
332 OPINIONS 

ARMED FORCES-CIVIL SERVICE EMPLOYMENTS-WHERE 
SALARY IS INCREASED ON BASIS OF LENGTH OF SERVICE 
UNTIL MAXIMUM CLASSIFICATION REACHED-TIME IN 
ARMED FORCES-APPLICABLE TO QUALIFY RETURNED 
REINSTATED MEMBERS OF ARMED FORCES FOR SUCH 
INCREASES-SAME CREDIT AS IF SUCH PERSONS HAD 
CONTINUOUSLY REMAINED IN CIVIL SERVICE POSITIONS 

SYLLABUS: 

In civil service employments wherein the salary paid is increased on the basi~ 
of length of service until a maximum for the classification is reached, time in tht 
armed forces is applicable to qualify returned reinst;ted members of the armed forces 
for such increases, the same as if such persons had remained in their positions con­
tinuously during their period of service in the armed forces. 

Columbus, Ohio, June 21, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have your letter which poses the following question for my opinion 

"In civil service positions providing step-up in salary rating 
year by year until a maximum salary is reached, is the time served 
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hy such employes, in the U. S. Armed Forces, applicable to 
qualify them for such increase in rating the same as if they had 
remained in said civil service position continuously during their 
period of Army service?" 

The inclosure with your letter shows that the question was prompted 

by the reinstatement of a city fireman who had served eleven months as 

such, had served two and one-half years in the armed services and then 

was discharged. He was then reinstated to his former civil service em­

ployment as a fireman. The inclosure states : 

"In this particular case a provision of employment is to the 
effect that an individual must serve three years prior to receiving 
full pay for the classification, receiving an increment step each 
year. * * * " 

The question asked by you arises under the above facts and by reason 

of the following provisions found in Section 486-16a, General Code: 

"Whenever the time or period of employment in the classi­
fied service affects the status, rank, rating or qualifications in 
any respect of any person who has served in the armed services 
of the United States as contemplated by this section such person 
shall be given credit for the period in which he served in such 
armed services as though such time were served in the course of 
his regular employment." 

We may start this inquiry by recalling the ruling laid down in the 

case of City of Cincinnati v. Gamble, 138 O.S. 220; that matters involving 

police and fire departments, which are therein recognized to be of state­

wide concern, are under the conttrol of the state and that in the exercise 

of its sovereignty the state may impose duties and responsibilities upon 

municipalities in regard thereto. See also: The State, ex rel. Strain v. 

Houston, 138 O.S: 203. 

In the case of In Re Fortune, 138 O.S. 385, which follows the rule of 

the Gamble case, it was said at page 388: 

"By a series of decisions culminating in City of Cincinnati 
v. Gamble et al., this court has definitely established the rule that 
matters pertaining to police protection are of state-wide concern 
and under the control of state sovereignty. It follows that civil 
service as applied to the police department of a city is subject to 
state regulation and the statute must prevail." 
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Because of what is said in the Gamble case and the case of State, ex 

rel. Strain v. Houston, supra, the word "fire" might be substituted in the 

above quotation wherever the word "police" appears to make it applicable 

to the present question. 

From the above cases it may readily be concluded that whatever the 

meaning of the words in Section 486-16a, which are above set out, it is 

within the power of the Legislature to make such requirements in the 

situation you present since it involves a fire department. 

In an opinion dated May 18, 1945 and identified as Opinion No. 259, 

I examined the meaning of those words of Section 486-16a above set out 

and came to the conclusion that those words "status, rank, rating or 
qualifications" had a meaning which took into consideration such things 

as seniority in service. In Webster's New International Dictionary I find 

the following definitions: 

Status-"The condition of a person by which the nature of 
his legal personality is determined, and therefore the nature of 
the legal relations to the state or to other persons into which he 
may enter, including, as commonly used, a person's condition 
arising out of age ( as in fancy or wardship), sex ( as marriage), 
mental incapacity, crime, alienage, or public station." 

Rank-"Grade of official standing as in army, navy, or 
nobility * * *." 

Rating-"Classification according to grade; rank; grade; 
class; * * *." 

Qualification-"Th.at which qualifies; any natural endow­
ment, or any acquirement, which fits a person for a place, office, 
or employment, or to sustain any character; an enabling quality 
or circumstance; requisite capacity or possession; also, a requisite 
or essential of a thing." 

From all of the above and without particularizing it would appear 

that the meaning to be taken from the words "status, rank, rating or 

qualifications" is such that it would qualify the person concerned to receive 

the increases which go with seniority in the position about which you 

inquire. Each of the words "status", "rank" or "rating" are so defined and 

I believe so understood in ordinary usage as to warrant such conclusion 

There are other words in Section 486-16a which point to the correct­

ness of the conclusion so reached. They are: 

https://Qualification-"Th.at
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"When such classified employee is restored to his position 
and to the status, rank, rating or qualifications hereinbefore 
provided * * *." (Emphasis added.) 

The use of the underscored words above indicates that the statute intends 

something more than mere reinstatement to his former position for the 

returned member of the armed forces and that it was intended that such 

persons have all benefits accruing because of seniority and length of time 

spent in service. 

Confining my answer to the precise factual question presented by you, 

it is my opinion that in civil service employments wherein the salary paid 

is increased on the basis of length of service until a maximum for the 

classification is reached, time in the armed forces. is applicable to qualify 
returned reinstated members of the armed forces for such increases, the 

same as if such persons had remained in their positions continuously 

during their period of service in the armed forces. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




