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OPINION NO. 68-165 

Syllabus: 

1. The statutory exemptions provided in division (F) 
(3) of Section 319,54, Revised Code, exempting certain trans­
fers and deeds from the transfer fee and permissive county 
real estate transfer tax, should be construed strictly, but 
reasonably, in favor of the fee and tax and against exemption. 

2. The county auditor has the inherent authority, in 
receiving statements of value and administering Section 
319.202 iJ19,20.gJ, Revised Code, and in collecting the per­
missive real property transfer tax authorized to be levied 
pursuant to Chapter 322, Revised Code, to inquire into the 
facts and circumstances surrounding any and all transfers or 
conveyances claimed to be exempt under division (F) (3) of 
Section 319,54, Revised Code, in order to determine if the 
one claiming the exemption has affirmatively established his 
right to the exemption. 

3, A transfer of real estate by a settlor to a trustee 
which, upon termination of the trust, is to be distributed to 
the settlor's lineal descendents per stirpes would not be 
exempt from the transfer fee and transfer tax under either 
subparagraph (d), (m} or (o) of division (F) (3) of Section 
319,54, Revised Code. 

4. A transfer of a lot by the owner to a builder so 
that the builder can obtain a construction mortgage and 
erect a dwelling upon the lot for the owner, the lot and 
dwelling to be conveyed to the owner upon completion, would 
be exempt from the transfer fee and transfer tax under sub­
paragraph (m) of division (F) (3) of Section 319.54, Revised 
Code, 

5, A transfer of real estate by an agent, who had 
purchased said real estate at a sheriff's sale using this 
principal's money for the purchase price, would be exP~pt 
from the transfer fee and transfer tax under subparagraph 
(m) of division (F) (3) of Section 319,54, Revised Code. 
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To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 4, 1968 

Your request for my opinion sets forth the following 

transactions involving transfers of real estate, to-wit: 

"l. TransTer by settlor to a trustee for 
persons entitled to inherit while he is still 
alive. This involves the trustee for persons 
named in sub paragraph 'D' and it does not in­
volve any type of sale or consideration, We 
enclose copy of typical trustee agreement. 

"2. Transfers to and from a person who is 
acting as a trustee for the grantor and is mak­
ing the transfer back to the grantor. Typical 
examples are as follows: 

A lot owner transfers the lot to the 
builder for purpose of the builder re­
ceiving construction mortgage thereon, 
and erecting a dwelling for the grantor. 
On completion the builder conveys the 
lot and the dwelling back to the grantor. 

A purchaser at a sheriff's sale, acting 
as agent for a third party now conveys 
to the party who, in fact, paid the pur­
chase price at the sheriff's sale." 

and you ask whether any of these transfers are exempted from 

the transfer fee provided in division (F) (3) of Section 

319.54, Revised Code, 

Division (A) of Section 319.202 L319.20.g, Revised Code, 

provides in pertinent part: 

"(A) Before the county auditor indorses 
any real property conveyance presented to him 
pursuant to section 319.20 of the Revised Code, 
the grantee or his representative shall submit 
in triplicate a statement, prescribed by the 
board of tax appeals and other information as 
the county auditor may require, declaring the 
value of real property conveyed, except when 
the transfer is exempt under division (F) (3) 
section 319.54 of the Revised Code only a 
statement of the reason for the exemption shall 
be req11h·ed. The grantor shall pay the fee re­
q111 red by division (F) (3) of section 319,54 of 
the Revised Code; and, in the event the board 
of' county commiss:l.oners of the county has levied 
a real property transfer tax pursuant to Chapter
322. of the Revised Code, the amount required by 
the real property transfer tax so levied, If 
the conveyance is exempt from the fee provided 
for in division (F) (3) of' section 319,54 of the 
Revised Code and the tax, if any, levied pursu-
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ant to Chapter 322. of the Revised Code, the 
reason for such exemption shall be shown on the 
statement. Value means, in the case of any deed 
not a gift in whole or part, the amount of the 
full consideration therefor, paid or to be paid 
for the real estate described in the deed, in­
cluding the amount of any mortgage or vendor's 
lien thereon, and, in the case of a gift in 
whole or part, the estimated price the real 
estate described in the deed would brinR in the 
open market and under the then existing and pre­
vailing market conditions in a sale between a 
willing seller and a willing buyer, both conver­
sant with the property and with prevailing general 
price levels. * * * 11 (Emphasis added) 

As can be observed from the above quotation, the grantee is 

required to submit a statement of the value of the real 

estate transferred irrespective of whether the transfer is 

for a consideration or is a gift, unless the transfer is 

specifically exempted under division (F) (3) of Section 

319.54, Revised Code. 

