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OPINION NO. 94-094 
Syllabus: 

1. 	 RC. 23l7.j6(B)(l) requires that, at least twenty-four hours prior 
to the performance or inducement of an abortion, a physician must 
inform the pregnant woman, verbally or by other nonwritten means 
of communication, of various listed items. R.C. 2317.56(B)(1) 
does not require that an in-person meeting occur between the 
physician and the pregnant woman at that time. 

2. 	 The words "verbally or by other nonwritten means of 
communication" in R. C. 2317. 56(B)(1) refer to all types of 
nonwritten communication, including videotaped or audiotaped 
physician statements. 

3. 	 The provision of information to a pregnant woman by a physician 
"in an individual, private setting" and the opportunity to ask 
questions under R. C. 2317.56(B)(2) need not occur at least twenty­
four hours prior to the performance or inducement of the abortion. 

To: Joseph A. Steger, President, University of Cincinnati, Cincinnati, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 30,1994 

You have requested an opinion concerning the provisions of R C. 2317.56 that govern 
the notification of a patient prior to the performance or inducement of an abortion. Your 
questions are these: 

1. 	 Does R.C. §2317.56(B)(l) require an in-person m(>.eting with a 
physician? 

2. 	 Does the phrase "verbally or by other nonwritten means of 

communication" in RC. §2317.56(B)(1) include the use of 

videotaped or audiotaped physician statements? 


3. 	 Must the provision of information by a physician "in an individual, 

private setting" and the opportunity for the patient to ask questions 

under R.C. §2317.56(B)(2) occur twenty-four hours prior to the 

performance or inducement of the abortion? 
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R.C.2317.56 

R.C. 2317.56 requires that a pregnant woman be given various types of infonnation 
before an abortion is perfonned. - It prescribes the type of consent that is required and contains 
provisions dealing with potential civil liability or disciplinary action of a physician who fails to 
comply with its provisions. Your questions concern the following statutory language: 

(B) Except when there is a medical emergency or medical necessity, an 
abortion shall be perfonned or induced only if all of the following conditions an:! 
satisfied: 

(1) At least twenty-four hours prior to the perfonnance or inducement of 
the abortion, a physician informs the pregnant woman, verbally or by other 
non written means of communication, of all of the following: 

(a) The nature and purpose of the particular abortion procedure to be used 
and the medical risks associated with that procedure; 

(b) The probable gestational age of the embryo or fetus; 
(c) The medical risks associated with the pregnant woman carrying her 

pregnancy to tenn. 
(2) A physician provides the pregnant woman with the infonnation 

described in division (B)(l) of this section in an individual, private setting and 
gives her an adequate opponunity to ask questions about the abortion that will be 
perfonned or induced; .... 

R.C. 2317.56(B) (emphasis added). You have not asked about a situation in which there is a 
medical emergency or medical necessity for an abortion, and this opinion does not consider such 
a situation. 

Judicial Construction of R.C. 2317.56 and Similar State Laws 

The constitutionality of R.C. 2317.56 has been challenged on several grounds, the 
principal argument being that the statute places an undue burden on a woman's right to choose 
whether to bear a child. In Preteml Cleveland v. Voinovich, 89 Ohio App. 3d 684, 627 N.E.2d 
570 (Franklin County), motion (0 certify overruled, 68 Ohio St. 3d 1420, 624 N.E.2d 194 
(1993), the Franklin County Court of Appeals upheld the facial constitutionality of that statute 
and related provisions under the United States Constitution and the Ohio Constitution. In 
Preterm Cleveland v. Voinovich, however, the opinion of the court makes no direct finding with 
respect to the issues you have raised concerning the precise requirements of R.C. 2317.56(B)(1) 
and (B)(2). Instead the language used by the court in summarizing R.C. 2317.56(B)(l) and (2) 
merely restates the language of the statute. See 89 Ohio App. 3d at 695,627 N.E.2d at 577-78. 

