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OPINION NO. 1007 

Syllabus: 

The provisions of Section 143.34, Revised Code, are not 
applicable to the ordinance of a charter municipal corporation 
which provides for extra compensation for policemen who work a 
shift other than a day shift. 

To: Paul R. Young, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 29, 1964 

I have before me your request for my opinion concerning a 
provision of a proposed personnel ordinance of a charter city 
in Montgomery County, which provision reads as follows: 

"Employees in pay grades below eleven 
shall receive extra compensation equal to 
three percent of their base rate of pay when­
ever they are required as part of a regular 
schedule, exclusive of overtime periods, to 
work a shift other than a day shift, provided 
such compensation shall not be paid for more 
than one shift per twenty-four hour period. 11 

Your spec~fic questions are as follows: 

"l. Does the provision of the proposed or­
dinance above stated constitute an in­
crease in salary or other compensation
of anyone holding a position in the 
Police Department beyond that fixed for 
the rank in which such position is 
classified, pursuant to Section 143.34, 
Revised Code? 

112. If the answer to the first question is 
in the affirmative, does such increase 
constitute a promotion, thereby requir­
ing that a competitive promotional ex­
amination be held to detennine which 
police sergeants and police patrolmen 
are eligible to work a shift other 
than a day shift?" 

Section 143.34, Revised Code, concerns the method of pro­
motion of members of police departments, and primarily concerns 
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itself with the filling of vacancies above the rank of patrol­
men. The seventh sentence of the section is as follows: 

"For the purpose of this section, an in­
crease in the salary or other compensation of 
anyone holding a position in a police depart­
ment beyond that fixed for the rank in which 
such position is classified, shall be deemed 
a promotion. " 

Your questions imply that Section 143.34, Revised Code, 
~. governs or at least in some respect controls the validity 
ofthe proposed ordinance. With this I cannot agree. 

Article XVIII, Section 3 of the Constitution of Ohio is 
as follows: 

"Municipalities shall have authority to 
exercise all powers of local self-government 
and to adopt and enforce within their limits 
such local police, sanitary and other similar 
regulations, as are not in conflict with gen­
eral laws." 

The words "as are not in conflict with general laws" found 
in this section modify the words "local police, sanitart and 
other similar regulations" but do not modify the words 'powers 
of local self-government." State ex rel.Fi Canada v. Phillips,
168 Ohio St., 191. The fifth branch oft e syllabus of the 
same case states: 

"The mere fact that the exercise of a power
of local self-government may happen to relate to 
the police department does not make it a police
regulation within the meaning of the words 
'police-regulations' found in Section 3 of Arti­
cle XVIII of the Constitution." 

In Harsney v. Allen, Jr., 160 Ohio St., 36, at page 41, 
it is said: 

"The organization and regulation of its 
police force, as well as its civil service 
functions, are within a municipality's powers 
of local self-government. * * *" 

In Morris v. Roseman, 162 Ohio St., 447, at page 450, Judge
Zimmerman, in the majority opinion, said: 

"***If a municipality adopts a charter 
it thereby and thereunder has the power to 
enact and enforce ordinances relating to local 
affairs, but, if it does not, its organization
and operation are regulated by the statutory
provisions covering the subject." 

Since the establishement by a charter municipality of rates 
of compensation for its police officers is obviously within the 
"organization and regulation of its police force," the power to 
do so is within its power of self-government, exercised under 
Article XVIII, Section 3 of the Constitution, and such power 
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is not controlled or regulated by the statutory provisions con­
cerned. 

I am therefore of the opinion and you are so advised that 
the proposed personnel ordinance of the charter city in question 
is not governed by or in any way controlled by Section 143.34, 
Revised Code, inasmuch as charter cities are not governed in 
the exercise of such a power of local self-government by gen­
eral law of Ohio but rather by the charter and the ordinance 
of the city passed thereunder. 




