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OPINIONS 

RETIREMENT SYSTEM, STATE TEACHERS-WHERE MEM­

BER DESIGNATED A BENEFICIARY TO RECEIVE CONTRI­

BUTIONS IN CASE OF DEATH-MEMBER DIES BEFORE 

EFFECTIVE DATE OF ENACTMENT OF SECTION 7896-41a 

G. C.-BENEFICIARY NOT ENTITLED TO BENEFIT OF 

OPTIONS PROVIDED BY STATUTE. 

SYLLABUS: 

Where a member of the State Teachers Retirement System has, pursuant to the 
provisions of Section 7896-41, General Code, duly designated a beneficiary to receive 
his accumulated contributions in case of his death before retirement, and said 
member dies before the effective date of the enactment of Section 7896-41a, General 
Code, such beneficiary will not be entitled to the benefit of the options provided by 
said Section 7896-41a. 

Columbus, Ohio, October I 5, 195 r 

Mr. L. D. Shuter, Executive Secretary, The State 

Teachers Retirement System, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your· request for my opinion, reading as follows: 

"Section 7896-41a of the General Code of Ohio became 
effective June 14, 195r. In lieu of accepting the payment of the 
accumulated account, as provided by Section 7896-41 of the 
General Code, this supplemental section provides survivor bene­
fits for certain beneficiaries of members who die prior to super­
annuation retirement. 

"Will you kindly advise whether or not in your opinion a 
qualified beneficiary of a contributing member whose death oc­
curred prior to the effective date of Section 7896-41a has the 
privilege of electing the survivor benefits provided thereunder?" 

Section 7896-41, General Code, was amended and Section 7896-41a 

was enacted as a part of Amended Substitute Senate Bill No. 96, passed 

by the 99th General Assembly June 1, 1951, and effective as an emer­

gency measure upon its approval by the Governor on June 14, 1951. 

Prior to June 14, 1951 survivor benefits were governed by the pro­

visions of Sections 7896-41 and 7896-42, General Code. These sections, 

in so far as pertinent to your inquiry, read as follows: 
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Section 7896-41, General Code: 

"Should a contractor die before retirement, his accumulated 
contributions shall be paid to his estate or to such person or per­
sons as he shall have nominated by written designation duly 
executed and filed with the retirement board, unless the con­
tributor has filed a written designation properly witnessed and 
executed limiting the beneficiary to a portion of the accumulated 
contribution and an annuity settlement, or exclusi_vely to an 
annuity settlement, as provided in this section. Any beneficiary 
not so limited, may elect to have all or any portion of such ac­
cumulated contributions transferred to the annuity and pension 
reserve fund and to receive therefrom monthly annuity pay­
ments provided by the amount transferred, at annuity rates 
recommended by the actuary and fixed by the retirement board. 

* * *" 
Section 7896-42, General Code : 

"Until the first payment on account of any benefit is made, 
the beneficiary may elect to receive such benefit in a retirement 
allowance payable throughout life, or the beneficiary may then 
elect to receive the actuarial equivalent at that time of his an­
nuity, his pension, or his retirement allowance, in a lesser 
annuity, or a lesser pension, or a lesser retirement allowance, 
payable throughout life with the provision that, 

"Option 1-Upon his death, his annuity, his pension, or 
his retirement allowance, shall be continued throughout the 
life of and paid to such person, ha.ving an insurable interest in 
his life, as he shall nominate by written designation duly acknowl­
edged and filed with the retirement board at the time of his re­
tirement. * * *" 

It will be noted that the right to choose Option r under Section 

7896-42, General Code, was limited to the contributing member himself 

and then only at the time of his retirement. In case of death before 

retirement, the designated benficiary was entitled, by virtue of Section 

7896-41, General Code, only to the accumulated contributions of the 

deceased member or, in certain cases, to monthly annuity payments pro­

vided by such accumulated contributions. Section 7896-42 was not 

amended by the 99th General Assembly. Section 7896-41, as amended 

effective June 14, 1951, incorporated substantially all of old Section 

7896-41, with certain changes not pertinent to your question, into para­

graph (a) thereof. This section then continued: 

"(b) In lieu of nominating a beneficiary to receive the 
accumulated contributions as provided above, a member who is 
eligible for a superannuation or commuted superannuation re-
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tirement allowance as provided in sections 78¢-35 and 7896-36 
of the General Code, may nominate, by written designation duly 
executed and filed with the retirement board at least ten days 
prior to death, a dependent beneficiary who, in the event of the 
death of the member before retirement, shall ,be paid by the 
retirement board a retirement allowance computed as the joint 
survivor allowance designated as option I in section 7896-42 of 
the General Code, which the member would have received had 
he retired as of the last day of the month of death and had 
he at that time selected said joint survivor plan. Such pay­
ment shall begin with the subsequent month and the reserve 
funds shall be transferred as provided in section 78g6-56 of the 
General Code. * * *" 

By this amendment of Section 78¢-41, General Code, the right to 

choose Option r, already existing by virtue of Section 7896-42, General 

Code, but limited to the case where the member had retired, was extended 

to the case where a member was eligible to retire but had not done so, 

Section 78g6-4ra, as newly enacted, reads in part as follows: 