The court in Preterm Cleveland principally relied upon the United States Supreme Court's 
decision upholding a somewhat different Pennsylvania statutory scheme in Planned Parenthood 
v. Casey, 112 S.Ct. 2791 (1992). Preterm Cleveland, 89 Ohio App. 3d at 696,627 N.E.2d at 
578. Planned Parenthood references findings of fact made by the District Court that delays of 
much more than a day may ensue "because the waiting period requires that a woman seeking 
an abortion make at least two visits to the doctor." Planned Parenthood, 112 S. Ct. at 2825. 
Unlike R.C. 2317.56, however, the statutory language at issue in Planned Parenthood does not 
include a reference to infonnation given "by other non written means of communication" and 
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does not contain any provision similar to R.C. 2317.56(B)(2).1 Thus, the Court's dete~ination 
in Planned Parenthood that the Pennsylvania statute required "at least two visits to the doctor" 
cannot be taken as governing the quite distinct statutory interpretation of R.C. 2317.56. 

This observation is reinforced by the decision in Fargo Women's Health Organization v. 
Schafer, 18 F.3d 526 (8th Cir. 1994), which construed a North Dakota statutory scheme similar 
to the Pennsylvania law considered in Planned Parenthood. 2 There the court concluded that the 

\ The relevant language of the Pennsylvania statute considered in Planned Parenthood 
states: 

"(a) General Rule. -- No abortion shall be perfonned or induced except 
with the voluntary and infonned consent of the woman upon whom the abortion 
is to be perfonned and induced. Except in the case of a medical emergency, 
consent to an abortion is voluntary and infonned if and only if: 

"(1) At least 24 hours prior to the abortion, the physician who is 
to perfonn the abortion or the referring physician has orally 
infonned the woman of: 
"(i) The nature of the proposed procedure or treatment and of 
those risks and alternatives to the procedure or treatment that a 
reasonable patient would consider material to the decision of 
whether or not to undergo the abortion. 
"(ii) The probable gestational age of the unborn child at the time 
the abortion is to be perfonned. 
"(iii) The medical risks associated with carrying her child to 
tenn .... " 

Planned Parenthood, 112 S.Ct. at 2833 (Appendix) (quoting 18 P.A. Const. Stat. Ann. §3205 
( 1990». 

The relevant portions of North Dakota law state: 

5. 	 "Infonned consent" means voluntary consent to abortion by the woman 
upon whom the abortion is to be perfonned provided that: 
a. 	 The woman is told the followi'ng by the physician who is to perfonn 

the abortion, by the referring physician, or by the physician's agent, 
at least twenty-four hours before the abortion: 
(I) The name of the physician who will perfonn the abortion; 
(2) The particular medical risks associated with the particular 
abortion procedure to be employed including, when medically 
accurate, the risks of infection, hemorrhage, danger to subsequent 
pregnancies, and infertility; 
(3) -The probable-gestationalClge of1heunborn child at the time 
the abortion is to be perfonned; and 
(4) The medical risks associated with carrying her child to tenn. 

3A N.D. Cent. Code §-02.I-02 (1991). 
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statute mandated only one personal visit to the clinic. The court premised this conclusion in part 
on its observation that in "today's society, these words ['told' or 'infonned'] do not nec'essarily 
connote a face-to-face verbal exchange," and that such infonnation could instead be provided 
over the telephone. [d. at 531. Even so, the North Dakota provisions are less explicit in this 
regard than is Ohio law, for they use the word "told" rather than the words "infonn[ ] ' .. 
verbally or by other nonwritten means of communication," and do not include language that is 
analogous to R C. 2317. 56(B)(2). 

As an initial matter, therefore, it appears that Pretenn Cleveland does not resolve the 
questions you have asked, and the federal courts that have considered these same questions in 
the context of other state laws have taken different views depending on the specific provisions 
of the statutes at issue. Thus, the question of how R.C. 2317.56 is properly construed is 
primarily a matter of pure statutory construction. 

Nonetheless, these federal decisions raise one further consideration that is also pertinent 
here, which is that constitutional concerns loom behind the proper construction of these statutes. 
In Planned Parenthood, for example, the Supreme Court detennined that on the record before 
it and in the context of a facial challenge, a 24-hour waiting period did not create an undue 
burden. [d. at 2826. There remains the possibility that a different record would support a 
different conclusion, or that particular as-applied challenges to the statute would demonstrate that 
an "undue burden" exists in individual cases. See, e.g., Planned Parenthood, 112 S. Ct. at 
2845 (Blackmun, J., concurring in part and dissenting in part) (predicting that in a large fraction 
of the cases, the evidence will show that these regulations operate as a substantial obstacle to a 
woman's choice to undergo an abortion); Fargo Woman's Health Organiwtion v. Schafer, 113 
S. Ct. 1668, 1669 (1993) (O'Connor, J., concurring in denial of stay) (reitefCIting same inquiry); 
see also Casey v. Planned Parenthood, 14 F.3d 848, 860-62 (3d Cir. 1~94) ("a future 'as 
applied' challenge to the Pennsylvania Act would be possible"). 

