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OPINION NO. 90-025 
Syllabus: 

Pursuant to R.C. 505.43, a township and a village may enter into a 
contract upon such terms as may be agreed to by them whereby the 
village provides police protection to the township. The township may 
permit village police personnel the use of the township's electronic 
dispatching network in conjunction with such police protection. The 
allocation of costs incurred by the township in permitting village police 
personnel the use of its electronic dispatching network may be 
negotiated as part of the contract for police protection upon such 
terms as may be agreed to by the township and the village. 

To: Kevin J. Baxter, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Aprll 11, 1990 

You have requested my opinion regarding a contract for police protection 
that is to be entered into between a township and a village. According to your letter 
a township and a village are in the process of nee;'ltiating such a contract pursuant to 
the authority conferred by R.C. 505.43. The villag_. has not detached itself from the 
township and, accordingly, contributes millage, both voted and unvoted, to the 
township general fund, see note one, infra, and the township fire equipment 
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fund, see R.C. 505.39; R.C. 5705.19(1); R.C. 5705.191. The township has a fire 
department that provides fire protection services throughout the entire township 
territory, including that situated within the village boundaries. The township also 
owns and operates an electronic dispatching network as an essential and integral 
component of those fire protection services, the cost of which is paid for out of the 
township fire equipment fund. The township does not have a police department, or 
constables hired pursuant to the provisions of R.C. Chapter 509. Rather, the county 
sheriff provides police protection to the township pursuant to R.C. 311.07. The 
village has a police department, but does not own or operate dispatching facilities in 
conjunction therewith. 

The village and township wish to enter into a cor.tract pursuant to R.C. 
505.43 whereby the village will agree to furnish police protection to the township. 
The village and township also contemplate that the township's electronic dispatching 
network will be used by village police persoMel to receive and respond to police 
calls from the township. You wish to know whether the costs incurred oy the 
township in making its electronic dispatching network available to the village for 
such purpose may be offset against the sum of money that the township pays the 
village for the foregoing police protection. Alh.. rnatively, you have asked whdher 
the township may require the village to reimburse the township for those codts. You 
state that the village takes the position that its police department is entitled to use 
the township's dispatching network at no cost to the village because the village has, 
as a practical matter, already paid for that service through the taxes it pays into the 
township general fund and the township fire equipment fund. 

I am of the opinion that the allocation of costs incurred by the township in 
permitting village police persoMel the use of the township's dispatching network is 
properly a matter that should be negotiated by the village and the township as a part 
of the contract for police protection that they enter into pursuant to R.C. 505.43. I 
find that such conclusion is reflected in the plain language of R.C. 505.43 itself 
R.C. 505.43 reads, in pertinent part, as follows: 

In order to obtain police protection, or to obtain additional police 
protection in times of emergency, any township may eilter into a 
contract with one or more townships, municipal corporations, or county 
sheriffs upon such terms as are agreed to by them, for services of 
police departments or use of police equipment, or the interchange of 
the service of police departments or use of police equipment within the 
several territories of the contracting subdivisions, if the contract is 
first authorized by respective boards of township trustees or other 
legislative bodies. The cost of the contract may be paid for from the 
township general fund or from funds received pursuant to the passage 
of a levy authorized pursuant to division (J) of section 5705.19 and 
section 5705.25 of the Revised Code.I (Footnote added.) 

1 R.C. 5705.03 states, in pertinent part, that, "[t)he taxing authority of 
each subdivision may levy taxes aMually, subject to the limitations of 
sections 5705.01 to 5705.47, inclusive, of the Revised Code, on the real and 
personal property within the subdivision for the purpose of paying the 
current operating expenses of the subdivision and acquiring or construc.~ing 
permanent improvements." R.C. 5705.05 states that, "[t]he purpose and 
intent of the general levy for current expenses is to provide one general 
operating fund derived from taxation from which any expenditures for 
current expenses of any kind may be made, and the taxing authority d a 
subdivision may include in such levy the amounts required for carrying t~to 
effect any of the general or special powers granted by law to such 
subdivision." See R.C. 5705.0l(A) (as used in R.C. Chapter 5705, 
"[s]ubdivision" means, inter alia, any "township"); R.C. 5705.09(A) (each 
subdivision shall establish a general fund); R.C. 5705.10 (distribution of 
reven- .e derived from tax levies). 

As pertains herein, R.C. 5705. l 9(J) states that the taxing authority of 
any township, at any time and in ar,y year when the amount of taxes that 
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See generally 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-059 at 2-249 and 2-250; 1984 Op. Att'y 
Gen. No. 84-062; 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-097 at 2-322 (addressing former R.C. 
505.441, now R.C. 505.43); 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-027 at 2-84 and 2-85 (same). 

In this instance the township wishes to contract with a village for police 
protection, and as a part of that agreement the township intends to perr.1it the 
village police department the use of the township's dispatching network. Such an 
arrangement clearly constitutes an interchange of the use of police equipment within 
the township and village, R.C. 505.43, and as in the case of the actual police 
protection to be furnished by the village, the specific details thereof are to be 
negotiated by the towmhip and village upon such terms as are agreed to by them, 
id. Certainly in that regard the costs incurred by the township in making its 
dispatching network available to the village police department is a matter that one 
may reasonably expect to be negotiated between the township and village. 
Accordingly, the allocation of those costs between the township and village, and the 
method by which such an allocation shall be determined, 0 !iould be decided by the 
township and village upon such terms as are agreed to by them as a part of the 
contract for police protection under R.C. 505.43.2 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that pursuant to R.C. 
505.43, a township and a village may enter into a contract upon such terms as may 
be agreed to by them whereby the village provides police protection to the 
township. The township may permit village police personnel the use of the 
township's electronic dispatching network in conjunction with such police 
protection. The allocation of c.Jsts incurred by the township in permitting village 
police personnel the use of its electronic dispatching network may be negotiated as 
part of the contract for police protection upon such terms as may be agreed to by 
the township and the village. 

may be raised within the ten-mill limitation will be insufficient to provide 
for the necessary requirements of the subdivision, may seek a tax levy in 
excess of that limitation for the payment of costs incurred by the township 
as a result of contracts made with other political subdivisions in order to 
obtain police protection. R.C. 5705.25 sets forth the manner by which such 
a tax levy is to be presented to the township electors. 

2 My research has not disclosed any authority in support of either the 
village's proposition that the village is entitled to the use of the township's 
electronic dispatching network at no cost to the village, or the township's 
propor-ition that the township is entitled to require the village to pay or 
reimburse the township for those dispatching costs. 
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