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driving a motor vehicle which is owned by such subdivision upon business of 
the municipality. Your question raises the further point that such vehicle is not 
owned by the municipality. It is true that section 3714-1 being in derogation of 
the common law, should not be extended beyond the plain import of the language 
used in the statute. However, it is to be noted that the statute uses the language 
"in the operation of any vehicle upon the public highway.s." The fact that the 
J,erson driving may not be allowed any compensation is indicative that he IS 

not driving his car upon business of the municipality. The statute requires that 
the person be engaged in the business of the municipality. Thus, the statute 
does not create absolute liability against the municipality but rather a liability 
based upon the doctrine of respondent snperior. However, in your letter you 
assume that such vehicle is driven upon the busineess of the municipality. In 
the interpretation of any statute, it is wise to inquire into the evil that the legisla­
ture intended to remedy by the enactment of the new law. Clearly, as pointed 
out in the first part of this opinion, the legislature intended to protect persons 
injured by employes of a municipality through the negligence of such employes. 
It is the affairs of the municipality that causes these employes to be in a position 
where. it is possible for them to injure innocent people. The language is broad 
enough in itself to cover citizens where tl1e car is privately owned, and together 
with the obvious intent of the legislature, it would follow that the municipality 
would be liable in the cases presented in your inquiry. 

In this connection, it might be well to point out that this opinion in nowise 
is intended to be a limitation on the non-liability of a municipal corporation for 
the acts of policemen and firemen as expressly contained in the proviso of section 
3714-1, General Code. . 

It is therefore my opinion, in specific answer to your question, that a munici­
pal corporation is liable in damages for injury or loss to per.3ons and property 
sustained through the operation of his privately owned automobile by an officer 
or employe of the corporation when engaged upon the business of the municipal 
corporation in the scope of his employment, whether or not such official or em­
ploye was receiving any allowance or compensation for the usc of his own car 
on business of the municipality. 

2185. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attomey General. 

COSMETOLOGY ACT-SANITARY AND HEALTH RULES ADOPTED 
BY COSMETOLOGY BOARD NOT APPLICABLE TO FREE DEMON­
STRATORS WHEN-SCHOOL OF COSMETOLOGY DEFINED. 

SYLLABUS: 
Where manufacturers of cosmetic creams or permanent wave machines em­

ploy demonstrators, who give freee facials and free demonstrations for the pur­
pose of selling such products and appliances, such demonstrators are not engaged 
in the practice of cosmetology as defined by the Cosmetology Act, Sections 1082-1 
to 1082-23, inclusi·ve, of the General Code, and hence are not amenable to t/tr.. 
sanitary and health rules promulgated by the State Board of COJSmetology, nor 
are such persons conducting or operating a "school of cosmetology." 
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CoLUMBUS, OHio, January 19, 1934. 

MRs. FRANCES DIAL, Chairman State Board of Cosmetology, Columbus, Ohio. 
DEAR MADAM :-I am in receipt of your recent communication which reads 

as follows: 

"The members of the State Board of Cosmetology request an in­
formal opinion on the following items: 

Section 1082-1 (b) of the General Code of Ohio. 
The practice of cosmetology is defined to be and includes any or all 

work done for compensation by any person, which work is generally and 
usually performed by so-called hairdressers, cosmetologists, cosmeticians 
or beauty culturists, and however denominated, etc. 

Section 1082-1 (c) of the General Code of Ohio. 
The words 'cosmetologist' or 'cosmetician,' or 'beauty culturist,' or 

'hairdresser,' whichever word is used, are defined as any person who 
for compensation engages in the practice of cosmetology. 

In this connection the following problems have been brought to our 
attention: 

1. Manufacturers who sell face creams direct to the customer em­
ploy, or contact salesladies, who call homes by telephone, asking the 
housewife to allow them to call at her home and give her a free facial, 
the cost of which is approximately $1.00 to $1.25 in the average shop. 
They claim to analyze the skin and diagnose the skin condition, and then 
recommend the types of creams required for such a skin. The patron 
is then instructed how to proceed with a facial treatment. The customer 
may, or may not feel obligated to buy the creams recommended, which 
may amount to $4.00 to $7.00, or more. 

Under this Act there is a Section 1082-3 requiring sanitary rules 
for cosmetologists in Ohio. Does this apply to the practice mentioned 
above? 

We believe that this method of selling creams could be more satis­
factorily continued, if these ladies practicing cosmetology for the· sale of · 
creams establish a place of business which could be inspected as re­
quired under the -sanitary rules adopted by this Board. 

2. There is another practice .of a different nature that has been 
called to our attention. 

The usual dealer in cosmetic and beauty shop supplies, in selling 
permanent wave machines, goes to the shop and demonstrates the use 
of his machine on a patron in that shop. 

Other dealers go to large companies, where a number of girls are 
employed, and solicit girls for free permanent waves, the cost of which 
in ordinary shops is $5.00 to $10.00. These waves are given for teach­
ing purposes, called 'Brush up Courses,' and also for teaching individuals 
who are not cosmetologists. Since schools of cosmetology are now to 
be licensed, this matter has been called to our attention; also, individuals 
so taught are applying for Operator License, considering themselves 
qualified. 