The same point was underscored in Fargo, where the court held that the statutory scheme 
did not constitute an undue burden on the exercise of the pregnant woman's rights in part 
because it detennined that the ~tatute mandated only one personal visit to the clinic. The court 
further observed: "Should the Attorney General or courts ultimately interpret the statute as 
requiring more than one in-perwn visit to the medical facility before a woman may obtain an 
abortion, the facial validity analysis will be entirely different." Fargo, 18 F.3d at 532. The 
same point also would obtain in particular as-applied challenges to the provisions of RC. 
2317.56. Thus, a relevant canon of statutory construction that comes into play in these 
circumstances is that "where an otherwise acceptable construction of a statute would raise serious 
constitutional problems, the Court will construe the statute to avoid such problems unless such 
construction is plainly contrary to the intent of [the legislature]." Edward 1. DeBanolo Corp. 
v. Florida Gulf Coast Building & Construction Trades Council, 485 U.S. 568, 575 (1988). 

R.C. 2317.56(B)(1) Does Not Require an In-Person Meeting with a Physician, 
and R.C. 2317.56(B)(2) Does Not Require that the Provision of Information 
in an Individual, Private Setting with an Opportunity for Questions Must 
Occur at Least Twenty-Four Hours Prior to the Abortion Procedure 

Your first and third questions concern the time at which a pregnant womar. must meet 
with a physician and the manner in which the physician must provide the woman with 
infonnation prior to the abortion procedure. You have asked whether RC. 23P.56(B)(I) 
requires an in-person meeting with a physician and whether the provision of infonnation and 
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opportunity for questions required by RC. 2317.56(B)(2) must occur at least twenty-four hours 
prior to the performance or inducement of the abortion. 

R.C. 2317.56(B)(I) provides that, at least twenty-four hours prior to the performance or 
inducement of an abortion, a physician must inform the pregnant woman of various matters 
relating to the woman's pregnancy and the proposed procedure. RC. 2317.56(B)(1) does not 
state that the physician must meet with the woman at that time. bstead, it states that the 
physician must infornl the woman of the specified items "verbally or by other nonwritten means 
of communication." If that communication can take place without an in-person meeting _. as, 
for example, through a telephone conversation -- then the requirements of RC. 2317 .56(B)(1) 
can be met without an in-person meeting between the physician and the pregnant woman. 3 

R. C. 2317.56(B)(2), in contrast, requires that the physician provide the pregnant woman 
with the infornlation described in R.C. 2317.56(B)(1) "in an individual, private setting" and also 
requires that the physician give the woman an adequate oppurtunity to ask questions about the 
abortion procedure. That provision does not specify when the required event must occur. 

Had the General Assembly intended to require a face-to-face meeting between the 
physician and the pregnant woman at least twenty-four hours prior to the abortion procedure, 
it could have so stated. R.C. 2317.56(B)(1) sets forth the twenty-four hour time period but 
requires only the giving of information "verbally or by other nonwritten means of 
communication." RC. 2317 .56(B)(2) requires "an individual, private setting" with an 
opportunity to ask questions, thereby suggesting that an actual meeting may be required, but it 
imposes no mandate that this event occur at least twenty-four hours prior to the abortion 
procedure. These provisions are contained in separate divisions of the Revised Code, and there 
is no indication that they are to be construed to refer to the same event. 

The requirement that information be provided at least twenty-four hours in advance of 
an abortion procedure appears also in R.C. 2317.56(B)(3), with reference to notification of the 
name of the physician who is scheduled to perform or induce the abortion and copies of various 
informational materials published by the Department of Health. The fact th:-tt the twenty-four 
hour requirement appears in division (B)(1) and division (B)(3) but not in division (B)(2) 
indicates that the event required by division (B)(2) need not take place at least twenty-four hours 
prior to the abortion procedure. Further, the fact that RC. 2317.56 permits the infonllation 
referenced in division (B)(3) to be provided "in person, by telephone, by certified mail, return 
receipt requested, or by regular mail evidenced by a certificate of mailing" establishes that the 
pregnant woman is not required under that division to visit the site of the abortion at least 
twenty-four hours prior to the procedure, and is consistent with the conclusion that the 
infonnation referenced in R.C. 2317.56(B)(1) might also be provided without a personal meeting 
with the physician. 

