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MEDICINE-PRACTICE OF-GRADUATE PHYSICIANS-EM­

PLOYED AS INTERNS OR RESIDENTS BY HOSPITAL-MEDI­

CAL AND SURGICAL TREATMENT TO CHARITY PATIENTS 

-SUPERVISION, HOSPITAL STAFF PHYSICIANS-MEDICAL 

AND SURGICAL TREATMENT TO PATIENT IN ABSENCE OF 
ATTENDING PHYSICIAN-IN PARTIAL COMPENSATION, IN­

STRUCTION IS GIVEN BY HOSPITAL STAFF PHYSICIANS­

EMPLOYES ASSIST PHYSICIANS IN TREATMENT OF PA­
TIENTS-HOSPITAL EMPLOYER NOT ENGAGED IN PRAC­

TICE OF MEDICINE-SECTIONS 12&6, 12_87, HOSPITAL-EM­

PLOYES G.C. 

SYLLABUS: 

\.Vhere graduate physicians are employed as interns or residents by a hospital 
under an arrangement whereby such employes (1) give medical and surgical treat­
ment ·to charity patients under the supervision of hospital staff physicians, (2) give 
emergency medical and surgical treatment to any .patient requiring it, even in the 
absence of the attending physician, and (3) in partial compensation for such services, 
such employes are permitted to receive instruction in medical and surgical practice 
from the several hospital staff physicians, during the course of which instruction 
they assist such staff physicians in the treatment of all types of patients, the hospital­
employer is not engaged in the practice of medicine as defined in Sections 1286 and 
1287, General Code. 

Columbus, Ohio, October 14, 1952 

Hon. H. M. Platter, Secretary, The State Medical Board 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"On August 20, 1952, you forwarded to me an opinion 
( N°o. I 75I) with reference to the practice of medicine by 
hospitals. 

"Since then, we are advised that there is a feeling in some 
quarters that the principle of that opinion would prevent the 
employment by hospitals of residents and interns. Vve had riot so 
construed the opinion but this is of such importance that it is 
necessary to have the point clarified. 

"Many hospitals employ residents and interns. Residents and 
interns are doctors who have graduated from medical school and 
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are in process of completing their general education, in the case 
of interns or receiving training in a specialty in the case of 
residents. 

"Normally, the hospitals furnish room and board to residents 
and interns and pay them a stipend. These expenditures are, of 
course, recovered by the hospital through its charges to patients 
for room, board and the like, or from endowment funds or from 
whatever source they receive funds for operating expenditures. 

"The interns and residents, for the purpose of training, assist 
the doctors of the staff of the hospital on all types of patients. 
They frequently perform actual operations and the like on charity 
patients under the supervision of the staff and, in emergencies 
in the absence of the attending physician, may perform services 
for any patient in the hospital. All of these activities, however, 
are to enable them to complete their education. Of course, in 
addition to the foregoing, they may receive from the doctors of 
the staff formal instructions. 

"It is possible that an institution may employ doctors under 
the guise of residents for the purpose of actually providing medi­
cal services to patients for compensation. I know of no such 
instance, however. 

"I would appreciate receiving your opinion whether, under 
these circumstances, it is lawful for hospitals to employ residents 
and interns." 

The practice of medicine 1s de~ned m Section 1286, General Code, 

which reads as follows : 

"A person shall be regarded as practicing medicine, surgery 
or midwifery, within the meaning of this chapter who uses the 
words or letters, 'Dr.,' 'Doctor,' 'Professor,' 'l\!LD.,' 'lVLB.,' or 
any other title in connection with his name which in any way 
represents him as engaged in the practice of medicine, surgery 
or midwifery, in any of its branches, or who examines or diagnosis 
for a fee or compensation of any kind, or prescribes, advises, rec­
ommends, administers or dispenses for a fee or compensation of 
any kind, direct or indirect, a drug or medicine, appliance, appli­
cation, operation or treatment of whatever nature for the cure or 
relief of a wound, fracture or bodily injury, infirmity or disease, 
provided, however, that the treatment of human ills through 
prayer alone by a practitioner of the Christian Science Church, 
in accordance with the tenets and creed of such church, shall not 
be regarded as the practice of medicine; and provided further 
that sanitary and public health laws shall be complied with, and 
that no practices shall be used which may be dangerous or detri­
mental to life or health and that no person shall be denied the 
benefits of accepted medical and surgical practices. 
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"The use of any such words, letters or titles in such connec­
tion or under such circumstances as to induce the belief that 
the person who uses them is engaged in the practice of medicine, 
surgery or midwifery, shall be prirna facie evidence of the intent 
of such person to represent himself as engaged in the practice of 
medicine, surgery or midwifery." 

It could possibly be contended that an uncompromisingly strict and 

literal construction of this language might result in the conclusion that 

where interns and residents are employed by a hospital, and where they 

give medical treatment to non-charity patients, the hospital itself would 

be engaged in the practice of medicine. It is very seriously to be doubted, 

however, whether any such strict and literal interpretation can be justified 

in any circumstances. 

In the first place, it is to be remembered that the statutory definition 

of the practice of medicine must necessarily be applied in the interpretation 

of Section 12964, General Code, a criminal statute denouncing the offense 

of practice without a license; and penal statutes must be strictly construed 

against the sovereign. 

Moreover, the employment of interns and residents by hospitals has 

been an accepted feature of the system of medical education for nearly fifty 

years. This fact can scarcely have failed to come to the attention of the 

General Assembly during this period, and the fact that no legislative 

action has been taken to restrict or prohibit the practice must be taken 

as a persuasive indication of legislative approval of it. It appears from your 

inquiry that your own board has entertained identical views during such 

period, and this administrative interpretation, thus long continued, is "to 

be reckoned with most seriously and is not to be disregarded and set 

aside unless judicial construction makes it imperative so to do." Industrial 

Commission v. Brown, 92 Ohio St., 309, 3u. 

