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OPINIONS 

WAR GOODS, SURPLUS-COUNTY BOARD OF EDUCATION­

WITHOUT AUTHORITY TO PURCHASE FROM FEDERAL 

AGENCIES-PURPOSE, DIVISION AND TRANSFER OF MA­

TERIALS TO LOCAL BOARDS OF EDUCATION WITHIN 

COUNTY. 

SYLLABUS: 

A county ,board of education is without authority to purchase surplus war 
goods from federal agencies for the punpose of division and trans,fer of the 
materials to the local boards of education within the county. 

Columbus, Ohio, April 4, 1946 

Honorable Benson L. Owens, Prosecuting Attorney 

Jackson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion, and 

reading as follows : 

"I hereby respectfully submit, for your consideration and 
opinion, the following question : 

'Can a County Board of Education purchase surplus war 
goods from federal agencies, handling dispositions of the same for 
the purpose of division and transfer of the materials purchased 
to the local Boards of Education within the County?' 

According to the County Superintendent there are numerous 
articles available as surplus war goods which are needed by the 
local boards, the purchase of which would be economically ad­
vantageous to the Boards of Education, but clue to the fact that 
they are only sold in lots, the minimum amount that can be 
bought is more than the amount needed by any one local board, 
therefore, the desire is for the County Board to act as an inter­
mediary in the purchase of materials of the type desired for dis­
position to the local boards in the amounts needed by said local 
boards, upon their payment to the County Board of their pro­
portionate share. 

I found no statutory provision empowering County Boards 
to make such purchases, but our County Superintendent desired 
an opinion of your office as to this matter, with the thought 
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that possibly such purchases would be approved by the examiners 
of the Bureau of the Inspection and Supervision of Public 
Offices." 

The 96th General Assembly enacted House Bill No. 102, reading, in 
part as follows : 

Section 1. The provisions of section 8 of House Bill No. 
484, 'To make general appropriations for the biennium commen­
cing January 1, 1945, and ending December 31, 1946,' requiring 
that all commodities furnished to the state at a cost in excess of 
five hundred dollars must be purchased pursuant to competitive 
bidding, to the contrary notwithstanding, whenever the superin­
tendent of purchases and printing or the director of highways 
shall find that personal property can be obtained from the federal 
government at prices less than would be obtained by taking bids 
as now provided by law for the purchase from private persons, 
said superintendent of purchases and printing or the director of 
highways may purchase, lease or obtain the use of said property 
directly from the federal government without the necessity of 
advertising to obtain bids, without notice, and upon such formali­
ties and such terms as may be required by the federal government. 

Any political subdivision of the state may likewise purchase 
such surplus commodities from the federal government without 
the necessity of advertising to obtain bids irrespective of the 
amount of money involved, and the provisions of any statute to 
the contrary notwithstanding. Such purchase may be made 
through the superintendent of purchases and printing or directly 
from the federal government." ( Emphasis added.) 

It will be observed that the authority granted to make such purchase 

of surplus commodities is lodged primarily with the superintendent of 

purchases and printing and the director of highways but that the privilege 

of making such purchases without advertising for bids is extended to 

"any political subdivision of the State." Under the provisions of Sec­

tion 5625-1, General Code, relating to taxation and appropriations, "sub­

division" is defined as follows: 

"(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, 
except the county school district, municipal corporation or town­
ship in the state." 

By Section 2293-1, General Code, part of the uniform bond law, 
"subdivision" is defined in substantially identical words. While these 
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definitions do not expressly define "political subdivision" yet it seems 

clear that that was the intention of the General Assembly, and that is the 

sense in which the term "political subdivision" is unquestionably used in 

the Act to which we have first referred, as well as in many other statutes. 

\Ve start, therefore, with the proposition that a county school district is 

not a "subdivision" within the law regulating the borrowing of money 

or within the law relating to the levying and expenditure of public funds, 

and is not a "political subdivision" within the express terms of said 

House Bill 102. 

Section 4834, General Code, describes the board of education of 

each school district as a body politic and corporate, and, as such, capable 

of contracting and being contracted with, acquiring, holding, possessing 

and disposing of real and personal property. Under this general pro­

vision, a county board would, of course, be included. However, Section 

4834-10, General Code, defining the powers of boards of education in 

the matter of providing and equipping school buildings, is narrowed in its 

scope. That section reads as follows : 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as 
playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and provide the necessary apparatus 
and make all other necessary provisions for the schools under its 
control." (Emphasis added.) 

Section 4836, General Code, reads as follows : 

"Each city, exempted village or local board of education 
shall have the management and control of all of the public schools 
of whatever name or character in its respective district. Pro­
vided, that if the board has adopted an annual appropriation 
resolution, it may, by general resolution, authorize the superin­
tendent or other officer to appoint janitors, superintendents of 
buildings and such other employees as may be provided for in 
such annual appropriation resolution." 

Here it will be noticed that the county board of education is omitted 

from the list of boards to whom the management and control of the public 

schools are committed. By the terms of Section 4844-1, General Code, 

there is a provision authorizing the county board to purchase ordinary 
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supplies and equipment but to a very limited degree. That section, so 

far as pertinent, reads as follows: 

"The board of education of each county school may provide 
programs, examinations, school records, diplomas, and other 
necessary supplies and equipment for the use of the county 
superintendent in furthering the instructional program of the 
county school district." 

I find no other section of the law that would seem to give the county 

uoard of education authority to purchase supplies or other property for 

use of the local boards under its general supervision. The fact that it 

might be advantageous and economical to do so cannot supply the lack of 

power. The principle that all bodies created by statute, such as boards of 

education, are limited to the powers granted by law is too well recognized 

to need discussion or elaboration. State ex rel., v. Menning, 95 0. S., 

97; State ex rel., v. Cook, 103 0. S. 465. 

Specifically answering your question, it is my opm1on that a county 

board of education is without authority to purchase surplus war goods 

from federal agencies for the purpose of division and transfer of the 

materials to the local boards of education within the county. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 


