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with sureties to the approval of the State Highway Director. * * *." 
Sec. 1182-3. "* * • All bonds hereinbefore provided for a * shall be 

approved as to the sufficiency of the sureties by the Director, and as to legality 
and form by the Attorney General * * *." 

Finding such bond in proper legal form in accordance with such sections, I here­
by approve it as to legality and form and return it herewith. 

3994. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION---,MAY MODI;FY CONTRACT WITH DRIVER OF 
BUS FOR TRANSPORTATION OF PUPILS WHEN. 

SYLLABUS: 
Where a board of education ewers into a contract with the driver of a: school bus 

to drive that bus over a certain designated route /or the transportatiorr, of school chil­
dren, at a specified salary, and it later becomes rrecessary, in. order to transport. chil­
dren who do not reside upon tlze original rowe provided for, to 'increase the mileage 
to be co<verd as pro'l:!ided for in the original corrtract, the board of education may 
lawfully modify the said contract and pay to the said driver an additional sum in con­
sideration of the additional services to be rendered in the carrying ozit of said contract 
as so modified. 

CoLUMBUS, OHIO, March 4, 1935. 

HoN. GEORGE N. GRAHAM, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Can a board of education increase the salary of a person operating a 
school bus, after the contract has been entered into? 

The situation is this: An individual secured a contract for driving a school 
bus over a certain route. Later, the board of education changed the route, in­
creasing the mileage, and also passed a resolution increasing the salary. 

We would like to know whether this salary increase is legal." 

The precise question involved in your inquiry has been passed upon by this of­
fice in two former opinions. In an opinion of the Attorney General which will be 
found in the reported Opinions of the Attorney General for 1930, page 1716, it was 
held as stated in the third branch of the syllabus: 

"A board of education, after making a contract for the transportation of 
school pupils may later lawfully modify or change the contract, if changed 
conditions make such action necessary." 

In support of this holding there is cited Donnelly on Public Contracts, Section! 164, 
where it is stated: 
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"Public bodies, from the fact that they possess the power to contract, have 
also the power to modify or change contracts the same as natural persons in 
the absence of statutory restriction. * * If a public contract, because of chang­
ed circumstances or through some mistake, becomes oppressive it is within the 
power of the public body to modify it and allow additional compensation, or 
it may annul it." 

In support of the text there are cited the cases of Meech vs. Buffalo, 29 N. Y., 198 and 
Bean vs. Jay, 23 Me., 117-121. 

There are no statutory restrictions in this state upon the modification or changing 
of a contract made by a board of education for the transportation of pupils. 

If the original contract in question provided, as you state, that the transportation 
contracted for was to be over a certain designated route, the contractor, of course, could 
not be required under the terms of this contract to provide transportation over any 
other route than the one expressly designated. Should it later become necessary to 
transport pupils over a different route, it obviously would be necessary for the board 
of education to either modify the original contract or make a new contract for this 
additional and different transportation. It, of course, would be proper to allow addi­
tional compensation if the additional transportation provided for by the modified con­
tract or a new contract, involved additional labor or expense for the contractor. 

In a later opinion of the Attorney General, which will be found in the reported 
Opinions of the Attorney General for 1932, page 112, it is held: 

"Where a board of education enters into a contract for the transporta­
tion of pupils within the district, and later a bridge is removed by the State 
Highway Department along the route to be traveled in the transportation of 
said pupils thus necessitating a long detour in the carrying out of said contract, 
which facts were not foreseen at the time of originally entering into the con­
tract, the board of education may lawfully modify the said contract and pay 
to the said contractor an additional sum in consideration of the additional ser­
vice which must be rendered in the carrying out of said contract." 

I am therefore of the opinion that the board of education in question may law­
fully modify the contract to which you refer, changing the route to be traveled and 
inasmuch. as this change increases the mileage, it is legal to allow additional com­
pensation to the contractor or driver of the school bus for the additional services per­
formed. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


