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1. SOFT DRINK-DEFINED IN SECTION 1089-17 G. C.-DOES 
NOT INCLUDE EITHER FRUIT JUICES OR BEVERAGES 
COMMONLY KNOWN AS FRUIT NECTARS. 

2. CONCENTRATED FRUIT JUICE-NOT A SOFT DRINK 
SYRUP-SECTION 1089-18, PARAGRAPH d, G. C. 

SYLLABUS: 

1. The term "soft drink" as defined in Section 1089-17, General Code, does not 
include either fruit juices or the beverages commonly known as "fruit nectars." 

2. Concentrated fruit juice is not a "soft drink syrup" as that term is used in 
paragraph (d) of Section 1089-18, General Code. 
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Columbus, Ohio, November 22, 1950 

Holl.. H. S. Foust, Director, Department of Agriculture 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opm10n reads as follows : 

"Senate Bill No. 190 was passed April 20, 1949 and approved 
by the Governor of Ohio April 29, 1949. The bill as passed was 
to regulate the manufacture and sale of soft drinks and non­
;ilcoholic beverages in containers. 

"Under Section 1089-ri (a) soft drink is defined as fol­
lows: 'The term "soft drink" as used in this act shall mean and 
include any non-alcoholic carbonated beverage, soda or soda 
water, fruit-ade, any non-alcoholic flavored still beverage, arti­
ficial waters, whether carbonated or not, and bottled table waters, 
seltzer or club soda.' 

"Based on this section of the law, the Division of Food and 
Dairies, under the Department of Agriculture, has attempted to 
license canning plants, as soft drink plants, particularly in the 
citrus fruit areas, who are canning fruit juices, fruitades and 
fruit nectars. 

"The department has met considerable opposition from the 
various plants who have in turn consulted their legal representa­
tives and the attached letter states their views on the subject. 

"'vVe are now turning to you as legal representative for the 
State of Ohio, and ask that you render an opinion on the various 
phases of the act which may or may not affect the canners of 
these so-called fruit juices, fruit-ades and fruit nectars. 

''Using the attached letter as a guide: 

Page r, paragraph r : 
"\Vhat are 'fruit nectars?' 
"Does the term 'soft drink' apply to the use of fruit nectars 
and fruit juices? 

Page r, paragraph 2: 

"Is a soft drink a luxury item? 
"During W oriel War II sugar was allocated to soft drink 
plants. Practically all industrial plants now have soft drink 
dispensers or it is sold from lunch stands at recess or break 
time periods and most schools serve drinks with school 
lunches. 

Page r, paragraph 3 : 
"Does fruit juice or nectar, when diluted with water and 
to which sugar and citric acid have been added become an 
ade or non-alcholic flavored still beverage? 
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Page 2. paragraph 2: 

"No comment. 

Page 2. paragraph 3: 
"Practically all types of soft drinks are now sold in grocery 
stores. l unclerstancl there is now a move on foot to install 
dispensers to serve cold fruit juices in cans. 

Page 3. paragraph 1 : 

"Sugar was alloted to soft drink plants under OPA regula­
tions during \Vorld War II. 

Page 3, paragraph 2 : 

'• Soft drinks contain 8% to I 5 % solids (sugar). 

Page 3, paragraph 3 : 
''Mention is made of products packed by Richmond-Chase 
Company. The name of this product is 'Heart's Delight 
Apricot Nectar.' The label on the can states that it contains 
water, apricot pulp, juice, sugar and citric acid. Is this a 
fruit juice, fruit nectar or a fruit-ade? 

Page 4, paragraph I : 

"Soft drinks are foods. The margin of profit is not within 
the jurisdiction of the Department of Agriculture. The 
department does require a license for bakeries, milk and ice 
cream plants, milk and cream testers, canners, cold storage 
warehouses and locker plants, which in fact is a tax on 
bread, meat, milk and other dairy products and canned goods. 

Page 4, paragraph 2: 

"\Vas it the intent of the Legislature to exclude this type of 
product, namely, fruit-ades and fruit nectars? 

"Section 1089-19 (a) defines still beverages, which in part 
reads as follows: 'All non-alcoholic flavored, still beverages and 
fruit-acles shall be prepared from sweetening syrup, flavoring, 
potable water, with or without harmless color, and with or with­
out aciclulation by the use of harmless organic acids or pure 
phosphoric acid.' 

"\Ve would like for you to render an opinion further regard­
ing concentrated juices which are usually sold in 5 oz. or 6 oz. 
cans, frozen, and to which water must be adclecl to make a non­
carbonated beverage. There are several such products on the 
market, such as Snow Crop Brand, etc. 

"Section 1089-18 (cl), provides for the licensing of any per­
son manufacturing a syrup or extract to be used in the making 
of any soft drinks. This section further provides for the pay­
ment of a $5 license fee for any such person. 

"Do you believe these products should be registered with 
the Department of Agriculture and a license fee collected for 
the same?" 
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I deem the several inquiries in your letter to be essentially as follows: 

1. Does the term "soft drink" as defined by Section 1089-17, Gen­

eral Code, include fruit juices and fruit nectars? 

2. Is concentrated fruit juice a "soft drink syrup" within the 

meaning of paragraph (d), Section 1089-18, General Code? 

Paragraph (a) of Section 1089-17, General Code, defines the term 

"soft drink" as follows: 

"The term 'soft drink' as used in this act shall mean and 
include any non-alcoholic flavored carbonated beverage, soda or 
soda water, fruit-ade, any non-alcoholic flavored still beverage, 
artificial waters whether carbonated or not, and bottled table 
waters, seltzer or club soda." 

It is an elementary rule of statutory construction that words used in 

a statute are to be given their usual and ordinary meaning unless the 

context otherwise indicates. 

