adopted by the 95th 

General Assembly effective September 16, 1943. It succeeded former 

Section 7690-4, General Code, but the former act contained no provision 

dealing with the status of a teacher who leaves his teaching position to 

enter the military service. The portion of S_ection 4842-10 relating to 

leaves of absence is identical in its p;ovisions with said former Section 

7690-4. 

Opinion No. 7076 to which you refer, was rendered by my imme­

diate predecessor August 17, 1944. It will be seen, on reading it, that 

in determining the status of the teacher who was employed during the 

absence of the one in the military service, it was necessary to consider 

the contract status and right upon return, of the latter. Plainly the 

power of the board of education to terminate the contract of such sub­

stitute teacher depended upon the paramount right of the soldier teacher 

to resume his contract status upon his return honorably discharged from 
the military service. 

In reaching the conclusion that was announced in that opinion, the 

effect of Section 4842-10 supra was discussed as follows: 

"It would seem, therefore, that Section 4842-10, siipra, is 
part and parcel of each teacher's contract. Under authority of 
such section the board of education must be held to agree that 
if a teacher, during the life of the contract, enters the armed 
services, he is. excused from performance of the contract during 
the time he is in such armed service and that the board of educa­
tion, upon his being honorably discharged, is bound to permit 
him to resume his teaching duties under the terms of such con­
tract, upon compliance with the conditions precedent therein 
set forth on the other hand, such statute being a part of the 
teacher's contract, the teacher who accepts a contract of employ­
ment to a teaching position which has become vacant by reason 
of the fact that the former teacher had entered the armed 
services would enter into a contract which may or may not be 
terminated by the happening of the condition, subsequent, namely, 
the return of the soldier-teacher." (Emphasis added.) 

Manifestly this statute could not be read into the contract of the 

teacher who had left his teaching position and gone into the military 

service before the statute became effective, unless it is to be construed 

as retroactive in its operation. 
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It will be noted that the statute quoted uses the expression: "Any 

teacher who leaves a teaching position." The word "leaves" can hardly 

be given a retrospective meaning. The language used certainly conveys 

only the idea "if any teacher shall, after the taking effect of this act, 

It.ave his teaching position," etc. 

The rule is well settled that a statute acts only prospectively and 

never retroactively unless the legislative intention is clearly expressed 

that it shall he retrospective in its operation. The principle is stated 

111 37 Oh. Jur., page 819, thus: 

"Courts indulge in the presumption that the legislature in­
tended statutes enacted by it to operate prospectively rather than 
retroa'ctively. Indeed, the general rule is that they are to be so 
construed if susceptible of such interpretation or unless the law 
is retroactive in terms which clearly show such legislative inten­
tion as to permit, by no possibility, of any other construction. 
When the intention of the legislature is to give a statute a retro­
active effect, such intention must not be left to inference or 
construction, but must he manifested by express and unequivocal 
expression." 

The General Assembly in the enactment of statutes frequently does 

employ words that indicate clearly an intention to give them a retroactive 

force. For instance, in the amendment of Section 4,86-16a, relating to 

employes in the classified service who go into the military service, it was 

provided: 

"Any person who at the time he held or holds an office or 
position under the classified service and has held such office or 
position for a period of ninety days or more, enlisted or enlists 
in the armed services of the United States subsequent to De­
cember 8, 1941, was or is commissioned in said armed services 
or was or is called into said armed services * * * shall, within 
thirty days after making application therefor, be restored to the 
office or position held by him immediately prior to his entering 
into the armed services * * *." (Emphasis added.) 

The failure to grant a similar right to a teacher who had previously 

left his teaching position to enter the military service may seem a harsh 

discrimination, but we are compelled to apply the law as we find it. 

It is the prerogative of the Legislature alone to determine the policy 

cf the law and so to write the law. It is unfortunate that the language 
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found in the statute concerned does not permit a retroactive interpretation 

allowing the reinstatement of a teacher who entered the armed services 

prior to its effective date. However, no court or administrative officer 

may read into a statute something not manifestly there. It would be a 

false service to any person seeking reinstatement to a position under the 

circumstances detailed in your letter to so interpret the statute as to allow 

his reinstatement. His tenure of employment thereunder would always 

be questionable and the rights established by continued service would not 

be secure. With this in mind, I wrote to Governor Frank J. Lausche on 

August 22, 1945, calling his attention to the situation here discussed in 

order that remedial legislation might be suggested to the General Assembly. 

If the teacher referred to in your commuhication had been granted a 

leave of absence by the board of education, and pursuant thereto, entered 

the military service, he would, of course, be entitled under the provisions 

of Section 4842-10, General Code, to resume his contract status at the end 

of such leave of absence or a renewal thereof. Your letter does not suggest 

that that situation existed in the case you present. 

Accordingly, in specific answer to your question, I am compelled to 

hold that a teacher who, while under contract with a board of education 

left his teaching position to serve in the armed forces in World War II 

prior to the effective date of Section 4842-10, General Code, to wit, Sep­

tember 16, 1943, does not have the right upon returning honorably dis­

charged, to resume the contract status which he held prior to entering 
such military service. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




