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OPINION NO. 85-003 

Syllabus: 

1. 	 R.C. 3709.34 imposes upon a board of county commissioners a 
mandatory duty to furnish suitable quarters to a board of 
health of a general health district having jurisdiction over such 
county. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3709.34, it is within the discretion of a board 
of county commissioners to determine if the quarters furnished 
for a general health district are suitable; however, such 
quarters must, at a minimum, enable the general health 
district to discharge its duties mandated by Ohio law. 

To: Steve C. Shuff, Seneca County Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 13, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning the Seneca County 
General Health District. Your request concerns the question of which body has 
authority to decide whether quarters for a general health district are suitable, 
within the meaning of R.C. 3709.34. I understand that your question has arisen 
with regard to a dispute between the Seneca County General Health District and 
the Seneca County Board of Commissioners resulting from a request by the general 
health district for additional space to be used as clinic rooms. 

The powers and duties of a general health district are set forth within R.C. 
Chapters 3707 and 3709. R.C. 3709.34 states: ''The board of county commissioners 
or the legislative authority ot' any city may furnish suitable quarters for any board 
of health or health department having jurisdiction over all or a major part of such 

· county or city." A general health district has jurisdiction over all townships and 
villages within the county, R.C. 3709.01, and thus would fall within the scope of 
R.C. 3709.34. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-086. Despite the use of the term 
"may," R.C. 3709.34 has been consistently interpreted as imposing a mandatory 
duty upon a board of county commissioners to furnish suitable quarters for a 
general health district. The word "may" is generally regarded as imperative when 
it appears in a ·statute conferring authority to perform an act which. the public 
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interest demands. See, ~. Pennsylvania Railroad Co. v. Porterfield, 25 Ohio St. 
2d 223, 267 N .E.2d 792 (1971). See also 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-081. It has been 
concluded that the public interestrequires that a board of health of a general 
health district function, and that facilities be furnished to the board to enable it to 
carry out its statutory duties; thus, it has been concluded that R.C. 3709.34 
imposes a mandatory duty upon a boa1d of county commissioners to furnish suitable 
quarters for a general health district. ~Op.No. 80-086; 1972 Op. Att'y Gen. No. 
72-098; 1949 Op. Att'y Gen. No. 1085, p. 737; 1932 Op. Att'y Gen. No. 3989, vol. I, 
p. 106. 

I am unaware of any authority which addresses your specific question as to 
whether the board of county commissioners or the board of health decides whether 
furnished quarters are suitable under R.C. 3709.34. A similar question was, 
however, addressed in State ex rel. Bittikofer v. Babst, 97 Ohio St. 64, 119 N .E. 136 
(1917). In that case, the court addressed what is now R.C. 305.22, which requires 
county commissioners to provide a suitable place for holding the courts of a county 
until a permanent seat of justice is erected. The court stated therein that, "[u) ntil 
such permanent seat of justice is erected, Section 2418, General Code [R.C. 305.22) 
vests in the county commissioners discretion to determine what is a suitable place 
for holding the courts of the county. Their determination of that question will not 
be interefered with except for abuse of .discretion." 97 Ohio St. at 64, 119 N .E. at 
136-37. Although there are significant distinctions between the situations of 
providini suitable quarters for courts of the county and for the general health 
district, the analysis regarding the county commissioners' discretion is instructive 
with regard to your question. In the discharge of its mandatory duty to furnish 
suitable quarters to the general health district, the board of county commissioners 
Is given the discretion to determine what is suitable. The exercise of discretion 
may, of course, be judicially challenged by the general health district should the 
board of health be of the opinion that the quarters provided are so unsuitable as to 
prevent the discharge of its mandatory duties. The commissioners' decision will be 
overturned, however, only upon a showing of an abuse of discretion. See generally 
State ex rel. Bittikofer v. Babst, 97 Ohio St. 64, 119 N.E. 136 (1917). 

Past construction of R.C. 3709.34 has been limited to attempts to define 
what constitutes suitable quarters. For example, 1949 Op. No. 1085 concluded that 
office space without running water, toilet facilities, heat and light did not 
constitute suitable quarters as mandated by G.C. 1261-36 [R.C. 3709.34] • In Op. 

When a general health district is formed by the union of a general 
health district and a city health district pursuant to R.C. 3709.07, either the 
legislative authority of the city or the board of county commissioners may 
furnish offices to the health district, although neither is required to do so, or 
the expense of renting quarters may be treated as an operating expense and 
apportioned in the same manner as other operating expenses are apportioned 
under the contract creating the combined general health district. See 1983 
Op. Att'y Gen. No. 83-081; 1954 Op. Att'y Gen. No. 3499, p. 47. 

2 The primary distinction between the duty of the board of county 
commissioners to provide suitable quarters for the courts of the county and 
the duty to provide suitable quarters for the general health district is that 
the courts represent a coordinate branch of government and thus possess 
inherent powers not given to a general health district. See State ex rel. 
Finley v. Pfeiffer, 163 Ohio St. 149, 154-55, 126 N.E.2d 57, 61 (1955) ("a court 
of general jurisdiction has great inherent power to acquire and control the 
vrdinary facilities which are essential to secure and safeguard the free and 
untrammeled exercise of its functions. However, that inherent power can 
not be exercised except for the acquisition of necessary as distinguished 
from desirable quarters and space"). See also State ex rel. Hottle v. Board 
of Countv Commissioners, 52 Ohio St. 2d 117, 370 N.E.2d 462 (1977); In re 
Rooms and Facilities of the Common Pleas Court of Marion County, 162 
Ohio St. 345, 123 N.E.2d 521 (1954); Zangerle v. Court of Common Pleas, 141 
Ohio St. 70, 46 N.E.2d 865 (1943); State ex rel. Bittikofer v. Babst, 97 Ohio 
St. 64, 119 N.E. 136 (1917); 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-064. 
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No. 80-086, my immediate predecessor concluded that the obligation to provide 
suitable quarters included the responsibility to pay for utilities used by the general 
health distril)t. Additionally, 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-032 noted that R.C. 
307.01 (requiring boards of county commissioners to provide offices, equipment, and 
other facilities for county officers) applies to a general health district and requires 
the board of county commissioners to provide such facilities as would be conducive 
to the expeditious and economical administration of all county offices. At a 
minimum, suitable quarters would encompass that which is necessary to ·enable the 
board of health to fulfill the mandatory duties of a general health dis.trict. See 
1932 Op. No. 3989. 

Your specific concern is whether the county commissioners are requir1?d to 
provide clinic room space when requested to do so by the general health district. I 
believe that the answer to this question is implicit in the foregoing discussion. If 
the clinic space is necessary for the general health district in order that it may 
discharge its mandatory duties, then the board of county commissioners, pursuant 
to R.C. 3709.34, is obligated to furnish suitable quarters. It is within the discretion 
of the county commissioners to determine whether the quarters furnished are 
suitable. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that: 

1. 	 R.C. 3709.34 imposes upon a board of county commissioners a 
mandatory duty to furnish suitable quarters to a board of 
health of a general health district having jurisdiction over such 
county. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3709,34, it is within the discretion of a board 
of county commissioners to determine if the quarters furnished 
for a general health district are suitable; however, such 
quarters must, at a minimum, enable the general health 
district to discharge its duties mandated by Ohio law. 
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