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OPINION NO. 90-018 
Syllabus: 

Neither R.C. 307.86 nor any other prov1S1on of the Revised Code 
requires a board of hospital governors of a joint township district 
hospital to competitively bid purchases of equipment for a joint 
township district hospital that are made pursuant to R.C. 513.17. 

To: Charles L. Bartholomew, Wyandot County Prosecuting Attorney, Upper 
Sandusky, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Aprll 3, '1990 

You have requested my opinion regarding the application of statutory 
competitive bidding procedures to purchases of equipment that is to be used in a 
joint township district hospital. Specifically, you wish to know whether the 
competitive bidding requirements of R.C. 307.86 apply to purchases of hospital 
equipment by the board of hospital governors of a joint township district hospital, 
and, if not, whether any other provisions of the Revised Code subject such purchases 
to a competitive bidding process. 

R.C. Chapter 513 authorizes a board of township trustees, acting singly or in 
conjunction with the boards of other townships, to establish and provide for the 
management and operation of a general hospital for the benefit of township 
inhabitants. R.C. 513.01; R.C. 513.07. Thus, R.C. 513.07 states that the boards of 
township trustees of any two or more contiguous townships may "form themselves 
into a joint tO\" ·>hip district hospital board for the purpose of establishing, 
constructing, and maint~ining a joint township district general hospital or other 
hospital facilities as defined in [R.C. 140.01], and such townships shall be a part of a 
joint township hospital district." The members of all such boards of township 
trustees comprise the joint township district hospital board. Id. R.C. 513.16 
further provides that a joint township district hospital board shall appoint a board of 
hospital governors to control and oversee the operation of the joint township district 
hospital, and "perform such other duties as are provided by [R.C. 513.17]." R.C. 
513.17 in turn describes the powers, duties, and responsibilities conferred upon the 
board of hospital governors with respect to the construction and development of a 
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joint township district hospital, and the subsequent management and supervision of 
such hospital. As pertains herein, R.C. 513.17 reads as follows: 

The board of hospital governors shall, with the consent and 
approval of the joint township district hospital board and as provided 
by sections 513.07 to 513.18 and 3702.51 to 3702.60 of the Revised 
Code,l prepare plans and specifications, and may employ technical 
assistance if necessary, and proceed to erect, furnish, and equip 
nect!ssary buildings for a joint township general hospital. (Footnote 
added.) 

Thus, R.C. 513.17 authorizes the board of hospital governors of a joint township 
district hospital, with the consent and approval of the joint township district hospital 
board, to furnish and equip such hospital. Certainly, implicit in the power of a board 
of hospital governors to furnish and equip a joint township district hospital is the 
power to purchase such furnishings and equipment as are necessary for the operation 
of the hospital. In this instance, you wish to know whether such purchases must be 
competitively bid. In particular, you have asked whether the competitive bidding 
requirements of R.C. 307.86 apply to such purchases by the board of hospital 
governors of a joint township district hospital. If not, you also wish to know whether 
any other provisions of the Revised Code may require that such purchases be 
competitively bid. 

I commence my analysis with R.C. 307.86, which addresses competitive 
bidding in the case of purchases and leases by cowities and certain cowity 
contracting authorities. R.C. 307.86 reads, in pertinent part, as follows: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option or 
agreement to purchase, or constructed, including, but not limited to, 
any product, structure, construction, reconstruction, improvement, 
maintenance, repair, or service, except the services of an accowitant, 
architect, attorney at law, physician, professional engineer, 
construction project manager, consultant, surveyor, or appraiser by or 
on behalf of the county or contracting authority, as defined in section 
307.92 of the Revised Code, at a cost in excess of ten thousand 
dollars, except as otherwise provided in division (D) of section 713.23 
and in sections 125.04, 307.022, 307.861, 339.05, 340.03, 340.033

24115.31 to 4115.35, 5119.16, 5513.01, 5543.19, 5713.01, and 6137.05 
of the Revised Code, shall be obtained through competitive bidding. 
(Emphasis and footnote added.) 

Divisions (A) through (F) of R.C. 307.86 further describe the various circums inces 
in which the foregoing competitive bidding requirement does not apply, and •; .C. 
307 .87-. 9i set forth the particular notice and bidding procedures that are to .~ 
followed whenever competitive bidding is required by the terms of R.C. 307.86. 

Thus, as pertains herein, R.C. 307.86 requires the competitive bidding of any 
purchase of any product by or on behalf of a county, or a contracting authority as 
defined in R.C. 307.92, at a cost in excess of ten thousand dollars. R.C. 307.92's 
definition of "contracting authority" reads as follows: 

As used in sections 307.86 to 307.91, inclusive, of the Revised 
Code, "contracting authority" means any board, department, 
commission, authority, trustee, official, administrator, agent, or 
individual which has authority to contract for or on behalf of the 
county or any agency, department, authority, commission, office, or 
board thereof. 

R.C. 3702.51-.60 set forth certificate of need requirements that must 
be satisfied by certain health care facilities before such facilities may offer 
health and medical services to persons in need of those services. 

2 The exceptions provided for in the Revised Code sections thus 
enumerated have no application in this particular instance. 
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Accordingly, whether the competitive bidding requirement of R.C. 307.86 applies to 
purchases of hospital equipment for a joint township district hospital will depend, 
irlter alia, upon the extent to which such purchases are undertaken by or on behalf 
of the county or a contracting authority as defined in R.C. 307. 92. 

