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OPINION NO. 91-032 
Syllabus: 

1. 	 A privately owned school bus, meeting the ,equirernents of R.C. 
4511.77 and displaying an identification number in accordance 
with R.C. 4511.764, that is used for the transportation of 
children to and from school may be used for the additional, 
non-simultaneous purpose of transporting adults or items such as 
"meals on wheels" or Christmas trees, provided that it is not the 
board of education that is putting the bus to those uses and that 
the bus is operated in compliance with any statutes or regulations 
which apply to the particular use at issue. 

2. 	 A privately owned school bus meeting the requirements of R.C. 
4511. 77 and displaying an identification number in accordance 
with R. C. 4511. 764 may also be registered pursuant to R. C. 
4503.10. 

To: Charles D. Shipley, Director, Department of Highway Safety, Columbus, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, July 15, 1991 

I have before me your predecessor's request for an opinion with respect to 
the following questions, which I have reworded, with the approval of a member of 
your staff. for purposes of analysis: 

I) Can a privately owned, marked school bus which is used to transport 
children to and from school be used for the additional purpose of 
transporting adults who are not associated with a school? 

2) Can a privately owned, marked school bus which displays an 
identification number in accordance with R.C. 4511.764 be used to 
transport i terns such as "meals on wheels" or Christmas trees in 
addition to its use as transportation for children to and from school? 

JJ Can a privately owned, marked school bus which displays an 
identification number in accordance with R.C. 4511.764 also be 
registered pursuant to R. C. 4503.10? 

BACKGROUND 

"School bus" is defined for purposes of R.C. 4511.01-.80 and R.C. 4511.99, as 

every bus designed for carrying more than nine passengers which is 
owned by a public, private, or governmental agency or institution of 
learning and operated for the transportation of children to or from a 
school session or a school function, or owned by a private person and 
operated for compensation for the transportation of children to or 
from a school session or a school function; provided "school bus" does 
not include a bus operated by a municipally owned transportation 
system, a mass transit company operating exclusively within the 
territorial limits of a municipal corporation, or within such limits and 
the territorial limits of municipal corporations immediately contiguous 
to such municipal corporation, nor a common passenger carrier 
certified by th~ public utilities commission unless such bus is devoted 
exclusively to the transportation of children to and from a school 
session or a school function. 

R.C. 4511.0l(FJ. All school buses shall be registered with the Superintendent of the 
State Highway Patrol who shall assign an identifying number to each school bus. 
R.C. 4511.764. The identifying number shall be marked in black lettering not less 
than six inches in height on the front and rear of the school bus. Id. Any school 
bus operated in this state must, in addition to bearing the identifying number, be 
painted national school bus chrome number two and be "marked on front and rear 
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with the words 'school bus' in black lettering not less than eight inches in height and 
on the rear of the bus with the word 'stop' in black lettering not less than ten inches 
in height." R.C. 4511.77. Each school bus must also be equipped with signal lamps in 
accordance with R. C. 4511.771 and, under certain circumstances, a restraining 
device for the operator's seat. R.C. 4511.772. "The state highway patrol shall 
inspect every school bus to ascertain whether its construction, design, and equipment 
comply with the regulations adopted pursuant to section 4511.76 of the Revised Code 
and all other provisions of law." R.C. 4511. 761. Additionally, school buses are 
subject to regulation by the federal government pursuant to 15 U.S.C. §1392 (1988). 

R.C. 4511. 76 provides that "[t]he department of education by and with the 
advice and consent of the director of highway safety shall adopt and enforce" 
regulations concerning the construction, design, equipment and operation "of all 
school buses owned and operated by any school district or privately owned and 
operated under contract with any school district in this state." R.C. 4511. 76(A). 
'When such buses are privately owned and operated under a contract with any school 
district in this state," the regulations of the Department of Education must, by 
reference, be made a part of the contract. Id. R.C. 4511. 76(B), in pertinent part, 
requires that the Department of Highway Safety adopt and enforce regulations 
concerning "the safety of the construction, design, equipment, and operation of all 
school buses not subject to the regulation of the department of education pursuant to 
[R.C. 4511. 76(A)]." Thus, the law governing the operation of school buses includes 
rules of the Department of Education and the Department of Highway Safety. 