"In lieu of accepting the payment of the accumulated account 
of a member who dies before retirement as provided in section 
78g6-4 r, paragraph (a), of the General Code, ( r) the surviving 
spouse if designated as a beneficiary or (2) certain other sur­
vivor if designated as a sole beneficiary and receiving at least 
one-half of his support from the member at his death may elect 
to forfeit such payment and to substitute certain other benefits 
described in paragraphs (a) and ( b) of this section. If bene­
fits are paid under paragraph (a) of this section, the accumu­
lated account and the reserve from the normal contribution fund 
shall be transferred as provided in section 7896-56 of the 
General Code. If benefits are paid under paragraph (b) of this 
section, the accumulated account of the deceased member shall 
be transferred to the survivors' benefit fund. 

" (a) If the deceased member was eligible for a superan­
nuation or commuted superannuation retirement allowance as 
provided in sections 7896-35 and 78g6-36 of the General Code, 
such designated beneficiary may elect to receive a retirement 
allowance computed as the joint survivor allowance designated 
as option r in section 7896-42 of the General Code, which the 
member would ha_ve received had he retired as of the last day of 
the month of death and had he at that time selected said joint 
survivor plan, and such payment shall begin with the subsequent 
month, or 

." (b) If the deceased member had completed at least five 
years of credit for Ohio service, with at least one-fourth year of 
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credit within the two years prior to- the date of death, certain 
designated beneficiaries may elect to receive monthly payments, 
provided they also meet . the following requirements : 

" ( 1) A surviving spouse sixty-five years of age, married 
to the member at least three years, and not remarried subsequent 
to the member's death, who shall be paid fifty dollars per month. 
Such spouse may qualify for this benefit in addition to any pay­
ments she may have received as provided by (2) hereof. 

"(2) A surviving widow, who has in her care an unmarried 
child of the deceased member under eighteen years of age, or 
any other progeny of the deceased member adjudged physically 
or mentally incompetent by a probate court in Ohio, shall be paid 
one hundred dollars per month. 

"(3) An unmarried child of the deceased member under 
eighteen years of age shall be paid fifty dollars per month. If 
such child elects to take under this provision and there are one or 
more other unmarried children of the deceased member under 
eighteen years of age, there shall be paid a total amount of one 
hundred dollars per month which shall be divided equally be­
tween or among all such qualified children. 

" (4) A dependent parent if at least sixty-five years of age 
who does not remarry subsequent to the member's death shall 
;be paid fifty dollars per month. If such parent elects to take 
under this provision and if the other parent of the member is 
also a dependent not remarried subsequent to the member's 
death, such other parent shall also be paid fi Hy dollars per 
month if at least sixty-five years of age or when that age is 
attained. * * *" 

It will be seen that, by the terms of this section, cer•tain survivors 

are afforded the opportunity of forfeiting the payment to which they 

would be entitled by reason of being designated as beneficiaries entitled 

to receiye the payments provided by Section 7896-41, paragraph (a), and 

-to accept in lieu thereof the benefits of Option I as provided in Section 

78¢-42 if the member, at the time of his death, was eligible for retire­

ment or, if not so eligible, to accept certain specified smns if the member 

had at least five years of credit for Ohio service, with at least one­

fourth year of credit within two years of his death. 

Your question concerns the right of a "qualified beneficiary" to 

elect to take the increased benefits pursuant to Section 7896-41a, General 

Code, where the death of the contributing member took place before 

the effective date of such statute. By "qualified beneficiary" you, of course, 

have reference to a surviving spouse or to a designated sole beneficiary 
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receiving at least one-half of his support from the member at the time 

of the member's death. 

In the case of the death of a contributing member prior to June 

14, 1951, the law, as it then existed, limited the designated beneficiary, 

regardless of relationship or support, to the receipt of the accumulated 

contributions of the contributing member, with an election in certain 

cases of monthly annuity payments based on such accumulated contribu­

tions. The rights of the designated beneficiary to such payment neces­

sarily accrued immediately upon ,the death of the , contributing member. 

At the time of such death, said designated beneficiary was entitled to the 

benefits provided by Section 7896-41, General Code, as it then read, no 

more and no less.. 

Was it the intent of -the General Assembly, by the enactment of 

Section 78¢-4ra, to increase, as of June 14, 1951, the rights which 

theretofore had accrued to such designated beneficiary? The answer 

to this question involves the consideration of certain principles of statutory 

construction. 

It is stated in 37 Ohio Jurisprudence, page 819: 

"It is considered against the policy of -the law to give statutes 
a retroactive effect. Retrospective laws, accordingly, are not 
favored by the courts, which struggle to construe statutes so as 
to give them a prospective rather than a retrospective operation." 

In 37 Ohio Jurisprudence, page 817, we find the following definition 

of a retrospective law. 

"* * * A retrospective, law, in the legal sense, is one which 
takes away or impairs vested rights acquired under existing laws, 
or creates a new obligation and imposes a new duty, or attaches 
a new disability in respect of transactions or considerations al­
ready past. * * *" (Emphasis added.) 

