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ritory petitioning for transfer. But there is nothing mandatory in such 
section that the county board of education shall make such transfer." 

Since the issuance of Opinion 655. by this department on September 25, 1919, 
there has been no change in section 4692 as it was originally enacted in 106 0. L., 
396, and therefore the condition which obtait1ed at that time is still in force. 

You are therefore advised, in answer to your inquiry, that where it is desired 
to transfer certain territory from one school district to another school district in 
the same county school district and within the jurisdiction of the same county board 
of education, the provisions of section 4692 G. C. apply. There is no provision in 
section 4692 G. C. for any petition on the part of the electors, the only provision 
in such section being that a remonstrance and not a petition can be filed with the 
county board of education. 

3016. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BOARD OF LIBRARY TRUSTEES OF VILLAGE SCHOOL DISTRICT­
TRANSITION OF VILLAGE TO CITY-MEMBERS OF SAID BOARD 
MAY LAWFULLY CONTINUE TO SERVE AS SUCH TRUSTEES 
UNTIL EXPIRATION OF THEIR TERMS~BOARDS OF EDUCATION 
MAY PURCHASE BOOKS AND OTHER PERIODICALS FOR THEIR 
OFFICIAL USE AND THAT OF PUPILS. 

1. A board of library trustees of a village school district, appointed and created 
under the provisions of sections 7631 and 7636 G. C., is unaffe~tcd by the clza11ge of 
the village school district to the city district upon the tra11sition of a village to a city, 
and the members of such a board may lawfully continue to serve as trustees until 
the expiration of the respective terms of their aPPointment. 

2. Under the provisions of section 7620 G. C., boards of education may lawfully 
purchase bool<,s a11d other periodicals for their official use and that of the pupils, 
whm deemed advantageous a11d for the best interests of the schools under their 
manageme11t and control. 

CoLUMnus, OHIO, April 21, 1922. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your recent communication which 

reads as follows: 

"vVe respectfully request your written opinion upon the questions con­
tained in the enclosed letter from M·r. G. E. Hartshorn, director of law of 
Cleveland Heights, Ohio." 

The letter referred to above reads as follows: 

"As you doubtless know, Cleveland Heights went under a city form of 
government on the 1st of January, 1922. Previous to that time it had oper­
ated under a village form of government. The undersigned is director of 
law of city and legal adviser of the school board. Up to the '1st of January, 
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1922, the school board was known as the board of> education of Cleveland 
Heights Village School District. Under the statute it provided that the new 
city board should be composed of five members. These five members were 
elected at the last November election and took office on the 1st of January, 
1922, anci are known as the board of education of Cleveland Heights City 
School District. 

The <1JW village board, acting under sections of the General Code 7631 to 
7641, two or three years ago created and established a free public library 
for Cleveland Heights Village School District and appointed a board of 
trustees who, since said appointment, have been conducting a free public 
library in said school district, receiving their funds from levies made by the 
board under the provisions of the sections above mentioned. 

We would like a ruling on two questions: 
First: Does the old board of trustees of the library continue in office 

or do they automatically cease to exist and must the new city board create 
and appoint a new library board? Section 7636 of the General Code pro­
vides for a terin of these trustees. Do the old trustees continue to serve until 
their term expires or does the fact that the village board ceased to exist and 
the city board, an entirely new organization has come into being, automatic­
ally terminate the powers of the old village board of trustees? The Attor­
ney-General has made a ruling that the members of the board of education 
of the village board automatically went out of office on the 1st of January, 
1922, notwithstanding that some of their terms had not expired, basing the 
opinion on the ground that the village board ceased to exist and was. sup­
plante-d by an entirely new entity to-wit: the new city board of education. 
If this reasoning is applicable, it seems to me that it might well be applied 
to the library board, as well as the board of education, and if it does, then 
the library board would likewise cease to exist and would have to be sup­
planted by a new board appointed by the present board of education. We 

· are anxious to have this matter determined at an early date. 
Second : Has the present board of education any right to expend 

money for the purchase of magazines and library books used almost exclu­
sively by the teachers and pupils as supplementary reading matter in con­
nection with school work? It has been the custom of the old village board 
to spend considerable money each year for this purpose. My information is 
that the same custom is followed by the boards of education of the city of 
Cleveland, the city of Lakewood and the city of East Cleveland, notwith­
standing the fact that in any of these cities there have been established free 
public libraries open to all the citizens of the respective school districts. 

Section 7642 of the general code provides that in districts where there 
is not a public library operated under public authority, etc., that the board 
of education may appropriate, not to exceed $250.00 each year, for the pur­
chase of books other than school books for the use and improvement of 
teachers and pupils of the school district. This undoubtedly would cover 
the kind of books and magazines above referred to. But you will note that 
the expenditure is limited to $250.00 and moreover it is authorized only in 
case no public library exists. 

It is clear to me, therefore, that if a public library does exist the school 
board would not have any authority under this section to spend money in 
any sum for such purposes, yet as above indicated the cities mentioned 
have been spending money for this purpose. The only other section that I 
can discover that might possibly bear on the subject is section 7620, which 
gives the boards of education broad powers and includes the words, 'and 
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provide all necessary apparatus and make all other necessary provisions for 
the. schools under its control.' While this does not specify supplementary 
reading matter it might be argued that if supplementary reading matter is 
necessary for the proper conduct of a course of education in the schools, 
the board would be authorized to supply it under the powers conferred by 
this section. As against this, however; section 7642 deals explicitly with 
the purchase of books, other than school books, and the limitation therein is 
explicit. The books and magazines are strictly speaking not school books 
but supplementary reading matter. The question therefore it seems to me 
is one that should be determined by your office, as we are anxious to keep 
within the spirit and letter of the law. 

