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the members of the several taxing authorities frequently find themselves in 

the position of adversaries. The possibility of such a situation arising and ex­

isting renders the office of member of one taxing authority in a county in­

compatible with that of membership on another ta.xing authority in the same 

county. Under this rule the office of county commissioner is clearly incon­

sistent with the office of mem'ber of a rural board of education in the same 

county. 

It was so held in an opinion of the then Attorney General in 1928. See 

Opinions of the Attorney General for 1928, page 2777, and again in 1932, 

see Opinions of the Attorney General for 1932, page 1528. 

There has been no change in the status of county commissioners or mem­

ber:s of a rural board of• education in so far as their relation to the county 

budget commission or the county budget law is concerned, since the rendition 

of the opinions above referred to. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that it 

is not possible under the law for one and the same person to hold the offices 

of county commissioner and member of a rural board of education in the 

same county at one time. 

3098. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 

POLICE DEPARTMENT, CITY-GOVERNING BODY OF CITY 

MAY BY ORDINANCE OR RESOLUTION PROVIDE LOCAL 

COURSE OF TRAINING FOR POLICE- SALARY AND EX­

PENSES OF POLICE OFFICER MAY BE PAID AT FEDERAL 

BUREAU OF INVESTIGATION SCHOOL TO ENABLE SUCH 

OFFICER TO CONDUCT LOCAL COURSE OF TRAINING. 

SYLLABUS: 

The governing body of a city may, by ordinance or resolution, provide 

for a local course of training for the police department of the city and pur­

suant to such purpose the salary and expenses of a police officer may be paid 
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while in attendance at a Federal Bureau of Investigation school to enable the 

officer to conduct such local course of training. 

Columbus, Ohio, December 7, 1940. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
State House Annex, 
Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

This will acknowledge your recent communication which states the 

following question: 

"May the governing body of a city provide by ordinance or 
resolution for sending a police. officer of such city to attend the 
F. B. I. School in Washington and also provide for the payment 
from public funds of the salary and necessary traveling and main­
tenance expense of said officer, incident to such instruction?" 

Further inf·ormation which you submit shows that the purpo~ of at­

tending the school in Washington is to enable the officer concerned, upon 

his return to the employing city, to esta!blish a course of training in the latest 

approved police methods and procedure for the police department of the city 

concerned. 

Your letter makes note of Opinion No. 1681, Opinions of the Attorney 

General for the year 1937. So much of the conclusion of that opinion which 

is pertinent to this inquiry is shown by the second branch of the syllabus, 

which is as follows: 

"In the absence of express charter provision, a police officer 
may not be reimbursed from municipal funds, for traveling ex­
penses incurred in attending a training course conducted by the 
Federfl.l Bureau o£ Investigation of the Department of Justice, in­
asmuch as it appears that the police officer was engaged merely in 
the acquisition of general information and was not pursuing the 
study of a definite, presently contemplated project of the Division 
of . Police. ( 1930 Opinions of the Attorney General, Vol. II, p. 
1091, approved and followed.)" 

That opinion and others of like result find their rationale in the case 

of State, ex rel. Marani vs. Wright, 17 0. C. C. (N. S.) 396. The head­

note of that case states: 

"A municipality IS not liable f'or the traveling expenses of 
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one of its officials incurred in attending a convention of like of­
ficials of other municipalities." 
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The body of the opinion in that case reveals that the court proceeded 

upon the theory that for the city to be liable for expenses of attendance at 

such meeting, the object of the meeting must be reasonably related to the 

duties of the officer. The opinion goes on to note that mere self-improvement 

and education f·or the benefit of the officer or employe concerned will not 

justify the payment of traveling expenses by the employing subdivision. 

An analysis of the question and information you submit requires the con­

clusion that the purpose of the police officer's attendance at the Federal 

Bureau of Investigation school was not merely self-improvement or the se­

curing of general information for the benefit only of the officer, but rather 

the securing of inf'Ormation and instructions which would enable the officer, 

upon the completion of the instructions, to initiate and conduct a course of 

training for the members of the police department of the city in question. In 

view of those purposes, it is my opinion that the attendance of the police of­

ficer at the course of training conducted by the Federal Bureau of Investi­

gation is for the creation and furtherance of a defoinite, presently contem­

plated undertaking for the benefit of the municipality. 

A like result was reached in Opinion No. 2082, Opinions of the Attor­

ney General for 1930, when it was determined that the salary and expenses 

of a police officer might be paid by a municipality during the police offi­

cer's trip to investigate fingerprint systems if the purpose of· the journey was 

to facilitate the installation of a fingerprint system for the municipality em­

ploying the officer. 

In a consideration of the same factors as are present in your inquiry, 

the latter opinion applied the rule above discussed that the purpose of the 

trip for which expenses and salary are sought to be paid must be for the. 

immediate benefit of the subdivision concerned, rather than for the personal 

benefit of the individual and must bear a reasonable relation to the duties 

of the individual police officer or employe. 

Having already concluded that the attendance at the course of instruc­

tion of the officer in your case is not merely for the purpose of acquiring 

general information v.·ith a view to self-improvement, as was the case in 

Opinion No. 1681, Opinions of· the Attorney General for 1937, to which 

you refer in your letter, but rather for the benefit of the municipality in a 

presently contemplated municipality project, and it appearing that the ob-
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ject of the trip bears a reasonable relation to the officer's duties, the appli­

cation of the rule here discussed, as applied in Opinion No. 2082, Opinions 

of the Attorney General for 1930, above noted, leads me to the conclusion 

that the expenses and salary of the officer about whom you inquire may be 

paid under the circumstances you present. 

Answering your question specifically, it is my opinion that the govern­

ing body of a city may, by ordinance or resolution, provide {'Or a local course 

of training for the police department of the city and pursuant to such pur­

pose the salary and expenses of a police officer may be paid while in attend­

ance at a Federal Bureau of Investigation school to enable the officer to con­

duct such local course of training. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 