RESTRICTIONS ON USES OF SCHOOL BUSES 

Your first question is whether a privately owned, marked school bus which is 
used to transport children to and from school may be used for the additional purpose 
of transporting adults who are not associated with a school. Your second question is 
whether a privately owned, marked school bus which displays an iclentifica tion 
number in accordance with R.C. 4511.764 can be used to transport itrms such as 
"meals on wheels"! or Christmas trees in addition to its use as transportation for 
children to and from school. I assume, from conversations between our staff 
members, that by the term "marked" in your questions you mean that the bus is 
painted national school bus chrome number two and marked with the words "school 
bus" on the front and rear and the word "slop" on the rear of the bus in accordance 
with R.C. 4511.77. I note that your first question does not specify that the bus 
displays an identification number in accordance with R.C. 4511. 764. However, since 
R.C. 4511.764 prohibits the operation of a school bus within the state unless an 
identifying num0er is displayed, I assume that the bus to which you refer in your first 
two questions does display an identification number. Given the similarity of your 
first and second questions, I shall address them simultaneously. 

As a preliminary matter, I note that there are no statutes which directly 
prohibit the use of privately owned marked school buses for both the transportation 
of children and other purposes. In fact, R.C. 4511.762, which states that "no person 
who is the owner of a school bus which is used or to be used exclusively for 
purposes other than the transportation of children" (emphasis added) shall operate 
such bus unless the school bus markings required by R.C. 4511.77 have been 
removed,2 clearly implies that marked school buses may be used for purposes 

By use of the term "meals on wheels" I assume you mean a service by 
which meals are delivered to the elderly or the ill. 

2 R.C. 4511.762 addresses the operation of "school buses" which are used 
exclusively for purposes other than the transportation of children. "School 
bus" is defined by R.C. 451 I.Ol(F) as a bus which is operated for the 
transportation of children to or from a school session or a school function. 
However, if the definition of "school bus" given in R. C. 4511.01 (F) is 
attributed to R.C. 4511.762, R.C. 4511.762 is rendered meaningless since, 
obviously, a bus which is operated for the transportation of children to or 
from a school session or a school function cannot be used exclusively for 
purposes other than the transportation of children. Because it is a basic 
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oti.cr than just the transportation of children. Since the prohibition only applies to 
school buses used aclusively for purposes other than the transportation of children, 
see 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-158 at 2-313, the logical inference is that the 
General Assembly is aware of, and chose not to prohibit, the operation of marked 
sclwol buses both for the transportation of children and for other purpos~s. 

Additionally, I find no statutes which prohibit the use of a school bus which 
displa/s an identification number in accordance with R.C. 4511. 764 for purposes 
other than the transportation of children to and from school. In fact, I note that, 
where the General Assembly has intended to prohibit the use of a motor vehicle 
displaying certain required markings or equipment for any purpose other than its 
primary purpose, it has done so in clear, concise language. For example, R.C. 
4513. l 82(A) requires a motor vehicle "owned, leased or hired by a nursery school, 
kindergarten, or day-care center" to be equipped with and display two amber 
flashing lights and a sign bParing the designation "caution-children" while used for 
the transportation of children to or from such an institution. R. C. 4513.182(B) 
provides, however, that "[n]o person shall operate a motor vehicle displaying the 
lights and sign required by this section for any purpose other than the transportation 
of preschool children as provided in this section." Thus, if the General Assembly had 
intended to prohibit the use of a school bus which displays an identification number 
pursuant to R.C. 4511. 764 for any purpose other than the transportation of children 
to and from school, it could have easily done so. 

Although the legislature has not declared a policy prohibiting the use of 
school buses for purposes in addition to the transportation of pupils to and from 
school, it has prohibited the operation of a school bus within the state in violation of 
the regulations of the Department of Education and of the Department of Highway 
Safety. R.C. 4511.76(A) and (B). See also Patton v. Springfield Board of 
Education, 40 Ohio St. 3d 14, 531 N. E.2d 310 (1988). I must consider therefore 
whether the regulations of either the Department of Education or the Department of 
Highway Safety prohibit the dual uses you describe. 

