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COSMETOLOGY-WHERE OHIO LICENSEE RETIRED FROM 

PRACTICE FOR MORE THAN THREE YEARS - PRACTICED 

UNDER LICENSE ISSUED BY FOREIGN STATE IN SUCH 

STATE - OHIO BOARD OF COSMETOLOGY MAY ISSUE LI­

CENSE UPON SUCCESSFUL PASSING OF EXAMINATION OR 

USE DISCRETION TO GRANT LICENSE UNDER SECTION 

1082-11 G. C. 

SYLLABUS: 

A person licensed to practice cosmetology in Ohio who has retired from 

practice in this state for more than three years and, who durinq said period 

of time was engaged in the practice of cosmetology in another state under a 

license issued by such other state, may have his or her license restored in this 

state only upon successfully passinq an examination, unless the BoaTd of Cos­

metology in its discretion grants a license to such person under the authority 

and in accordance with the terms of section 1082-11 of the General Code. 

Columbus, Ohio, October 4, 1940. 

Mrs. Lily West, Secretary, Stai:e Board of· Cosmetology, 
Columbus, Ohio. 

Dear Madam: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Will you please give us your opinion of Section 1082-13 of 
the General Code as it applies to the retirement of a licensee. 

A, the person in question, was licensed originally in Ohio by 
exemption in 1934. She permitted her license to lapse since 1936, 
or one year more than our period of grace. 

She holds a current license in Pennsylvania and is desirous of 
regaining an Ohio license." 

Section 1082-13, General Code, provides in part as follows: 

"* •• • • * • • • 
Any licensed cosmetologist or manicurist who retires from prac­

tice may have his or her license restored only upon payment of all 
lapsed renewal fees; provided, however, that no cosmetologist or 
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manicurist, who has retired from practice for more than three years, 
may have his or her license restored, without examination." 

The individual to whom you refer retired from practice in Ohio but 

practiced in another state. The question is, therefore, whether Section 

1082-13, General Code, means retirement from practice in Ohio or complete 

withdrawal from the actual practice. 

It is fundamental, of course, that the jurisdiction of the state is coex­

tensive with its territory, and that its legislative power does not extend be­

yond its territorial limits. Therefore, the statutes enacted by the General 

Assembly of Ohio can have no extraterritorial operation. On this point it is 

stated in 37 0. Jur., page 781: 

"A statute cannot, by its own force, operate beyond the terri­
torial limits of the state. Since the legislature has no extraterri­
torial power, it is presumed to intend to confine the operation of a 
statute within the territorial limits of its jurisdiction. Therefore, 
in the interpretation of statutes, words, however broad, are gener­
ally construed in view of this territorial limit of the powers of the 
legislature." 

See also Lewis' Sutherland Statutory Construction, Volume 2, page 951. 

In view of the above, it would therefore follow that the word "prac­

tice", as the same appears in the above quoted statute, must be construed to 

n1ean "practice in Ohio", and consequently a licensed cosmetologist ,vho has 

retired from practice in Ohio would be subject to the provisions of said stat­

ute, even though he or she was licensed to practice cosmetology in another 

state. 

In connection with your inquiry, consideration must also be given section 

1082-11, General Code, which provides: 

"Upon application to the board in due form, as provided in Sec­
tion 6, hereof, accompanied by the required license fee, a person reg­
istered as a cosmetologist, or any branch of cosmetology under the 
laws of another state or territory of the United States, or the Dis­
trict of Columbia, shall without examination ( unless the board, in 
its discretion, sees fit to require examination), be granted a license 
to practice the occupation or occupations in which such person was 
so registered upon the following conditions: That the applicant 
is not less than 18 years of age, of good moral character, and that 
the requirements for registration or license of cosmetologist, and 
those engaged in the practice of any branch of cosmetology, in the 
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particular state, territory, or District of Columbia, were at the 
date of such previous registration or licensing, substantially equal 
to the requirements therefor, then enforced in this state." 

Under the provisions of the above section, the Board of Cosmetology, in 

its discretion, may grant, under the conditions and upon compliance with 

the requirements set out therein, to any person regiitered as a cosmetologist 

under the laws of another state, a license to practice the occupation or occu­

pations in which such person is registered. 

Therefore, in specific answer to your question, it 1s my opinion that a 

person licensed to practice cosmetology in Ohio who has retired from practice 

in this state for more than three years and, who during said period of time 

was engaged in the practice of cosmetology in another state under a license 

issued by such other state, may have his or her license restored in this state 

only upon successfully passing an examination, unless the Board of Cosmet­

ology in its discretion grants a license to such person under the authority and 

111 accordance with the tem1s of section 1082-11 of the General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