The only portion of R. C. 2317.56(B)(1) that might be construed as meaning that personal 
contact is required is the portion stating that the information must be provided "verbally or by 
other nonwritten means of communication." Ifverbal or nonwritten communication were limited 

J This opinion does not consider whether a particular type of communication is best suited 
to enable a physician to carry out each of the responsibilities imposed by R.C. 2317.56(B)(1). 
Issues of this sort relate to questions of medical practice, which are not appropriately addressed 
in an Attorney General's opinion. See, e.g., 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-052, at 2-260 to 2­
261. 
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to communication made in person -- for example, thruugh speaking or sign language -- then a 
personal meeting would be required. It does not appear, however, that the term "verbal[ ] or 
.. , other nonwritten means of communication" can reasonably be construed so narrowly. 

Verbal communication, in its common sense, refers to words that are oral rather than 
written. See, e.g., Webster's New World Dictionary 1577 (2nd college ed. 1978). "[V]erbally 
or by other nonwritten means of communication" means that the communicatio:1 may not be in 
writing, but it cannot reasonably be construed as requiring that the communication must be in 
person. See, e.g., Fargo, 18 F.3d at 531 ("[i]n today,s society, [the] words ["told" or 
"informed"] do not necessarily connote a face-to-face verbal exchange"). 

Read literally, the provisions of R.C. 2l17.56(B)(l) thus require that a pregnant woman 
must receive certain information from a physician at least twenty-four hours in advance of 
undergoing an abortion. The plain language of R.C. 2317.56(B)(2) requires that the pregnant 
woman receive that same information from a physician in an individual, private setting, with an 
opportunity to ask questions. The provision of information at least twenty-four hours in advance 
must be made "verbally or by other nonwritten means of communication," but need not occur 
in a face-to-face meeting. The provision of information in an individual, private setting with 
an opportunity for questions need not occur at least twenty-four hours prior to the abortion 
procedure. . 

The Language IIVerbally or by Other Nomiritten Means of Communication II 
in R.C. 2317.56(B)(1) Includes the Use of Videotaped or Audiotaped 
Physician Statements 

Your second question is whether the term "verbally or by other nonwritten means of 
communication" in R. C. 2317 .56(B)(l) includes the use of videotaped or audiotaped physician 
statements While the statute does not expressly mention videotaped or audiotaped physician 
statements, the phrase "by other nonwritten means of communication" is broad and 5eneral 
language which appears to encompass any means of communication that is not writteil. 
"Written," in its common sense, means "put down in a form to be read; not spoken or oral." 
Webster's New World Dictionary 1642 (2d college ed. 1978). Videotapes and audiotapes are not 
forms that can be read. Instead, they make use of spoken or oral language and constitute 
nonwritten means of communication. See Random House DictionalY of the English Language 
298 (unabridged ed. 1973) (defining "communication" to include: "the imparting or interchange 
of thoughts, opinions, or information by speech, writing, or signs" and "a document or message 
imparting news, views, information, etc. "). 

When the language of R.C. 2317.56(B)(l) is given its ordinary meaning, see R.C. 1.42, 
the words "verbally or by other nonwritten means of communication" may reasonably be 
construed as including all nonwritten means of conveying information. Videotaped and 
audiotaped physician statements are thus included as means of communication permitted under 
R.C. 2317.56(B)(l). 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised: 

l. 	 R.C. 2317.56(B)(1) requires that, at least twenty-four hours prior 
to the performance or inducement of an abOltion, a physician must 
inform the pregnant woman, verbally or by other nonwritten !neans 
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of communication, of various listed items. R.C. 2317.56(B)(l) 
does not require that an in-person meeting occur between the 
physician and the pregnant woman at that time. 

2. 	 The words "verbally or by other nonwritten means of 
communication" in R. C. 2317. 56(B)( I) refer to all types of 
nonwritten communication, including videotaped or audiotaped 
physician statements. 

:3. 	 The pf'.wision of information to a pregnant woman by a physician 
"in an individual, private setting" and the opportunity to ask 
questions under R. C. 2317. 56(B)(2) need not occur at least twenty­
four hours prior to the performance or inducement of the abortion. 




