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OPINION NO. 66-185 

Syllabus: 

Under the provisions of Sections 339.03 and 339.06, Revised 
Code, a board of county hospital trustees is without authority 
to receive conveyances of any interest in realty either as pay­
ment in kind, or as security for payment, in satisfaction of 
compensation due from or for patients, for services and treat­
ment rendered by the hospital, including delinquent accounts 
for the same, unless the land so acquired is intended to be 
used for a county hospital building, in which event title must 
be taken in the name of the county, rather than by the board in 
its own name. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, December 29, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In accordance with the interpretation 
by this office of the meaning and import of 
Section 339.03 of the Revised Code of Ohio, 
particularly the second sentence of the 
third paragraph of the said statute, the 
Cuyahoga County Hospital has for some years 
accepted, in cases wherein there was little 
or no means of otherwise collecting delin­
quent hospital accounts, mortgage deeds or 
quit claim deeds to real property owned by 
such delinquent debtors. We have regarded 
this activity as an intermediate step in 
effecting the collection of delinquent 
accounts. 

"Now, however, this practice has been 
challenged by a title company in connection 
with a proposed sale of a parcel of real 
property which the county hospital had ac­
quired by quit claim deed. 

'~our ruling and opinion, therefore is 
requested as to: 

"l.) Does the county hospital, in effect­
ing the lawful collection of delin­
quent accounts, have the power and 
right to accept security for such 
debts by way of mortgage deeds or 
quit claim deeds or both? 
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"2.) If the answer to Q..iestion No. 1 is 
yes, may the county hospital sell 
property that it has acquired by 
quit claim and, if so, must there 
be advertising and competitive 
bidding?" 

Questions closely related to yours were under consideration 
in several opinions of my predecessors. Opinion No. 2770, Opin­
ions of the Attorney General for 1953, page 290, and Opinion No. 
3199, Opinions of the Attorney General for 1962, page 631, both 
deal with collection of delinquent accounts for county-operated 
hospitals through the services of a collection agency, by slightly 
differing arrangements, but with substantially the same result, 
namely that the collection agency, operating as a private business 
concern would be compensated for its efforts on a percentage 
basis. In both opinions, the collection methods were found to be 
without authority. The earlier opinion involved a county tuber­
culosis hcspital, which proposed to pay a percentage fee put of 
amounts actually collected on delinquent accounts by a collection 
agency, and the latter opinion related to a board of county 
hospital trustees who proposed to sell or assign its delinquent 
accounts to a collection agency for collection by it, on a per­
centage disc0unt basis. 

The third paragraph of Section 339.03, Revised Code, pro­
vides as follows: 

"The board of county hospital trust­
ees with the approval of the county com­
missioners may employ counsel and insti­
tute legal action in its own name for the 
collection of delinquent accounts. The 
board may also employ any other lawful 
means for the collection of delinquent 
accounts." 

Similar statutes are to be found with regard to various other 
types of public hospitals. Relating to "joint township district 
hospitals," Section 513.17, Revised Code, provides in pertinent 
part: 

"The board of hospital governors with 
the approval of the county commissioners 
may employ counsel and institute legal action 
in its own name for the collection of delin­
quent accounts. The board may also employ 
any other lawful means for the collection of 
delinquent accounts. Counsel employed under 
this section shall be paid from the hospital's 
funds." 

Section 749.15, Revised Code, generally provides that the 
Director of Public Safety shall have the entire management and 
control of a municipal hospital. That statute was amended ef­
fective September lo, 1957, in 127 Ohio Laws 440 (at page 44~),
by adding the following language: 

"Such director with the approval of 
the mayor may also employ counsel to bring 
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legal action for the coilection of delin­
quent accounts.'' 

