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A MUNICIPAL CORPORATION HAS THE AUTHORITY TO 
CHANGE REASONABLE RENTALS FOR SERVICES IT PRO­
VIDES BY ITS SEWAGE SYSTEM, AND MAY USE THE SUR­
PLUS THEREFROM FOR THE EXTENSION OF THE SEWAGE 
SYSTEM TO SERVE AN UNSERVED AREA-§§4 & 5, ARTICLE 
XVIII, OHIO CONSTITUTION-§729.52, RC. 

SYLLABUS: 

A municipal corporation has the authority pursuant to sections 4 and 6 of 
Article XVIII, Ohio Constitution, to charge reasonable rentals for the services it 
provides by its sewage system, and may use the surplus therefrom for the extension 
of the sewage system to serve an unsewered area in spite of any provisions of Sec­
tion 729.52, Revised Code, to the contrary. 

Columbus, Ohio, March 25, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus 16, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which request relates to 
a municipal corporation operated under the general statutory plan of 

https://CONSTITUTION-�729.52
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government, city council of which has adopted legislative action directing 

the city auditor to pay the city's portion of the cost of extending a sewage 

system to serve an unsewered area from the sewer revenue fund estab­

lished pursuant to Section 729.52, Revised Code. The question you raise 

is whether a city has the power to prescribe by ordinance that funds 

received from the collection of sewer rentals shall be used for the ex­

tension of a sewage system to serve an unsewered area. 

On the authority of State, e.r rel. City of Fostoria v. King, 154 Ohio 

St., 213 (1950), I have no doubt that a municipally operated sewage 

system is a public utility. The question presented, then, is to what extent 

the General Assembly may limit a municipal corporation's operation of 

such utility. 

Section 729.52, Revised Code, reads as follows: 

"The funds received from the collection of sewer rentals 
under section 729.49 of the Revised Code shall be deposited 
weekly with the treasurer of the municipal corporation. Money so 
deposited shall be kept as a separate and distinct fund and shall 
be known as the sewer fund. \Vhen appropriated by the legis­
lative authority of the municipal corporation, the fund shall be 
subject to the order of the director of public service of a city 
or of the board of trustees of public affairs of a village. The 
director or board shall sign all orders drawn on the treasurer 
of the municipal corporation against such fund, which fund shall 
be used for the payment of the cost of the management, mainte­
nance, operation, and repair of the sewerage system and sewage 
pumping, treatment, and disposal works. Any surplus in such 
fund may be used for the enlargement or replacement of the 
system and works, for the payment of the interest on any debt 
incurred for the construction thereof, and for the creation of a 
sinking fund for the payment of such debt. but shall not be used 
for the extension of a sewerage system to serve unsewered areas 
or for any other purpose." (Emphasis added) 

If the underlined portion of the above statute is valid, then, unques­

tionably your request must be answered in the negative. This statute is, 

however, one of many enacted by the General Assembly seeking to place 

limitations upon the operation of a public utility by a municipal corporation. 

In a long line of cases the Supreme Court has found many such statutes 

to be in conflict with Article XVIII, Sections 4 and 6 of the Ohio Con­

stitution. Article XVIII, Section 4 reads, in part, as follows: 
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"Any municipality may acquire, construct, own, lease and 
operate within or without its corporate limits, any public utility 
the product or service of which is or is to be supplied to the 
municipality or its inhabitants, and may contract with others for 
any such product or service. * * *" 
Article XVIII, Section 6, reads as follows: 

"Any municipality, owning or operating a public utility for 
the purpose of supplying the service or product thereof to the 
municipality or its inhabitants, may also sell and deliver to others 
any transportation service of such utility and the surplus product 
of any other utility in an amount not exceeding in either case 
fifty per centum of the total service or product supplied by such 
utility within the municipality, provided that such fifty per cent 
limitation shall not apply to the sale of water or sewage services." 

In Swanli v. Village of Shiloh, 166 Ohio St., 415 (1957), the Supreme 

Court reiterated its view of the unfettered power of a municipality to 

operate a public utility as it sees fit. The first paragraph of the syllabus 

in that case reads as follows : 

"The power to acquire, construct, own or lease and to operate 
a utility, the product of which is to be supplied to a municipality 

or its inhabitants, is derived from Section 4, Article XVIII of 
the Constitution, and the General Assembly is without authority 
to impose restrictions or limitations upon that power. (Village of 
Euclid v. Camp Wise Assn., 102 Ohio St., 207, and Board of 
Education of City School Dist. of Columbus v. City of Columbus, 
118 Ohio St., 295, approved and followed." 

In State, ex rel. McCann v. The City of Defiance, 167 Ohio St., 313 

(1958), the Supreme Court reviewed again its position on this question 

and held unconstitutional Section 743.13, Revised Code, which statute 

sought to place a limit on the operation of a utility by a municipality. The 

syllabus in the M cC ann case reads, as follows : 

"1. The General Assembly has no power to enact any 
statute for the purpose of limiting or restricting by regulation or 
otherwise the power and authority of a municipality, that owns 
and operates a public utility for the purpose of supplying the 
product thereof to such municipality or its inhabitants, to sell 
and deliver to others the portion of the surplus product of such 
utility that it is authorized by Section 4 and 6 of Article XVIII 
of the Constitution to sell and deliver to such others. (Swanli 
v. Village of Shiloh, 166 Ohio St., 415, Village of Euclid v. Camp 
W·ise Assn., 102 Ohio St., 207, and Board of Education v. City 
of Columbus, 118 Ohio St., 295, approved and followed. City of 
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Akron v. Public Utilities Commission, 149 Ohio St., 347, Cit3, 
of Cincinnati v. Roettingcr, a Taxpayer, 105 Ohio St., 145, City 
of Lal,ewood v. Recs, 132 Ohio St., 399, Hartwig Realty Co. v. 
City of Cleevland, 128 Ohio St., 583, and Trm.:elers Ins. Co. v. 
Village of Wadsworth, 109 Ohio St., 440, distinguished. 

"2. To the extent that Section 743.13, Revised Code, re­
quires a municipality to furnish water to noninhabitants of such 
municipality or limits the price which such municipality may 
charge for such water, such statute is unconstitutional and void." 

The spirit of these decisions has been followed consistently by the 

Attorney General. See Opinion No. 2190, Opinions of the Attorney 

General for 1958, page 347; Opinion No. 706, Opinions of the Attorney 

General for 1959, page 413; and Opinion No. 1280, Opinions of the 

Attorney General for 1960. 

The uniformity of opinion on this matter eliminates any necessity for 

further elaboration. It should be noted, however, that the Court of 

Common Pleas of Licking County in Shoe111aker v. Village of Granville, 

79 Ohio Law Abs., 573, ruled on this exact question. That court held that 

the General Assembly had no power to restrict the use of sewer funds for 

the expansion of such municipal utility as the powers granted by the 

people pursuant to Article XVIII, Sections 4 and 6 of the Ohio Constitu­

tion were not made subject to legislative limitation or restriction. The 

only limitation placed by the court on this doctrine is that any surplus 

arising from sewage rentals must be reasonable in size and must not be 

diverted to a use totally unrelated to the operation of the utility. This 

caveat has no application to the facts you present as the expansion of 

the sewage system to serve an unsewered area is certainly a use related 

to the operation of the sewage system. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that a 

municipal corporation has the authority pursuant to sections 4 and 6 of 

Article XVIII, Ohio Constitution, to charge reasonable rentals for the 

services it provides by its sewage system, and may use the surplus there­

from for the extension of the sewage system to serve an unsewered area in 

spite of any provisions of Section 729.52, Revised Code, to the contrary. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




