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OPINION NO. 86-009 

Syllabus: 

l, 	 The act of certifying building plans is a professional 
service which constitutes the practice of engineering 
for purposes of R.C. 4733.0l(B). 

2. 	 A county engineer who has chosen under R.C. 
325.14(B)(2) not to engage in the private practice of 
engineering or surveying may not. for remuneration. 
engage in the practice of certifying building plans 
for a private manufacturing firm. regardless of the 
capacity or location in which he serves. 

To: James S. Rapp, Hardin County Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attomey General, February 20, 1986 

I have before me your request for my opinion regarding the 
interpretation of R.C. 325. l4(B)(2). You have asked whether a 
county engineer who has chosen. pursuant to R.C. 325.14(8)(2). 
not to engage in the private practice of engineering or 
surveying. may certify building plans for a private 
manufacturing firm. in various locations and/or in various 
capacities. and receive remuneration therefor. Specifically. 
you would like to know if such a county engineer may certify 
building plans in a private capacity: 

(a) In the State of Ohio: 
(b) In states other than Ohio: 
(c) As an employee of a manufacturing firm: or 
(d) As a shareholder and/or director of a 
manufacturing firm. 

In order to answer your question, I must examine R.C. 
325 .14. which establishes the compensation of a county
engineer. R.C. 325.14(B)(2) provides that a county engineer 
who elects not to engage in the private practice of engineering 
or surveying shall receive a higher salary than be would have 
received if be bad elected to engage in such practice. see 
1985 Op. Att•y Gen. No. 85-100. R.C. 325.l4(B) states in part: 
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A county engineer may elect to engage or not to 
engage in the private practice of engineering or 
surveying before the commencement of each new term of 
office, and a county engineer who elects not to engage
in the private practice of engineering or surveying 
may, for a period of six months after taking office, 
engage in the private practice of engineering or 
surveying for the purpose of concluding the affairs of 
his private practice without any diminution of his 
salary.... 

This provision permits a county engineer who has chosen not to 
engage in the private practice of engineering or surveying to 
so engage, "for a period of six months after taking office," so 
that l'le may "conclud[e] the affairs of his private practice."
I assume that your question does not relate to activities which 
come within this exception. · · 

Your letter indicates that the county engineer has chosen, 
pursuant to R.C. 325.U(B)(2), not to engage in the private
practice of engineering or surveying. He would, however, like 
to continue to certify building plans . for a private 
manufacturing firm, for remuneration, as a licensed engineer,
but not in bis official capacity as county engineer. The issue 
to be determined, then, is whether the act of certifying
building plans f9r a private manufacturing firm constitutes the 
private practice of engineering or surveying for purposes of 
R.C. 325.14(8)(2). You have indicated that the county engineer
would receive remuneration for such services from the private
firm. Therefore, I will limit my discussion to instances in 
which the county engineer is so compensated. 

R.C. 315.02 requires that a county engineer be a registered
professional engineer and a registered surveyor, licensed to 
practice in Ohio. R.C. Chapter 4733 governs the registration
of professional engineers and surveyors. The practice of 
engineering is defined in R.C. 4733.0l(B), for purposes of R.c. 
4733.01-.23, as follows: 

"The practice of engineering" includes any 
professional service, such as consultation,
investigation, evaluation, planning, design, or 
inspection of construction or operation, for the 
purpose of assuring compliance with drawings or 
specifications in connectbn with any public or 
privately owned public utilities, structures, 
buildings, machines, equipment, processes, works, or 
projects in the proper rendering of which the 
qualifications of section 4733 .11 of the Revised Code 
are required to prote~t the public welfare or to 
safeguard life. health. or property. (Emphasis added.) 

