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OPINION NO. 83-011 

Syllabus: 

A county board of education has no authority to procure a 
hospitalization insurance [)Olicy covel'ing mt'mbers of the board, their 
spouses, or their dependents. 

To: Gregory W. Happ, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 25, 1983 

I have before me your opinion request in which you ask whether county school 
board members may participate in the same hospitalization plan which is provided 
for the board's employees. You spei:!ifically ask: 

1. 	 Is the advantage of purchasing group rate insurance by a school 
board member, which is available to school board employees 
"compensation" as that term is used in Sections 3313.12 and 
3313.86? 

2. 	 Provided the school boa.l'cl [member] pays the actual cost of 
insurance, can a board member purchase at the group rate? 

Before answering your specifi~ questions, it is necessary to examine the 
powers of county school board members. It is well settled that: 

Members of a board of education of a school district are public 
officers, whose duties are prescribed by law. Their contractual 
powers are defined by the statutory limitations existing thereon, and 
they have no power except such as is expressly given, or such as is 
necessarily implied from the powers that a.re expressly given. 

Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335, 166 N.E. 230 (1929) (syllabus, paragraph one). 

The authority of a school board concerning the procurement or purchase of 
hospitalization insurance is found in R.C. 9.90 and R.C. 3313.202. R.C. 9.90(A) 
states, in pertinent part: 

[Tl he board of education of any school district, may, ..• 
(1) Contract for, purchase, or otherwise procure. . .for or on 

behalf of such of its employees as it may 
determine•..hospital. , .co'qerage and benefits••.by means of 
insurance plans or other types of coverage, family, group or 
otherwise, and may pay•••all or any portion of the cost, premium, 
or charge therefor; • . . , (Emphasis added.) 

Pursuant to R.C. 9.90, the authority of a board of education to procure and pay for 
hospital insurance extends only to the procurement of or payment for insurance for 
or on behalf of its employees. Since board members are not employees of the 
board, R,C, 9.90 does not authorize the board to procure hospitalization insurance 
covering members of the board. See Schwing (board of education members are 
public officers). 

R.C. 3313.202 provides, in part: 

The board of education of a school district may procure and pay 
all or part of the cost of.•.hospitalization, surgical, or major 
medical insurance, or a combination of any of the foregoing types of 
insurance or coverage. • .covering the teaching or nonteaching 
employees of the school district, or a combination of both, or in the 
case of hospitalization, surgical, or major medical insurance, the 
de endent children and s ouses of such em lo ees. . • . As used in 
t 1s section teac mg emp oyees' means any person employed in the 
public schools of this state in a position for which he is required to 
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have a certificate pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of 
the Revised Code. "Nonteaching employees" as used in this section 
means any person employed in the public schools of the state in a 
position for which he is not required to have a certificate issued 
pursuant to sections 3319,22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 3313.202 authorizes a board of education to procure and pay for 
hospitalization insurance for teaching and nonteaching employees of the school 
district and for the dependent children and spouses of such employees. Clearly, 
board of education members are not included as persons for whom the board may 
procure or pay for hospitalization insurance pursuant to R.C. 3313.202, 

Because no statute of which I am aware expressly authorizes a county board 
of education to procure or pay for hospitalization insurance covering members of 
the board and their families, the question arises as to whether a county school 
board member may purchase hospitalization insurance coverage, at no cost to the 
boW'd, and take advantage of the group rates available to school board employees, 
as a form of compensation which such board member may receive. 

Concerning the compensation of county school board members, R.C. 3313.12 
states, in part: 

Each member of the cow1ty board of education may be paid such 
compensation as the board provides by resolution, provided that any 
such compensation shall not exceed forty dollars a day and mileage at 
the rate of fifteen cents a mile both ways to cover the actual and 
necessary expenses incurred during his attendance upon any meeting 
of the board not exceeding twelve meetings in any one year. 

Thus, the school board has authority to fix the compensation of board members, 
provided that such compensation does not exceed forty dollars a day and a fixed 
rate for mileage to cover actual and necessary expenses for attending up to twelve 
board meetings per year. Furthermore, the board's authority to fix the 
compensation of its members is rubject to any other statutory provisions which . 
constitute constricting authority. See Ebert v. Stark County Board of Mental 
Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 (1980); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81­
052, 

Assuming, for purposes of discussion, that the board's procurement of a 
hospitalization insurance policy for its board members, at no cost to the board, is a 
form of compensation to board members, it is necessary to determine whether any 
statutes restrict the board's authority to provide such compensation. 

As set forth above, R.C. 9.90 and R.C. 3313.202 specifically authorize boards 
of education of any school district to procure and pay for hospitalization insurance, 
but only for the school district's employees and, pursuant to R.C. 3313.202, the 
dependent children and spouses of such employees. Since the legislature has 
specifically addressed the authority of a school board to procure and pay for 
hospitalization insurance and has limited such authority to the provision of such 
benefit for employees, their spouses, and their dependent children, I believe that 
such statutes constitute constricting authority upon the board's power to procure or 
pay for hospitalization insurance. If the legislature had intended to include board 
members within the group of people for whom the board may procure 
hospitalization insurance, it could easily have done so. Compare R.C. 3313.202 with 
R.C. 3313.201 (authorizing board of education to procure liability insurance for 
officers, employe.es, and pupils of school district for damage or injury to persons 
and property occasioned by operation of motor vehicle owned or operated by school 
district) and R.C. 3313.203 (authorizing board of education to purchase liability 
insurance covering "members of boards of education, superintendents, principals, 

R.C. 3313.86 also prohibits a board of education member from accepting 
or receiving "for his services as such member any compensation except as 
otherwise provided by law." 
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other administrators, teachers, or any other group of employees employed by the 
board" for damages or injury resulting from acts or omissions in the official 
capacity of any such person or resulting solely out of s:•ch person's membership on 
or employment by the board). 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that a county board of 
education h!is no authority to procure a hospitalization insurance policy "overing 
members of the board, their spouses, or their dependents. 