Section 749.16, Revised Code, provides for county or "joint 
townsh.ip district hospital boa.rd participation in thP- operation
'ot a municipal hospital bY agreeifi~flt~ Section 749.lH, Revised 
Code, delineates the authority 0£ the bo~rd of governo~s of a 
hospital operated under ~n agreement such as contemplated by 
Section 711-9.16, supra. Section 749.H~, RevisM Code, wfis ar.11;•nded 
tn i.957, by the sm::e ('nactir.r-int wl'lich amended Sect.ion 149 .15, 
suEta, by adding the following language: 

.. "* 1~ ~• shall not deny the board of 
governors the authority to employ coun~el, 
i1rnt.Hu1.e 1q:nl action in its owh nmr.e, 
or t.0 B::'iploy any other 1a.;ful r.:Pon:;, for 
tl1•o collect i 0n of del inc1ucn t accounts. 
t,( ;'c ,:, '' 

SE:cti.Pn )00.Co':?, !:evL.;ed Code, provides i.n pert:lr.(:nt, part,: 

"'l'J,e µrc~ccu•.., r,;r ·,1 l ,.r,,Py ,,hall l;e
tho lei~;i adviser·;?'t!·;t~ 'i;..;.;;ct ~f ~~unty 
c~~misaic~ers, **~end all other cuunty 
offi cer5 anrl b,,ardn, '" ~, ,:, . He shall 
nro~~cuce and d~fand a!l suitn nnrt action~ 
~hich any auch officer or board directs or 
to which it is ,'.l party, and no county of-
fi.cr,r ~ay employ any other coun~ipl or at­
tci,n,iy r.it the expense of the county, 1,, '~ "•. '• 

Sc·ction .309.10, llevised C0de, carves exceptions from the 
proscrirtiun of the precnding section for several sp~cificd 
~:;t·,i.tiP.t, within th,~ county government, including a l,;·,nrd of 
c,,ur.t.y h0:;pital t.ru,;tees, by pr·oviding in pertinent p,irt ns 
follo•.-1;3: 

,"* * « ~uch sections (309.08 and 309.09, 
RevisM Code} do not prevent a board of toutify
hospital truotees from employing counsel with 
the approval of the county commissioners to . 
bring ll;?gal, actidrt for the ?ollecti<;>ri of. del;n­
que~t a~coufits of such hospital, but. such ddu~ 
so1 1 t,·1hen •(i~L em.~H,yed shall be paid ftoin the 
hospitai's funds. * * ,.~,. . 

In Opinion ~to.•. 7J07,. Opinions of the Attori1ey Genl!ral for 
1956, p.<1ge 757, th~ syllabuo reads as follrn·m: 

,, ''.Und~r \tt~ Pfe>Yfaions of Scctio~1 339.06,
Revised.. 0Qde,, ,tt ·t,oa-N of county hosp.ital 
trusteds .is :a.\i~tJttifbed to join /l crridit bu.:. 
rPau f pi- tlie ffu:rjiose of ol:>taining' crP-d.it in­
forrriat'ion ah\! to pa'f a rt?a~ohable fee tnei:'e­
for a·ti4 to pay the. hasonablc expenses of 
obt.niniri~ ct~it f.~p.orM ciri 1:,ndividual. ac­
Cc>Unts in· cttses whefe the board deems such 
:::er·vice·s necessaf'y to t.he Mticient opera-
t i.ori of the hospitai' s fiscal affairs.'' 

Sett'ion JJ9.06, Revi;ed Code, sets forth generally, the 
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authority or a board of county hospital trustees over the 
operation of a county hospital. It provides, in the following
pertinent language: 

"The board of county hospital trustees 
shall, t., * t., assume and continue the oper­
ation of such hospital. The board of county 
hospital trustees shall have the entire man­
agement and control of the hospital,*** 

"The board of county hospital trustees 
has control of the property of the hospital, 
and all funds used in its operation. * * * 

;,The board of county hospital trustees 
shall fix the compensation to be paid by or 
for all patients for all services and treat­
ment rendered by the county hospital. * t., t.," 

The foregoing section, however, is silent as to the author­
ity of a board of county hospital trustees to accept the convey­
ance of an interest in real estate, either as payment in kind, 
or as security for payment of accounts due for services and 
treatment to patients. In fact, the only authority to be found 
in the statutes, for acquisitions of interests in realty by 
boards of county hospital trustees, is contained in the first 
sentence of Section 339.03, Revised Code, wherein it is provided: 