Will you then please give us a ruling on this question, as well as the 
first one above mentioned and oblige." 

Pertinent to your first question section 4686 G. C. provides : 

"Sec. 4686. When a village is advanced to a city, the village school 
district shall thereby become a city school district. When a city is reduced 
to a village, the city school district shall thereby become a village school 
district. The members of the board of education in village school districts 
that are advanced to city school districts, and in city school districts that 
are reduced to village school districts shall continue in office until succeeded 
by the members of the board of education of the new district, who shall be 
elected at the next succeeding annual election for school board members." 

Applying the provisions of the section quoted to your first question, it is appar­
ent that a change has occurred in the school district indicated, wherein by reason of 
the advancement of the village to the status of a city, the former village school dis­
trict automatically became a city school district. It is also true that the transition 
of the village to a city has by operation of law created a new board of education, 
designated in your inquiry as "the new city board of education, consisting of the 
five members mentioned, elected at the last November election, and who took office 
on the first day of January, 1922." 

Consideration at this point may be directed to the board of library trustees 
mentioned in your communication, and who preilumably were appointed- as such offi­
cials by the village board of education, in compliance with the provisions of section 
7636 G. C. This section reads as follows: 

"Sec. 7636. Such board of library trustees shall consist of seven mem­
bers, who must be residents of the school district. No one shall be eligible 
to membership on such library board who is or has been for a year pre­
vious to his election, a member or officer of the board of education. The 
term of office shall be seven years, except tha! at the first election the terms 
must be such that one member retires each year. Should a vacancy occur 
in the board, it shall be filled by the board of education for the unexpired 
term. The members of the library board must serve without compensation 
and until their successors are elected and qualified." 

It may be observed under the provisions of this section, that the number of 
trustees authorized is seven, each appointed for the term of seven years, except that 
at the first election the terms must be such that one member retires each year, such 
tr1,1stees serving without compensation and until their successors are elected and 
qualified. 

Since therefore the library trustees under consideration possess the same quali-
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fications as those provided in Sec. 7636 G. C. for "city, village, or rural school dis­
tricts, it is obvious that no change has occurred in any particular in the statutory 
requirements of number or qualifications of such library trustees, by. reason of the 
advancement of village to city. It may also be noted in this connection that such 
trustees are thought to be unaffected by any requirement of the civil service law, 
wliich became effective upon the change of the village form .of government to that 
of a city, since it is thought to be clearly indicated that officials serving in the 
capacity of trustees are exempt from the operation of this law. Hence it is con­
cluded that while a change has been brought about in the name of the district and 
the board of education, no change has occurred in the manner of appointment or 
other statutory requirement of the qualifications of said library trustees, the same 
apparently remaining constant in city, village, or rural school districts. 

While the question considered is one necessarily arising after each period of 
the census, a search of the records of this department fails to cite a precedent in the 
particular instance, although the general principle involved in the operation of the 
law arising upon the advancement of a village to a city has been previously consid­
ered, yet it is noted, that the questions discussed involve others, such as compensa­
tion, civil service requirements, and the change of statutory provision occasioned by 
the operation· of law, etc., which apparently do not obtain in the question under con­
sideration. 

Unaided therefore by express statutory direction or other precedent it is be­
lieved in such cases a rule of reason not inconsistent with the general policy of the 
legislature may be adopted, following which it would seem advantageous that the 
old board of library trustees should be left undisturbed. Under such. conditions 
this board of trustees would continue to function in the future as in the past in the 
manner prescribed by statute and the continuing features of the same would thus be 
preserved. Indeed such is thought to have been the legislative intent in the in­
stance, as evidenced by the long term appointments of such trustees. Under the 
adoption of such a policy it is believed that the interests of the library and the 
school district may best be subserved and unnecessary confusion and delay perhaps 
avoided in the practical administration of the duties incumbent upon the board of 
education. Following such a plan, it is thought that the new city board of educa­
tion should proceed to appoint yach year the new member to such board of trus­
tees as prescribed by statute. 

Proceeding to your second question it is thought that no authority exists for 
the purchase by the board of education of such books and magazines as your in­
quiry mentions under the general provisions of section 7642 G. C. since the limited 
expenditure of $250.00 is authorized only in case no public library exists. How­
ever, it may be noted that a former opinion of this department is thought to have a 
bearing upon this question; namely, opinion No. 1033 found in Opinions of the 
Attorney-General, volume I, 1920, page 229, wherein it is held that under the inci­
dental and implied powers conferred upon boards of education, books and period­
icals necessary for the promotion of the official welfare of a board of education may 
be lawfully purchased by said board, the conclusion being reached as noted supra, 
from the implied powers delegated to such boards in such matters. It would seem, 
therefore, that under the broad provisions of section 7620 G. C. which authorizes 
boards of education "to provide all necessary apparatus and make all other neces­
sary provisions for the schools under its control," such books and periodicals as you 
mention may lawfully be purchased by the board of education when the same are 
considered necessary to promote the interests and welfare of the schools under their 
managemen"t and control. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney=General. 