Section 319,54, Revised Code, provides in pertinent 

part: 

"(F) The county auditor shall charge and 
receive fees as follows: 

fl*** * * * * * * 

"(3) For receiving statements of value and 
administering section 319.202 L.319,20._gJ" of the 
Revised Code, one dollar, or ten cents per hun­
dred dollars for each one hundred dollars or 
fraction thereof of the value of real property 
transferred, whichever is greater, except no fee 
shall be charged when the transfer is made: 

"* * * * * * * * *

"(d) To evidence a gift between husband 
and wife, or parent and child or the spouse of 
either; 

"* * * * * * * * * 
"(m) To or from a person when no consid­

eration is paid or to be paid for the real 
estate and the transaction is not a gift; 

"* * * * * * * * * 
"(o) To a trustee acting on behalf of 

minor children of the deceased;" 

B~fore examining into the question of whether the par-
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ticular situations set forth in your letter are exempt, it 

must be noted that the exemptions from the auditor's fee also 

are the exemptions provided by law from the permissive real 

estate transfer tax authorized to be levied in Chapter 322, 

Revised Code. See the definition of "Deed" contained in 

division (B) of Section 322.01, Revised Code. Therefore, 

considering that the transfer fee is upon all transfers 

unless specifically exempted by law and the permissive real 

estate tax is levied upon all deeds conveying real property 

unless specifically exempted by law, said law being division 

(F) (3) of Section 319.54, Revised Code, the specific exemp­

tions contained in said exemption provision must be strictly, 

but reasonably, construed in favor of the fee and tax and 

against exemption therefrom. See State, ex rel. Keller, v. 

Forney et al., Tax Commission of Ohio, 108 Ohio St. 463, 

wherein the first branch of the syllabus reads: 

"1. Exceptions to the operation of laws, 
whether statutory or constitutional, should 
receive strict, but reasonable, construction." 

Also, the second branch of the syllabus in the case of 

National Tube Co. v. Glander, Tax Commr., 157 Ohio St. 407, 

reads: 

"2. Statutes relating to exemption or 
exception from taxation are to be strictly 
construed, and one claiming such exemption 
or exception must affirmatively establish 
his right thereto." 

In regard to the collection or exemption of the fee 

and the tax, the county auditor and his deputies have the 

inherent authority, in administering the fee and tax, to 

inquire into the facts and circumstances surrounding any 

and all transfers or conveyances of real estate which are 

claimed to be exempt so as to determine if the one claiming 

the exemption has affirmatively established his right to 

the exemp~im1 ~Jatmed. Accordingly, I will now consider 
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your questions upon the premise that the .facts and circum­

stances stated are proven to exist. 

In regard to your .first situation, involving a trans­

.fer of real estate by the settlor to a trustee for the use 

and bene.fit of persons entitled to inherit from the settlor, 

have examined the "typical trustee agreement" which you 

have submitted, and must conclude that the transfer would 

not qualify for exemption under either subparagraph (d) or 

(m) of division (F) (3) of Section 319.54, Revised Code. 

In analyzing the "typical trustee agreement," I note that 

the transfer is in trust as a gift to the bene.ficiaries 

and thus would not qualify under subparagraph (m.). Further­

more, since the trust is to be distributed, upon termination 

thereof, to the settlor's living descendents, not being 

limited to the settlor's children or their spouses, the 

transfer in trust would not quali.fy for exemption under 

subparagraph· (d). This conclusion is supported by the fact 

that the legislature has expressly exempted transfers "To a 

trustee acting on behalf of minor children of the deceased" 

in subparagraph (o) of division (F) (3) of Section 319.54, 

Revised Code: 

In regard to your second situation, which you describe 

as a transfer to or from a person acting as a trustee and 

making the transfer back to the grantor, you .first give as 

an example a transfer by a lot owner to a builder for the 

purpose of the builder's obtaining a construction loan and 

erecting a dwelling thereon for the grantor. Upon completion, 

the builder conveys the lot and building back to the grantor. 

It is my opinion that this example would not be subject to 

the transfer fee by reason of ~he clear applicability of the 

language o.f subparagraph (m) of division (F) (3) of Section 

319. 54, Tie\·ised Code. Likewise, the other example, a transfer 
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by an agent, who has purchased real estate at a sheriff's sale 

using his principal's money for the purchase price, to his 

principal, would also fall within the express provisions of 

subparagraph (m) of division (F) (3) of Section 319.54, Re­

vised Code. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised, 

that: 

1. The statutory exemptions provided in division (F) (3) 

of Section 319.54, Revised Code, exempting certain transfers 

and deeds from the transfer fee and permissive county real 

estate transfer tax, should be construed strictly, but reason­

ably, in favor of the fee and tax and against exemption. 

2. The county auditor has the inherent authority, in 

receiving statements of value and administering Section 

319. 202 i319. 20.y, Revised Code, and in collecting i;l,e J,)er­

missive real property transfer tax authorized to be levied 

pursuant to Chapter 322, Revised Code, to inquire into the 

facts and circumstances surrounding any and all transfers or 

conveyances claimed to be exempt under division (F) (3) of 

Section 319.54, Revised Code, in order to determine if the 

one claiming the exemption has affirmatively established his 

right to the exemption. 

3. A transfer of real estate by a settlor to a trustee 

which, upon termination of the trust, is to be distributed 

to the settlor's lineal descendents per stirpes would not be 

exempt from the transfer fee and transfer tax under either 

subparagraph (d), (m) or (o) of division (F) (3) of Section 

319.54, Revised Code. 

4. A transfer of a lot by the owner to a builder so 

that the builder can obtain a construction mortgage and 

erect a dwelling upon the lot for the owner, the lot and 

dwelling to be conveyed to the owner upon completion, would 
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be exempt from the transfer fee and transfer tax under sub­

paragraph (m) of division (F) (3) of Section 319.54, Revised 

Code. 

5. A transfer of real estate by an agent, who had 

purchased said real estate at a sheriff's sale using this 

principal's money for the purchase price, would be exempt 

from the transfer fee and transfer tax under subparagraph 

(m) of division (F) (3) of Section 319.54, Revised Code. 