The regulations of the Department of Highway Safety do not address the use 
of school buses for µurposes other than the transportation of children. Such use is 
addressed, however, by the regulations of the Department of Education. 3 Ohio 
Admin. Code 3301-83-16, which governs the non-routine use of school buses, defines 
"non-routine use" as "transportation of passengers for purposes other than regularly 
scheduled routes to and from school." The rule provides a list of non-routine uses 
which are approved and specifies that "[s]chool buses may be used for non-routine 
trips onl3 when such trips will not interfere with routine transportation 
services." Id. None of the expressly approved non-routine uses includes "the 
transportation of adults not associated with a school," or the transportation of items 
such as meals on wheels or Christmas trees. 4 The question thus presented by rule 
3301-83-16 is whether that rule, by failing to expressly authorize them, prohibits the 
use of privately owned marked school buses for the purposes you describe. I do not 

tenet of statutory construction that a statute should be construed to avoid 
unreasonable or absurd consequences, State ex rel. Dispatch Pri11ti11g Co. v. 
Wells, 18 Ohio St. 3d 382, 481 N.E.2d 632 (1985), I find that the legislature 
did not intend the definition of "school bus" in R.C. 4511.0l(F) to apply to 
the use of that term in R.C. 4511.762. 

3 A member of your staff has indicated that the transportation of 
children to and from school does not take place simultaneously with any 
other use. 

4 3 Ohio Admin. Code 3301-83-16(A) does list some non-routine uses 
which include the transportation of adults under specific conditions. For 
example. rule 3301-83-16(A)(4) rermits "ftlrips for tran,portation of the 
aged when contracted with a municipal corporation or a public or nonprofit 
private agency or organization delivering services to the aged." Howevrr, 
since you have expressed your awareness of this rule, I assume that the 
transportation of adults with which you are concerned is broader than that 
expressly approved by the rule. 
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believe that it does. Rule 3301-83-16, rather, only limits the uses to which a board 
of education may itself put school buses operated under its auspices. 

R.C. 4511.76(A) expressly states that "when [buses] are privately owned and 
operated under contract with any school district in this state, [the Department of 
Education and Department of Highway Safety] reg•1lations shall, by reference, be 
made a part of any such contract with a school district." Therefore, the provisions 
of rule 3301-83-16 apply to privately owned and operated school buses only when 
those buses are being operated in fulfillment of a contract. The language of the rule 
itself supports this conclusion. As noted, the rule specifically permits the 
non-routine use of school buses and provides a list of approved non-routine uses. 
Paragraph (B) of rule 3301-83-16 requires the board of education to recover costs 
incurred in connection with any of those non-routine uses. Such a reimbursement 
requirement only makes sense if the rule is read as a limitation on the board of 
education's use of its own school buses or its use of buses provided by private owners 
pursuant to a contract with the board of education. The requirement is meaningless 
if the private owner and operator uses the school bus for purposes other than those 
covered by a contract with the board of education, since, in that case, the board of 
education obviously incurs no costs. 

In summary, there are no statutes which directly prohibit the use of a 
privately owned, marked school bus which displays an identification number pursuant 
to R.C. 4511. 764 for purposes in addition to the transportation of pupils to and from 
school, nor do the respective rules of the Department of Education and the 
Department of Highway Safety prohibit such use. I note, however, that any 
particular use of a bus may be limited or regulated by some otherwise applicable 
statute. See, e.g., R.C. Chapter 4551 (regulating the transportation of Christmas 
trees); R.C. Chapter 4923 (regulating private motor carriers). Whether these or any 
other statutes apply depend on the particular facts of each case and the use to which 
the bus is put. Therefore, I find that a privately owned, marked school bus which 
displays an identification number pursuant ~o R.C. 4511.764 and which is used to 
transport children to and from school may be used for the additional, 
non-simultaneous purpose of transporting adults or transporting items such as "meals 
on wheels" or Christmas trees, provided that it is not the board of education that is 
putting the bus to those uses and provided that the bus is operated in compliance 
with any statutes or regulations which apply to the particular use at issue. 

