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OPINION NO. 1417 

Syllabus: 

section 1711.15, Revised Code, does not authorize a 
special levy for current expenses of a county agricultural 
society when the expenditures required do not exceed $20,000. 

To: John F. DeMuth, Paulding County Pros. Atty., Paulding, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 29, 1964 

The specific question in your request for my opinion 
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is as follows: 

"Can the Board of County Commis-
sioners, under the provisions of R. c. 
Section 1711.15, or any other section, 
submit a question of a tax levy for the 
County Agricultural society when the an-
nual amount appropriated by the Board of 
County Commissioners is less than $20,000.00?" 

Section 1711.15, Revised Code, reads in part as now set 
forth: 

"In any county in which there is a 
duly organized county agricultural society, 
the board of county commissioners may pur­
chase or lease, for a term of not less 
than twenty years, real estate on which to 
hold fairs under the management and control 
of the county agricultural society, and may 
erect thereon suitable buildings and other­
wise improve it. 

"In counties in which there is a 
county agricultural society which has 
purchased, or leased, for a term of not 
less than twenty years, real estate as a 
site on which to hold fairs or in which 
the title to such site is vested in fee 
in the county, the board may erect or re­
pair buildings or otherwise improve such 
site and pay the rental thereof, or con­
tribute to or pay any other form of in­
debtedness of said society, if the direc­
tor of agriculture has certified to the 
board that the county agriculture society 
is complying with all laws, rules, and 
regulations governing the operation of 
county agricultural societies. The board 
may appropriate from the general fund such 
an amount as it deems necessary for any 
of said purposes. If the amount approp­
riated to be expended in the purchase of 
such real estate or in the erection of 
buildings or other improvements or pay­
ments of rent or other forms of indebted­
ness of said society exceeds twenty thou­
sand dollars in any one year, such expend­
iture shall not be made unless the ques­
tion of a levy of the tax therefor is sub­
mitted to the qualified electors of the 
county at a general election, a notice 
of which# specifying the amount to be 
levied, has been given at least thirty 
days previous to such election, in one 
or more newspapers published and of gen­
eral circulation in the county.••*" 

The remainder of the section provides for the passing 
of a resolution authorizing the submission of the question. 
It also contains other provisions that need not be mentioned. 

https://20,000.00
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Your above request contains some observations after 
setting forth your question. Particular note has been taken 
of the last sentence of your letter which reads: "If the 
above quoted section authorizes such a levy, it must do so 
by implication." I concur therein and am further of the 
opinion that there is no basis for concluding that any implied 
authority can be read into the section. 

Touching on your question is Opinion No. 2569, Opinions 
of the Attorney General for 1953, which dealt with the au­
thority of a general health district to forfeit the funds 
available to it and provide for its entire expenses with a 
special levy. The district attempted to levy said tax under 
Section 1261-4Oa, General Code, which provided: 

"If the aggregate amount necessary 
to meet the current expenses of the fiscal 
year** *will not be forthcoming to the 
board of health of such district out of 
the district health fund because the amount 
of taxes to be raised during the ensuing 
year within the ten mill limitation will 
be insufficient,*** The county commis­
sioners shall** *declare by resolution 
***that it is necessary to levy a tax 
in excess of such limitation in order to 
provide the board with sufficient funds 
to meet its current expenses." 

In observing that the health district is not authorized 
by this section to use a levy for its entire expenses, my 
predecessor stated: 

"Section 1261-40a contemplates that 
the amount that will be realized by the 
board of health for its operation, out of 
the tax levy based on such revised budget, 
together with the state subsidy provided 
by Section 1241-39, General Code, may be 
found insufficient for its needs, by reason 
of the ten mill tax limitation contained in 
Article XII, Section 2, of the Constitution. 

"This insufficiency, so caused, is 
the sole basis for a special levy approved 
by the electors of the health district. 
* * * 

"It appears clear from the language 
of these two sections, that the only pur­
pose of the submission of this extra levy 
is to supply the deficiency so caused: 
and except for that purpose there is no 
authority given to the board of health or 
to the county commissioners acting for 
it, to submit such a proposal to the elec
tors. * * *" (page 165) 

The principle applied to Section 1261-4Oa, General

-

 Code, 
must be applied also to Section 1711.15, Revised Code. Both 
statutes designate a specific condition under which a special 
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levy may o
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r must be employed for the funds required. Neither 
authorizes a levy for any purpose except that specifically 
designated in the statute. If the agricultural society can 
establish need for additional funds, the Board of County com­
missioners has the authority to appropriate up to $20,000 
before said additional amount may be made the subject of a 
special levy. 

Your request that I advise you regarding the scope of 
section 1711.15, Revised Code, "or any other section" causes 
me to note that Section 1711.15, Revised Code, does not re­
strict the use of any other section of the Revised Code 
which grants the Board of County Commissioners authority to 
levy taxes. specifically, you are directed to sections 
5705.19 and 5705.191, Revised Code, which provide for the 
submission of a levy to the electors when the taxes raised 
under the ten mill limitation are insufficient to meet the 
needs of the subdivision. 

In conclusion, you are advised that section 1711.15, 
Revised Code, does not authorize a special levy for current 
expenses of a county agricultural society when the expendi­
tures required do not exceed $20,000. 