In Op. No. 85-100, I considered the application of this 
definition to the provisions of R.C. 325.14(B), as follows: 

According to [the] definition [appearing in R.C. 
4733.0l(B)J, the practice of engineering includes 
professional services of the sort listed (i.e., 
"consultation, investigation, evaluation, planning,
design, or inspection of construction or operation"), 
to assure compliance with drawings or specifications
in connection with certain types of undertakings
(i.e •• "public or privately owned public utilties, 
structures, buildings, machines, equipment, processes, 
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works, or projects•) for which, in order to protect 
the public welfare or to safeguard life, health, or 
property, it is necessary that an individual have the 
gualifications set forth in R.C. 4733.11 as 
reguireaents for registration as a professional
engineer. The underlying reason for reguiring the 
registration of professional engineers is to regulate
engineering which concerns the safeguarding of life, 
public health, or property. See Ohio Society of 
Professional Engineers v. Hulslander, 86 Ohio App.
497, 89 N.E.2d 119 (Cuyahoga county 1949): Fanning v. 
College of Steubenville, 31 Ohio Op. 2d 495, 197 
N.E.2d 422 (C.P. Jefferson County 1961), appeal
dismissed, 174 Ohio St. 343, 189 N.E.2d 72 (1963).

The definition appearing in R.C. 4733.0l(B) sets 
forth certain types of professional services which are 
included within the practice of engineering.
"Consultation, investigation, evaluation, planning,
design, [and] inspection of construction or operation• 
are specifically named .•.. The General Assembly's use 
of the words "such as" indicates that other similar 
types of services may also be included vi thin the 
definition of the pcact ice of engineering. ~ The 
Random House Dictionary of the English Language 1420 
(unabridged ed. 1973) (defining "such as 0 to mean "of 
the kind specified ... for exampleN). See generally 
State v. Aspell, 10 Ohio St. 2d l, 4, 225 N.E.2d 226, 
228 (1967) (under the legal maxim ejusdem generis,
which means "of the same kind or species," where a 
statute uses terms which are confined to a particular
class of objects and then a term which may have a 
broader meaning, the latter term is 0 to be considered 
as embracing only things of a similar character as 
those comprehended by the preceding limited and 
confined ter111s" (citations omitted)); Myers v. 
seaberger, 45 Ohio St. 232, 236, 12 N.E. 796, 798 
(1887) ("it is a settled rule of construction that, in 
accordance with the maxim noscitur a soc11s, the 
meaning of a word may be ascertained by the meaning of 
words associated w.ith it; and again, according to a 
similar rul'e, the coupling of words together shows 
that they are to be understood in the same sense 0 

(citation omitted)). 

Your question raises the issue whether the act of 
certifying building plans. for compensation, is included within 
the private practice of engineering or surveying for purposes 
of R.C. 4733 .01 (B). The word "certify" is defined in Black's 
Law Dictionary 207 (5th ed. 19·79), as: "[t]o authenticate or 
vouch for a thing in writing. To attest as being true or as 
represented." Certifying building plans is not expressly 
included in R.C. 4733.0l(B) as one of the professional services 
that constitutes the practice of engineering. It appears,
however, that when a professional engineer certifies building
plans he is attesting that they are "true or as represented,"
and, therefore, the act of certifying building plans reflects 
the professional engineer's evaluation of those plans. such an 
act appears, further, to be part of the process of "assuring 
compliance with drawings or specifications in connection with" 
those types of undertakings enumerated in R.C. 4733.0l{B). For 
example, R.C. 3781.lO(E) permits a municipal, township or 
county building department which is certified by the State 
Board of Building Standards to exercise enforcement authority, 
to accept and approve plans and specifications, and to make 
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inspections. If such a building authority does not have 
personnel who are certified to do plan and specification 
review. plans and specifications submitted to the building
department may be apprcved if. inter .!!.!!., they contain a 
written certification by an architect or professional engineer
indicating that the plans and specifications confo·rm to the 
requirements of the Ohio building code. see 5 Ohio Admin. Code 
4101: 2-1-0l (designating 5 Ohio Admin. Code Chapters 4101: 2-l 
through 4101:2-51 as the Ohio Basic Building code), and R.C. 
Chapter 3781 and 3791. which doal with building standards. 
R.C. 3791.042. See also R.C. 3791.04. Under the legal maxim 
e jusdem qeneris. the0:--the act of certifying building plans 
should be included within R.C. 4733.0l(B). through the phrase
"such as." because the act of certifying building plans is 
similar in character to the professional services enumerated in 
R.C. 4733.0l(B). The certification of building plans.
therefore. qualifies as a professional service. as that term 
is defined in R.C. 4733.0l(B). Cf. Op. No. 85-100 (concluding
that a county engineer who chose not to engage in the private
practice of engineering or surveying was permitted to teach a 
class on engineering because "teaching" was not a professional 
service included within R.C. 4733.0l(B) and. therefore. 
teaching was not within the practice of engineering or 
surveying for purposes of R.C. 325.14(B)C2)). Consequently. a 
county engineer who is paid to certify building plans in a 
capacity other than that of county engineer is engaged in the 
private practice of engineering for purposes of R.C. 
325.14(B)(2). 

