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1. REDISTRICTING OF CITY WARDS UNDER 731.06, RC. DOES 
NOT BECO1'1E EFFECTIVE UNTIL NEXT ENSUING ELEC­
TION HAS NO EFFECT ON GENERAL ELECTION FOLLOW-
2. ·wHEN PRIMARY ELECTION IS REQUIRED TO BE HELD 
FOR NOMINATION OF CANDIDATES FOR MUNICIPAL OF­
FICERS, THE ELECTION PROCESS BEGINS WITH SUCH 
PRIMARY ELECTION-

3. REDISTRICTING OF V/ORDS AFTER A PRIMARY ELEC­
TION HAS NO AFFECT ON GENERAL ELECTION FOLLOW­
ING AND DOES NOT BECOME EFFECTIVE UNTIL THE NEXT 
ENSUING ELECTION-§731.06, R.C. 

SYLLABUS: 

1. The redistricting of wards of a city under the provisions of Section 731.06, 
Revised Code, does not become effective until the next ensuing election of municipal 
officers. 

2. When a primary election is required to be held for nomination of candidates 
for municipal officers, the election process begins with such primary election. 

3. Where city wards are redistricted under the provisions of Section 731.06, 
Revised Code, after a primary election was held for the nomination of ward council­
men, such redistricting has no effect on the general election following such primary 
election and does not become effective until the next ensuing election of municipal 
officers. 

Columbus, Ohio, September 6, 1961 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 

State House, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"l am enclosing a copy of a letter dated August 10, which 
I received from the Board of Elections of Jefferson County. 

"In accordance with the wishes of the Board I respectfully 
request your opinion on the following questions: 

" ( l ) Are two Councilmen serving from the 5th and 6th 
\Vards in Steubenville, who no longer live within 

https://ELECTION-�731.06


562 OPINIONS 

their respective wards as a result of re-districting and 
not as a result of changing their residences volun­
tarily, presently qualified Councilmen from said 
wards? 

"(2) Shall the names of three ·ward candidates for City 
Council, which candidates were nominated at the 
May, 1961 Primary Election and who do not now live 
within the wards from which they were nominated 
as a result of re-districting and not clue to their 
changing residence voluntarily, be placed on the ballot 
in the forthcoming general election; and if so, for 
what ward? 

''Your earliest consideration of these questions will be 
greatly appreciated.'' 

The letter enclosed with your request reads in part as follows: 

"Steubenville, a Municipality, operating under the General 
Statutes of the State of Ohio ( not charter, commission, etc.) has 
nine councilmen. These are composed of six ward councilmen and 
three At Large. The geographical boundaries of the six wards 
have existed for many, many years. 

"On the 7th clay of :March, 1961, a large area adjacent to 
the Sixth \,Varel was annexed to the City, and on ,the 7th clay of 
February 1961 the Federal Census was certified to the City, thus 
redistricting clue to disproportionate ward population was doubly 
necessary. 

"So, redistricting was required even though the census did 
not evidence a total population increase to justify an additional 
councilman. 

"Under Section R. C. 731.06, the City Council failed to act 
within three months, so the Service Director redistricted the 
City into new wards during the first few days of August 1961, 
which changed most -of the boundaries. Former wards 1, 2, 3, 
4, and 5 had their boundaries enlarged, old \,Varel 6 was abolished 
and a new vVarcl six was created for the newly annexed area. 

"As a result, the present 5th and 6th \,Varel Councilmen 
now live in \,Varcls other than those from which they were 
elected. 

"Further, at the May 1961 Primary, candidates were 
nominated from the former 5th and 6th vVarcl, and as a result 
of the August 1961 redistricting, they no longer reside therein. 

