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I. SCHOOL BUILDING OR ROOMS THEREIN-BOARD OF 
EDUCATION lVIAY NOT LAWFULLY REFUSE USE OF 
SAME TO LOCAL LABOR UNION TO HOLD REGULAR 
MEETINGS - SUBJECT TO REQUEST OF UNION, OB­
SERVANCE OF REASONABLE RULES AND REGULATIONS 
-PROPER JANITOR FEES-PROPERTY NOT IN ACTUAL 
USE FOR SCHOOL PURPOSES-JURISDICTION, BOARD 
OF EDUCATION. 

2. WHEN BUILDING OR ROOMS NOT IN ACTUAL USE FOR 
SCHOOL PURPOSES, THERE MAY BE NO LAWFUL RE­
FUSAL OF SUCH USE TO LOCAL LABOR UNION FOR 
MEETINGS OPEN TO PUBLIC. 

SYLLABUS: 

1. A hoard of education may not lawfully refuse the use of a school 

building or rooms therein, to a local labor union when the building or rooms 

are not in actual use for school purposes, for the holding of its regular meet­

ings if the union requests the same and pays the proper janitor fees and ob­

serves such reasonable rules and regulations as to the occupancy of the build­

ing as may be prescribed by the board of education. 

2. A board of education may not lawfully refuse the use of a school 

building or rooms therein to a local labor union when the building or rooms 

are not·in actual use for school purposes for meetings to he open to the pub­

lic, if request is made therefor and proper janitor fees are paid and reasonable 

rules and regulations prescribed by the hoard of education with respect to 

such occupancy of the building are observed. 

Columbus, Ohio, January 6, 1941. 

Hon. E. N. Dietrich, Director of Education, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, in answer to the following questions: 

" ( 1) May a board of education refuse the use of a school building 
to a labor union for its regular meeting, if the union pays 

the fees required by statute? 
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(2) May a board of education refuse the use of a school building 
to a labor union for meetings open to the public, if the union 
pays the fees required by statute?" 

The powers and duties of boards of education with res~ect to permit­

ting the use of school buildings for purposes which are not strictly public 

school purposes are fixed by Section 7622 et seq. of the General Code of 

Ohio. 

As early as 1889, prov1s10n was made by what was then codified as 

Section 3987-1, Revised Statutes, which authorized and directed a board of 

education to permit the use of school buildings for certain community pur­

poses when in the judgment of such board it would be to the advantage of 

the children residing in the school district to use the building for any of the 

purposes enumerated in the statute· as then enacted (86 0. L., 11). After 

several subsequent amendments this statute eventually became and now ex­

ists as Section 7622, General Code. By subsequent enactments ( Sections 

7622-1 to 7622-7, General Code, inclusive) the authority extended to boards 

of education to make available the school buildings and school grounds under 

their respective jurisdictions for community purposes was considerably 

broadened and the purposes for which the buildings and grounds might be 

used was considerably extended. The pertinent statute to be considered in 

connection with your inquiry is Section 7622-3, General Code, which reads 

as follows: 

"The board of education of any school district shall, upon re­
quest and the payment of the proper janitor fees, subject to such 
regulation as may be adopted by such board, permit the use of any 
schoolhouses and rooms therein and the grounds and other 
property under its control, when not in actual use for school pur­
poses, for any of the following purposes: 

1. For giving instruction in any branch of education, learning 
or the arts. 

2. For holding educational, civic, social or recreational meet­
ings and entertainments, and for such other purposes as may make 
for the welfare of the community. Such meetings and entertain­
ments shall be non-exclusive and open to the general public. 

3. For public library purposes, as a station for a public 
library, or as reading rooms. 

4. For polling places, for holding elections and for the regi­
stration of voters, for holding grange or similar meetings." 

The above statute when first enacted in 1915 (106 0. L., 552) was 



ATTOR~EY GE~ERAL 1187 

not mandatory in terms as it now is. That is to say the prov1s10n in the 

statute as first enacted for a board of education to permit the use of school 

buildings for the purposes mentioned was permissive in character. As then 

enacted, the first few lines read as follows: 

"The board of education of any school district may subject to 
such regulations as may be adopted by the board a!> * * ." 

It was amended in 1917 (107 0. L., 607) to read as it now does. It 

will be observed that as amended, the word "may" in the first sentence was 

changed to "shall" and the words "upon request and the payment of proper 

janitor fees" were inserted immediately after the word "must." That was 

the only change made in the statute by the 1917 amendment. 

Soon after the amendment of Section 7622-3, General Code, 111 1917, 
it came to the attention of the then Attorney General, by reason of a request 

for an opinion as to the right and duty of a board of education to permit a 

grange organization which, it was pointed out is a secret society, and its 

meetings ordinarily are not open to the general public, to use the school 

buildings for the purpose of holding their meetings. In passing on the ques­

tion, the Attorney General noted particularly that in amending the statute 

the Legislature had changed the word "may" to "shall." He also commented 

on the fact that the statute was divided into paragraphs or numerical divi­

sions. In subdivision two, provision is made for permitting the use of school 

buildings and schoolrooms therein for the holding of educational, civic, so­

cial or recreational meetings and entertainments, and for such other pur­

poses as may make for the ·welfare of the community, and then provides with 

respect to such uses: "Such meetings and entertainments shall be non-ex­

clusive and open to the general public." The next numerical subdivision 

refers to public libraries and reading rooms, and subdivision four provides 

for holding elections in the school buildings and for holding grange and simi­

lar meetings. It will be noted that the clause, "such meetings and entertain­

ments shall be non-exclusive and open to the general public" does not ap­

pear except in subdivision two, and can not therefore, be said to modify the 

provision with respect to the holding of "grange or similar meetings." The 

first of the Opinions of the Attorney General, in 1917, appears in the pub­

lished Opinions of the Attorney General for that year, page 442 (No. 168). 

