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1. TRANSPORTATION-BOARD OF EDUCATION-AUTHOR­

ITY TO CONTRA-CT FOR STIPULATED SUM TO FURNISH 

TRANSPORTATION FOR SCHOOL PUPILS-AUTHORITY 

TO FURNISH DRIVERS FOR OPERATION OF SCHOOL 

BUSES-SECTION 4855, G. C. 

2. DRIVERS OF SCHOOL BUSES-FURNISHED BY CON­

TRACTOR-NOT EMPLOYED DIRECTLY BY BOARD OF 

EDUCATION-TRANSPORTATION OF SCHOOL PUPILS­
REQUIRED TO GIVE BOND-NOT REQUIRED TO FUR­

NISH CERTIFICATE AS TO AGE, MORAL CHARACTER 

AND PHYSICAL QUALIFICATIONS-SECTIO~ 4855-7, G. C. 

SYLLABUS: 

1. A board of education has authority under Section 485-5, General Code, to 
contract with a person, for a stipulated sum, to furnish transportation for school 
pupils and to furnish drivers for the operation of school buses. 

2. Drivers of school buses who are not employed directly by the board of 
education but who are furnished by a contractor for the transportation of school 
pupils are by the terms of Section 4855-7, General Code, required to give bond but 
are not required to furnish a certificate as to their age, moral character and physical 
qualifications. 

Columbus, Ohio, August 30, 1945. 

Hon. Russell C. Price, Prosecuting Attorney 
Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Section 4855 of the General Code, provides that the board 
of education shall provide transportation for pupils to and from 
school who live more than two miles from school. 

Section 4855-5 also provides that boards of education are 
authorized to purchase buses for the purpose of transporting 
pupils to and from school, among other things. Section 4855-6 
provides for liability and property damage insurance covering 
each bus and all pupils transported, and Section 4855-7 provides 
for the qualification of drivers. 

Nevada schools own their own buses and have in the past 
employed their own drivers, and they have asked me whether or 
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not they can contract with one for a stipulated sum, and he 
in turn to furnish the drivers for the buses and pay them as 
his employes. 

If they may· do so, must such drivers receive a certificate 
provided for by Section 4855-7, since the Attorney General ren­
dered opinion 5811-1943-Section 4855-7 ( formerly Section 
7731-3) has been changed." 

Section 4855, General Code to which you refer reads in part, as 

follows: 

"In all city, exempted village and local school districts where 
resident elementary school pupils live more than two miles from 
the school to which they are assigned the board of education 
shall provide transportation for such pupils to and from school 
except when in the judgment of such board of education, con­
firmed, in the case of a local school district, by the county board 
of education, or, in the case of a city or exempted village school 
district, by the judge of the probate court, that such transpor­
tation is unnecessary." (Emphasis added.) 

The above provisions were found in substantially identical terms m 

Section 7731 of the General Code, now repealed. It will be noted that 

by the terms of this statute the board of education "shall provide trans­

portation for such pupils." In construing said Section 7731, it has been 

held by this office that the board of education in the performance of that 

cluty may either hire drivers to operate its own buses, or may hire men 

owning buses to operate them personally, or may contract with some 

person to furnish transportataion, including the buses and drivers. In an 

(>pinion found in 1927 Opinions Attorney General, page 1472, it was held: 

"Boards of education may in their discretion contract for the 
transportation of pupils for an entire school year or for a longer 
period if they deem it advisable, provided the general provisions 
of law with reference to the making of contracts by boards of 
education are complied with." 

The then Attorney General found authority for this holding in Sec­

tion 7731 and. commenting upon that section and others relating to such 

transportation, said : 

"Aside from these specific regulations, the statutes are silent 
as to the manner by which boards of education shall provide 
transportation for the pupils. The question of making contracts 
for such transportation and the terms thereof, or employing 
persons to effect the same is left entirely to the wisdom and judg­
ment of the board." 
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See also, 1928 Opinions Attorney General, p. 1733; 1934 Opinions 

Attorney General, p. 429. 

As to the qualifications of drivers, it was for~erly provided by Sec­

tion 7731-3, General Code, as follows: 

"When transportation is furnished in city, rural or village 
school districts no one shall be employed as driver of a school 
wagon or motor van who has not given satisfactory and sufficient 
bond and who has not received a certificate from the county 
board of education of the county in which he is to be employed 
or in a city district, from the superintendent of schools certify­
ing that such person is at least twenty-one years of age and is of 
good moral character and is qualified physically and otherwise 
for such position. The local board of education or the superin­
tendent, as the case may be, shall provide for a physical examina­
tion of each driver to ascertain his physical fitness for the employ­
ment; said board or superintendent shall choose the examining 
physician; and, said examination shall be the only one neces­
sary for a driver to pass. Any certificate may be revoked by the 
authority granting the same on proof that the holder thereof has 
been guilty of improper conduct or of neglect of duty and the 
said driver's contract shall be thereby terminated and rendered 
null and void." (Emphasis added.) 