"* * * * * * * * *" 
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Section 731.06, Revised Code, referred to 111 your letter, reads in 

part as follows : 

''The legislative authority of a city shall, after each recurring 
federal census .. and within three months after the issuance of the 
proclamation by the secretary of state of the population of the 
city, and when there is annexed thereto any territory containing, 
according to the last federal census, such number of inhabitants 
as will entitle the city to an additional member of the legislative 
authority, subdivide the city into wards, equal in number to the 
members of the legislative authority therein to be elected from 
wards. If the legislative authority fails to make such subdivision 
within the time required, on the application of its president, it 
shall be made by the diretcor of public service. * * *'' 

According to the information contained in your letter of request, it 

appears that a redistricting of the municipality in question was had in 

accordance with the above quoted statutory provisions long after the 

primary election in said city for nomination of candidates for councilmen 

therein was held. It is, of course, apparent that at the said election candi­

dates were nominated for the then existing wards and only those voters 

who lived within the boundaries of said wards as they then existed 

were permitted to vote to nominate candidates within said ward. Further, 

the information contained in your letter indica,tes that all of said wards 

have now had their boundaries changed to some degree. If the redistrict­

ing is considered to be effective as of the elate it was made, it would have 

the effect of abrogating the primary election for all ward councilmen since 

none of the nominees for ward councilmen were nominated from the 

redistricted wards. 

The first question to be determined, therefore, is the time at which a 

redistricting in accordance with Section 731.06, supra, becomes effective. 

I have been unable to find any statutory provision or decision of 

any court which deals directly with this question. My predecessors in 

office have on several occasions, rendered opinions wh1ch dealt with this 

matter. The syllabus of Opinion No. 117, Opinions of the Attorney 

General for 1927, page 188, reads as follows: 

"Vv'here, under authority of Section 4212 of the General 
Code, a city is redistricted and the number of wards therein is 
increased, the council is without authority to appoint councilmen 
to serve for the new wards so created. Such redistricting does not 
become effective until the next regular municipal election." 
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At page 189 of that opinion the then Attorney General saic! : 

"My conclusion is that the redistricting does not become 
operative until the next regular election and ,that therefore no 
vacancy exists at present. This must obviously be the fact, for, 
were it to be held otherwise, then all of the present councilmen, 
the boundaries of whose wards were changed in the redistricting, 
would no longer be officers of the municipal corporation. The in­
escapable conclusion is that the present council continues until the 
next municipal election, at which time councilmen will be elected 
in accordance with the redistricting already adopted. 

"* * * * * * * * *" 
Opinion No. 2843, Opinions of the Attorney General for 1922, page 

72, considered a question somewhat analogous to that involved herein. 

The syllabus of said opinion reads as follows: 

"1. The additional councilmen, provided by section 4206 
G.C. to meet the requirements of the increase in population in 
municipalities, must, in accordance with the provisions of section 
4212 G.C. be elected at a regular municipal election, by the 
electors of the redistricted wards, created previously by council 
or the director of public service for that purpose. 

"2. Council having failed to make provision, in conformity 
to ,the provisions of section 4212 G.C., for the additional council­
ment to which the city of Mansfield is entitled under section 4206 
G.C. previous to the municipal election of 1921, no provisions for 
the qualification of such officials as councilmen can be made until 
the next regular municipal election occurring in the year 1923." 
(Section 4206 G.C. is now Section 731.01, Revised Code, and 
Section 4212 G.C. is now Section 731.06, Revised.) 

In the case of Philo Scovill v. The City of Cleveland and others, l 

Ohio St., 126 ( 1853), the Supreme Court of Ohio had before it a question 

dealing with the effective da,te of a charter amendment which caused the 

number of councilmen of each ward in the City of Cleveland to be reduced. 

The pertinent part of said amendment, quoted by the court at page 129 of 

the Scovill case, supra, reads as follows: 

" 'The number of councilmen for each ward, hereafter to be 
elected, at the annual charter election, shall be reduced ,to two, and 
the annual charter election of said city shall, after the present year, 
be held on the first Monday of April.'" 