Applying this principle, I believe it to be obvious that it was not 

the intent of the General Assembly to permit. a survivor beneficiary who 

had received all or part of the benefits to which he was entitled at the 

time of the death of the member by virtue of old Section 7896-41 to 

surrender such benefits af.ter June 14, 1951 and substitute the new bene­

fits provided by Section 78g6--41a. Necessarily, therefore, the intent of 

the General Assembly could only have been: (I) that under the pro-
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v1s1ons of Section 7896-41a, General Code, a designated beneficiary, if 

within the class of relationship or dependency there specified, -was eligible, 

after June 14, 1951, to recei_ve the increased benefits therein provided 

even though his right to benefits at the time such right accrued prior 

to June 14, 1951 was limited to those benefits provided by old Section 

7896-41, so long as he did not accept the payment to which he was there­

tofore entitled; or, (2) that the right of the designated beneficiary was 

fixed by the law as it existed at the time of the accrual of his right to 

benefits, i.e., at the time of the death of the contributing member. 

It is my considered ,judgment that the first of these two possible 

meanings must be rejected. 

In the first place, as indicated by the quotation from 37 Ohio Juris­

prudence, at page 817, such a construction would create a new obligation 

and impose a new duty upon the Retirement Board of the State Teachers 

Retirement System in regard to transactions and considerations already 

past and result in construing the statute as a retrospective law. 

vVhile I know of no cases in point relative to the State Teachers 

Retirement System· law, it has been the uniform holding of the Ohio 

courts, in construing pension and other welfare laws providing for pay­

ment to former employes, to determine the amount of payment based 

upon the terms of the law at the time such right of payment accrued, 

unless a later change in the law expressly provided that it was to apply 

retrospectively. State, ex rel. Carroll v. McCarty, 139 Ohio St., 654; 

Industrial Commission v. Kamrath, 118 Ohio St., 1 ; State, ex rel. 

Longano v. Industrial Commission, 135 Ohio St., 165. 

In the second place, such an interpretation in many cases would 

make the right of the designated beneficiary to payment under Section 

7896_-41a, General Code, dependent upon the happenstance as to whether V 
he had actually recei_ved the payment to which he was entitled under 

Section 7896-41, General Code. To illustrate. if "A", a contributing 

member, died on April 15, 1951 and "B", his designated beneficiary, re­

ceived payment of "A's" accumulated contributions on May 15, 1951, 

"B" could not possibly qualify for the benefits provided by Section 

7896-41a. But if "X", another contributing member, also died on April 

15, 1951 and "Y", his designated beneficiary, was unavailable or made 

no effort to obtain the accumulated contributions of "X" until after June 
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14, 1951, "Y" could then elect to take the new benefits not existing 

prior to June 14, 1951. Recognizing tha~/ the Legislature necessarily 
\ 

intended to draw a clear-cut line of demarkation between those entitled 

to the new benefits and those not so entitled, it would not appear that 

the Legislature would base this line of demarkation upon pure happen­

stance. 

In the third place, it will be noted that Section 7896-41a provides: 

"In lieu of accepting the payment of the accumulated ac­
count of a member who dies before retirement as provided in sec­
tion 7896-41a, paragraph (a), of the General Code, * * *" 

(Emphasis added.) 

Bearing in mind that this section became effective on June 14, 1951, 

and speaks only from that date, it must be observed that the section 

does not refer to the accumulated account of a member who died, but to a 

member who dies. A person, already dead on June 14, 1951, is not, 

in my opinion, "a member who dies." It should also be observed that a 

former member who had died before June 14, 1951 would not on that 

date appear to be "a member," as referred to in section 7896-41a and 

it will be noted that reference is made therein to Section 7896-41, para­

graph (a). Prior to June 14, 1951 there was no paragraph (a) of 

Section ·7896-41, although the entire section, as it then read, contained 

substantially the present provisions of said paragraph (a) as to accu­

mulated contributions and the right of a designated beneficiary to 

receive the same. It would appear, however, that a designated beneficiary 

could not possibly be entitled to the payment "as provided by Section 

7896-41, paragraph (a), of the General Code," unless the death of the 

contributing member took place after the effective date of the amendment 

of Section 7896-41 containing such paragraph. Not being entitled to 

the payment "as provided in Section 7896-41, paragraph (a), of the 

General Code," except. upon the death of a contributing member after 

the effective date of the amendment of Section 7896-41, General Code, on 

June 14, 1951, it follows that a designated beneficiary could not take 

the benefits provided hy Section 7896-41 in liew of such payment, except 

upon_ the death of a contributing member after such amendment, effective 

June 14, 1951. 

In light of the foregoing, it is my op1111on that where a member 

of the State Teachers Retirement System has, pursuant to the provisions 
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of Section 78¢-41, General Code, duly designated a beneficiary to re­

ceive his accumulated contributions in case of his death before retirement, 

and said member dies before the effective date of the enactment of Section 

78g6-41a, General Code, such beneficiary will not be entitled to the benefit 

of the options provided by said Section 7896-4Ia. 

Respect£ ully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


