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ATTORNEY GENERAL 

EDUCATION-EMPLOYEES, CDTJNTY BOARD OF EDUCA­
TION-CONTRACT IN ACCORDANCE WITH §3319.081 R.C. 

SYLLABUS: 

1. A clerical employee of a county board of education sho,1d be employed under 
the provisions of Section 3319.081, Revised Code, on a contract ·basis. 

2. Employees of a county board of education are not subj en to the classified 
civil service tenure provisions of Chapter 143., Revised -COde. 

3. A non-teaching employee of a county board of erucation who has served con­
tinuously for two years since the date of enactment d: Section 3319.081, Revised 
Code, should be employed thereafter as provided in diviion (B) of that section. 

Columbs, Ohio, March 18, 1959 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have received your request for my opinio reading as follows: 

"The County Board of Education evloys certain persons 
in nonteaching capacities. 
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"An opinion is respectfully re,1uested as to: 
" (A) Whether or not a cterical employee of a County 

Board of Education shall be enployed under the provisions of 
Section 3319.081 of the Revisei Code and subject to the pro­
visions of this section of law ona contract basis. 

"(b) Whether or not tht employees of a County Board of 
Education engaged in clerical .duties are in the unclassified serv­
ice, pursuant to Section 143.0S, Sub-section A, Item 7 under said 
subsection or whether such enployees are in the classified service 
of the State. 

"Under Section B of Section 143.08 of the Revised Code, 
Subsection 1, the languagt says: 

" 'The competitive dass shall intlude all positions and em­
ployments in the State and the countie., cities and city school dis­
tricts thereof for which it is practicable to determine the merit and 
fitness of applicants by competitive examinations.' (Emphasis 
added) 

" (c) Whether or not such posi:ions can be declared as 
exempt positions from the provisions of Section 143.08, sub­
section 8 of the Revised Code. 

"Would an employee of a school .district not subject to the 
Civil Service provisions in a non-teachng capacity who has served 
two or more years after the effectiw date of Section 3319.081, 
which effective date was Ser"ember 1, 1955, and has not had a 
contract of employment, a• is provided for by Section 3319.081 
of the Revised Code, b.- entitled to the provisions of Section A 
or Section B of thi, code section ?" 

The section of ,ne Revised Code to which you refer is as follows: 

Section 33.JP.081: 

"In all schoo districts wherein the provisions of sec­
tion, 143.01 to 141.48, inclusive, of the Revised Code do not 
apply the followingemployment contract system shall control for 
employees whose ccitracts of employment are not otherwise pro­
vided by law : 

" (A) EmploJes, with at least one year of service in the 
school district, prmded their employment is continued, shall be 
employed for a pend of not less than one year nor more than 
five years. 

" ( B) After te termination of the contract provided in 
division (A), and tereafter provided their employment is con­
tinued, the contract tall be for not less than two years nor more 
than five years. 

" ( C) The conacts as provided for :in this section may be 
terminated by a mayity vote of the board of education. Such 
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contracts may be terminated only for violation of regulations as 
set forth by the board of education. Any nonteaching school 
employee may terminate his contract of employment thirty days 
subsequent to the filing of a written notice of such termination 
with the clerk of the board." 

The first criterion of applicability of this statute is that employment 

be by a school district wherein "the provisions of Sections 143.01 to 143.48, 

inclusive, of the Revised Code, do not apply." Chapter 143., Revised Code, 

is the Civil Service Act of Ohio. In Section 143.01, Revised Code, civil 

service is defined as including "all offices and positions of trust or em­

ployment in the service of the state and the counties, cities, and city 

school districts thereof." It will be noted that county boards of education 

are omitted from the coverage of these civil service statutes. Inasmuch 

as a county board of education is an entity distinct from the county itself, 

the provisions of Sections 143.01 to 143.48, Revised Code, do not apply 

to clerical or other employees of county boards of education, and as to such 

employees Section 3319.081, Revised Code, is applicable. 

The answer to your first question makes it unnecessary to answer 

questions ( b) and (c) for the reason that the civil service statutes m 

question do not apply to employees of county boards of education. 

In answer to your final question of whether division (A) or division 

(B) of Section 3319.081, Revised Code, applies to a non-civil service 

employee of a school district, it is my opinion that after the effective date 

of Section 3319.081, Revised Code, an employee covered by said section 

who has had one year of service, and whose employment is continued, 

shall be employed by the school district employer for a period of not 

less than one year nor more than five years, pursuant to division (A) of 

this section. See Opinion No. 1309, Opinions of the Attorney General 

for 1957, p. 672. Only thereafter, and upon the termination of the contract 

provided for in division (A), would the employee be entitled to the bene­

fits of division (B) of Section 3319.081, Revised Code. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion, and you are 
accordingly advised, that: 

1. A clerical employee of a county board of education should be 

employed under the provisions of Section 3319.081, Revised Code, on a 
contract basis. 

2. Employees of a county board of education are not subject to the 

classified civil service tenure provisions of Chapter 143., Revised Code. 
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3. A non-teaching employee of a county board of education who has 

served continuously for two years since the date of enactment of Section 

3319.081, Revised Code, should be employed thereafter as provided in 

division ( B) of that section. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




