Note from the Attorney General’s Office:

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3197 was overruled by
1970 Op. Att’y Gen. No. 1970-153.
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A HOSPITAL ESTABLISHMENT PURSUANT TO 33901, R.C.
MAY NOT PRACTICE MEDICINE—A HOSPITAL ENGAGED IN
THE UNLAWFUL PRACTICE OF MEDICINE—A PHYSICIAN
WORKING FOR SUCH A HOSPITAL WOULD BE GUILTY OF
GROSSLY UNPROFESSIONAL CONDUCT AND HIS LICENSE
SUBJECT TO REVOCATION—OPINION 1751, OAG, 1952, OPIN-
ION 3031, OAG, 1962, §339.01, REVISED CODE.

SYLLABUS:

1. A hospital, including a county hospital established pursuant to Section
339.01, et seq., Revised Code, may not practice medicine.

2. A hospital may maintain an emergency room and may, as a charity, make
available in connection with such room the services of a licensed physician; however,
when a hospital, in connection with the operation of an emergency room, charges
a fee for the professional services of a licensed physician and said physician is paid
a salary by the hospital for his services, such hospital is engaged in the unlawful
practice of medicine.

3. Said physician, when employed by such hospital under such arrangement,
because of the division of professional fees charged for his services, would be guilty
of grossly unprofessional and dishonest conduct as described in Section 4731.22, Re-
vised Code, and his medical certificate would be subject to revocation.

Columbus, Ohio, August 10, 1962

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney
Greene County, Xenia, Ohio

Dear Sir:
I have your request for my opinion which reads as follows:

“I am enclosing herewith the original of the letter received
this date from Greene Memorial Hospital, in which they request
me to obtain an opinion from you as to the legality of placing a
physician on the hospital’s payroll.

“I am familiar with O.A.G. numbered 3031, dated May 29,
1962, and have reviewed that opinion with the hospital adminis-
trator.”

The letter enclosed in your request from Greene Memorial Hospital
reads as follows:
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“The Board of Trustees of Greene Memorial Hospital would
like to request you to request an opinion from the Attorney Gen-
eral of the State of Ohio as to the legality of placing a physician
on the Hospital’s payroll. Briefly, this is the information: We
have employed a young physician from Wright Patterson Air
Force Base who is licensed in the State of Ohio and completed
his studies at Western Reserve in July of 1961.

“This individual cannot go into private practice as long as
he is with the Air Force but due to the fact that he is not in the
clinical aspect of medicine, he applied for a position at Greene
Memorial to take call in the Emergency Room and also to treat
those patients under the supervision of the admitting physician.

“When he treats these patients, the Hospital makes a charge
to the patient of $5.00 in addition to the Emergency Room rate
and this is called a professional fee. Hence, the opinion needed is
may the hospital legally charge an additional fee over the Emer-
gency Room rate for professional services rendered by the Doctor,
which we collect and deposit in our Operating Fund, and, if so,
are we engaging in the practice of medicine.

“This physician receives a salary of $110 per month for his
services from the Hospital’s payroll. He is not a member of the
Medical Staff but is considered, in our opinion, an employee
taking medical directives for the services performed from the
Active Staff and Administrative directive from the Hospital.

“The primary purpose of placing this physician on the pay-
roll is to render better Emergency Room coverage for the Com-
munity. A $5.00 fee is charged and put in the Hospital’s Operat-
ing Fund out of which his salary is paid. There is no motive for
profit or gain involved.

“An early reply to this request would be appreciated.”

The law in Ohio is well settled that a corporation, whether organized
for profit or not for profit, may not engage in the practice of medicine.
Opinion No. 1751, Opinions of the Attorney General for 1952, page 608;
Opinion No. 3031, Opinions of the Attorney General for 1962, issued May
29, 1962 ; 41 American Jurisprudence 148, Physicians and Surgeons, Sec-
tion 20. While this maxim may be somewhat tempered by the provisions
of Chapter 1785., Revised Code, such provisions are not in question in this
opinion,

I presume that Green Memorial Hospital is a county hospital estab-
lished pursuant to the provisions of Section 339.10, et seq., Revised Code.
As such, said hospital is not in a true sense a corporation; however, I do
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not believe that authority is needed in order to conclude that such hospital,
as hospitals organized as corporations, could not lawfully practice medicine
in the State of Ohio.