It is apparent, however, that such purchases are undertaken by or on behalf 
of neither the county nor the contracting authorities described in R. C. 307. 92. A 
joint township hospital district is, pursuant to R.C. 513.07, comprised of the 
territory of the contiguous townships that join in establishing such district. A joint 
township hospital district is, therefore, a political subdivision separate and distinct 
from both the townships that participate in its creation, and the county or counties 
in which those townships are situated. 1946 Op. Att'y Gen. No. 1161, p. 619 
(syllabus, paragraph one) ("[a] joint township hospital district established under [G.C. 
3414-1, now R.C. 513.07] is a subdivision separate and distinct from the other 
subdivisions whose territory may be included within its boundary"). See also 1987 
Op. Att'y Gen. No. 87-079 at 2-518; 1960 Op. Att'y Gen. No. 1234, p. 205, at 207 
("[t]ownship trustees when acting as a joint township district hospital board are not, 
of course, dealing specifically with affairs of their respective townships, but are 
representing a separate district which has been termed a separate subdivision"). A 
joint township hospital district is formed for the purrose of establishing a joint 
township district hospital that will provide hospital and medical services to the 
residents of the townships that comprise the district. R.C. 513.07; R.C. 513.17; 1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-068 at 2-269. Responsibility for furnishing and equipping a 
joint township district hospital rests with the board of hospital governors, R.C. 
513.17, which is comprised of township and district electors who are appointed by 
the joint township district hospital board in accordance with the terms of R.C. 
513.16. See 1989 Op. Att'y Ge11. No. 89-060. 

Thus, a joint township hospital district is neither a county agency nor an 
administrative subdivision of county government. Similarly, a joint township district 
hospital board and a board of hospital governors do not perform their statutory 
duties and responsibilities, including the purchase of equipment for a joint township 
district hospital, on behalf of the county, or any agency, board, commission, or 
authority thereof. Further, neither a joint township district hospital board nor a 
board of hospital governors functions as a county agency or county board. 
Accordingly, for purposes of R.C. 307.86, a joint township district hospital board and 
a board of hospital governors of a joint township district hospital are not 
"contracting authorit[ies]" as defined in R.C. 307.92, and do not act or function on 
behalf of such contracting authorities. I conclude, therefore, that the competitive 
bidding provisions of R.C. 307.86 do not apply to purchases of hospital equipment by 
the board of hospital governors of a joint township district hospital. 

You have also asked whether there are any Revised Code provisions other 
than R.C. 307.86 that impose a competitive bidding requirement with respect to 
purchases of equipment for a joint township district hospital. My research in that 
regard has not disclosed any such Revised Code provision. First, there is no 
provision within R.C. Chapter 513 itself that subjects such purchases to a 
competitive bidding process. R.C. 513.17 simply states that the board of hospital 
governors of a joint township district hospital shall, with the consent and approval of 
the joint township district hospital board, "erect, furnish, and equip necessary 
buildings for a joint township general hospital." R.C. 513.17 makes no further 
statement regarding the precise manner in which the board of hospital governors 
shall effect purchases of equipment for a joint township district hospital, and, in 
particular, makes no statement that such purchases must be competitively bid. Cf., 
e.g., R.C. 339.05 (setting forth the circumstances in which a board of county 
hospital trustees may adopt bidding procedures and purchasing policies for the 
purchase of supplies and equipment for a county hospital in lieu of following the 
competitive bidding procedures of R.C. 307 .86-. 92). See generally Ser.tine! 
Security Systems v. Medkeff, 36 Ohio App. 3d 86, 521 N.E.2d 7 (Summit County 
1987) (applying and harmonizing former versions of R.C. 307.86 and R.C. 339.05); 
1950 Op. Att'y Gen. No. 1535, p. 136, at 137 ("[t]here is neither a constitutional 
provision or general statute in Ohio requiring the purchase of furnishings and 
equipment for joint township district hospitals to be entered into by competitive 
bidding, nor is there such provision in the joint township hospital act itself"). 
Further, while there are several provisions throughout other chapters of R.C. Title 5 
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(townships) that subject certain township contracting and purchasing activities to 
competitive bidding procedures, it is apparent that none of those provisions apply to 
purchases of hospital equipment by the board of hospital governors of a joint 
township district hospital. See, e.g., R.C. 505.10 (competitive bidding of 
purchases of new motor vehicles, road machinery, equipment, or tools by a board of 
township trustees); R.C. SI 1.12 (competitive bidding applicable to contracts by a 
board of township trustees for the construction and erection of a township memorial 
building, monument, statue, or memorial); R.C. SI 1.23(0) (the procuring of goods and 
the awarding of contracts by the board of park commissioners of a township park 
district shall be done in accordance with the competitive bidding procedures 
established for a board of county commissioners by R.C. 307.86-.91); R.C. 515.01 
(competitive bidding applicable to contracts by a board of township trustees in 
excess of ten thousand dollars for lighting unincorporated township areas). See 
also R.C. 5549.21 (competitive bidding of purchases or leases of machinery and 
tools by a board of township trustees for use in constructing or repairing township 
roads and culverts); R.C. 5575.01 (a contract in excess of one thousand dollars for 
the maintenance or repair of township roads shall be let by a board of township 
trustees by way of competitive bidding). 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that neither R.C. 307.86 nor 
any other provision of the Revised Code requires a board of hospital governors of a 
joint township district hospital to competitively bid purchases of equipment for a 
joint township district hospital that are made pursuant to R.C. 513.17. 

June 1990 

http:307.86-.91