"The board of county hospital trustees 
shall have complete charge of the selection 
and purchase of a site for a county hospital, 
taking title to such site in the name of the 
county, :,::: ,::: *11 

Nowhere in Section 339.01 through 339.14, inclusive, Re­
vised Code, which are all the statutes pertaining to county­
operated general hospitals, is there any authority to be found 
for disposai of county general hospital lands by a board of 
county hospital trustees. In the absence of such authority, and 
further since title to hospital lands is taken in the name of 
the county, rather than by the board in its own name, under the 
above quoted portion of Section 339.03, Revised Code, it would 
appear that Sections 307.09 and 307.10, Revised Code, are the 
only statutes applicable to disposal of county hospital lands. 
Under the statutes it is an apparent prerequisite that there be 
a necessity for public use when the lands are acquired, and the 
provision "not needed for public use'' in Section 307. 09, Revised 
Code, pertaining to disposal of county lands, presupposes that 
the land was :·needed for public use'' when acquired. 

Contrary to th~ provisions concerning title to courity gen­
eral hospital lands contained in Section 339.03, supra, the 
statute pertaining to title to lands of joint township district 
hospitals, Section 513.15, Revised Code, provides as follows: 

''The ownership of a joint township 
district hospital, including all right, 
title, and interest ih and to all prop-
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erty, both real and personal, pertaining 
thereto, shall vest in the joint town­
ship district hospital boarc, In the 
selection and acquisition of a site for 
such hospital, the board shall have the 
same powers for the appropriation of 
lands as are conferred upon state de­
partments, institutions, boards, or com­
missions. Such board may receive and 
hold in trust for the benefit of the 
hospital, any grant or devise of land, 
and any donation or bequest of money or 
other personal property that is made for 
the establishment or support thereof." 

Section 339.31, Revised Code, pertaining to county tuber­
culosis hospitals, contains even greater authority than the 
"receive ,:, ,:, ,:, any grant or devise of land II of the foregoing 
quoted statute, by providing: 

11 ,:, ,:, * The board maintaining a 
county tuberculosis hospital may receive 
for the use of such hospital, and in its 
name, gifts, legacies, devises, and con­
veyances of real or personal property or 
money." 

(Emphasis added.) 

The above quoted statutory provisions were considered in 
Opinion No. 65-54, Opinions of the Attorney General for 1965, 
page 2-101. The syllabu~ of that opinion reads as follows: 

"Under the provisions of Section 
339-31, Revised Code, a county tubercu­
losis hospital may receive for the use of 
such hospital, gifts, legacies, devises, 
and conveyances of real or personal prop­
erty or money. However, the board of 
trustees of a count/ tuberculosis hospi­
tal does not have the authority to place 
liens on real estate, such as are pro­
vided for in Section 5105.24, supra, to 
secure obligations owing to the hospital." 

In the text of above-cited opinion, at page 2-104, appears 
the statement: 

"The legislature could have provided 
for acquiring liens against real estate 
as security for the unpaid amounts charged 
for care and treatment. But they did not, 
::::: :::::::: ::::::ti 

While the underlying statutory principles pp1·taining to 
tubercul0sis hospitals are not ident,ical to those pertaining to 
general hospitals, the significance of an absence of ~uthority 
remains exactly the same. It would appear then, that for a 
board of county hospital trustees to acquire and attempt to 
sell or otherwise dispose of either security or fee interest 
in realty not intended to be used as a site for a hospital 
building, is ultra vires. 
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Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that 
under the provisions of Sections 339.03 and-339.06, Revised Code, 
a board of county hospital trustees is without authority to 
receive conveyances of any interest in realty either as pay-
ment in kind, or as security for pay~ent, in satisfaction of 
compensation due from or for patients, for services and treat­
ment rendered by the hospital, including delinquent accounts 
for the same, unless the land so acquired is intended to be 
used for a county hospital building, in which event title must 
be taken in the name of the county, rather than by the board in 
its own name. 

Since your first question has been answered in the negative, 
you second question is considered moot. 
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