May persons selling merchandise only demonstrate the use of the 
product or merchandise to be sold and not teach the art of cosmetology?" 
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Section 1082-1 paragraph (b) of the General Code of Ohio, to which you 
refer in your inquiry, reads in part as follows: 

"The practice o£ cosmetology is defined to be and includes any or 
all work done for compe11satio11 by any person, which work is generally 
and usually performed by so-called hairdressers, cosmetologists, cosmeti­
cians or beauty culturists, and however denominated, in so-called hair­
dressing and beauty shops, ordinarily patronized by women; * * *" 
Paragraph (c) reads as follows: 

"The words 'cosmetologist' or 'cosmetician' or 'beauty culturist' or 
'hairdresser,' whichever word is used, are defined as any person who, 
for compensation, engages in the practice of cosmetology." 

Under Section 1082-3 of the General Code, it is the duty of the Board of 
Cosmetology "to adopt such sanitary rules as may be authorized by the State 
Department of Health with particular reference to the precautions to be em­
ployed to prevent the creating or spreading of infectious or contagious diseases 
in beauty parlors or schools of cosmetology, or in the practice of cosmetology." 
Under this latter section, 1082-3, it is. self-evident that the rules promulgated 
or adopted by such State Board of Cosmetology are for the persons in schoois 
of cosmetology or in the practice of cosmetology as defined by the Cosmetology 
Act Sections 1082-1 to 1082-23, inclusive, of the General Code of Ohio. Hence 
it is necessary in order to determine whether or not these sanitary rnles for 
cosmetologists apply to agents of manufacturers of co.3metic creams, to ascertain 
whether or not such agents of such manufacturers are engaged in the practice 
of cosmetology as defined by paragraph (b) of Section 1082-1 of the General 
Code, i. e., if such agents are practicing cosmetology as defined by the Cos­
metology Act they must comply with the reasonable sanitary and health rules for 
cosmetologists in Ohio, whereas if they arc not practicing cosmetology as de­
fined by the Cosmetology Act, they do not have to comply with such rules. 

Although the practice of cosmetology in its unrestricted sense covers all of 
the operations which you have set forth in your inquiry, it must be borne in mind 
that the practice of cosmetology for the purposes of the Cosmetology Act and 
for your supervision is limited to its definition as given in Section 1082-1, para­
graph (b) of the General Code of Ohio. Therein it is stated that "the practice 
of cosmetology is defined to be ·and includes any or all work done for compensa­
tion by any person," and hence it has a more restricted meaning than its ordinary 
connotation. It must, therefore, be decided, ia order to answer your first question, 
whether such salcsladies of facial creams, etc., who give free facials for the 
purpose of demonstrating their creams are practicing cosmetology "for com­
pensation." From the facts you state there is no charge for the demonstration 
of the facial or the creams used for such demonstration, and such demonstrations 
arc only for the purpose of advertising and .selling the creams. A prospective 
customer, under such set of facts, certainly does not pay for the demonstration 
facial or the face creams used in such a demonstration if she does not later 
decide to buy the creams proffered for sale. Moreover, even if such customer 
does buy such creams she docs not pay for the demonstration facial or the creams 
used in such demonstration, but pays for the creams to be ordered. Consequently 
it is my opinion that under the state of facts outlined in your first question, such 
salesladies selling creams arc not practicing cosmetology as defined by paragraph 
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(b) of Section 1082-1 of the General Code of Ohio and hence are not amenable 
to. the sanitary and health. rules adopted by your State Board of Cosmetology. 

With respect to your second inquiry I assume that the dealer in selling 
permanent wave machines does not charge for the demonstration, i. e., they give 
free permanents and also demonstrate to individua\:s the usc of such a permanc~t 
waving machine in order to sell such machine. Under such predicated assump­
tion of facts it is my opinion that they are not practicing the art of cosmetology 
"for compensation." It is also my opinion that they are not "conducting or 
operating a school of cosmetology" within the provisions of the Cosmetology 
Act. Although there is no definition of a "school of cosmetology" given in the 
Cosmetology Act the following provision in Section 1082-17 of the General Code 
helps to shed light on the meaning of a "school of cosmetology." This reads 
as follows: 

"Every beauty parlor exactiltg a fee for teaching of any branch of 
cosmeto/og'y shall be classed as a school of cosmetology within the mean­
ing of this section * * *" (Italics the writer's.) 

It is my opinion, and evidently the intent of the legislature, that there must 
be an exaction of a fee for the teaching of any branch of cosmetology as a 
requisite of a "school of cosmetology" within the purview of the Cosmetology 
Act. 

I find the following provision in Section 1082-15: 

"Nothing in this act shall be construed to prohibit service contem­
plated by this act in cases of emergency or dome:>tic administration, 
without compensation; * * *" 

It is my opinion that this proviSIOn was not essential inasmuch as the other 
provisions of the Act exclude its necessity, but such provision was enacted by 
the legislature "out of an abundance of caution" to safeguard such practices. 

Although it is my opinion that the practice of cosmetology as defined by 
your act and that schools of cosmetology necessitate "compen:>ation" or "exaction 
of fees," any subterfuge, such as forms of "tipping" is "compensation" and such 
indirect method of practicing cosmetology would be covered by the Cosmetology 
Act. 

However, specifically answering your inquiries, it is my opinion that where 
manufacturers of cosmetic creams and permanent wave machines employ demon­
strators, who give free facials and free demonstrations for the purpose of selling 
such products and appliances, such demonstrators arc not engaged in the practice 
of cosmetology as defined by the Cosmetology Act, Sections 1082-1 to 1082-23, 
inclusive, of the General Code, and hence arc not amenable to the sanitary and 
health rules promulgated by the State Board of Cosmetology, nor are such persons 
conducting or operating a "school of cosmetology." 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