A hospital is defined in 26 American Jurisprudence 588, Hospitals and
Asylums, Section 2, as follows:

“In its widest sense, a hospital is a place appropriated to the
reception of persons sick or infirmed in body or in mind. In Great
Britain the word ‘hospital’ has been used in some instances to de-
note institutions in which poor children are fed and educated.
But this is not its ordinary meaning. More commonly, the word
is applied to a building founded through charity, where the sick
and disabled may be treated solely at their own expense, or at
the expense of the corporation. * * *” (Emphasis added)

No research is needed in order to be aware of the fact that medical
science in the last fifty years has taken long strides in advancing the
technique of treating diseases and illnesses, which advances have benefited
society, by prolonging and saving lives which theretofore were doomed to be
lost. Similarly, it is generally understood that such advances have re-
quired the expenditures of large sums of money for maintaining up-to-
date equipment and facilities and that these items are usually found in
larger hospitals in a community. Such changes, however, have in no way
affected the legal character of the practice of medicine in Ohio. It remains
a profession which can be served only by a natural person duly licensed
by the State of Ohio.

Accordingly, while the trustees of a hospital are in a position to
render great service to the public, it is not the function nor the duty of the
hospital trustees to render medical service. As can be seen by the definition
of the word hospital quoted above, a hospital is the place where such
service can be rendered. The hospital in a sense renders service to medicine,
as opposed to medical service,

The hospital is, of course, entitled to compensation for the use of its
equipment, and in this respect, attention is called to the fourth paragraph
of the syllabus of Opinion No. 1751, Opinions of the Attorney General for
1952, supra, which reads as follows:

“4. A hospital corporation, whether or not organized for
profit, is entitled to a fair compensation (a) for the use of tech-
nical equipment owned by it and used by a physician in the
performance of professional services, and (b) for non-profes-
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sional services supplied to such physician; but where such corpo-
ration enters into an arrangement with a physician whereby it
receives compensation for such use and such services which is
manifestly in excess of the fair value thereof, the hospital is un-
lawfully engaged in the practice of medicine and the physician
concerned is guilty of grossly unprofessional conduct under the
provisions of Section 1275, General Code.”

Also on this point, attention is directed to the third paragraph of the
syllabus of Opinion No. 3031, Opinions of the Attorney General for 1962,
supra, which reads as follows:

“3. The determination of whether the employment of a
licensed dentist by a hospital corporation causes such corpora-
tion to be practicing dentistry as defined in Section 4715.01, Re-
vised Code, is based upon whether the arrangement is one in
which a profit or gain is a moving factor causing such employ-
ment. {Opinion No. 2235, Opinions of the Attorney General
for 1947, page 468, approved and followed.)”

In the course of Opinion No. 3031, suprae, and in connection with the
above quoted paragraph of the syllabus, I said:

“There is, of course, a myriad of possible varying fact
situations involving the hospital employment of a licensed dent-
ist, and the lawfulness of each would rest upon the true purpose
and the desired results which caused such situation to arise.
Generally speaking, hospitals are considered as charities, 26
American Jurisprudence, 588, Hospitals, Sections 2 through 8.
A licensed dentist could be employed by a hospital to render
dental treatment for the poor and indigent and would not thereby
be in violation of Section 4715.01, supra, while the same dentist
at the same hospital could violate said statute if the hospital col-
lected a fee for the professional services of the dentist. In the
latter instance the hospital would be considered an ‘operator’
within the purview of Section 4715.01, supra, while in the former
it would not.

“In Opinion No. 1751, Opinions of the Attorney General
for 1952, page 608, one of my predecessors considered a question
dealing with the unlawful practice of medicine by a hospital,
and after concluding that no corporation, whether for profit or
not for profit, could practice medicine in Ohio, my predecessor
said, at page 620 of said opinion:

‘In view of these clear expressions of the law, I am
bound to conclude that in this state corporations, whether
or not organized and operated for profit, may not practice a
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profession indirectly by hiring licensed members of such pro-
fession to do the actual professional work involved.