In the enactment of the new school code by the 95th General Assem­

bly, the above Section 7731-3 was replaced by Section 4855-7, which reads 
as follows: 

"No one shall be employed as driver of a school bus or 
motor van who has not given satisfactory and sufficient bond 
and who has not received a certificate from the county boa,rd of 
education of the county in which he is to be employed, in case 
such person is employed by a school district under the supervision 
of the county boa.rd of education, or by the superintendent of 
schools, in case such person is employed by the board of education 
of a city or exempted village school district, certifying that such 
person is at least twenty-one years of age and is of good moral 
character and is qualified physically and otherwise for such 
position. The county board of education or the superintendent, 
as the case may be, shall provide for a physical examination of 
each driver to ascertain his physical fitness for such employment. 
Any certificate may be revoked by the authority granting the 
same on proof that the holder thereof has been guilty of impi;oper 
conduct or neglect of duty and the said driver's contract shall be 
thereby terminated and rendered null and void." 

(Emphasis added.) 
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It will be noted that this new section makes a somewhat radical 

change in the law. Whereas Section 7731-3 provided that no one should 

be employed as driver of a school wagon or motor van who has not given 

satisfactory bond and "who has not received a certificate from the county 

board of education of the county in which he is to be employed or in a 

city district from the superintendent of schools" certifying as to his age, 

moral character and qualifications, the present statute appears to limit 

this requirement, at least as to the certificate, to a driver who is employed 

by a school district. This would seem to eliminate the driver who is em­

ployed by a contractor with whom a contract for transportation has been 

111ade. I can not find in the statute as it now stands, any language which 

would, require a driver employed by such contractor to furnish such 

certificate. 

The language of the statute, so far as the bond is concerned, appears 

to me to impose the obligation to give a bond upon every driver of a 

school bus or motor van, no matter by whom employed, but in reference 

to the certificate there appears to me to be no construction which can be 

placed on the present statute which would require the certificate, except 

where the driver is employed directly by the board of education. 

In opinion No. 58rr, rendered by my predecessor February II, 1943, 

tu which you refer in your communication, it was held as disclosed by the 

syllabus: 

"The driver or person who actually operates a vehicle for the 
transportation of school children should give a sufficient and 
satisfactory bond as required by the provisions of Section 7731-3, 
General Code, whether or not the said driver is employed directly 
by the board of education or by a contractor of the board who 
has contracted to furnish transportation by means of one or more 
vehicles." 

That opinion was rendered when Section 7731-3 supra was in force. 

The question then before the Attorney General was specifically as to the 

bond, but his discussion shows that he regarded the requirement as to both 

bond and certificate as being imperative, whether the driver was hired 

directly by the board or whether he was furnished by the contractor with 

whom the board had made a general contract for transportation. In the 

course of the opinion it was said : 

''The language of the above statute seems clear in that it 
expressly prohibits the employment of anyone as the driver of a 
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conveyance used for the transportation of school children unless 
he gives a satisfactory and sufficient bond as well as being quali­
fied in other respects as to certification by the proper authorities 
as to his age and physical and moral fitness as provided by the 
statute. No limitation or exception is contained in the statute 
with respect to who employs the driver, whether it be the board 
of education or a contractor of the board." 

That opinion was undoubtedly correct in construing the statute as it 

then stood, but in view of the legislative change to which I have called 

attention, I am obliged to hold that the driver of a school bus who is not 

employed by the board of education but is furnished by the contractor 

for operating the school bus is required to give a bond for the faithful 

performance of his duties as driver but is not required to furnish· a cer­

tificate as to his age, moral character and physical qualifications. It will 
be noted, however, that by the provisions of Section 4855-7, the county 

board of education or the superintendent of a city or exempted village 

school district, as the case may be, shall provide for a physical examination 
of each driver, to ascertain his physical fitness for such employment. 

In practical operation, the change made by the statute does not appear 

to be serious inasmuch as the board of education could readily provide 

by contract that only drivers who are twenty-one years of age and who 

give evidence of good moral character could be employed, and the board 

could take such steps as it saw fit to satisfy itself that these requirements 

are complied with. 

Specifically answering your questions it is my opinion : 

I. A board of education has authority under Section 4855, General 

Code, to contract with a person, for a stipulated sum, to furnish trans­

portation for school pupils and to furnish drivers for the operation of 

school buses. 

2. Drivers of school buses who are not employed directly by the 

board of education but who are furnished by a contractor for the trans­

portation of school pupils are by the terms of Section 4855-7, General 

Code, required to give bond but are not required to furnish a certificate 

as to their age, moral character and physical qualifications. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