Definitions of certain of the terms used in the statutory definition 

quoted above are given in Webster's New International Dictionary, Second 

Edition, as follows : 

Beverage: 

"Liquid for drinking; drink; * * *" 
Flavored: (as an adjective) 

"Having a distinct flavor; * * *" 
Flavor: (noun) 

"That which imparts to anything a peculiar odor or taste 

* * *" 
Flavor: (flavored) ( transitive verb) 

"To give flavor to; to acid something ( as salt, or spice) to, 

* * *" 
Ade: 

"A drink made from the juice of (usually citrus) fruit 
mixed with water and sweetened; as, lime or grape ade." 

Nectar: (Bot.) 
'A sweet liquid secreted by the nectaries of a plant. It is the 

chief source of the honey of bees." 

Syrup: 
"* * * a concentrated solution of sugar with juices, etc. 

* * *" 
Having in mind these definitions we may consider first whether fruit 
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juices may be considered soft drinks. I assume that you have in mind 

only the pure juice extracted from fruits to which nothing; except pos­

sibly preservative materials, has been added. Such juices certainly are 

beverages and certainly possess flavor as those terms are defined above. 

Whether they are "flavored" is distinctly another matter. 

If the word "flavored," as used in the statute, is used as an adjective 

we should certainly be compelled to say that such juices do come within 

the statutory definition, since they do have "a distinct flavor." 

If, on the other hand, the word "flavored" in the statutory definition 

of soft drink is used as a form of the transitive verb, indicating that the 

flavor has been added artifically, we should be compelled to conclude that 

such juices do not fall within the statutory definition of "soft drinks." 

The sense in which this word is used in the statutory definition is 

readily apparent from the language of paragraph (a) of Section 1089-19, 

General Code. That paragraph reads as follows: 

" (a) For the purpose of this act all non-alcoholic flavored 
carbonated beverages or soda waters shall be prepared from 
sweetening syrup, flavoring, potable carbonated water, with or 
without harmless color, and with or without acidulation by the 
use of harmless organic acids. or pure phosphoric acid; all non­
alcoholic flavored, still beverages and fruitades shall be prepared 
from sweetening syrup, flarnring, potable water, with or without 
harmless color, and with or without acidulation by the use of 
harmless organic acids or pure phosphoric acid." 

From this language it becomes abundantly clear that the beverages 

with which this statute, Section ro89-17, et seq., General Code, is con­

cerned are synthetic beverages, in the preparation of which the flavor is 

added artifically. Fruit juices, which attain their flavor by natural means, 

cannot, therefore, be included within this category of beverages. 

It remains to determine whether fruit juices could be included in 

the category of "fruit-ades." The word fruit-ade does not appear in any 

of the standard dictionaries and is obviously a coined word. Nonetheless 

it is possible to arrive at its meaning from the definition of the word 

''ade." It seems clear that this coined word is designed to include any 

"ade" made from the juice of any fruit. 

As we have noted above an ade it "a drink made from the juice of 

( usually citrus) fruit mixed with water and sweetened; as, lime or grape 

ade." It is a matter of common knowledge that in making ades, such as 
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lemonade, orangeade, and the like, that the fruit juice is used in small 

quantities as a flavor; and that the principal ingredient, as to volume, is 

water. They are synthetic, i. e., artifically concocted. Obviously, there­

fore, fruit juices could not be included in the category of fruit ades. 

Nor would the rule be different, in my opinion, in the case of those 

fruits and juices to which some amount of water is added in cooking in 

the preparation of those beverages known as "fruit nectars." 

In a letter addressed to you by counsel for the National Canners 

Association I note the following statement describing the preparation of 

fruit nectars : 

" (I) In packing the ordinary fruit juice, the canner finds 
no need for the addition of water. Oranges, pineapples, and 
grapefruit all are sufficiently liquid in form to permit the canner 
to extract fully the food content of the fruit and can it in its 
natural form. Some fruits, however, lack sufficient juice content 
to permit their being packed in a palatable form without the addi­
tion of water. Apricots, peaches and pears fall within this latter 
category. To extract the full food content of these fruits, it is 
necessary to prepare a puree of the apricots, peaches, or pears 
which contains substantially the entire substance of the fruit, 
with only the pits, seeds, skins, and coarser fibre eliminated. A 
light syrup is aclclecl solely to give the product a consistency com­
parable to that of other fruit juices. * * *" 

Assuming this statement correctly describes this type of beverage, 

it is obvious that they cannot be classed either as a "flavored beverage" or 

as a "fruit-ade." The reason for this is that it is not a synthetic beverage 

concocted by the addition of a small amount of fruit flavor to a large 

quantity of water, as in the case of a fruit-ade or other "non-alcoholic 

flavored still ·beverage;" but rather consists largely of fruit pulp and 

natural fruit juice thinned, by the addition of water, to the consistency of 

citrus fruit juices. 

As to your third question, the inclusion of concentrated fruit juices 

m the category of "soft drink syrups," the answer is apparent, in my 

opinion, in the definition of "syrup" as noted above. Such concentrated 

juices are not, in the words of the definition, "a concentrated solution 

of sugar with juices" but rather they are a concentration of juices with 

or without added sugar. I have no difficulty, therefore, in concluding that 

concentrated fruit juices do not constitute "soft drink syrup" within the 

meaning of paragraph (cl) of Section 1089-18, General Code. 
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Accordingly, 111 specific answer to your inquiries, it 1s my opinion 

that: 

I. The term "soft drink" as defined 111 Section 1089-17, General 

Code, does not include either fruit juices or the beverages commonly 

known as "fruit nectars." 

2. Concentrated fruit juice is not a "soft drink syrup" as that term 

is used in paragraph (cl) of Section 1089-18, General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




