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GARAGE USED IN CONNECTION WITH HOME-DETACHED 

FROM HOUSE-NOT A "RESIDE)JTIAL BUILDING"-SEC­

TION 248o G. C. 

SYLLABUS: 

A garage used in connection with a home, but detached from the house, is not a, 

"residential building" within the meaning of the term as used in Section 2480 of toe­
General Code of Ohio. 

Columbus, Ohio, December 27, 194> 

Hon. Lester 'vV. Donaldson, Prosecuting Attorney 

Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 2480 of the General Code, provides in part as; 
follows: 

'Regulation of construction, etc., of buildings in unincor­
porated portion of county. 

The board of county commissioners of any county, in addi­
tion to the powers already granted by law, may adopt, admin­
ister and enforce regulations pertaining to the erection, construc­
tion, repair, alteration and maintenance of residential buildings 
within the unincorporated portion of any county. In no case· 
shall said regulations go beyond the scope of regulating the· 
safety, health and sanitary conditions of such residential build­
ings.' 

In the enforcement of the building code of this county the· 
question arises as to whether or not a garage used in connection 
with a home, but detached from the house, is a residentiaJ: 
building within the meaning of the term used in Section 248o. 

By way of further explanation, the house and lot in ques­
tion are situated on an ordinary city lot and the garage is 
approximately 35 feet from the house." 

In the absence of specific statutory definition of the term "residentiaD 

buildings" it is necessary to apply rules of construction in order to deter­

mine the proper meaning to be ascribed to such words. In Sutherland! 
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Statutory Construction, 3rd Edition, Section 4919, page 429, it 1s said 

with respect to statutory terms with a common meaning, that: 

"Many of the cases simply hold that words in a statute are 
to be given their common meaning; or when common terms are 
used in a statute they should be given their common meaning. 
Other cases hold that in determining the legislative intent words 
in the statute should be given their common meaning. Other 
cases state the converse of the latter rule and hold that words in 
a statute are to be given their common meaning, in the absence 
of a legislative intent to the contrary. As held by several cases 
the correct statement of the rule is that in the absence of a legis­
lative intent to the contrary common terms in a statute are 
presumed to have been used in their common sense." 

Under any of the views expressed in the quotation it would appear 

that the term "residential buildings", appearing in Section 2480 of the 

General Code of Ohio should be understood in its ordinary meaning, and 

therefore it is pertinent to examine a dictionary definition of the word 

"residential." Websters New International Dictionary, 2nd Edition, in 

its definition of the word "residential" reads as follows : 

"1. Used, serving, or designed as a residence or for occu­
pation by residents ; as, a residential hotel. 

2. Adapted to, or occupied by, residences; as, a residential 
quarter. 

3. Of, pertaining to, or connected with, residence or 
residences; as, residential trade, quarters, or zones." 

It is apparent that a garage could not be properly described as a 

"residential building" under this definition. 

It is pertinent to note that my immediate predecessor in office like­

wise had occasion to consider the meaning of the words "residential 

buildings," as used in Section 2480, and while the question of the possible 

inclusion of garages within the purview of said section was not a subject 

of discussion, nevertheless, the following language from 1943 Opinions 

of the Attorney General, No. 6o58, page 251, is significant: 

"The term 'residential buildings', as it appears in this act, 
could have no other meaning than that which is obvious, to-wit, 
buildings which are intended as a place in which people may 
reside, nor does such term imply or suggest only a building 
designed for one or two families." 
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Although I do not find any authority in the decisions of the courts 

of Ohio with respect to the breadth or restriction of the term "residential," 

common sense would seem to dictate that the words "residential build­

ings" as used in Section 248o include only such buildings as are intended 

or used for human occupancy. Thus, in the case of Taylor, v. State, 134 

Miss., I 10, 98 So., 459, it was held that where a search warrant pre­

scribed a place to be searched as a building occupied as a "residence" no 

search could be made of the grounds or an outhouse situated on the same 

premises with the residence. 

It is my conclusion, therefore, based upon the consideration discussed 

hereinabove, that a garage used in connection with a home but detached 

from the house, is not a residential building within the meaning of the 

term used in Section 2480. 

It should be pointed out, however, that in the exercise of granted 

powers to adopt, administer and enforce regulations pertaining to the 

erection, construction, repair, alteration and maintenance of residential 

buildings the board of county commissioners might properly consider 

factors of safety, health and sanitary conditions affecting such erection, 

construction, repair, alteration and maintenance of residential buildings 

as such factors are affected by the erection of other buildings, non­

residential, but in close proximity thereto. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