The second opinion on the same subject will be found on page 2-1-38, of the 

published Opinions of the Attorney General for 1917. The latter opinion 

concludes: 
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"Answering your question, then, I advise you 'that following 
said opinion No. 168, a copy of which I am enclosing herewith, 
and from the fact that the language of said Section 7622-3, General 
Code, was changed from that which is directory in its nature to that 
which is mandatory in its nature, I must advise you that the grange 
organization of your county has a right, under the provisions of 
said act, to hold their regular sessions in the auditorium of the 
school building and that the clause 'shall be non-exclusive and open 
to the general public' does not so modify or change the eHect of said 
mandatory language in reference to grange meetings as to prevent 
the same." · 

I find no reason to disagree with the reasoning of the Attorney General, 

as contained in the 1917 opinions referred _to, and believe his conclusion 

as stated therein is sound. Moreover, these opinions have been cited with 

approval by three succeeding Attorneys General. By Attorney General 

Turner, in an opinion found in the reported Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1928, page 284; by Attorney General Bettman, in Opinions of the 

Attorney General for 1929, page 289; and by Attorney General Bricker, in 

Opinions of the Attorney General for 1934, page 1177. In the last men­

tioned opinion it is held, as stated in the syllabus: 

"A Board of Education cannot lawfully refuse to permit the 
use of a school building and grounds under its control for the hold­
ing of meetings of grange organizations when the building and 
grounds are not in actual use for school purposes, providing the 
janitor fees and other proper expenses incident to such use is paid 
by the grange, subject, of course, to proper and reasonable regu­
lations imposed by the Board." 

In view of the express language of subdivision four, of said Section 

7622-3, General Code, supra, grange organizations have no greater right 

to the use of the school buildings than "similar" organizations. The question­

to be determined then, is whether or not a labor union is an organization 

similar to a grange, for which there is no statutory definition. 

The word "grange," as applied to organizations of the kind here under 
consideration, is defined by Webster, as, 

"A secret organization of farmers, designed to further their 
interests, and particularly to bring .producers and consumers, 
farmers and manufacturers into direct commercial relations without 
intervention of middlemen or traders." 

The same authority defines "labor uni_on," as 

"a trade union of laborers." 
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"Trade union," is defined as, 

" * * * a voluntary association of working people organized to 
further and maintain their rights, privileges and interests with re­
spect to wages, hours, and conditions of labor, efficiency, education, 
and customs." 

Supplementing this definition, it might well be stated that a trade 

union or labor union has for one of its main objectives, the extension, main­

tenance and enforcement of the right of collective bargaining. In the En­

cyclopaedia Britannica, it is stated with reference to a labor or trade union: 

"In its popular signification it is an organization of workmen 
for the purpose of improving the conditions of their employment." 

Certainly, a grange and a labor union are both organized primarily to 

improve the economic condition of their members, and I am not able to say 

that they are not similar organizations, as the expression is used by the Leg­

islature in subdivision four of Section 7622-23, supra. 

It should be borne in mind, however, upon consideration of the entire 

body of legislation relating to the use of school buildings for other than 

strictly public school purposes ( Section 7 622 et seq. General Code), that 

the purpose and object of this legislation is to further community interests 

and community purposes. The· right of a grange or similar organization to 

the use of the school building would only exist, in my opinion, when the 

membership of the organization was composed in large part, at least, of 

residents of the district. An organization whose membership was made up 

largely of non-residents of the school district would not, in my opinion, be 

entitled to the use of the school building for the purpose of holding meetings 

-at least not under the provisions of subdivision four of Section 7622-3, 

supra. It shoull also be borne in mind that the board of education in charge 

of the building may make reasonable rules and regulations with respect to 

the occupation of the building for the purpose herein mentioned, and might 

lawfully refuse to permit the use of the building to organizations which do 

not honestly attempt to comply with and observe the regulations and rules 

prescribed by the board. 

In conclusion, and 111 specific answer to your questions I am of the 

opinion: 

First, a board of education may not lawfully refuse the use of a school 

building or rooms therein, to a local labor union when the building or rooms 
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are not in actual use for school purposes, for the holding of its regular meet­

ings if the union requests the same and pays the proper janitor fees and ob­

serves such reasonable rules and regulations as to the occupancy of the build­

ing as may be prescribed by the board of education. 

Second, a board of education may not lawfully refuse the use of a 

school building or rooms therein to a local labor union when the building 

or rooms are not in actual use for school purposes for meetings to be open 

to the public, if request is made therefor and proper janitor fees are paid 

and reasonable rules and regulations prescribed by the board of education 

with respect to such occupancy of the building are observed. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