‘In order to prevent any possibility of misunderstanding,
I deem it proper here to emphasize the point that this con-
clusion would not be applicable in the case of a purely
charitable corporation which employs physicians to furnish
medical treatment to indigent patients without charge there-
for; nor, indeed, in the case of any person, natural or cor-
porate, who undertakes, without compensation from the
patient, to hire a physician to furmish wmedical treatment to
another. This is true for the reason that the definition of the
practice of medicine as set out in Section 1286, General Code,
clearly designates such compensation as an indispensable ele-
ment therein.

‘I conclude, therefore, that, with the limited exception
already noted as to sanitariums, corporations, whether or
not organized for profit, may not lawfully practice medicine
in this state; and that any such corporation which charges
and collects a fee of patients for wmedicical treatment per-
formed by licensed physicians as employes of such corpo-
ration is unlawfully engaged in the practice of medicine.
We come now to the application of this rule to the facts in
the case at hand.

ok ok % * % % * %k k7

The emergency room of a hospital is perhaps the most dramatic
example of the charitable nature of a hospital. There can be no question
that the services of the emergency room are provided in order that the
public, indigent or otherwise, may have available to it in times of emer-
gency the facilities and equipment of such hospital. An emergency room,
as such, does not violate the basic principle that a hospital may not practice
medicine.

It may be considered necessary to the maintenance of an emergency
room that a trained physician be available to render service to the persons
who find it necessary to seek emergency aid. As can be seen by the above
quoted matter, the prohibition against the unlicensed practice of medicine
does not exclude the performance of an act of charity. Accordingly,
where the hospital is providing as a charity, medical service in connection
with the operation of its emergency room, there is no unlawful practice
of medicine.

Applying this theory to the facts set forth in the letter of Greene
Memorial Hospital, I am unable to conclude that the medical services
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given in connection with the operation of such emergency room can be
considered a charity in light of the fact that the hospital levies a fee of
$5.00 for such services. The charging of such a fee is totally inconsistent
with the theory of charity.

It should also be noted that the State Medical Board may revoke the
license of any physician who is found to be guilty of grossly unprofessional
or dishonest conduct, and such conduct is defined by Section 4731.22,
Revised Code, as including any division of fees or charges or any agreement
or arrangement to share fees or charges made by any physician with any
other person. An arrangement whereby the hospital charges a professional
fee for the services rendered by a doctor who is paid a fixed salary by the
hospital would, in my opinion, cause the doctor to be guilty of grossly un-
professional or dishonest conduct and therefore subject to the loss of his
medical certificate.

It should also be pointed out that the practice of medicine without
a certificate of the State Medical Board is, pursuant to Section 4731.41
and 4731.99, Revised Code, a crime. One who commits the crime of prac-
ticing medicine without a license, is, as a general rule, precluded from re-
covering compensation from his “patient” for his services, 42 Ohio Juris-
prudence 691, Physicians and Surgeons, Section 168. It would, therefore
appear that Green Memorial Hospital would not be entitled to recover
the $5.00 fee charged to the patient for professional services as a result
of the use of the emergency room.

In accordance with the foregoing, I am of the opinion and you are
advised :

1. A hospital, including a county hospital established pursuant to
Section 339.01, et seq., Revised Code, may not practice medicine.

2. A hospital may maintain an emergency room and may, as a
charity, make available in connection with such room the services of a
licensed physician; however, when a hospital, in connection with the
operation of an emergency room, charges a fee for the professional services
of a licensed physician and said physician is paid a salary by the hospital
for his services, such hospital is engaged in the unlawful practice of
medicine.

3. Said physician, when employed by such hospital under such
arrangement, because of the division of professional fees charged for his
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services, would be guilty of grossly unprofessional and dishonest conduct
as described in Section 4731.22, Revised Code, and his medical certificate
would be subject to revocation.

Respectfully,
Mark McELRroy

Attorney General
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