REGISTRATION OF SCHOOL BUSES 

Your third question is whether a privately owned marked school bus which 
displays an identification number in accordance with R.C. 4511.764 also may he 
registered pursuant to R.C. 4503.10. R.C. 4511.764, discussed above, provides that 
the Superintendent of the State H' g1way Patrol shall require all school buses to be 
registered in the name of the owner with the state highway patrol and shall assign an 
identifying number to each school bus registered. In effect, your question asks 
whether the registration of a school bus pursuant to R.C. 451 I. 764 precludes 
registration pursuant to R.C. 4503.10. R.C. 4503.10 requires. in rrrtinent part. that 

except as provided in section 4503.1035 of the Revised Code, every 
owner of a motor vehicle and every person mentioned as owner in the 
last certificate of title, bill of sale, or sworn statement of ownership 
of a motor vehicle which is operated or driven upon the public roads or 
highways shall cause to be filed each year... a written application or a 
preprinted registration renewal notice issued under section 4503.102 of 
the Revised Code, the form of which shall be prescribed by the 
registrar, for registration for the following registration year, which 
shall begin on the first day of January of every calendar year and end 
on the thirty-first day of December in the same year. 

5 R.C. 4503.103 provides for multi-year registration for certain persons 
owning or leasing twenty or more motor vehicles used principally in 
connection with an established business. 
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R.C. 4503. lO(A) (footnote added). Thus, pursuant to R.C. 4503.10, every owner of a 
motor vehicle which is operated upon the public roads or highways is required to 
register that vehicle. 

R.C. Chapter 4503, however, lists several exceptions to this general 
requirement, including an exception for certain school buses. R.C. 4503.17 provides, 
in part, that 

No school bus as defined in division (F) of section 4511.01 of the 
Revised Code is required to pay the annual license tax provided for in 
section 4503.02 of the Revised Code or to apply for or display 
registration plates, provided: the school bus complies with the 
requirements of sections 4511.76 w 4511.77, inclusive, of the Revised 
Code. 

R.C. 4503.17(A). Thus, a school bus as deiined in R.C. 4511.0l(F) is not required to 
apply for or display regi5tration plates provided it complies with R.C. 4511.76 to 
4511.77. 

Neither R.C. 4503.10 nor R.C. 4511.764 expressly prohibits the registration 
of a school bus under both sections, nor does the language of either section imply 
such a prohibition. Furthermore, although R.C. 4503.17 provides that certain school 
buses are not required to apply for or display registration plates, it does not 
prohibit registration pursuant to R.C. 4503.10. In fact, R.C. 4503.17(B) specifically 
provides that the owner of a school bu~. other than a board of education, which is 
used as a school bus during the school year under a contract with a board of 
education, may, upon proper application for registration and the payment of a 
license fee of twenty-five dollars, use such bus during summer vacation periods to 
transport children and their authorized supervisors to and from any camping function 
sponsored by a nonprofit, tax-exempt, charitable, or philanthropic organization. 
Registration pursuant to R.C. 4503.17 is required for school buses used for these 
particular purposes. Therefore, I find that a privately owned, marked school bus 
which displays an identification numher in acrnrdarce with R.C. 4c;J J.764 ma_v also 
he registered pursuant to H.C. 4~0J. IO. 

A~cordingly, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

I. 	 A privately owned school bus, meeting the requirements of R.C. 
45 I I. 77 and displaying an identification number in accordance 
with R.C. 4511.764, that is used for the transportatior. of 
children to and from school may be used for the additional, 
non-simultaneous purpose of transporting adults or items such as 
"meals on wheels" or Christmas trees, provided that it is not the 
board of education that is putting the bus to those uses and that 
the bus is operated in compliance with any statutes or regulations 
which apply to the particular use at issue. 

2. 	 A privately owned school bus meeting the requirements of R.C. 
4511. 77 and displaying an identification number in accordance 
with R.C. 4511.764 may also be registered pursuant to R.C. 
4503.10. 
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