Immediately following said quotation, the court said: 

"No provision whatever was made for holding any elections, 
in the whole or any part of the city, in the year 1850. On the 
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contrary. by the positive terms of the act, the first election under 
the new division, was to he held after that year. Now as the 
principal, if not the only object, in dividing the city into wards, 
was for election purposes, we feel no hesitation in postponing all 
such provisions of the law to the time when they could be called 
into requisition for that purpose. Vve think this the obvious in­
tention of the act, and we are sure this construction gives legiti­
mate effect to every provision in it. This leaves the council elected 
March 4th, 1850, the legally constituted council of the city for 
that year; nor do we suppose that this alteration of the wards 
had any more effect upon them, than an alteration of the legisla­
tive districts of the State before the expiration of the terms of the 
sitting members, with a view to a future election, would have 
upon the latter. The object would be the same in both cases. * * *" 

The first and second paragraphs of the syllabus of the Scovill case, 

supra, read as follows : 

"Under the charter of the city of Cleveland, ( which was 
divided into three wards) a Council was elected on the 4th 
of March, 1850, to serve for one year, consisting of three alder­
men elected at large, and three councilmen in each ward, who 
were required to 'reside therein.' On the 22d of that month the 
Legislature amended the charter, dividing the city into four 
wards, and reducing the number of councilmen to two in each 
ward. By this division, some of the councilmen were thrown out 
of the wards for which they were elected. This amendment made 
no provision for an election under it until the next year, nor did 
it provide when it should take effect. 

"The amendatory law had no effect upon the Council then 
elected. The effect of its provisions, dividing the city into wards 
for election purposes, must be postponed until they could be 
called into requisition in futnre elections." 

It is, of course, apparent that the situ:1.tion considered by the Supreme 

Court in the Scovill case, supra, in 1853, is analogous to the situation 

which the municipality in question now finds itself. 

There can be no question that the election process in the municipality 

involved herein had begun long before the redistricting in question was 

made, i.e. at this primary election. In this respect your attention is called 

to the following statement found at 18 American Jurisprudence, 276, 

Elections, Section 146: 

"* * * The primary is the initial step in ,the system looking 
to the nomination of candidates whose names are to find a place 
on the official ballot. Its purpose is to give vitality to the consti-
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tutional guaranty of a free and untrammeled ballot, for freedom 
of choice of candidates is no less important than freedom in ex­
pression of choice as between candidates on the final election. 

* * *" 

See also The State, e.i: rel. Campbell, v. Durbin, et al., Board of 

Elections of Allen Count31, 81 Ohio App., 398. 

\Vhile it may be argued that the council of said municipality should 

have been aware of the fact that a redistricting would be necessary and 

should have acted so as to cause said redistricting to be effective prior to 

the election of municipal officers held this year, such arguments are of no 

benefit in solving the problem herein and there is no statutory duty im­

posed upon council to so act. 

In accordance with the above, I am of the opinion that the redistricting 

of wards by the service director of the municipality in question, does not 

become effective until such time as an election can be had for councilmen 

from the wards as so redistricted. A primary election, where required by 

law, is, of course, the beginning of such election process and, therefore, a 

redistricting subsequent to a primary election cannot become effective until 

the next ensuing primary election for municipal officers. 

I realize that the foregoing conclusion will cause the people in the 

newly annexed area of the municipality involved to be without a ward 

councilman for the next two years. However, to hold otherwise would 

of necessity, I believe, be to hold that the primary election had in May of 

this year, was a nullity since those persons nominated at such election 

were not nominated by the electors of the redistricted wards under Section 

3.01, Revised Code. This conclusion would have the effect of continuing 

in office the existing councilmen until the successors can be elected and 

qualified, thereby retaining the present councilmen in office until a·fter the 

1963 municipal election. This alternative, disfranchising the electors of 

the municipality, is not supported by law, and is repugnant to the public 

policy of the state with regard to the elector's right to vote for public 

officers. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. The redistricting of wards of a city under the provisions of 

Section 731.06, Revised Code, does not become effective until the next 

ensuing election of municipal officers. 
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2. ·when a primary election is required to be held for nomination of 

candidates for municipal officers, the election process begins with such 

primary election. 

3. ·where city wards are redistricted under the provisions of Sec­

tion 731.06, Revised Code, after a primary election was held for the 

nomination of ward councilmen, such redistricting has no effect on the 

general election following such primary tlection and does not become 

effective until the next ensuing election of municipal officers. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