Another important administrative interpretation of Section 1286, 

General Code, as relating to the practice of interns and residents as 

hospital employes is found in Opinion No. 377, Opinions of the Attorney 

General for 1917, p. 1021. The question there under scrutiny, as stated 

by the writer, p. 1023, was as follows: 

"Your question resolves itself into this, can the receipt of 
board, lodging, laundry, uniform, instruments, and allowance for 
incidental expenses from a hospital by holders of interne appoint­
ments be considered as a practice of medicine within the meaning 
of Section 1286 G. C." 
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The conclusions reached by my predecessor on this question were 

stated as follows, p. 1024: 

"Do any of the items mentioned in your communication come 
within these definitions of the words 'compensation' or 'fee'? 
Are any of these items furnished to the interne given to him to 
compensate him for his labor, or as a recompense for his services? 
I think not. There is a different reason, it seems to me, why the 
hospitals furnish these items to their internes; for instance, board 
and lodging is furnished, not as compensation, but is given so 
that the interne will :be at the hospital at all times. The very 
nature of his ditties reqitires this so that he may be there to attend 
to any emergency that may arise. Other items are given him to 
save him from the extraordinary expense he would be put to by 
reason of his employment. A fee or compensation, to my mind, 
implies something more than merely repaying one for the expense 
he has been put to in the service of another, or given to him with 
a view of saving him from expense while in the service of another. 
A fee or compensation implies a net gain of something of value, 
money, over and above such expense. 

"Answering your question specifically, I am of the opinion 
that board, lodging, laundry, instruments, uniforms and allowance 
for incidental expenses, given to holders of interne appointments, 
cannot be construed to be salary under the resolution of the state 
medical board, herein quoted, or the receipt of the above men­
tioned items cannot be considered as a practice of medicine within 
the meaning of section I286 G. C." (Emphasis added.) 

The reference in the quotation above to emergency medical treatment 

is of some significance in view of the statement in your inquiry descriptive 

of the duties of interns and residents. It appears that such appointees 

(I) perform surgical operations on charity patients under the supervision 

of the hospital staff physicians, (2) render emergency treatment to any 

hospital patient, even in the absence of the attending physician, and (3) 

in partial compensation for these services, such appointees receive instruc­

tion in medical practice from the several staff physicians during the course 

of which they "assist the dbctors of the staff of the hospital on all types 

of patients." 

As to the first category of services above listed, it is clear that no 

question of impropriety can be raised since the statutory definition of 

"practicing medicine" includes the requirement of a "fee or compensation," 

an element wholly lacking in charity cases. 
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As to emergency treatment of other patients, we find the following 

provision in Section 1287, General Code: 

"Nothing in this chapter shall prohibit service in case of 
emergency, or domestic administration of family remedies. * * *" 

This statutory provision appears to me to dispose completely of any 

question which could possibly be raised with reference to emergency 

medical treatment, even of so-called "pay patients," administered by 

interns or residents. 

As to the assistance rendered to staff physicians in the treatment of 

"pay patients," I am unable to perceive that this presents any particular 

difficulty. It is to be kept in mind that the intern in such cases is acting 

as assistant to and under the supervision of the physician who is being 

compensated for the medical services which are thus being jointly rendered. 

None of this compensation accrues either to the intern or to the hospital. 

In such case the intern must be regarded as the "borrowed" or "temporary 

servant" of the attending physician, even though the intern is technically 

the employe of the hospital. Although the decisions on the subject are 

not uniform, there is considerable judicial authority in recognition of the 

"temporary servant" concept in the case of hospital employes, and the 

supervising physician, rather than the hospital, has been held responsible 

for the temporary servant's negligent performance of duty. 41 American 

Jurisprudence, 223, 224, Section r 12; 31 Ohio Jurisprudence, 467, Sec­

tion 207. 

There 1s a much more cogent reason, however, why the work of 

interns and residents in assisting staff physicians in the treatment of "pay 

patients" cannot be supposed to constitute medical practice on the part of 

the hospital-employer. Such employes in the usual case are paid only a 

nominal compensation and in no case, I am informed, is the compensation 

sufficient to induce the appointee to remain in such employment beyond 

the period required to master the general or special subjects and tech­

niques in the study and practice of which he is engaged during the period 

of his appointment. In this situation it is clear that the privilege of 

learning by the process of assisting staff physicians is the principal induce­

ment for interns and residents to seek such empioyment, and that instead 

of such employes being paid by the hospital to perform these services, the 

privilege of so serving is itself the principal compensation for the rendition 

by interns and residents of other services to the hospital. 
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Accordingly, since no "fee or compensation of any kind" is paid 

either to the hospital or to its employes for the assistance thus rendered 

to staff physicians, it is abundantly clear that the activities of interns and 

residents in this regard do not constitute the practice of medicine on the 

part of the hospital which employs them. 

For these reasons it is my opinion, in specific answer to your inquiry, 

that where graduate physicians are employed as interns or residents by a 

hospital under an arrangement whereby such employes ( 1) give medical 

and surgical treatment to charity patients under the supervision of hospital 

staff physicians, (2) give emergency medical and surgical treatment to 

any patient requiring it, even in the absence of the attending physician, 

and (3) in partial compensation for such services, such employes are 

permitted to receive instruction in medical and surgical practice from the 

several hospital staff physicians, during the course of which instruction 

they assist such staff physicians in the treatment of all types of patients, 

the hospital-employer is not engaged in the practice of medicine as defined 

in Sections 1286 and 1287, General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General. 