You have asked whether a county engineer who has chosen not 
to engage in the private practice of engineering or surveying
11ay certify building plans for a private manufacturing fir• in 
various locations or various capacities. The language of R.C. 
325.14(B)(2) provides no exceptions that would perait a county
engineer who has chosen not to engage in the practice of· 
engineering or surveying to so engage. while acting in a 
capacity other than as county engineer. regardless of the 
location in which he practices. It is ay judgaent that the 
language of R.C. 325.14(8)(2) must be read literally to apply 
to any practice of engineering or surveying. regardless of 
where. or in what capacity. a county engineer engages in such 
practice. 

I a11 aware that R.C. Chapter 4733 regulates the practice of 
engineering and surveying only in Ohio. I a11 also aware that 
R.C. 4733.l8(B) lists several exemptions from registration
requirements. inter alia: Cl) an engineer is exempt if he is 
engaged solely as an officer of a corporation engaged in 
interstate commerce. R.C. 4733.18(B)(3): (2) the practice of 
professional engineering or surveying by a corporation. on 
property owned or leased by that corporation. is exempt where 
such practice does not involve the public welfare or the 
safeguarding of life. health. or property. R.C. 4733.18(8)(4):
and (3) the performance of engineering or surveying which 
relates solely to the design or fabrication of manufactured 
products is exempt. R.C. 4733.l8(B)(4). See also 1981 Op.
Att•y Gen. No. 81-080. The language of R.C. 325.14(8)(2) 
concerning the private practice of engineering or surveying
does not. however. limit its applicability to activities for 
which registration is required under R.C. Chapter 4733. 
Rather. it relates generally to any private practice of 
engineering or surveying. It is clear that the practice of 
engineering or surveying 11ay be carried on outside the State of 
Ohio. Further. the fact that R.C. 4733.18(B) creates 
exceptions ~or th~ types of engineering described therein 
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indicater a recognition of the fact that these activities fall 
within the practice of engineering. but are aerely exeapt fro• 
registration. It is ay judgaent that a county engineer who 
elects unaer R.C. 325.14(8)(2) not to engage in the private
practice of engineering or surveying may not. for coapensation. 
perform any professional services which are included within the 
practice of engineering or the practice of surveying. as those 
teras are used in R.C. Chapter 4733. in any capacity or in any
location. even though such ser~ices might be perforaed outside 
the State of Ohio by a person who is not registered under a.c. 
Chapter 4733. or within the State of Ohio by a person who is 
exeapted from the registration requirements of a.c. Chapter
4733. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby adv.:!sed. 
that: 

1. 	 The act.- of certifying building plans is a 
professional service · which constitutes the 
practice of engineering for purposes of R.C. 
4733.0l(B). 

2. 	 A county engineer who has chosen under R.C. 
325.14(B)(2) not to engage in the private 
practice of engineeiing or surveying may not. for 
remuneration, engage in the practice of 
certifying. building plans for a private 
manufacturing firm. regardless of the capacity or 
locatiol!, in_~hicb be serves. 




