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ATTORNEY GENERAL 

TUBERCULOSIS HOSPITAL, COUNTY-MAY CONTRACT FOR 
SERVICES OF CONSULTING PHYSICIANS TO BE PAID UPON 

FEE BASIS FOR SERVICES-SUCH CONTRACTURAL SERV­

ICE NOT SUBJECT TO LAWS REGULATING CIVIL SERVICE 

OF COUNTIES. 

SYLLABUS: 

A county tuberculosis hospital may contract for the services of consulting 
physicians to be paid upon a fee basis for services performed. Such contractural 
service is not subject to the laws regulating the civil service of the counties. 

Columbus, Ohio, March 8, 1946 

Hon. Carl W. Smith, Chairman, Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your recent letter which asks for my opinion and which letter 

reads as follows : 

·· .!:'·or your information we are enclosing a copy of a com­
munication received from Dr. Ray Metzger, Assistant Super­
intendent of the Franklin County Tuberculosis Hospital. 

It will be noted the matter referred to in the attached letter 
concerns the possibility of their securing and paying for the 
services of medical consultants on a fee or service basis rather 
than through appointment as part-time employes in the classi­
fied serivce. 

The question involved is: 'Can the Franklin County Tuber­
culosis Hospital employ specialists on a fee or service basis in 
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accordance with the actual number of v1s1ts or time required, 
rather than on a flat monthly salary for part-time service?' 

May we respectfully request your opinion as to whether 
or not persons engaged as specialists or consultants in county 
tuberculosis hospitals must necessarily be in the classified civil 
service." 

Your letter contained an inclosure, quoted in part below, which 

further exemplifies the procedure sought to be adopted: 

"* * * the consultants are specialists in various medical 
activities and are called by our resident physicians when needed 
for the treatment of various patients. As you would observe, 
there is no way to forecast how frequently this may occur during 
the course of a year. 

It is the plan of our Board that a rate-per-visit be established 
as the basis of reimbursement to the consulting physician. This 
would substitute for the present plan of monthly salary." 

Your request resolves itself simply into this inquiry: May the 

officers in charge of a tuberculosis hospital call consulting physicians for 

the treatment of patients and pay such physicians on a regular per call 

iee basis or must such physicians be considered, if their services are 

desired and obtained, as employes in the classified civil service and be 

compensated as are regular civil service employes on a salary basis? 

Section 3139-11, General Code, provides for the establishment of 

county tuberculosis hospitals by the county commissioners of counties 

\\ ith a population in excess of fifty thousand, with the consent of the 

State Department of Health. The succeeding section, Section 3139-12, 

General Code, provides for the maintenance of such hospitals by the 

county commissioners and the annual appropriation of funds for such 

purpose. 

Section 3139-13, General Code, with an exception not important here, 

places the management and control of a county tuberculosis hospital in a 

board of trustees of three members to be appointed by the county commis­

sioners for a term of three years. This statute contains the following 

language: 

"* * * Such board of trustees shall have all the powers 
conferred by law upon the board of trustees of a district hospital 
for the care of persons suffering from tuberculosis. * * *" 
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Section 3139-15, General Code, repeats the grant of authority to the 

board of trustees of a county tuberculosis hospital in these words : 

''* * * The management and control of such tubercu­
losis hospital shall be vested in a board of trustees as provided 
for in Section 14 ( G. C. §3139-13) of this act. Such board of 
trustees shall have all the powers conferred by law upon the 
board of trustees of a district hospital for tuberculosis, and all 
laws applicable to the appointment of employes and to the levy 
of taxes for the erection, operation and maintenance of a district 
hospital for t~berculosis, shall apply to said county hospital." 

Section 3139-10, General Code, provides for the control and manage­

ment of a district tuberculosis hospital in the following words, and, be­

cause of the language above quoted, it also becomes the authority for the 

control and management of a county tuberculosis hospital : 

"The board of trustees of a district tuberculosis hospital 
shall appoint a qualified physician as a medical superintendent. 
who shall not be removed except for cause. Said superintendent 
or a qualified medical assistant shall serve on a full time basis, 
except in such hospitals having less than fifty beds. Upon the 
recommendation of said medical superintendent, said board of 
trustees shall appoint other physicians and nurses for service 
within and without the hospital, and such other employees as 
may be necessary for the proper operation of the hospital. Such 
trustees shall fix the compensation of the medical superintendent, 
physicians, nurses and all other employes. * * *" 

( Emphasis added.) 

The statute above, it will be noticed, contains the words "shall appoint 

other physicians and surgeons for service within and without the hospital 

* * * The trustees shall fix the compensation of the * * * 
physicians * * *." This is the only specific authority contained in the 

law regarding the employment of physicians for service in connection 

with the operation of a county tuberculosis hospital. It, I believe, has 

specific reference to the employment within the classified service of physi­

cians to be in regular attendance upon patients. 

Does the grant of this specific authority deny to the responsible ad­

ministrative heads of the hospitals the authority to call consulting 

physicians to treat with matters needing the services and opinion of a 

doctor practicing in a specialized branch of medicine? 
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It is stated in Sections 3139-13 and 3139-15, General Code, that the 

management and control of a county tuberculosis hospital is enjoined upon 

the trustees of that hospital. I have a firm opinion that the vesting of 

the authority to manage and control the hospital in the trustees carries 

with it the right to do all those things necessary for the operation of the 

hospital. One of those things would be to see to it that the patients of 

the hospital have the proper medical care. If the giving of such medical 

care would include the necessity of consultation with physicians, not rm 

the salaried staff of the hospital, but who are possessed of peculiar skills 

in a particular branch of the medical practice, I believe the authority is 

present to provide such skill in the manner in which it is customarily 

obtained; that is, by calling upon a medical consultant and affording to 

him his compensation upon the usual basis of a fee for services rendered. 

It must next be determined if the provisions of the civil service 

law preclude such manner of contracting for services and such manner 

of compensation. 

Stated in general terms, Sections 486-1, General Code, under the 

direction of Article XV, Section IO of the Ohio Constitution, establishes 

the civil service to include "all offices and positions of trust or employment 

in the service of the state and counties, cities and city school districts 

thereof." Section 486-8, General Code, divides the civil service into the 

classified and unclassified service. The unclassified service is there stated 

to be those positions exempt from examination and competition and there 

specifically listed. The classified service is stated to be all the remainder 

of employment in the state, counties, cities and city school districts. I do 

not believe that the establishment in the above manner of a system of 

employment for the state, counties, cities and city school districts was 

meant to preclude the obtaining of services, where properly done, on a con­

tract basis rather than on an employment basis. 

Any other conclusion would deny to the public service things necessary 

to the public service not available through regular salaried employment. 

lt also would force upon the public subdivisions made subject to the civil 

service laws an uneconomic and costly method of operation not justified by 

circumstances. 

I am, therefore, of the opm10n that the obtaining of consulting 

physicians' services upon a fee basis is not employment or the holding of 

a position as meant by the laws governing civil service. 
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I, therefore, conclude, and it is my opinion, that a county tuberculosis 

hospital may contract for the services of consulting physicians to be paid 

upon a fee basis only for services performed and that such contractual 

service is not subject to the laws regulating the civil service of the state, 

counties, cities and city school districts. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




